Follow Viruspadu

Thursday, October 16, 2008

Minyak turun lagi

Alhamdulilah, harga minyak turun lagi kan, nampaknya makin ligat la saya ngan en.laloque berjalan lepas ni lalalalala

"Kerajaan menurunkan lagi harga bahan api sebanyak 15 sen bagi petrol dan 20 sen bagi diesel, iaitu penurunan kali ketiga dalam tempoh tidak sampai tiga bulan." petikan dari utusan

suka sgt saya dengan apa yang abanglang saya huraikan ni, dia siap buat survey ok, patut la saya dpt sms malam sblmnya, siap suh jawab copek2 layi, rupanya tgk wat statistik gitu, kagum acik dpt abang ipar yang sgt bijaksana ni tau, jom saya copy paste sikit yer

****
Brape avg kos petrol/month korang???

Sepantas kilat jugalah jawapan diterima ..walaupun ada sorang jawap.. sape ni ? Wrong no. lah pulak ...
Jawapan survey .. dgn izin ( korang izinkan...kan..kan.. )
> akak > RM320...bahagi dgn RM2.45/litre = 130.6 litre/month. Umah die jauh dr ofis..
> ceera & ara > RM250 = 102 litre/month
> vpadu > RM180 = 73.5 l/month ... Umah dokat jer .. jln kaki pun boleh..
> kadok > gen2 > RM 400.. tp skrg selalu pakai myvi>avg RM 180/month > 73.5 l/month

MAri KitE Kira actual kos / litre korang sebagai contoh ;

> Akak gunakan 130.6 l/sebulan , tapi dapat rebet RM625 setahun = RM 52.08 sebulan..
Oleh itu kos seliter akak = RM (320.00-52.08)/130.6 litre = RM2.05 / litre jer..
Esok.. opps pagi kang kos kurang 15sen >>> RM 1.90 jer .. less than RM1.92 yg dulu tu..
> ceera & ara > RM( 250-52.08 )/102 lt = RM 1.94 , esok RM1.79 jer
> V.padu & kadok > RM( 180-52.08)/73.5lt = RM 1.74 , esok RM 1.59 jer... wow MURAH NYER... kena belanja ni ,.......X pasal2 lak .. ha..ha..hee..hee..hu..hu..

FORMULA ..klu nak kire
>
Senang jer formula .. ( A-B )/L = S tolak 15sen = kos seliter sebenar.
Ref : Kos bulanan sekarang (A) tolak rebet bulanan (B)}dibahagi dgn kegunaan bulanan ( L) = kos seliter semasa ( S ) . lepas tu tolak penurunan harga terkini ( 15sen ) = Kos seliter esok. Dah manyak kali diulang klu x paham x tahu lah ..Kan gue dah kate gue pandai kira2 .. ini kire kacang jer lah.. ( p/s . tengah makan kacang ni.. alah kueh raya yg goreng dgn tepong tu )
DULU : RM2.70
Masa petrol RM2.70/l ... Harga sbenar kos seliter ....
>Akak > [(RM2.70x130.6 lt)-RM52.08]/130.6 lt = RM2.30 . Ada 40sen xtra subsidi.
>Ceera/arah > [(RM2.70x102 lt)-RM52.08]/102 lt = RM2.19 /lt.
>Vp/kadok > [(RM2.70x73.5 lt)-RM52.08]/73.5 lt = RM1.99 /lt .

***

nak baca detail lagi, terjah blog dia ek

besttttttttttt... terima kasih gomen, turunkan harga minyak! kalau boleh turunkanlah lagi yer hiks :p

bila barang2 lain nak ikut turun harga ni :p

~ teringat dulu zaman saya sekolah menangah, saya mula faham dan sgt faham matematik sejak abanglang saya ni la ajarkan, tanpa dia agaknya saya tak dpt kecapi keputusan SPM yang pada saya amat mengagumkan saya, walaupun tak secemerlang uols... abanglang! andak tetap igt jasa abglang tu tauuuuuuu

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

8 komen[s]:

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said... [Reply to Comments]

salam VP

waaa.. VP dah kuar acc siap ngan complete calculation tu
Dah dapat k'lulusan / approval tak dari Mr. Auditor ... salah karang camne???

sweethOneY said... [Reply to Comments]

hihi
besar jasa abglang pd andak nye ni :P

hanimndroid said... [Reply to Comments]

awww, suker nye dgr myk nye rege turon! awww.. awwww!

(br tau sbb mmg xbc biter)

Musliha said... [Reply to Comments]

wah.. tera abglang.. huhu..

ummu_hanis said... [Reply to Comments]

syukur le dah turun harga minyak itew. akak nye azg sebulan dalam RM200. RM20 untuk 3 hari. rumah dekat tu. memandu tak sampai pun 5 minit. tapi tu plus anto anak ngaji ngan tusyen la. taun depan akak ajo sendiri anak. jimat minyak. huhuhu.

am_7riel said... [Reply to Comments]

Hopefully govt dpt cepatkan langkah dengan biofuel and kerete eletrik.govt shud take initiative ngan giving incentive to national car producer hence malaysians are not dependant to oil anymore.

~ilyanie_usyuk~ said... [Reply to Comments]

uishh..

terror kire2 da ni...
hiks


bagus

-Misztake- said... [Reply to Comments]

lepas baca benda ni baru la paham betul2 pasal harga minyak nih..







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^