Follow Viruspadu

Friday, May 23, 2008

saya agak down

wah sentimental la hari ni kan

hiks...

saya ni kan, walau mcm mana perasaan down pun muka tetap senyum tau

alah, bukan sebab ape2 sangat pun uols, pada yang selalu baca blog saya ni, mesti perasan yang saya dah tukar sektor, sebelum ni saya dibahagian multimedia dan komunikasi tapi baru2 ni saya dah tukar ke bahagian network security... tp tetap la kat unit IT kan, cuma pusing2 kot nu la jugak

saya mengaku, saya mmg tak handal bab2 ini, tp saya mmg sgt minat dari dulu, cuma ruang dan peluang yang takde, disebabkan saya minat hal2 ni jugaklah tercetusnya nama "viruspadu" tu kan...

dan jugak belajar bab2 security ni bukan perkara yang mudah, terus terang sangat susah... tersangat2, alah setakat wat scanning server remotely tu, mmg la senang kan, klik2 letak IP, ping2, setakat pakai software yang disediakan, tgk report yang auto dapat tu, itu bukan halnya, paham2 sikit, auta2 sikit, itu mmg takde hal punya

tapi, bila kita dah dpt report, masalah nak memahamkan report, tindakan selanjutkan, kaedah penyelesaian... wahhhhhhhhh itu yang sangat susah......

saya nak berterima kasih sgt pada en.hakes yang selalu mengajar saya, selalu layan soalan2 bodoh saya, walaupun saya ni pegawai dia (sepatutnya saya ajar dia), tp en.hakes tak pernah lokek ilmunya, tak pernah perli2 saya, tak pernah pandang rendah kat saya, malah bagi kata2 semangat lagi... ilmu en.hakes sgt tinggi, saya selalu harap dia sambung belajar dan dpt jd pegawai, nak dibandingkan ilmu saya ngan ilmu en.hakes sgt jauhhhhhhhhh... kalau dalam bidang network security ni, ibarat mcm saya baru belajar merangkak, en.hakes dah berlari2... mmg tak terkejar saya...

erm...

saya down sebab terlalu susah nak paham security ni
saya down sebab saya terlalu bergantung pada en.hakes (sory ye en.hakes, akak selalu susahkan ko)
saya down sebab saya nak cepat pandai wahhhhhhhhhhhhh... (statement tak boleh blah)
saya nak jd pekerja yang tahu kerja saya dengan cemerlang
saya nak saya tahu semua kerja saya, saya taknak tahu sikit2 pastu pura2 handal
saya down sebab saya rasa kekadang terasa saya ni tak wujud, mcm saya ni boneka

sekian...

kalau uols tak paham ape yang saya ngomelkan ni pun tak ngape, sebab saya jer yang paham :D, sekurang2nya bila saya luahkan, saya akan berasa legaaaaaaaaa

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

17 komen[s]:

edrina said... [Reply to Comments]

vp..memang tak der jalan singkat utk jadik pakar atau mahir dlm satu bidang kan..memang perlukan waktu utk kutip semua pengetahuan & pengalaman tu...jgn down sangat okes...lagipun vp baru sangat pindah unit kan...haa...baru sangat lagiks..masih banyak waktu & peluang utk belajar. Cuma kena rajin buat testing & lebihkan usaha (kalau ada machine sendirik lagik bagus :-) ).
X per kalau selalu bertanya...en.hakes tu pun tak kedekut ilmu lagi pun lagiks banyak kita ajar org lagiks banyak yg kita akan pakam & ingat...tul tak en.hakes :-). Jgn jadiks bodoh sombong dah..tak tau tapi tak mau tanya & berlagak pandai. Betul tak? Ok lah vp caiyuk2...

ghimau said... [Reply to Comments]

Hmm.. Sebenarnya banyak jugak yg sy belajar dari aunty virus. Saya pun ada masanya down jugak.

Bila kita down, baru kita ada semangat utk belajar. Sy mula2 masuk keje, pernah kene sindir maut dgn bos lama sy, sebab sy tak tahu nak setup ip kat pc windows.

Sy kenal ramai jugak pegawai security agensi kerajaan ni. Terus terang sy cakap, bukan nak bodek ke apa, kalau dibandingkan dgn diorang, aunty virus jauh lebih berilmu banding dgn aunty virus.

Saya kene ucapkan terima kasih byk2, pada aunty virus kerana bagi sy peluang sumer ni. Kalau tak sy tetap jadi katak bawah tempurung. Saya mmg dah lama anggap aunty virus ni mcm kakat kandung sy sendiri.

ghimau said... [Reply to Comments]

Sy kenal ramai jugak pegawai security agensi kerajaan ni. Terus terang sy cakap, bukan nak bodek ke apa, kalau dibandingkan dgn diorang, aunty virus jauh lebih berilmu banding dgn MEREKA.

Being Normal said... [Reply to Comments]

its ok, memang sekali sekala kita akan down, after all we are just human..hope you are better today, take care my dear vp

laloque said... [Reply to Comments]

jgn down mama, balik kang kita mkn spegetti

ArELeEz said... [Reply to Comments]

paham.. paham..
xpe vp, pelan2 kayuh, key! chaiyokk!!

Faisal said... [Reply to Comments]

Cik Pn VP jgn down lagi. Bukankah balik nanti En. Laloque akan masak spaghetti bolognoise... Namun kita lagi suka dia dibahagian multimedia dan komunikasi.

~~@lyci@~~ said... [Reply to Comments]

zai, saya faham ape yg awak rasa..
sebab kita kan pernah bekerja ditempat yg sama.. cuma berlainan unit.. itu sbb smpai skrg sy xnak balik kat sana sbb tak tahan dgn keadaan kat opis tu.. walau pun ramai gak yg ajak sy pindah sana balik...

IdaShah said... [Reply to Comments]

takpe belajar skit2 lama2 jd bukit.

sekurang-kurang nya zaimah lega bila dpt luah kan..

darling8tabby said... [Reply to Comments]

takpe dek...pelan2..nanti insya allah ok...
akak pun baru tukar tempat keje katanye..walaupun masih big bos sama..tapi dah jadi tol gate girl gittew...heheh

Ceera said... [Reply to Comments]

alamak, tersedih plak.. hehehe

atam nak belajar jugak la.. andak, ajar atam...

...$weE+ 666... said... [Reply to Comments]

wahai protege ku sayang...

jgn downhearted sgt k... as things are bound to change. be hopeful coz difficult times always lead to better days! there's no sense in worrying if things start going wrong. obstacles can all be overcome. if u never lose hope, u're sure to cope and carry on... all u've gotta do is wear a smile and u will find ur sun will shine... i'm always near, u know where to 'buzz' me aite?!!! take care ya! *hugs*

PerantauSepi1306 said... [Reply to Comments]

"Life is a challenge, fate is undeniable, but we shall always try to bring out the best of both, always... "

cheer up vp! making mistake is a learning process towards excellency... no one is better than the other, it is how we use our knowledge that is more important than how much we know..

Leeds Al-Malique said... [Reply to Comments]

down sesekali takper, sbb akan buat kita sedar banyak lagi yg kite perlu belajar, kan kak. semua benda susah dalam dunia ni, tp org2 yg berjaya adalah org yg tak menganggap kesusahan tu beban yang menyesakkan, tp cabaran utk terus ke depan.

cewah ayat leed mcm pakar motivasi plak huehue hue

hUmmY said... [Reply to Comments]

tape la sis..

at least kite x bodoh sombong!

tatao kite betanya!

ye x?

x perlu down!

cheer up oke sis!

:D

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

akak doa mah akan jadi pakar tak lama lagi...

syahed© said... [Reply to Comments]

bersyukur la dgn ape yg korang ada...cam aku ni..hanyalah sekadar pencacai bawak laptop ngan projektor tiap² ari..hehe







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^