Friday, September 19, 2008

Nak Belajar Daftar Nuffnang :D

disebabkan banyak permintaan suruh saya ajar step by step mcm mana nak register nuffnang dan mcm mana nak letak code dalam nuffnang, so meh sini saya ajarkan satu satu yer

tp sebenarnya ceera dah buat dah, dia dah ajar detail, tp still ada gak yang tanya, so saya buat jer la yer... so kalau tak berapa paham version saya, tgk ceera punya pulak, kot sini ada tertinggal info sana ada, sana tertinggal sini ada, gituuuuuuuuuu

ok mula2 uols masuk website nuffnang http://www.nuffnang.com.my/

pastu click sign up blogger yang saya bulatkan seperti di atas

uols akan nampak paparan mcm kat bawah ni:-

so isilah semua kotak2 tu, yang penting payee name tu kene sama ngan nama dalam IC, pastu no ic pastikan betul, alamat surat menyurat juga... yang lain2 tu uols pandai2 la yer

pastu dah isi isi isi, tick semua2 kat bawah, pastu taip image yang tertera kat kotak putih tu

tekan sign me up! gitu

then ikut jelah arahan2 seterusnya, sonang jer kan

ok lepas tu, register la username ngan password yang uols daftar tadi


lepas register, uols akan nampak la mcm ni... ada earnings, analytics, etc etc kan...

ok first step yang sangat penting uols mesti buat adalah:

1. REGISTER KAT BLOG MANAGER DULU

macam saya, saya ada 3 senarai blog manager, termasuk viruspadu blog, vppinkytouch ngan laloque nye blog kan... so add jer blog uols

mesti DAN wajib ni, kalau tak, code yang uols copy kat blog tu tak keluar tau

ok lepas dah register blog manager tu,

2. CLICK ADD AD


dan uols akan nampak paparan mcm ni:-

so copy code tu, ada 3 jenis code, satu kat header, satu kat sidebar, satu kat between contents

3. bukak blog uols, click layout, click page element dan click add a gadget


dan paparan ini akan muncul, clikc HTML/JS tu


kemudian paste code yang uols copy tadi kat sini

title tu boleh tulis apa2 jer, kat content tu adalah code yang uols copy td, dan kemudian tekan butang save

dah jadiiiiiiiiiiiiiii

senang bukannnnnnn!

~nampaknya nuffnang kene lantik saya jd duta nuffnang la pulak hihihihih :p

dan tips2 lain2 ada kat website nuffnang tu sendiri, uols boleh godek2 baca yer... rajin2 sikit baca, kata nak income kannnnnn

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

42 komen[s]:

ellyn said... [Reply to Comments]

thanks VP ...really help me a lot..

masviona said... [Reply to Comments]

haruslah leh jadi duta klu gini nih...sungguh details ok

Musliha said... [Reply to Comments]

Teringat ni..
Dulu Mus belajar ngan Ceera..
Hehehe..

mizz^lady^muack said... [Reply to Comments]

cmner nk dpt income dye???
kak leyh ajar x nak tuko template???
sy amik dr tenet..tp x leyh tuko gaks...nape eks??

laloque said... [Reply to Comments]

nasib baik gua xyah pikir semua nie... mini yg buat semua nyer... hahahaha

ZBELLEZA said... [Reply to Comments]

tq akak..bagus tutorial begini utk sy yg tak reti nie..:P

no need to reveal said... [Reply to Comments]

kita dah godek2 dah..dah tau dah..camne boleh dapat income tu ehhe

ghimau said... [Reply to Comments]

thanks.. sy pun dah daftar :)

PerantauSepi1306 said... [Reply to Comments]

yah.. cikgu dah ngajar tu... sila2 amik perhatian.. ;p

~ilyanie_usyuk~ said... [Reply to Comments]

hohoho...

camne nk naikkan income iyek? hihi


tutorial ni sgt berguna..


kredit to VP!

pearlEJ said... [Reply to Comments]

teringin gak nak buat, nanti nak try jugak arr..

Qib said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.
sue said... [Reply to Comments]

TQ VP ... dah boleh masukkan nuffnang dlm my blog hehehehe

ryani said... [Reply to Comments]

mah, dah register, dah copy paste, tp kuar kat blog dia ckp error sbb hape ntah..naper ek? tulon laa....huhuhu

xX-PhoBia_oF_LoVE-Xx said... [Reply to Comments]

thanks akk vp.. =)
im new here.....

tp akk, kt tutorial tu, mcm ade something wrong la... akk paste code untuk header kt gadget..bkn ke pttnye, paste yg untuk sidebar,paste ke gadget??

zino said... [Reply to Comments]

la.. dah buat baru terjumpa cara cara nak buat nya.. terkial2 juga la.. tah menjadi tah tidak tengok le nanti hasil dia hehe

Tuan Punya Blog. said... [Reply to Comments]

apesaal ek, aku wat die kata error matching blog to blogger entry.
ishh, pening pening.. padahal aku nye blog address ok je, pastu aku dah pasted correctly cam yg vp ajar..
nape ek??

Atie Yusup said... [Reply to Comments]

ha sy nyer sama ngan Tuan Punya Blog... nape ek... dh byk kali buat dh ni... aduyai

viruspadu said... [Reply to Comments]

emel kita plis viruspadu@yahoo.com

aie.ezza's family said... [Reply to Comments]

TQ..TQ..menjadik, skali je blaja...salam kenal

ZU said... [Reply to Comments]

ok..thank you very much...
God Bless you! Amin!

From Me.
blogs:
chocolate cake:
http://choco-blogs.blogspot.com
insurance info:
http://all-insurance-story.blogspot.com
children education: http://childreneducation-zu.blogspot.com

ZU said... [Reply to Comments]

ok..thank you very much...
God Bless you! Amin!

From Me.
blogs:
chocolate cake:
http://choco-blogs.blogspot.com
insurance info:
http://all-insurance-story.blogspot.com
children education: http://childreneducation-zu.blogspot.com

aSmiDar said... [Reply to Comments]

ade maalah lg la...
kita dah ikut step..
tp terlekat mse nk masukkan email..
die kata emel kita dah digunakan...
macammana ek????

kain_sari said... [Reply to Comments]

salam...kak..
leh ajar kn tak ??adik dh ikut mcm akak ajar..tapi bile dh isi sume, nk masuk step seterusnyer..tak leh dh..naper yer??bile syer tgk lik..kne ade pengikut 20 org ye akak?? baru leh masuk nuffnang ye akak..syer baru de 40jerk jadi kwn blog..boleh ke kak??

harap akak leh bg tunjuk ajar..
terima kasih sudi bce komen syer..;p

eija zaquan @ sweetmama said... [Reply to Comments]

TQ..VP..dh bole dh masukkan nuffnang kat blog sy.

kumichan said... [Reply to Comments]

dah buat ikut step..tapi...tak keluar pun dia punya iklan ? just keluar nuffnang je..yang sidebar tak de yang header ngan between lagi la tak de..nape ek ?

n.a.j said... [Reply to Comments]

thanks awak.....tq v much...

mudah dipahami...:)..saya budak yg baru belajaq dah boley serve nuffnang :).....ehehe

Latifah bee kay said... [Reply to Comments]

Salam. .mcm mane. ? Setiap kali tekan sign up jer. .ea kate invalid email. .dah 3 email semua invalid. .nape ek?

Latifah bee kay said... [Reply to Comments]

Salam. .mcm mane. ? Setiap kali tekan sign up jer. .ea kate invalid email. .dah 3 email semua invalid. .nape ek?

viruspadu said... [Reply to Comments]

latifah,
erm, emel invalid ye. cuba emel terus kat nuffnang, takut ada error. InsyaAllah dorang akan bantu nanti

Butik Sayang said... [Reply to Comments]

Salam,

bertemua blog anda memang sangat membantu akak untuk mendaftar di nuffnang .......terima kasih sangat :))

ajumohit said... [Reply to Comments]

thanx a lot kak VP...byk mmbntu new blogger mcm sy

puan nina said... [Reply to Comments]

tq 4 this tuto =)

fRaMe+LenSeS said... [Reply to Comments]

baru wat.. terima kasih..

Hilda said... [Reply to Comments]

Salam Jeemah...Saya dh buat, tapi iklan tak appear pun....cane?

Ida Zaini said... [Reply to Comments]

hi..thanks for the info..sangat memuaskan..:)

sarahhanis said... [Reply to Comments]

saya dah wat, tp naper dye kluar Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly ,,,
tp iklan nuffnang ada ,just ayat nie jewr probnyer.. plss email me
sarahhanis5@yahoo.com ...

Nadzmy said... [Reply to Comments]

sungguh pink..hehe

Artz Rose said... [Reply to Comments]

Thanks a lot. akhirnya berjaya jugak saya ade bendalah ni... hehe.. salam perkenalan ;)

astana jiwa said... [Reply to Comments]

akk, thanks a lot. menjadi walau pun lambat.boleh ajar mcm mna nk start earning x? thanks..

astana jiwa said... [Reply to Comments]

menjadi kak.. thanks.. Anyway boleh ajar tak mcm mane nk start earning. thanks again.

Aysha Zakaria said... [Reply to Comments]

dear, bole ke kita guna ketiga2 jenis code tu? mknenyer dlm 1 blog ada 3 tmpt iklan nuffnang??

Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^