Follow Viruspadu

Wednesday, April 02, 2008

kenapa ia ditakdirkan begini begitu

kali ni sy nak wat entry yang agak shahdu sikit ye uols hiks... layannn

fikir positif ye uols...


dulu: kenapa mesti saya yang mengharungi dugaan ini... kenapa mesti anak saya... kenapa mesti anak saya sakit, kenapa mesti saya bukan orang lain?????

sekarang: sy jadi insan yang sgt kuat, disbbkan itu juga, sy sedar sy punya keluarga yang sgt sayangkan saya, sy punya ramai kawan utk menumpang bahu...

dan disbbkan itu juga, sy berpindah ke seremban

dan disbbkan sy berpindah ke seremban, sy sudah punya rumah sendiri... kalu sy masih di serdang, rasanya sy masih lg menyewa... agaknya macam manalah kehidupan saya...

dan disbbkan itu juga, sy diberi rezeki yang sgt x ternilai: an-nisa abriza

dan disbbkan doa2 yang tak putus2 buat kami sekeluarga, perjalanan hidup sy dipermudahkan

dulu: aduh, kenapa la nasib kita ni selalu malang papa, beli rumah terbengkalai pulak, padahal sblm beli kita dah buat kajian baik buruk, dah chek sape kontraktor, kawasan, semua dah tgk... kenapa la kita di duga mcm ni?

sekarang: disbbkan itu, kita dpt rumah yang lg sgt bestnya, betul2 tgh bandar huhuhuh... deposit rumah sebyk RM22k yang kami bayar utk rumah lama yang terbengkalai itu pun dipulangkan balik, alhamdulilah...

dulu: ish aku x mintak pun UUM ni, pepasal dpt UUM plak ni

sekarang: disbbkan itu, sy dpt ditemukan dengan en.laloque... hiks

dulu: kenapa aku asik sakit jer, ish malunya

sekarang: sy sedar yang en.laloque sgt sayangkan sy, walau mcm mana pun keadaan saya... x pernah dia merungut walau sedetik, tq papa...

kadang2 kan, semua yang berlaku mmg dah ditentukan oleh Nya untuk kita, perancangan hidup kita mmg dah tertulis kan, setiap apa yang berlaku pasti ada sbb yang sekarang kita x sedar...

dan sekarang sy masih tertanya2...

kenapa sy ditakdirkan belajar dan bekerja dalam bidang IT, sedang sbnrnya sy minat bidang akaun + kira2.

kenapa sy apply jadi cikgu x dapat2, sedangkan sy sgt suka mengajar

kenapa kenapa kenapa...

dan persoalan ini mungkin akan terjawab esok, lusa, mungkin 10 tahun lagi...

~ cheh entry kali ini mengajar saya erti kesyukuran dan jgn menyalahkan takdir bila sesuatu dugaan menimpa kita... ewahhhhh

~ ada sape2 nak amik saya jadi pakar saikologi? hehehehe (sgt perasan bukan)... eh betul la, sy boleh jadi seorang pendengar yang setia tau...

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

32 komen[s]:

*SiRibenMerah said... [Reply to Comments]

wahh..
entry menareks..
akak memang seorang pendengar yg setia..
thanks 4 ur advice..SIFU =)

tips yg menareks:

*jgn kita persoalkan ujian Allah terhadap kita kan..

*harus lah tabah n menerima seadanya..

* ada hikmah disebalik sume yang berlaku kan??

thanks a lot sis.. saya tau ade cahaya cerah dihadapan selepas berakhir semua kegelapan hidup..

Happy Always =)

*hugs n kisses*

Just the 2 of us... said... [Reply to Comments]

yer vp..

mebbe skrg masa awk happy setelah derita dulu...

sy yg tggu masa happy sy pulak.. life skrg kureng best... tp tk jugak... life skrg ada yg best dah ada yg tk best...

tp life goes on kan..

Red Mummy said... [Reply to Comments]

sbb kita ni kan roda

kejap kita di atas
kejap kat bawah

kalo aku arini kat atas
sok aku lak kat bawah

kalo ko kaya pink
aku kaya merah

gituuu

she.nono said... [Reply to Comments]

semua yg berlaku ade hikmah nyer kn kak.???huhu...
pas ni sye mau pk nape saye dpt ump ni mgkin da jodoh saye jmpe dye kt sni..hihi..(:

edrina said... [Reply to Comments]

Salam~

Zaimah, akak paste ni utk renungan bersama & peringatan buat diri akak sendiri jugak :-)

KENAPA AKU DIUJI??
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan
saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan
mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah
menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya
Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia
mengetahui org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? ?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik
bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang
kamu tidak mengetahui." -Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI??
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai
dengan kesanggupannya. " -Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA FRUST??
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula
kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling
tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman." -
Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? ?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu
(menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan
perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah
kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di
medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan
pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta
bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya
(mencapai kemenangan). " -Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan
sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya
sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada
orang-orang yang khusyuk" -Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI??
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min,
diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk
mereka... -Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP??
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya.
Hanya kepadaNya aku bertawakkal. " -Surah At-Taubah
ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!
"...dan jgnlah kamu berputus asa drp rahmat Allah.
Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah
melainkan kaum yg kafir." -Surah Yusuf ayat 87

eiza said... [Reply to Comments]

wahh..sedih sat..tp tu sume dugaan..ade pro and kontra nye..
janji kita kuat utk menghadapinye..

Mama Mya said... [Reply to Comments]

salam zaimah dah lama x mengomen kat sini selalu dok baca jek..
nie dok angkat tangan nie nak amik mmah jadi pakar saikologi nie..
hehehehe

Gina said... [Reply to Comments]

VP...
semoga anda tabah menghadapi segala dugaan..pesanan saya,,kalau awak pikir awak susah...ada org lain yang lagi susah....awak pun nak sambung blaja, kan...so go for it...girl..manalah tahu, nnt bila dah dapat master, boleh apply jadi pensyarah plak....
Think positive...

alwani fickry said... [Reply to Comments]

VP, same la kite,wani suke gile akaun tp belaja comp science.hehe

linda said... [Reply to Comments]

zaimah,

sila ol skang... saya nak ngadu masalah nih... mekasih... hihih... gurau yer... take care...

laloque said... [Reply to Comments]

i lap u.. mama

i lap my family...

kirana said... [Reply to Comments]

betul tu vp..setiap yg berlaku ada hikmahnya..dan kdg2 tu benda tu akan kite sedar kebaikan nya selepas itu ..same goes with me..byk jugak perkara sedih sy hadapi dan skrg sy tau nape ia berlaku ..

newrin said... [Reply to Comments]

zaimah..

jgn ckp mcm tu, cuba awak fikir apa pulak rezeki yg awak ada skrg compare kan dgn kawan2, org keliling..dont u think u r fortunate enough?? sgt kan...

kadang Allah tu nak duga, tak semestinya dugaan tu Allah nak kasi sengsara, its actually blessed from Him.. bila org tu sgt kaya raya, byk duit itu pun sebenarnya dugaan dari Allah..

just remember, what doesnt kill you will make u stronger...

anne said... [Reply to Comments]

sungguh best entry ni:-) thanks vp

arniyanti said... [Reply to Comments]

kdg2 smua tu ada hikmah, cuma kita jer yg tk nmpk lg.sekurang-kurangnya VP ader suami dan anak yg sentiasa menyayangi.....itu dh terlalu berharga....

umie_adam said... [Reply to Comments]

dugaan buat kita semakin tabah dan mengenali diri....

ESHAELYN said... [Reply to Comments]

hmmm insaff sekejap...

haja said... [Reply to Comments]

wahhh entry kali ni plg syahdu...gase nk nangis...yelah, tkdir menentukan sgla2nya...sume ada hikmah yg trsembunyi...samada kite sedar atau x jek...;)

.::WaNiE::. said... [Reply to Comments]

hihi kak VP tengok entry nih baru teringat nak muhasabah diri kejap la :P hihi

nanonano said... [Reply to Comments]

stiap yg berlaku ade hikmahnye.

Umi Mia said... [Reply to Comments]

Syukurlah kita ada org yg tersayang yang susah senang disisi....yang penting..apa2pun berlaku...fikirlah dulu from the positive side...it will keep us strong...

...$weE+ 666... said... [Reply to Comments]

protege...
Allah has His own way of granting our Doa's... most of the time, we want to hear Him say YES! but there is a time He will say NO! or maybe NOT YET! Allah know best for us... :)

HambaNya said... [Reply to Comments]

Salam,
Syukur bukan hanya dibibir, lebih indah jika ianya dizahir

viruspadu said... [Reply to Comments]

hambaNya,
mcm perli jer ayat tu... hiks

insyaAllah, doakan saya ok, doakan saya berubah menjadi yang terbaik, yang beriman... sama2 kita berdoa dan menuju ke arah yang benar

terima kasih kerana sayangkan saya :)

applepie said... [Reply to Comments]

errmm..stuju banget...
everything happens for a reason..tuhan lebih mengetahui ape yg terbaik utk kiter.. :)

HambaNya said... [Reply to Comments]

tiada bermaksud utk memerli, jauh sekali mengecilkan hati, sekadar nasihat menasihati, antara kita sesama insani, hidup kita belum tentu lagi, entah bila maut menanti, sebelum kita "pergi",eloklah kita menyucikan diri...salam takzim.

viruspadu said... [Reply to Comments]

ape pun, terima kasih :)

Princess Redbloodsnow said... [Reply to Comments]

sgt suke entry neh kak virus
sgt2 mengajarkan kiter erti bersyukur dn jgn mempersoalkan ape yg telah Allah bg pd kiter

sbb sumenyer ade hikmah disebaliknyer kan...Allah Maha Mengetahui


:)

Ceera said... [Reply to Comments]

andak nie buleh mengajar ker? dulu tak pernah ajar atam pun, tak pernah??? wakaka.. mau aku kena maki kang, =P

eh atam pun suka la psikologi, best.. ingat nak keja bidang tu la.. wah

Lenny said... [Reply to Comments]

i really like this entry.. bagusla zaimah pk positif...

seme yg berlaku ada hikmahnyer kan?

insya Allah satu ari nanti kita akan sedar..

amin.

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

memang bagus entry nih mah....dari dulu kan akak dah kata...setiap yang berlaku pada kita tuhan dah janjikan hikmah yang kadangkala kita sedar atau tak sedari...

sweethOneY said... [Reply to Comments]

things happend for the reasons :)

cuma kte je mungkin tak taw ms tu







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^