Follow Viruspadu

Thursday, October 09, 2008

musim denggi

takutkan!

musim denggi ke hape skg ni?

sbb abah mertua saya kan saspek denggi itu hari kan, masa raya tu, lepas tu ada lg few orang saya dgr kene jugak, lepas tu officemate saya pulak kena, aduh risau la pulak

uolsssssss, jom la kita banteras denggi ni sama2, bunuh semua nyamuk aedes, kadang2 kita tak rasa bahaya sbb tak kena kat kita or orang2 yang kita sayang, tulah buat leka2 je tu, boleh lak ternak jentik2 tanpa rasa bersalah, bila pegawai dtg check kat rumah jumpa jentik2, leh lak nak marah2 balik pegawai yang menjalankan tugas

nanti, bila dah sakit, baru kelangkabut nak sedar!

ceh, ini membebel untuk diri sendiri jugak la ni

yelah, kalau kita jer sedar, kita jer jaga kebersihan kawasan rumah, tp orang lain tidak, tak gak jadi kan, jom la sama2 kita pupuk kesedaran ni dalam minda kita

Hapuskan pembiakan aedes:

* Tutup semua bekas menyimpan air untuk mencegah nyamuk bertelur

* Salin air dan basuh sehingga bersih pasu bunga, alas pasu, kolah mandi dan sebagainya seminggu sekali

* Bersihkan saluran air hujan (saluran bumbung) daripada air bertakung

* Pastikan tempat bertakung air seperti tayar buruk, kaca atau tin kosong dibuang untuk mengelak menjadi tempat pembiakan aedes

* Tanam semua benda/bekas yang boleh menakung air seperti botol kosong, tin kosong, bekas plastik dan sebagainya

* Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik seperti Abate mengikut sukatan yang ditetapkan (10 gram untuk 20 gelen air) tiga bulan sekali.

(saya copy paste jer ni)

oh ye, en.laloque pun pernah kene demam denggi raya 2006, masa saya peknenkan an-nisa, masa tu weols duk kuaters tu kan, belakang rumah kan hutan, dalam hutan tu mungkin ada byk takungan air pembiakan nyamuk aedes tu kot kan

ish sykurlah, seb baik dah pindah!

oh yea, penat lak membebel kan hiks

ok sambung balik

sbb ofismate saya ni kene denggi ngan anak dia pun kena sekali, so mcm "alahaiiiiiiiiii sedihnya"

weols, satu opis ramai2 la gi melawat dia, erm kat spital somban ni payah nau nak parking, so untuk mudah, weols semua call teksi jer, sonang :p


tengah tunggu teksi :p


ini kak piah, ofismate saya, merangkap jiran saya, umah dia sepelaung je ngan saya,



alhamdulilah, ofismate saya ngan anaknya nampaknya sihat2 ajer dah, alhamdulilahhhhhhh

~ oh yer, nak amik gambo kat spital, acik takut kene lazer ngan nurse

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

17 komen[s]:

~Eila @ Along~ said... [Reply to Comments]

VP, skang ni mmg musim sakit dah..kena la berhati2..dan buat pencegahan sebelum kena kan...kesian kat kawan yg kena tu..semoga die cepat sembuh...neway..ayule pakai tudung..hehe

edrina said... [Reply to Comments]

mmg bahaya denggi neh kan.. esp kalau denggi berdarah.. jom sama2 kita benteras nyamuk aedes.. tiada aedes tiada denggi..ewah..

Rozeela said... [Reply to Comments]

saje je nak share ubat denggi.. kalu kena denggi, kasi makan sup ketam.. insyaAllah, bilangan platlet akan meningkat dgn cepat.. dah ada kawan yg cuba thn lps masa anak dia kena denggi.. alhamdulillah.. berhasil..
so.. tak salah mencuba kan..kan.. kan.. tapi tidak le teman tau, kalu2 makan sup ketam tu leh cegah denggi ke tidak.

faisal.hamdi said... [Reply to Comments]

..selepas itu hatipun perlu dibersihkan untuk menghapuskan dengki pulak.

marinahunny said... [Reply to Comments]

vp makin comei las..makin ayu dan makin muda...

umieadam said... [Reply to Comments]

lah siannya siapa yg kene denggi tu..
denggi ni mmg bahaya..

mah, bgtau mereka..
kalo kene denggi petuanya buatkan org itu sup ketam..
bagus sgt2..

Insya Allah dpt membantu dgn cara tu..patlet darah pun akan naik balik..

try ye..

lily lotus said... [Reply to Comments]

yerlah takut betul pasal denggi ni..so prevention is better than cure!

umieadam said... [Reply to Comments]

emah, resipi sup ketam tu ada kat blog saya ye..

insyaAllah dgn izin Allah, pesakit akan sembuh..

kita berusaha aje

Eya said... [Reply to Comments]

http://i351.photobucket.com/albums/q469/eyake/lunapic-122351884854957.gif

Mak Su said... [Reply to Comments]

bahaya ek, dah sembur asap dah?
org kata kena makan sup ketam kan, nak recover balik blood count ker hapa ker ntah

honeysour said... [Reply to Comments]

alahai ciannya...
maser cousin saya masuk hospital ari tuh pun ramai yg patient nyer kena denggi..

Ijah @ Fariza said... [Reply to Comments]

Salam VP,

Anak saya bulan 8 hari tu pun kene denggi gak, tapi alhamdulillah tak deh lah teruk sangat...

Kat area rumah saya nie ader persatuan penduduk yang akan dtg check jentik-jentik kat setiap umah, jiran saya masuk persatuan tu dia citerkan ade rumah yang sengaja ternak nyamuk tau sebab biarkan polistren bersepah-sepah depan umah...pastu dia cakap rumah dia suka ati dia nak buang sampah kat mana...hishhhhh ade gak orang camtu...

-v-~~geina~~-v- said... [Reply to Comments]

Salam kak zaimah...SLMT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN..
maaf dipinta sekiranya terkasar bahasa..

akak makin lama makin lawa la..lg2 da bertudung erk...apepun Slmt sume nya...akak nk duit raya..hehehe=P

kirim slm kt abg laloque dan nisa..=)

Musliha said... [Reply to Comments]

cegah sebelum parah..

:. iBuAfiQah a.k.a Irnie .: said... [Reply to Comments]

kak vp,

member irnie dah admitted kat hospital Taiping skrg nih...
kena denggi..

irnie promote entry akak ni kat blog saya tau...
cara2 cegah denggi gtu....

shah said... [Reply to Comments]

oooo yea
my fren raya kedua kene masuk spital kes denggi
baru semalam kuar spital

kesian pulakk

honeysour said... [Reply to Comments]

huhu..serik wooo..tunang pernah kena denggi...penat woo..hati gundah gulana siang malam...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^