Friday, September 19, 2008

Nak Belajar Daftar Nuffnang :D

disebabkan banyak permintaan suruh saya ajar step by step mcm mana nak register nuffnang dan mcm mana nak letak code dalam nuffnang, so meh sini saya ajarkan satu satu yer

tp sebenarnya ceera dah buat dah, dia dah ajar detail, tp still ada gak yang tanya, so saya buat jer la yer... so kalau tak berapa paham version saya, tgk ceera punya pulak, kot sini ada tertinggal info sana ada, sana tertinggal sini ada, gituuuuuuuuuu

ok mula2 uols masuk website nuffnang http://www.nuffnang.com.my/

pastu click sign up blogger yang saya bulatkan seperti di atas

uols akan nampak paparan mcm kat bawah ni:-

so isilah semua kotak2 tu, yang penting payee name tu kene sama ngan nama dalam IC, pastu no ic pastikan betul, alamat surat menyurat juga... yang lain2 tu uols pandai2 la yer

pastu dah isi isi isi, tick semua2 kat bawah, pastu taip image yang tertera kat kotak putih tu

tekan sign me up! gitu

then ikut jelah arahan2 seterusnya, sonang jer kan

ok lepas tu, register la username ngan password yang uols daftar tadi


lepas register, uols akan nampak la mcm ni... ada earnings, analytics, etc etc kan...

ok first step yang sangat penting uols mesti buat adalah:

1. REGISTER KAT BLOG MANAGER DULU

macam saya, saya ada 3 senarai blog manager, termasuk viruspadu blog, vppinkytouch ngan laloque nye blog kan... so add jer blog uols

mesti DAN wajib ni, kalau tak, code yang uols copy kat blog tu tak keluar tau

ok lepas dah register blog manager tu,

2. CLICK ADD AD


dan uols akan nampak paparan mcm ni:-

so copy code tu, ada 3 jenis code, satu kat header, satu kat sidebar, satu kat between contents

3. bukak blog uols, click layout, click page element dan click add a gadget


dan paparan ini akan muncul, clikc HTML/JS tu


kemudian paste code yang uols copy tadi kat sini

title tu boleh tulis apa2 jer, kat content tu adalah code yang uols copy td, dan kemudian tekan butang save

dah jadiiiiiiiiiiiiiii

senang bukannnnnnn!

~nampaknya nuffnang kene lantik saya jd duta nuffnang la pulak hihihihih :p

dan tips2 lain2 ada kat website nuffnang tu sendiri, uols boleh godek2 baca yer... rajin2 sikit baca, kata nak income kannnnnn

Mama Alesha dan An-nisa Abriza
Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^