Tuesday, October 21, 2008

tutorial Macam mana nak PRINT SCREEN

mungkin ada yang tak tahu mcm mana nak printscreen kan, jadi meh la saya jd cikgu kejap yer

mudah ajer uols

ok mula2 sekali, uols cari button PrintScr ni kat keyboard, dah jumpa! bagusssssss... klik jer sekali


lepas tu, bukak Paint... tak tahu kat mana nak carik paint ni senang jer

start >> All Programs >>Accessories >> Paint


dah bukak Paint ni, terus click Edit dan Click PASTE


bila dah PASTE tu, keluarlah gini, then terus click save as

buh la nama apa suka hati uols la yer

dah siappppppppp... jadik la gini, bila dah siap... emel kat saya :p


sekian terima kasih

**update: kalau uols nak printscreen satu window sahaja pun boleh cuma klik [printscn + alt] maksudnya klik bersama2 serentak lah, then baru paste kat paint yer**


Mama Alesha dan An-nisa Abriza

23 komen[s]:

@LiYaNNuaR said... [Reply to Comments]

terima kasih cekgu! he he he

i'm ソソ said... [Reply to Comments]

saya buat kat photoshop...
anyway...thanks cikgu...dapat lagi satu knowledge

secawan kopi setin sprite said... [Reply to Comments]

wahhh
baru saya tahu
kalo cikgu tak beritahu mesti saya tak tahu
terima kasih cikgu

mica-tetty said... [Reply to Comments]

baru last week tahu sebab pengawas kat opis ajar...huhuhu

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

hehe ok cikgu saya harap bley menang hits tuh.. ahaks..

A D I A said... [Reply to Comments]

hahah mcm ngantuk disorong bantal. kebetulan kita tgh cari cara nak paste chat log kita dalam blog. tapi tak reti. nasib vp buat tutorial. toce toce :)

iina said... [Reply to Comments]

zaimah

saya lebih suka guna software sebab boleh pilih screen mana yg saya nak capture especially bila kita buka byk windows pada 1 masa.. kaedah nie ok juga if kita nk print single screen.. tapi kalau byk screen yg dibuka.. then kita hanya nk print screen salah satunya leceh sebab kena edit..

selalu saya guna software screenprint32 boleh download dari download.com website je..

senang sebab dia ada byk option.. kita boleh select screen mana yg kita nak print screen.. sama ada kita nak select manually atau nak software tu yg identify utk kita..

sHwEeT ByAtcH said... [Reply to Comments]

bru tahu mcm mana...

tenkiu!!

Shafie said... [Reply to Comments]

wah...sis jd cikgu ni lak ek
hebat tu..

=)

laloque said... [Reply to Comments]

ooo... mcm tuuuuuu

Hasbullah Pit said... [Reply to Comments]

Puan VP

kalau untuk web, rasanya sesuai guna webshots.

cari webshots untuk firefox.

Musliha said... [Reply to Comments]

wah... dr komen byk software rupanya..
jahilnya mus ni..
mus tahu yg pesen kak vp ajar je..
huhu..

-Misztake- said... [Reply to Comments]

saya paste kt power point.
tp slow la sket klu guna power point..

rasp said... [Reply to Comments]

makacih cikgu..mmg berguna..i ni mmg buta tuli IT...

ejaMaria said... [Reply to Comments]

terima kaseh cikgu...
dgn gaya ala-ala budak sekolah cakap kat kelas...

hana said... [Reply to Comments]

tq 4 da great info...
hehehehe

Khuzairi said... [Reply to Comments]

Salam...Ley Tanye...Mcm mne lak klau sye men gunakan Laptop..Sye Ponye X mcm 2..Sye punye MCm = Insert [prt sc] .... Mcm 2....Sye Tekan x boley...Boley Terangkan x...Please

viruspadu said... [Reply to Comments]

Prt sc tu warna biru ke? kalau warna biru kena klik serentak dengan butang fn. erm sepatutnya klik ke butang print screen tu

Khuzairi said... [Reply to Comments]

terima kasih.....da tahu da

nisa fadzil said... [Reply to Comments]

thanks baru tau ;]

NURUL ASYIKIN said... [Reply to Comments]

TQ!!! =DD

NURUL ASYIKIN said... [Reply to Comments]

TQ!!hee~ =D

remoih serr said... [Reply to Comments]

hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
tanpa perlu capture pastu paste kat paint ke atau mana2 graphic software.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^