Follow Viruspadu

Wednesday, November 05, 2008

Apa salah isteriku itu???

Hari ni aku benar-benar terasa hati. Apa salah dan dosa isteriku sampai dia dimalukan begitu. Dihina, dicerca sebegitu rupa. Kalau dahulu soal arwah anaknya, kemudian hukum-hakam auratnya dan sekarang perihal peribadinya!!. Memang... memang aku tidak dapat memaafkan perkara ini!!

Kenapa perlu dikhuatirkan soal layannya kepadaku. Aku sebagai suaminya tidak sekelumitpun pernah terasa hati mahupun kecewa dengan segala tingkahlakunya. Setiap nafasku merupakan redhaku buatnya. Aku tidak fikir ada wanita lain dapat menggantikannya selamanya!

Kenapa perlu dirisaukan sama ada dia masak atau tidak untukku di rumah; kerana aku sendiri yang ingin memasakkan makanan di rumah. Salahkan aku sebagai suami memasak dirumah??? Dayuskah aku kalau aku turun ke dapur untuk memasak??? Di Queen-control kan kah kalau aku gemar memasak di rumah???

Iya!, Aku memang jahil bab agama... tetapi aku pegang satu hadis dari Nabi SAW:

“Kewajipan seorang suami terhadap isterinya ialah suami harus memberi makanan kepadanya dan beri ia pakaian dan tidak boleh memukul mukanya dan tidak boleh memperolok-olokkan dia dan juga tidak boleh meninggalkannya kecuali dalam tempat tidur (ketika isterinya membangkang).”

Dan itu yang aku lakukan... memberikan makanan kepada isteriku. Sama ada aku beli siap bermasak atau aku sendiri yang memasaknya. Dan dia sendiri sering juga memasak untukku. Bukan tidak pernah langsung!!

Dan salahkah aku, kalau kebanyakan kerja rumah aku yang buat. Hilangkah kejantanan aku kalau aku membasuh dan menyidai kain??? Malahan Nabi SAW sendiri banyak membantu isteri baginda di rumah... Adakah hilang sifat kerasulan baginda???

Aku punya isteri yang tidak secergas wanita lain. Beliau lembik. Beliau sering sesak nafas. Beliau mudah pitam. Mudah penat. Yang itu orang lain tak tahu dan aku yakin ramai yang tak mahu ambil pedulipun. Salahkah kalau aku berkongsi meringankan kerja-kerjanya itu.

Hanya aku yang pernah merasa keresahan bila melihat dia sesak nafas. Terkocoh-kacah ditengah malam ke Hospital untuk mendapat rawatan. Hanya aku pernah merasa kengiluan bila melihat doktor terpaksa menambah 1 atau 2 pain darah padanya. Hanya aku yang pernah bersengkang mata menanti siang untuk melihat keadaannya.

Sebagai suami, untuk membalas harga kepayahan... penderitaan... ketabahan isteriku itu... salahkah aku aku cuba membahagiakannya dengan memanjakannya??? salahkah aku buat semua itu demi satu PERKONGSIAN... kerana itu sebenarnya makna berumahtangga... PERKONGSIAN

Aku masih ingat saat aku mengengam tangan tok Kadi... saat itu aku teringat sabda Nabi SAW:

“Takutlah kepada Allah tentang wanita (isterimu).Sebab dia engkau ambil (kahwin) dengan amanah daripada Allah.”




Papa Alesha dan An-nisa Abriza

140 komen[s]:

haqeeliza said... [Reply to Comments]

cayala en. laloque... sentiasa berada di blkg isteri.. kem salam vp ek... VP jgn risau2 sgt... biarkan je dgn pendengki tuh!!!

mrs e said... [Reply to Comments]

salam vp, laloque n nisa..

sabar ye..
tiada kata2 yg dpt saya katakan melainkan SABAR..

semoga hidup vp sekeluarga dirahmati dan sentiasa dilindungi Allah..

Aminn..

:: p R i n c E s S _ N :: said... [Reply to Comments]

go en laloque...truskan support....

to kak vp...akak kne strong ok..

we luv u...

Mommy Lily said... [Reply to Comments]

kita tidak dapat memuaskan hati semua org. biarkan langau2 itu bersuara en laloque. yg penting pertahankan apa yg kita ada dan sayangkan apa yg kita punya....

arisa-fujiwara[farah] said... [Reply to Comments]

em.. syahdunye bace.bergenang jap air mate.ntah apela yg dikatakan oleh org tu.kenapela die sanggup nak sakitkan hati vp sampai macam tu skali.kite harap kak vp tabah ek

masviona said... [Reply to Comments]

banyakkan bersaba utk anda sefamily...sabar itu separuh drp iman!!!!..buat derk jer

mizz^lady^muack said... [Reply to Comments]

bersabar lah yer....
en.laloque n kak vp....
ini sume dugaan......
abaikan mereka yg tak senang
dgn kebahagiaan org lain......

Anonymous said... [Reply to Comments]

Laloque bro,

I agree with u... go bro..

When u laugh , people will laugh with u..

When u cry, nobody will be with u..

me, i luv my wife too.. just like u..

kobin said... [Reply to Comments]

sabar abgdak..

tuhan maha kaya..

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

I CRIED READING THIS
haih...ade kah saya yg over sensitif hari ni? baca entry kak red pon nanges

i have a weak mom as well
i grew up watching here coming in n out hospital
as early as primary school
i already have to help her by doing all the house chores
sbb masa tu bibik dah takde
and i was by myself at home at the age of 8, bile mak tibe2 pitam tgh sidai kain
i know how it feels
bapak plak time tu bru nk naik
sibuk outstation
i really understand what u r going thru
tak tau nk ckp cemana
but than to enchik laloque
not many man out there can be like u
terima kasih kerana berhati perut dn sgt bertimbang rasa terhadap seorg wanita yg bernama isteri

eiza said... [Reply to Comments]

setuju sgt.. tugas suami sebenarnya mcm tu.. kalau dikaji balik hadis Nabi, itu la yg patut suami lakukan. tugas isteri ialah melayan suami, menyusukan anak dan menjaga anak. dan tolong menolong la sesama suamiisteri.

pwincess AJA said... [Reply to Comments]

sy sggh terharu bc N3 neh.
nota hati seorang suami.


sy sokong semua kata2 en.laloque.

kenapa ada yg nak nak lukakan kak VP?
ape salah kak VP?
agaknye,die cemburu tgk kebahagiaan akak.

xpe,akak doakan la semoga manusia yg dengki kt akak tuh diberi hidayah oleh ALLAH S.W.t.
supaya die reti nak bertaubat N stop menyakiti ht org lain.

b strong kak VP.
tenangkan diri,amalkan bc Yasin.

Moga ALLAH S.W.T memberkati akak sekeluarga...

sHwEeT ByAtcH said... [Reply to Comments]

sabar abg.. itu semua dugaan.. diorg kt luar tu thu ckp je... apa salah org sebok nk kecoh2 cari.. slh sndri xde nk reflect pon...

harp kak VP tabah...

mebby said... [Reply to Comments]

RoMAnTIs nye..hubby u VP..u memang beruntung punyai hubby yang begitu memahami...anyway b strong ok..

linn said... [Reply to Comments]

kami disini cuma dpt memberikan kata2 perangsang utk vp dan en laloque sekeluarga supaya lebih tabah. mmg siapa pun akan terguris dgn tuduhan dan tohmahan yg dilemparkan. cuma berat mata memandang berat lg bahu yang memikul.

si pelempar tuduhan tu mmg seorang yg hidup dalam bayangan dan selalu merasakan dirinya tak selamat. sb itu dia begitu cemburukan en laloque sekeluarga dan tak akan senang dgn kebahagiaan org lain. biarlah dia dgn dunianya.

kami akan sentiasa menyokong vp dan mendoakan semua yg terbaik utk vp sekeluarga. amin.

kakakdegil said... [Reply to Comments]

buat vp n en. laloque
biler kiter hidup senang dan sempurna
mesti ada org yang mengeji

kuatkan semangat
for ur family..
setengah manusia ni memang susah nak berpuas ati..
ader jer dengki kat org lain..

pedulikkan je.. kalau dah buat entry sebegini rupa, dia tak paham paham lagi
memng ngoi lah dia tu

p/s : buat vp, be strong ok. saya silent reader awak dah lama, tp biler isu camni kuar.. terus nak komen plak. cium sayang untuk nisa..

i'm ソソ said... [Reply to Comments]

Tak sangka umat sendiri yang menghina umat sendiri....
Tak sangka bab bab agama pula yang dijadikan isu...Rasanya mereka yang memalukan orang lain dan menghina orang lain itu merasai diri mereka itu sangat baik di dunia ni sehingga boleh memalukan orang lain...

2 tahun yang lepas saya pergi kursus bila saya memeluk agama islam,saya masih ingat bagaimana ada seorang ustaz memuji nilai-nilai murni yang ada pada umat islam...beliau begitu bangga mengatakan umat islam semuanya orang baik-baik sebab islam mengajar umatnya bersyukur, jangan dengki, jangan cemburu, jangan mengata pada orang......

Tapi hari ni saya dah mula syaki dengan kenyataan ustaz tu...
Rasa sedih sangat kenapa ada manusia yang suka nak memalukan orang lain. Kalau nak tegur, kenapa tidak tegur dengan cara yang baik...Manusia yang berakal bukannya tidak boleh terima teguran dan pendapat orang lain...kenapa sampai nak hina orang? Rasanya ramai lagi wanita di luar sana yang dimanjakan oleh suaminya, kenapa tak pergi "tegur" pula? Kenapa hanya nak menyerang keluarga ni saja dari dulu lagi?

Pernahkah mereka bayangkan diri mereka yang berada di situasi orang tu? seperti yang ustaz tu cakap, setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan, tapi jangan pula kita berasa bangga dengan kelebihan diri sendiri dan ketawakan kekurangan orang lain...

saya dan kawan-kawan yang lain sememang memihak kepada keluarga ni...sebab kami melihat perkembangan VP dari fotopages ke blogspot...kami dah mengenali budi bicara keluarga ni...Mereka umat islam yang baik, mereka tak sombong, mereka suka menolong...Tolonglah jangan menjatuhkan hukuman dengan membaca pada blognya saja ataupun melihat pada luaranya saja...

saya tau saya tak berhak nak cakap bab bab agama di sini...saya pun tau diri saya bukanlah sebaik mana pun dari sudut agama...Tapi saya sentiasa ingat bahawa Tuhan tu maha kuasa dan maha esa...

Last sekali, saya berharap VP dan en Laloq sentiasa tabah menghadapi semua dugaan. Rasanya ini adalah sebahagian daripada dugaan yang Tuhan berikan...Betapa Tuhan sayang pada VP dan en Laloq sekeluarga...Be Strong...

(memandangkan komen saya agak panjang, saya telah buat entry khas untuk VP...加油!)

cik elyse said... [Reply to Comments]

sape mulut yg nk kne cabai tu?
sian kak vp~

vagg. said... [Reply to Comments]

manusia gitu mmg jenis berhasad dengki. tgk dr cara2 dia mengutuk org pun dh tau..something wrong ngan cara berfikir dia.

biasanya org gini dia xde apa yg org lain ada, tuh yg mcm nk gile mengutuk org. bkn VP jek kena pun. patut dia happy tgk ada org yg happy, bahagia... tp olh sbb dalma hati tuh busuk.. tuh yg suka2 ati je nk nilai org.

lagi nk perkecilkan org xbertudung ke, nk tunjuk rambut ke. helloo! at least skang org yg dikutuk tuh berubah gak. kita tuh bertudung tp hati, jauh lg teruk dr org yg kita kutuk tuh tau.

mmg la blog kita, kita punya suka. blog VP pun dia punya suka. tp selama nih. VP NIH X PERNAH NK KUTUK2 ORG OK.

org defend si VP nih sbb hari2 baca blog dia.. tau dia camne, dan xpenah tgk dia kutuk org. tak mcam kita tuh. sgt2 la memalukan aku yg baca nih.

tp mmg dh biasa la tgk org mcm nih.

aku emo gile ok dr smlm. terbuku jek nk sembur manusia gini. bila ramai readers yg defend VP, sembur kita kat blog kita, baru kita terhegeh2 kan. tp still nk tegakkan prinsip yg blog kita, hak kita. mmg hak kita pun, muahahaaha. tp yg BEZANYA kita tuh ngan vp, dia xsuka kutuk org mcm kita tuh. dtg umah org.. balik umah snirik kutuk. patut kutuk diri kita tuh snirik dlu.. br bukak mata nk kutuk org nih.

tp, ape pun yg org kata, xleh nk ubah pale otak org nih, melainkan dia snrik nk ubah. kalo leh berubah bagusla. kalo x... mmg sia2 je la. mmg kesian

mmg patut diberi add blog manusia nih, leh bukak mata org sket yg manusia dlm dunia nih mcm2 hasad dengkinya. semua nk selidik.

manusia nih, pasangan dia la PELENGKAP kekurangan dia ok. kita buruk cemana pun, tp kalo pasangan kita lengkapkan, xde la buruknya. so ape yg pelik kalo rumah tangga org aman bahagia? tp kalo rmh tangga kita yg huyung hayang XSEBAHAGIA ORG LAIN, selain tgk salah org, TENGOK SALAH KITA!

cik wanie said... [Reply to Comments]

salam kak VP dan abg LALOQUE...

wanie setuju sgt2 dgn entry nie,
sesuai kasi kat dia...

jgn suka2 buat pernilaian tanpa usul periksa,
lebih baik jaga diri sendiri dan keluarga dr dok sibuk hal org lain...

kak VP,
teruskan menulis,
pedulikan setan2 di luar sana,
maybe dia tue x dpt kasih sayang yg sepenuhnya seperti mana yg kak VP dpt....

wanie akn sentiasa menyokong penulisan kak VP
[wpun x pernak jumpa]
hehehehhehe...

cyaiyok kak VP....

ARWEEN said... [Reply to Comments]

peOple can say whatever they want
tO VP..b strOng

saya berdepan dengan situasi ini setiap hari
apabila org mengatakan sesuatu yang tak elok tentang ibu saya
hanya kerana di rumah yang memasak yang membuat keja rumah ayah saya

dorang tak paham apa yg kita alami
abaikan......
dan jadikan semua itu satu cabaran
utk VP dan family lebih tabah

insya allah

ALLAH sentiasa menjanjikan 'sesuatu' untuk hambaNYA yang sabar

fara mustapha said... [Reply to Comments]

vp n mr laloque...walaupun sy ni silent reader tapi blog ni mmg menjadi pilihan sy....mmg tak jemu membaca....iols harap jgn ler take seriously benda busuk mcm gini...mmg sakit di ati kalau kena kritik ke aper...tapi worth it ker kita sakit ati, berkerut2 dahi kerana org siut mcm gini...tak kan? buat apa kita korbankan ari gembira kita sehari dua utk org siut mcm gini...tak worth it kan...so W.T.F kita nak amik port....tak mati pun kita kena kritik, vp....vp kan tgh pregnant...so better kita seronok fikir anak yg bakal kita lihat akan datang ni...better vp seronot bersama2 ngan mr laloque n nisa...lantak pi org mcm gitu...dia takder life 2...itu sebab dia buat havoc...better kita kesian kan dia cos dia takder apa yg vp ada...boo sama dia!!!!!

nonie said... [Reply to Comments]

Bergenang jugak airmata sy ni hai..xpela sabarla..bukan nyer vp sekeluarga mintak duit die nk mkn2...kite memg hangin la ngn org cenggini..nyebuk hal umahtangga org..biarla kite nk idup camner pun..asalkan kite bahagia ngn family kite..
tahniah kpd en laloque...tabah kan hati yer vp n cium kat pipi nisa sikit dari bb ammar n ibu die :)

RieNa said... [Reply to Comments]

saya sudah menangis baca luahan hati en laloque.

dah puas hati agaknya org yg mengata2 tak puas hati kat vp tu.

selamatlah hidupnya lps ni.

sabar ya anda sekeluarga..
kami ttp bersama kalian.

nn said... [Reply to Comments]

salam..
saya setuju dengan kata2 en laloquee.suami saya pun seorang yang ringan tulang.xde istilah dayus apabila seorang suami membantu si isteri dalam urusan rumahtangga, sebaliknya akan menambahkan lagi rasa kasih sayang dan saling hormat menghormati di antara suami isteri.
semoga en laloque sekeluarga akan terus tabah dlm menghadapi dugaan seperti ini.

Intan Sharina said... [Reply to Comments]

sedihnya..nape la ada jgk manusia mcm org tu hah?
ape la salah dorg nak bermanja2 antara suami isteri..bkn bt dosa pun!

wanie said... [Reply to Comments]

bergenang air mana saya baca luahan hati en. laloque ni..begitu dia menyayangi isteri nye...kenapa la ade yg cemburu, dengki dgn kebahagian vp dan en. laloque ni..dia sendiri tak bahagia...tu yg dok menyibuk kebahagiaan org lain..

byk2 sabar ye vp & en. laloque...jgn amik kisah ape org tu cakap..yg penting ramai lagi yg suka, happy baca blog vp ni...seronok tgk kebahagiaan korang..

betul kata en. laloque, semua mmg patut membantu isteri meringankan keje2 isteri...kena saling bantu membantu dan memahami...baru la bahagia...

en. en laloque...teruskan memanjakan vp..dia mmg layak dimanjakan...

teruskan menulis ye vp...jgn stop...wanie suka baca blog vp....sayang vp...jgn sedih2 lagi ye...ramai yg menyokong vp ni

haJa*darLingZ said... [Reply to Comments]

kenapa org xpenah puas ati dgn kehidupan org lain?sudah cukup bagoskah dia untuk mempersoalkan kehidupan rumah tgga org lain. Sgt2 durjana org itu. semoga VP dan hubby tabah mnghadapi dugaan idop ini.jgn pedulikan hal mereka2 itu. Tidak nampak kedayusan seorg suami membantu isterinye.sy juga bkn seorg isteri yg perfect...suami jugak mebntu melancarkan krja2 rumah...mbasuh,menyidai kain, melipat kain...apatah lg memasak.sama2 give n take.bukan pentingkan diri sndiri.sama2 brtgjwb...ape pun..semoga TABAH.

oren said... [Reply to Comments]

sabaq byk2 vp..biarkan org lain nak kata apa, ini rumahtangga awak dan suami..

syahdu tul baca entry kali nih..jarang ada suami nak pertahankan isteri dlm tulisan..kebanyakkan suami menyokong dlm diam saja...

semoga awak dan keluarga sentiasa dirahmati..

syanis said... [Reply to Comments]

Buat keluarga vp... harap tabah n sabar,... dah nama pun manusia ada hasad dengki.. x boleh tgk org lain senang...

herm bg sy org mcm tu benonyer jeles tahap meroyan....

bnyk kan besabo yerrrr

yayan said... [Reply to Comments]

Sedih saya baca.. sebab saya pun pernah kene macam ni... Bukan dengan orang lain, tapi dengan orang terdekat jugak.. Tapi, saya sedih sendirian.. Masa tu saya mengandung.. dah tentu perlukan lebih perhatian dari suami... tapi.. Takpelah.. saya bangga baca En. Laloque begitu memahami ISTERI.. Teruskan dengan sikap begitu.... Sesungguhnya mereka2 itu cemburu... Harap VP berSABAR.. ade hikmah disebalik semua yang berlaku...

mYpRecious said... [Reply to Comments]

terharu betul sy bace luahan hati dr en laloque.. kak VP jgn pedulikan org yg mcm itu.. yg ade di hati nye cume perasaan dengki.. syh harap akak trus menulis di blog akak nie.. selame yg sy bce dn ikut blog akak ni.. sy taw ape yg akak tulis itulah diri akak dan akak ikhlas.. akak bnyk2 bsabar.. sy doakan akak sekuarge akan bahagia.. akak jgn stress sg t k.. not gud 4 ur baby dlm pewut tu..

Mieza said... [Reply to Comments]

org mmg suka ngk kita nangis, bila bahagia org dengki...itu sifat manusia durjana...jht tul mulut dia ek...rasa2 nak cilikan jer...dia suka kot klu org lain cite keburukan suami, mcm dia tu...itu namanya mengaibkan suami...dia yg x tau agama lg mau ckp byk..:p

mieza pun tau mcmmana rasanya org ckp yg x elok ttg arwah anak kita...sbb mieza pun pnh merasainya...pedih cam hati ni dihiris pisau...nangis jgn ckplah....:(

tang tudung tu...pelan2 lah berubah, manusia mana boleh trs berubah ya x...kira vp ni dh dpt hidayah dr ALLAH swt..kerana membuka hati dia utk trs bertudung,jgn dilayan ngan org mulut cam longkang tu vp....

sabar ek laloque n vp....mieza sokong kalian dr belakang...trskan berblog...:D

++wanFaDhilaH++ said... [Reply to Comments]

terharu sye membaca n3 nie..

begitu mulia hati mr laloque..menyanjung isterinye sebegitu rupe..

pedulikan ape kate org..mereka tu semua cemburu dgn kebahgaian yg dimiliki oleh en laloque n kak vp..

ape yg penting skrg..teruskan dgn kebahagian yg anda ade..

acai said... [Reply to Comments]

Slm kak vp dan abg laloque..

Sy jarang sangat komen tapi kali ni nak komen gak..1st, thanks sudi letak header atas tu ye..:) kedua,sy selalu berpegang camni:

Adalah lumrah dalam hidup ada orang tak menyukai or dengkingan kita,lelagi kalau kita agak terkenal..tak kisahlah melalui apa cara sama ada blog, penyanyi, perniagaan dan sebagainya..lelagi kalau kita berjaya dlm bidang tu..

Dalam 10 orang mybe ada seorang yang begitu..kalau 100 orang ada 10 orang..kalau 10,000 jumlahnya dah 1000 org dan seterusnya..TETAPI biasanya mereka yang minoriti inilah yang lebih kuat berkokok dari yg lain..padahal suara majoriti yg menyokong lebih banyak


Kalau benda ni bleh jatuhkan semangat ia tunjukkan kita kalah ngan orang2 seperti itu..kak vp kenalah kuat dan belajar ignored benda2 camtu..sbb benda camtu lumrah..hakikatnya tak semua org berfikiran mcm kita..

Akk tengok je kat komen2 kat sini semuanya sokong akk bukan:) jadi ceria2 kak ye..doa sy sentiasa mengiringi akk sekeluarga..

wassalam..

amizah said... [Reply to Comments]

hi vp...
sayang en laloq kat isteri dier....tabik la buat en laloq...be strong vp...jgn pedulikan apa org nak kater...janji kiter bahagia dgn kehidupan kiter skrg...

Casper a.k.a wifee en.atan said... [Reply to Comments]

to VP & En.Laloque

Tak salah apa pun. pada pandangan saya, sbg suami isteri yg bekerja kena la ada sikap tolong menolong , bantu membantu baru harmoni rumahtangga. tak akan jatuh martabat seorang suami jika sidai kain ker, masak ker.

en.atan saya pun macam tu, kami sedar kami masing2 bekerja dan dia pun tak kekok masak, sidai kain atau basuh berak anak. kalau asyik mengharapkan isteri tunggang langgang la rumah tangga nanti.

agaknya yg mengutuk tu dengki kot husband dia tak layan dia macam tu. jadik tu pasal la dia meroyan sorang2....

giler la itu orang aihhhh

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said... [Reply to Comments]

yuppp betul cakap hubby kak vp tuh..
kak vp x salah...
tp hanya manusial2 yg jahil je bleh cakap cm tuh psl kak vp...

papepon kami sebagai readers tegar blog kak vp menyokong 200%..

yang penting keluarga kak vp bahagia...

teruskan berblog..
apa kata blog kak VP ni, akk buat khas tuk org yg dah akk kenal je bleh masuk...jadi, org lain x bleh nak masuk..dan x ada lagi lalat2 durjana itu...alamak..camane nk terangkan erk..ala...cm personal blog ler..akk kunci blog ni..paham kan...ni hanya pandangan saya je....nk mengelakkan lalat kan..

nasaoji said... [Reply to Comments]

usah d layan makhluk gtu..lg layan, lg rs diri tu menang,,,engong je makhluk tu..mayb dia tak pernah rs bahgia gtu.,..n slalu hdup dia duk kena buli jer..

go go chaiyuk support kak VP...

DYLA said... [Reply to Comments]

tak salah en.laloque buat tu smua. itu la resmi hidup suami isteri. saling bantu membantu. asalkan kite bahagia ngn cara kiter.

Munirah Abd said... [Reply to Comments]

bersabar byk2x ye kak..
saya sgt setuju dgn apa yg en.laloque luahkan..
n sy xpasti sama ada saya dgr atau baca..mmg benar pompuan sbg isteri tugasnya hanya melayan isteri yg sebenar2xnya..tugas suami pula hanya menyediakan keperluan si isteri serta membuat segala kerja rumah..
saya xbrapa igt di mana saya dpt sumber ini..tp saya yakin saya dpt dr seorang yg berilmu...
wallahualam..

irdawatys said... [Reply to Comments]

VP & Mr. Laloque,

terharu nyer baca entri ni..naper lah masih ada org yg dengki dengan kehidupan org lain?? hope VP akan terus berblogging..pedulik kan apa yang org lain kata..agaknyer dia makan hati nengok Mr. Laloque manjakan VP kot....kes jeles ah ni....
apa2 pun...jgn mengalah dengan apa yang org lain kata...bkn dorg yg bagi VP & Mr. Laloque makan......sakit pening korang....dorg bkn tau pun..susah payah korg...ada dorg amik tau...ada dorg tumpang susah sama2 dgn korang...persetankan dorg!!!
VP, jgn susah2 hati yer...masih ramai di luar ni yang menyokong you...jgn mengalah kerana manusia yang tak punyer hati ni...jaga diri baik2....and tak sabar tunggu pengumuman rasmi dari VP....
Mr. Laloque, terus lah jadi seorang suami yang bertanggungjawab..manja2kan lah isteri anda semanja manja nyer....biar org tu makan hati lagi....
Nisa, pujuk mama yer....jgn kasi mama sedih2 lagi..nanti 'adik' pun sedih gak.....
-Peminat Fanatik VP

azie said... [Reply to Comments]

salam,
i'm one of ur silent reader.

erm, kalau kutukan tu, selalunya dieorang jeles dengan kebahagiaan uols. abaikan je. sis and bro jgn pedulikan org mcm tu, sebab dieorang sebenarnya mau apa yg uols ada.

to en. laloque, ai respect men who treated their wives the way u did to ur wife.

to sis VP, keep on writing, ignore those 'ppl' who just cannot bear to see ur happiness.even as unmarried woman, ai can see u did ur duties as a mum and wife.and u did it very well:-)

love~

[ LADYKiKi] said... [Reply to Comments]

cuma apa yang boleh saya katakan.. saya bangga dengan en.laloque ini. dan saya sungguh teharu dengan luahn ini....

eida.. said... [Reply to Comments]

Semoga vp sekeluarga akan tabah.. alah siapala DIA itu yg boleh mengkritik org.. agaknya rumahtangga dia yg tak bahagia.. cemburu melihat kegembiraan org lain... tabah ya.. take care...

Anonymous said... [Reply to Comments]

salam... SYABAS d ucapkan. anda mmg suami yg bertanggungjawab. x salah kalau suami membantu isteri membuat kerja2 rumah. itulah d namakan perkongsian. yg belum kahwin mmg lah x tahu, tp bg yg dah kahwin, itulah kebahagiaan. for those yg suka nak masuk campur dlm kehidupan org lain, pls ok, mind ur own business. u all nak mengutuk jer, tak ingat dgn Tuhan ke? to VP & hubby, jgn tunduk pd kata2 org munafik yg mendengki.. just ignore them bcoz they're nothing...

p/s: suka baca blog VP.. keep it up! :)

mama danial said... [Reply to Comments]

zaimah
Buat apa kita melatah pada perkara yg macam ni.Kita hidup bukan untuk mendengar umpatan orang, kalau kita susah tiada orang pun nak bersama kita. Lantak ah apa orang nak kata, memang sakit hati. Tetapi selagi rumahtangga kita bahagia, teruskan apa yang kita buat selama ini. Kita buat untuk suami dan anak2 bukan untuk orang lain. Sebagai isteri, kita berubah bila suami perlu kita berubah. Jangan lakukan semata-mata orang lain.

Dulu saya pun macam awak, cepat nangis dengan mulut orang. Tapi setiap kali berkongsi ngan hasben...hilang semuanya. Hanya dier yang tahu kita ni macamana....

Jangan sedih2 lagi yer...nanti an-nas kuar muka masam....cak...aaaa

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

baru sehari dua tinggalkan blog...sebab sebok ngan Aqilah...rupanya dah bermacam cerita lak...tak habis2 lagi dulu...disebabkan dah terlalu ramai yang beri komen panjang lebar...so...akak komen pendek jekla...

Kuatkan semangat...kehidupan tanpa cabaran dan dugaan ibarat masakan tanpa garam....yang pasti...kita tahu siapa diri kita...bukan orang luar yang tak tahu siapa kita sebenarnya....

Setiap manusia...setiap keluarga punya kebahagiaan tersendiri....dan mereka punya hak untuk bahagia...so kenapa perlunya hasad dan dengki di atas kebahagiaan orang lain kan...

Last doa akak untuk Mah n Family...semoga kuat dan tabah...n bahagia selamanya...ok...

nifalnin... said... [Reply to Comments]

salam,

semoga VP sefamily sentiasa berada dibawah lindungan ALLAH swt... sentiasa tabah dalam kehidupan dan ms depan...

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

sedih baca n3 kali ni.. pe pun tahniah en.laloque..saya pun setuju ngan luahan hati en. laloque tu. Suami saya pun seperti en.laloque, rajin membantu urusan rumah tangga.. tak de ler jadi dayus pun..tu kan dah dikira tanggungjawab bersama... org yg dengki kan kebahgiaan rumahtangga vp n en.laloque tu yg dayus agaknya..jgn dihiraukan dengan orang yg hasad dengki seperti itu.. biarkan dia..kali ni dia mengata vp.. suatu hari dia akan terkena juga balasannya.. tuhan tu kan maha adil. Pe pun saya tetap mendoakan kebahgiaan vp sekeluarga..jaga vp bebaik ya en.laloque..semoga kebahgiaan em.laloque sekeluarga akan lebih bahagia dgn kedatangan org baru.. dan akan lebih kekal lama..insyallah

Dee said... [Reply to Comments]

syabas en laloque..sifatnya spt suamiku..byk membantu...sebenarnya langau2 tu yg cemburu kerana tidak mempunyai seorang suami seperti yang dipunyai oleh vp. org2 fofular ni mmg ramai yg jeles..cam kak red kena gaklah..sian..teruskan sj berblog..kalo pk apa org lain kata kita akan mati...mati jiwa.

fealize_eleanoer said... [Reply to Comments]

wat ever happens...i will still give my 300% support to ur family...luv ur family very much!

itu siti fatimah=PEREMPUAN GILER ANAK SAUDAGAR PENIPUUUUU!!!!

PUIIIIIIIIIIII!!!!

putri said... [Reply to Comments]

si kusut tuh dah privatekan blog dia ...saya sentiasa suke akak vp yang comel...herm

Wynn Yasser said... [Reply to Comments]

Sabarlah Mmah... Hidup ni tak selalunye mudah. Bukan senang nak senangkan hati semua org. Yg penting kau jaga diri, suami, anak dan bakal anak kau(amboi...senyap2 jer tau)baik2. Aku terase la jgk bile bace ni. Sbb, laki aku pon cenggituh jgk. Kite penah citer pasal ni dulukan? Baju keje dia pon, dia iron sendiri. Belum masuk basuh kain, kemas rumah dan segala bagai tu. Harus org yg mengata tu dpt laki singkorong, tu yg tak senang duduk tu. Tak payah pedulikla org camni. Dah takde idea, tepaksela buat entry mengata org. Sabarla. Aku sudah melaluinye. Wah, gitu... Aku paham, kau sgt pressure. Anggapla ini dugaan. Take care and semoga sihat selalu. Muah2 utk nisa :-*

nurul said... [Reply to Comments]

kita sbg org ppuan akan sensitif bila org kata kita mcm² tambah² dlm bab rumah tangga... bagi nurul VP jgn sedih n jgn ambk ati... pedulik apa dgn mulut org.. kita bukan leh tutup... biar org nk kata.. asalkan kita bahagia... suami syg ktia... suruh org yg kata 2 cari yg ppuan sempurna idup.. lain la kalu ppuan 2 x bekerja nk bt kerja rumah semua... itu pun blm tentu bole bt semua... sabar yea VP.... sebenarnya orang jeles dgn kebahagian VP dan en. laloque.... teruskan kemanjaan bagi org yang mulut becok tue lagi jeles...:)

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

kak vp..

tabahkan hati.fieza tau akak kuat.dgn kasih sayang dari en laloque, nisa, family n readers, hopefully akak terus b'blogging..
fieza doakan yg terbaik utk akak n family.

Leeds Al-Malique said... [Reply to Comments]

pengajaran la untuk yang mulut takde insurans tu kan.

lain kali nak cakap pasal orang, pikir 10 juta kali dulu. dah buat salah, ingat senang ke sekadar maaf.

manusia ada yg boleh terima kritikan, ada yg tak.mcm kak VP, dia lembut dan sentisif, ada org yang keras hati boleh buat selambe je kan kalau dikritik/diperli/dikomplen, tapi kak VP lain. ramai pulak orang sayang, so rasakan penangannye.

kalau tak senang hati/dengki dengan kebaikan husband kak VP, dok diam2 sudah.

Kak VP, take care, i love u..moga terus bahagia bersama keluarga tercinta.

sery said... [Reply to Comments]

sbar ye en laloque n pn. vp..mmg xleh ttp mlut org yg suke brdengki nih..sabar ye..

Suki Cida said... [Reply to Comments]

boleh tak aku booommmmm blog kak timah bangang tu! aduhhhh sakit hati la... Vp and abang Laloque ignore org macam tu ok... hidup org tak bahagia macam tu la... idup nama org dengaki gitulah!

keep writing... we all akan tetap sokong ok! saya sedikit sebanyak terasa apa yang Vp rasa sekarang ni... Vp keep writing!

Liza said... [Reply to Comments]

kita yang berhak menentukan hala tuju hidup kita sendiri, apa yg dipaparkan di blog cuma secebis daripada kisah hidup yg ada. pada vp, bersabar, liza pun dah pernah lalui dan masih melalui tohmahan orang yg suka nak memberi komen cara kita menjalani hidup kita.

take care dear and my prayers are with you..

en laloque, jaga vp baik2 yer...

KasiH said... [Reply to Comments]

Sapa yg buat mulut longkang nih.. nih...dan sapa dia dan menghakimi org lain...hebat sgt ke dia...(marah ni..) Eeii...takleh tgk org bahagia ke...

Sabar ek vp n family..

Be strong..

mazzuana said... [Reply to Comments]

To VP and en laloque..

Sabarlah..biarkan manusia terus bercakap kerana mereka tak akan pernah berhenti memerhatikan orang lain...

Tak ada salahnya suami tolong isteri buat kerja rumah..my father pun biasa jer tolong basuh, sidai & lipat kain..masak pun pernah...

Biarkan ajer ok..VP you're strong and you go girl!

~nss~ (",) said... [Reply to Comments]

biasalah org melayu ni (wpon x semua..) penuh dengan hasad dengki..x boleh tgk org lain bahagia...org yg berhati busuk & penuh hasad dengki di neraka lah tempat mereka,na'uzubillah..percayalah dengan janji ALLAH SWT..sy doakan semoga terus berbahagia hingga ke akhir hayat..aminn!

Jelly said... [Reply to Comments]

pelik la manusia nie..
dah untung blogger nak menaip untuk tatapan semua baca dikala bosan2...
suka baca la
tak suka belah la
jgn la suka sakitkan hati org lain....

kang kalau private kang sendirik gak yang meraung2 suh invite2...
bila dah public mcm nie jari2 molot2 semua mcm puaka lak...

lu suka lu baca
lu tak suka LU PIKIRLAH SENDIRIK WOIT!!!!

fealize_eleanoer said... [Reply to Comments]

vp...

nape xde story vp pagi ni..

slalu pagi2 aii baca ur story tau...tp pagi ni xde story pon dari vp :(

pagi saya hari ni x lengkap..:( sedihnyer :((

Umi_Aliesha said... [Reply to Comments]

setuju ngan kata2 eiza..n terharu jg dgn sokongan hubby vp...bertuah vp...

:. iBuAfiQah a.k.a Irnie .: said... [Reply to Comments]

utk en laloque,
teruskan beri semangat utk kak vp....

kami nie org luar,hanya entry2 dari kami saja yg bleh bg semangat utk kak vp...
en laloque dkt dgn dirinya...
teruskan bg kata2 perangsang utk dia terus berjuang melawan segala tohmahan,caci maki org....
sepnjg membaca blog kak vp nie...
xpenah dia mengata org lain...
yg ditunjukkan hanya kasih sayang sebuah keluarga yg amat2 bahagia....
kami xpenah sekelumit jeles pun....
bahkan kami doakan semoga rumahtangga kak vp aman bahagia selamanya...
be strong kak vp...
love u so much!!!!

Miss Moon said... [Reply to Comments]

percayalah..........

org yg komen cenggitu adalah org yag JELES dengan apa yg zaimah ada

dia JELES sebab zaimah mempunyai husband yg penyayang

dia JELES sebab laki dia tak der pun nak tolong dia ..so dia sakit hati la bila tgk laki u tlg u ...

So org melayu weyy jgn la nak jeles ngan kelebihan org . Cuba la cermin diri n cuba utk menjadi seperti org org yang mempunyai kelebihan seperti zaimah .

My hubby cooks too . my hubby helps me utk jaga anak anak n tlg angkat kain . Suami skrg tak sama ngan suami dulu yg nak semer isteri buatkan . Skrg suami makin cerdik pandai n tahu menghargai isteri .

Apa apa pun zaimah n laloque u ollls stay the same hokey . PEdulik kan apa org nak kata .

Org tew pun ...kutuk kutuk

tapi tetiap ari bukak jugak kan blog zaimah ...khannnnnnnnnnnnnnnn

jyss said... [Reply to Comments]

mengikut kata ustaz saya, masak tuh sbnrya mmg tugas lelaki. cuma kat masyarakat kita saje yg akan rasa pelik camtuh

anyway, pedulik la ckp org pun. giler ke diorang nih nak sibuk2 sapanye turn masak ke aper ke. x paham la diorang nih

sabar ye

atty's said... [Reply to Comments]

en laloque,syabas..takde jatuh keegoaan lelaki kalo membantu isteri nya ..lagi org respek..

mah..dun give up.

Zafrina Erwan said... [Reply to Comments]

Salam en laloq dan VP...

Sebak saya baca komen u tu... My hubby also doing the same. Bukan bermakna saya seorang queen control. Bukan bermakna dia dayus. kerjasama kami melambangkan perkongsian dan menambahkan kebahagiaan..
Pedulikan apa org nak cakap... BTW, be strong, ok...

mamaharith said... [Reply to Comments]

En. laloque tak salah bila melakukan semua kerja rumah...alangkah bahagianya vp kerana memiliki suami yang ringan tulang.....cik timah @ ctkusut ni...tak patut buat entry macam tu....to condemn other people's life......tak perlah...biarkan cik timah nie...pedulikan dia...be strong....and happy always...

KV said... [Reply to Comments]

hidup berumahtangga, perlu ada tolak ansur. Bukan dayus sang suami membantu meringankan beban isteri. Suami kv pun byk membantu kv dlm urusan rumah tangga. Tiada apa yg salah.
Mmg susah mengabaikan kata2 nista. Sampai tidur mlm pun tak lena asyik teringat. Namun, kv doakan vp n lalouqe tabah. Insyaallah.

Umi Mia said... [Reply to Comments]

terharu baca entry kali ni....mungkin org yg berkata-kata tu ingatkan takder pasangan suami-isteri macam u lagi sekarang ni..dia dah hilang kepercayaan atas institusi keluarga yang bahagia macam u....semoga satu hari orang tu akan sedar kesilapan dia....

Ogy said... [Reply to Comments]

saba erk en. laloque.... biarkan saja org pendengki tu.. agaknya dia dengki kot sbb suami dia xmcm en. laloque tu yg dengki giler tu.. kak VP saba ye... abaikan saja mereka tu... jgn sedih² ye kak xbaek tuk baby dlm prut tau...

ceria² selalu...

En.Jazimin said... [Reply to Comments]

saya ada terbaca gak blog orang yang kutuk En.Laloque tu.Ada satu part yg dia tulis saya menyampah dgn dia.

dia kata somi dia kalau tau dia tak pakai tudung mesti dah lama kena sound.bukannya macam en.laloque membiarkan VP buka tudung sampai terima hidayah.

tapi bagi saya laaa kan,setakat pakai tudung tapi lengan terdedah tu tandanya sominya pun lebih kurang En.Laloque je.kalau suaminya betul2 nak jaga isteri dia dari dosa,mesti suami dia larang pakai baju dedahkan lengan.dia pun takkan tak tau apa aurat wanita???

Kesimpulannya,janganlaaa nak ngata kat orang kalau diri sendiri pun tak perfect...

Tak gitu Puan VP???

Mama_Nofal said... [Reply to Comments]

x salah suami bantu isteri kt umah. x ilang ego, x lucut jantanyer pon. idupnya x camtu, so dia x puas ati bla org lain dpt layanan lebih dr dia. Biar le en. laloque, abaikan minah ni..wat ilang seri blog ja crita pasai dia

Suzi said... [Reply to Comments]

sabar ye..org lain blh kata ape je..kita yg tau situasi sbnr...Allah tu maha berkuasa..

mazzura said... [Reply to Comments]

bab agama, kalau blh jgn dijadikan isu, sebab kita pun bukanlah sesempurna Rasulullah..byk sangat kelemahan kita.isu agama sgt sensitif..

mazzura said... [Reply to Comments]

sabar byk2 en laloque..u kena kuat sebab nak beri semangat kat vp..vp perlukan en laloque dlm menangani semua ni..

Faina Arisya said... [Reply to Comments]

zaimah & en. laloque..

ntah umat mana yang dengki tu kan.. tapi biasanya.. mana2 isteri kat donia ni yang seharian bekerja.. then balik rumah sibuk memasak, mengurus anak dan sebagainya... memang akan ada rasa cemburu dengan zaimah atas layanan en. laloque pada dia..

pada saya takde salahnya en. laloque memasak sebab dalam agama pun dah kata macam tu... suami hendaklah menyediakan makan minum, tempat tinggal, pakaian mengikut kemampuan si suami..

so, zaimah buat dek jerk ngan dorang2 ni.. kebahagiaan dan kesusahan kita bukannya diorang leh wat apa2.. kita yang menanggungnya..

Anonymous said... [Reply to Comments]

Dear vp,

i'm one of ur silent reader...

biarkan ape org nak kata yg penting vp n hubby bahgia.pedulikan mereka sumer...fyi hubby saya pun layan saya mcm tu..dia la masak, dia la kemas rumah dsb..kadang2 sya balik keje..makanan dh terhidang atas meja..dia suruh saya makan n rest saje..n dia x pernah merungut apatah lg mengungkit..

So, kita berdua beruntung dpt suami yg baik sebegini..syukur alhamdulillah...

to en. laloque,
saya salute u..bukan senang nk dpt hubby yg baik mcm u n hubby saya skang ni..

MaR~ said... [Reply to Comments]

semoga allah kuatkn semangat akak vp sekeluarga dlm menghadapi dugaan ini!

sy suke dgn kata2 ini.
"bersyukur pada orang yang MENJATUHKAN kamu,
kerana dia orang yang MEMPERHEBATKAN kemampuan mu"

harap kak vp sekeluarga tabah!
pasti ada hikmah disebaliknye kak!

we r here always support u from d back!

houri said... [Reply to Comments]

hai,
aku slalu baca cite2 dlm blog viruspadu ini.. sabar yaa..biaser la , diorg jeles la tu..hubby aku pn mcm kamu, byk tolong aku dlm keje2 umh..smpai kn ader yg dengki hingga ungkit ttg byk hal dlm hbgan kami..sabar ya... :)

Shafie said... [Reply to Comments]

buat en. laloque...

kuat kt semangat satu fmly abg k.
jgn risau, bila kita berada di pihak yg btl.
insyaallah tuhan akn tlg.

tabah k..utk abg sekeluarga

Anonymous said... [Reply to Comments]

vp & en laloque.. ini la lumrah hidup, org tak senang bila tengok kita senang.. anyway org mcm ni(terutama sekali cik timah) tak yah layan.. lg dilayan lg la dia suka..


p/s : utk cik timah...gelaran yg sesuwei utk ko ialah CTML = Cik Timah Molot Longkang

mc'kie tok one said... [Reply to Comments]

vp..sabar la vp...pompuan tu jeles sebenarnye....blog dia tak mendapat sambutan..tu yang meroyan bagai tak igt tu...pahtu dia dengkis tak hengat...agaknye lam blog dia tu asyik dok ngutuk orang je kejenye...sabo ek....

AzurA said... [Reply to Comments]

ya Allah pilunyer saya.. mah..saya doakan oang itu akan bermuhasabah dan memohon maaf pada mah

lily lotus said... [Reply to Comments]

mcm2 manusia skrg ni..tak senang dgn kebahagian org lain..sabar yerrr...

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

rasanya cam sunyi sgt takde cerita2 happy dari blog pinky ni..vp, bila nak confirm kan tentang berita gembira tu.. tak sabo nak tau ni.. lupakan lah segala citer2 mengarut tu.. kita doakan vp akan lebih tabah.. dan bahagia disamping suami tersayang..dan nisa yg comel.. jgn sedih2 ya vp..

Pnut said... [Reply to Comments]

mah..sabarlah..
kalau kita jujur...
tulis semua secara ikhlas, orang mengata..
bila kita cover-cover..orang kata kita hipokrit..

encik laloque...jangan bimbang, bukan anda seorang suami yang kena sidai kain, dan buat kerja rumah, suami saya pun buat semua kerja tu.. selama ni je dia sidai kain, sapu lantai, buang sampah bagai..

orang mengata kita, bukan org tu yang dok dalam rumah kita, nak jaga bila kita sakit, bila kita tader duit..kita sendiri gak menanggung...

mah...muahsss hug dari akak...

Musliha said... [Reply to Comments]

ermm.. syahdu sangat rasa..
mus xda ayat yag terbaik nak cakapkan..
cuma mus harap en. laloque dan vp tabah hadapi semua ni..
andai kata di luar sana dengki dengan bahagia kalian, mus kat sini sentiasa doakan bahagia kalian..
mus harap kalian berdua bahagia selalu macam sekarang..
hidup berumah tangga adalah satu perkongsian..
yang baik dicanang, yg buruk sila pendamkan..
adalah satu keaiban kalu merungkai kisah rumah tangga yg di belakang tabir..
harap2 cik timah itu paham apa maksud rumah tangga..
bukan sekdar mencanag keburukan keluarga atau org2 tertentu..
bahagia kita barangkali menjadi api kepada mereka..
tabahla eh.. mus tetap doakan bahagia kalian..
moga lebih bahagia andai ada kehadiran yg ke-empat..
mus doakan.. aminnnn..

darling8tabby said... [Reply to Comments]

sabar banyak2 ok...wut comes around...goes around...

ct lavender said... [Reply to Comments]

kagum ngan asben k.vp.. beruntung akak dpt asben camtu.. pedulikan kata org.. org x nampak penderitaan kita..

p/s: semoga k.vp segera sembuh k..

rosesrosz said... [Reply to Comments]

..be strong ye c's vp n en.laloque..

abaikan aje..

**senyum k?

Anonymous said... [Reply to Comments]

suami sy pon mcm en.laloque
bila org luar tgk, even mak sy sendiri, dikatakan sy ni queen ctrl
tp rmhtgga kita, yang tau hanya Tuhan dan kita sendiri je

pedulikan apa yg org lain kata
mgkin dia teringinkan hsbnd mcm hubby kita
too bad for her la
rezki masing2, bgantung atas amalan masing2 kan? huhu...

jgn biar makhluk ada 'PHD' ni affect hidup kita
tak rugi pape pon kita
biar dia makan hati sensorg dia

to Makhluk ada 'PHD' nih... please get a life!

- Silent Reader (yg dah tak silent lagi)

Y u Z z 9071 said... [Reply to Comments]

hadapi dengan senyuman....

biarkan si kusut itu terus mengkusutkan dirinya....

Ceera said... [Reply to Comments]

betul tu, atam setuju sangat..

ni kena suh ciput baca nie, hehehehe...

AyangAizul said... [Reply to Comments]

touching sguh bc n3 ni...
kak vp... tabahkan hati
kita sokong bro laloque...

tul kata pnut..
bkn bro sorg jer suami yg wat keje2 tlg wife dia kat umah. kita pun bab2 kain bj ni mmg asben kita yg wat. mmg sepatutnya kena share keje2 tu sesama. sbb kita dua2 pun bekerja.

lain la kalo wife dia tu dok umah, jd surirumah. tp tu pun tak bermakna suami tu blh "mengkulikan" bini wat sumer keje.

hanya suami kita yg kenal kita cam ner. yg btol2 tau keadaan isteri tu camner.

sejak kita preknen dulu, smpai skg kita tak leh nak wat keje2 berat. sbb nnt kita xleh nak bgn sbb sakit pggang smpai xleh nak bgn. tp org lain xtau apa keadaan sbnr isteri dia nih. dia sorg je yg tau, so dah mmg jadik tgungjwb dia la utk pastikan isteri dia ni dlm keadaan sihat n cergas....

pompuan tu sbnrnyer tak puas hati arr tu sbb xdpt laki yg prihatin ngan mslh bini.... *smlm smpat jmpa blog dia tu, smpat bc n mmg cam siot arrr... tak puas ati tu dediam dah arr kan... hr nih dah private lak... pengecut tol arrr....

kak vp... kita ttp diblkg akak n sokong akak... jgn majuk lelama yerk....

mamaaina said... [Reply to Comments]

Vp,
jangan sedih2 key..anggap jer org itu cemburu dgn kebahagian u..ambaikan jer......sekurang2nya kita harus berbangga memp. seorg suami yg sanggup membantu isteri....
En loloq....jgn peduli apa yg org kata key...
yg penting u bahagia dgn apa yg ada skg...

chik Star said... [Reply to Comments]

Bia la Allah balas pd org tuh..

*sedih bace entry nih.

alia said... [Reply to Comments]

to be honest...jelous ok..tngok kebahagian rumah tangga akak...hu..hu..bahagian masing2 di dunia nie...

apa2 pun hargai apa yg kita ada d sekeliling kita...

benda2 cam tu...anggap jer ujian kecil dari illahi...

bak kata my friend "apa sangat la ujian yg tuhan bagi kat ko klu nk di bandingkan rahmat,rezeki yang telah diberi oleh Nya"...eceh cam ustazah la pulak bunyi nya...auw....

Anonymous said... [Reply to Comments]

bese la perempuan ramai yang perangai macam tu!! busuk hati.. mesti dia lagi dengki sebab ramai yang sokong VP. sampai dah private si fatimah bangang tu. bila semua orang marah, semua orang akan cakap benda tak baik. tu semua doa. mesti si timah tu takut lepas ni. sebab dia akan dapat balasan dengan apa yang dia cakap. jangan risau VP orang macam tu tak kan kemana. dia dapat balasan nanti baru dia sedar. masa tu rasakan ekeke..

kepada fatimah budak bangang sekolah tak tinggi.. cepat2 la taubat. jaga mulut tu. jangan macam bagus sangat. semua orang sudah BENCIIIIIIIIIII anda ok!

Deqna said... [Reply to Comments]

biasalah.. laki sendiri tak kisah.. orang lain lak nak kisah.. abaikan saje tu sumer.. mungkin hubby dia tak sebaik hubby2 kita ni kot... teringin nak tau sapakah yg mencetuskan isu inie?? pompuan kah lelaki kah??

Aleeya said... [Reply to Comments]

Mr. Laloque n Zaimah,

harap bersabar okay, sian vp..plez tengok kan dia, kami semua risau kan dia.., saya sempat baca blog ctkusut tu mlm tadik,saya sempat baca n3 ctkusut buat vp, mmg sakit hati ini membacanye, saya sakit hati, apatah lagi vp n laloque bila membacanya kan...biarkan dia terjun dgn labu2nya, harap bersabar, hidup ini tanpa dugaan akan hambar, sahutlah dugaan ini atas nama allah..kami sentiasa menyokong kuarga u ols..take care

faizahpaiz said... [Reply to Comments]

Manusia Hawa dijadikan daripada rusuk Manusia Adam, bukan dari kepalanya untuk dijunjung atasnya, bukan pula dari kakinya untuk dijadikan alasnya, melainkan di sisinya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat pada lengannya untuk dilindung, dan dekat di hatinya untuk dicintai..

Hadis riwayat Al-Baihaqi..

so, what's wrong dicintai oleh suami sendiri? sepatutnya rasa penuh syukur, gembira dan relieved.. pedulikan apa orang kata.. bukan dia bagi makan nasik pun... jangan layan aje..

arisa-fujiwara[farah] said... [Reply to Comments]

still wondering apela agaknye yg owang tu tulis tapi rase mencik same die.sbb die,kak vp da seharian x hapdet2.tertunggu2 ape yg kak vp buat.

even xkenal pon sape kak vp ni, tapi kite suke nak tau citer kak vp.
suke bangat tgk kebahagiaan kak vp sekeluarga.

maswani said... [Reply to Comments]

adat dunia la tuh..ada yg rasa x puas hati bila tgk org lain dpt apa yg dia sebenarnya harapkan..suami saya yg garang tu pun reti guna mesin basuh n sidai kain baju kami semua..tolong menolong lah dalam hidup berkeluarga..
hanya kita yg tahu..

nino said... [Reply to Comments]

en laloque..cayalah.
vp, nape xde entry arini. rajuk eekk. jgn la rajuk. meh akak pujukkkk.. busssyuuk..mannnnnja meh...meh..nica tlg la untie pujuk mama awak...dah dekat ribu raban buka blog tak de gak entry awak ni..jangan la...akak buat tomyam potek yek..yek

Aellynn Darlene said... [Reply to Comments]

Sian awak VP. ada gak yg mulut puaka yg kononnyer mengaku perfect! bukan semua manusia sempurna. Setiap manusia ni ada kelemahan masing2 & pasangan yg dijodohkan itulah yg menutup kelemahan yg ada supaya menjadikan kehidupan lebih sempurna. Untung VP dpt asben yg baik hati, yg mengambil berat & penuh dgn tanggungjawab & kasih sayang pada VP sekeluarga.

To VP sefamily...

Semoga tabah dengan hasad dengki yg dilemparkan pada u sekeluarga.Moga ALlah membalas segala perbuatan si puaka2 itew.

p/s: ohh...sy rindu entry2 ceria kamoo sekeluarga. cepatlah reda kekalutan yg melanda...

AzuraNizam said... [Reply to Comments]

dear vp: biarkan timah dengan dunianya..Allah akan membalas perbuatannya itu..yang penting laloque ngan Vp tetap bahagia kan.

keep writing coz dah rindu bangat ngan diary vp nie especially ngan nisa yg makin tembam..kiss sket muakss..

effs said... [Reply to Comments]

nape la ade manusia cmtu eh...hope vp n family tabah...
be strong.

ayu said... [Reply to Comments]

kak vp n abg laloque..be strong k.
peduli apa kata diorang tuh..

aD said... [Reply to Comments]

salam,

first time tinggal komen nih. selalu curi-curi baca je. suka baca pun sebab kamu keje gov bidang IT. husben saya pun dulu keje gov -IT juga.

oh, komen nih takde kaitan dgn isu yg jadi kat awak. saya pun selalu kena - dah lali.

cuma saya nak minta awak updet blog nih. penat lah klik sini tp takde entry baru. nak tau juga perkembangan 'orang baru'. saya pun pregnant juga. first time. kalau boleh nak jugak collect info dari yg dah berpengalaman

salam perkenalan :)

qaseh heedayah.KZ said... [Reply to Comments]

Dalam sebuah riwayat diceritakan, pada suatu hari Luqman Hakim telah masuk ke dalam pasar dengan menaiki seekor himar, manakala anaknya mengikut dari belakang. Melihat tingkah laku Luqman itu, setengah orang pun berkata, 'Lihat itu orang tua yang tidak bertimbang rasa, sedangkan anaknya dibiarkan berjalan kaki."

Setelah mendengarkan desas-desus dari orang ramai maka Luqman pun turun dari himarnya itu lalu diletakkan anaknya di atas himar itu. Melihat yang demikian, maka orang di pasar itu berkata pula, "Lihat orang tuanya berjalan kaki sedangkan anaknya enak enakan menaiki himar itu, sungguh kurang ajar anak itu."

Sebaik saja mendengar kata-kata itu, Luqman pun terus naik ke atas belakang himar itu bersama-sama dengan anaknya. Kemudian orang ramai pula berkata lagi, "Lihat itu dua orang menaiki seekor himar, adalah sungguh menyiksa himar itu."

Oleh kerana tidak suka mendengar perkataan orang, maka Luqman dan anaknya turun dari himar itu, kemudian terdengar lagi suara orang berkata, "Dua orang berjalan kaki, sedangkan himar itu tidak dikenderai."

PENGAJARAN

Dalam perjalanan mereka kedua beranak itu pulang ke rumah, Luqman Hakim telah menasihati anaknya tentang sikap manusia dan telatah mereka, katanya, "Sesungguhnya tiada terlepas seseorang itu dari percakapan manusia. Maka orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah S.W.T saja. Barang siapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap satu."



assalamualaikum sis vp sekeluarga. mungkin saya terlalu mentah untuk memahami apa yg sis hadapi. sejak kecil, ayah nasihatkan saya utk mengambil iktibar dari jalan cerita hdup luqman alhakim dan anaknya seperti di atas. sememangnya orang lain takkan pernah boleh tgk kita senang. ade je yg nak dikritik padahal kita takpernah susahkan hidup dye. buat sis vp, bersabarlah ye? jadikan kisah semalam sebagai teladan supaya kita menjadi lebih tabah dari hari2 yg sebelumnya. percayalah, allah takkan menduga seseorang itu melainkan dengan kesanggupannya. kembalilah tersenyum seperti sediakala, dalam hidup seharian, memang ada org yg membenci kita, tapi sis jgn lupa, ramai jugak yg sayangkan sis dan ambil kisah hidup sis. doa saya sentiasa buat sis sekeluarga. :)

BATU said... [Reply to Comments]

ORANG ITU TELAH BERJAYA!!!

Tak pyh emosional layan orang giler camtu.

Tahniah buat ORANG GILA tu. Dia berjaya menarik perhatian ramai blogger. Satu cubaan yg berJAYA.

Mungkin dia tengah mengekek ketawa melihat kemarahan kita semua pada dia.

TAPI...Tak kiralah apa pun...dia memang MENTAL. Anggap kata2 dia sbg SAMPAH.

Aku secara peribadi menyokong VP & famili. Semoga kebahagian, keharmonian, kewangian rumah tangga korang tak tercemar dgn "sampah" tu. Jgn bwk masuk dlm kepala "sampah" tu. Buat busuk jer.

Orang glamor jer kena kutuk. Orang tak glamor terpaksa mengutuk sebab nak glamor.
Kena kutuk dengan sampah..tak per..biarkan. Kena kutuk dgn ALLAH lagi patut kita takutkan.

.::MRS SUHAIDI::. said... [Reply to Comments]

you both are so lucky to have each other..saya doakan korg en. lalouqe n k.vp snetiasa sabar...

nasazfrog... said... [Reply to Comments]

knapa ek dgn org yang mendengki itu.... tu la org yang tak boleh tgk org lain gembira... mah ko dulik jer lah jgn layan ok..

surijez said... [Reply to Comments]

masih tiada hapdet ke kak vp ..huhuhu...

*SiRibenMerah said... [Reply to Comments]

salam akak..
sorry sbb ketinggalan..
huksss.. sedihnya saya bila akak sedey camneh..
igt ye akak, ketabahan akak tuh adalah ketenangan yg sgt bernilai..
akak jgn down sbb sume org menyokong akak..

tabah hadapi dugaan neh.. buat la apa yg akak suka asalkan akak bahagia selalu.. hidup mesti happy..
I love u sis.. take care =)

nizza-abira said... [Reply to Comments]

Kalo sy menceritakan kebaikan suami sy yg banyak membantu sy dari segi kebersihan rumah & menggosok pakaian tentu sy jugak akan dihentam teruk oleh manusia itu....

Itulah kehidupan....
Ada je org yg tak senang lihat kebahagiaan org lain. Memang dia cemburu coz laki dia tak buat spt en.laloque buat.... tu yg meroyan tu...

apapun niza sentiasa beri sokongan terhadap blog kak mah ni...

nenekrock said... [Reply to Comments]

"setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya" hope kak vp sekeluarga tabah mengharungi segala yang mendatang mudahan insyAllah...segala yang melakukan fitnah atau tomahan pasti akan dapat balasan yang setimpal Wallahualam...

apa yang mmbuatkan sy terharu dan tumpang gembira is akak vp dianugerahkan seorg suami dan juga pemimpin yang benar2 memahami serta pandai mentadbir keluarganya sendiri,sebaik mungkin..ciri2 suami yang dituntut oleh syara' ada pada en laloque tu alhamdulillah..

pokoknya akk kenela tenang n sabar yer...

hiduppp pinkyyy ! ^ ^

MiSZuE said... [Reply to Comments]

salam kak..
semoga terus tabah..
tahniah mendapat suami yang sangat baik ..

jgn sedeh2 lagik ek

lindosh said... [Reply to Comments]

saya tahu encik laloque seorang yg tabah. pedulikan mereka.

terharu baca entri ni

aS_c0mei said... [Reply to Comments]

salam kak..sabar k.sian akak.jgn layan org camtu k.dia takde keje tu.saje cr pasal...

nway,en laloque nye entry ni wat sy terharu.entry yg ikhlas & buat sy bangga!sbb keberanian en laloque mempertahankan isteri dia.bravo en laloque!!

klu ikot kan hubby sy pon sama,slalu tlg basuh kain,jemur kain,lipat kain.masak,bsh pinggan,kemas.tp sume tu bkn kita nk dera dia.tp sama-sama buat.sekurang-kurangnya hubby kita sgt memahami tugas2 utk kebahagiaan rumah tangga.lgpon suami isteri keje kan.bukan ada bibik nk tlg masak & kemas umah.hehe....

nway,luv VP & family so much!take care utk akak & famili.semoga korang tabah hadapi sume dugaan ni k....

update kak!plis!hehe....

cendawanintim said... [Reply to Comments]

sori sebab dah ketinggalan ketepi...

moga2 lebih tabah menghadapi dugaan mendatang...

Ingat Allah Taala selalu..

myheart said... [Reply to Comments]

alhamdulilah..kak vp ade husband yg sgt memahami..dan org yg dengki khianat dan suke porak perandakan org lain ne,mmg kite takleh nak wat ape...serase hati nak bunuh2 je..tp xpe..sabar kite adalah redha dr Ilahi..balasan utk mereka pasti ada...

lankapo said... [Reply to Comments]

salam semua,

sungguh ramai yang bagi support pada VP and En Laloq.

Aku pun setuju dengan korang semua. Kita suami isteri kena lah tolong menolong.BAru lah bahagia umah tangga yer dakk.

yang makcik timah tu, pada aku dia takder HAK langsung nak judge orang just baca blog VP jek. Takkan semua benda nak citer kan.

Aku bg lah sket jawapan dari dia dari blog dia bila dah kena hentammm

lebih kurang camni

"Aku tak perlu mintak maaf kat suami aku, dia tahu and baca blog aku. Infact, we have sex everyday"


hahahaha...so korang.."lu fikir lah sendiri" haha

♥Zack ~ 'A♥ said... [Reply to Comments]

Akak.. hati yg sakit sbb kutukan dan cacian org lain tu mmg kte tak mampu nak elak.. tp yg terbaik skang adalah just wat dakkkkk aje ngan mulut2 puaka tuh.. sbb hanya akak dan en. laloque yg mengenali diri masing2kan?? org yg pandai ngutuk tu lansung tak tau ape2 pon..
mmg hampagasss toiii la asyik nak jaga tepi kain org..
apelahhh tak insaf2 lg.. huishhhh


saya doakan yg terbaik utk akak sekeluarga.. :)
take care kak

Anonymous said... [Reply to Comments]

kalau la semua suami bfikiran mcm en.laloque............

-v-~~geina~~-v- said... [Reply to Comments]

kak VP dan abg lalouqe..byk bersaba k...ape yg org buat kt kite..pasti akan dpt balasannya...
apepun akak dan abg tabah k...

~lurve geina~

MisZ PinKy said... [Reply to Comments]

salam..am 1 of ur silent reader..

suke bace ur blog nih..

4 ur info, ayah sayer pon sllau je basuh kaen baju, sidai kain baju..

kdng2 mama sayer pon x masak..

xkn sume nye nk mama je yg wat..

mama pon tau penat jgk..

kak vp wat bodo je ngn orng2 yg
dengki tuu..

sayer sokong akak n fmly..

chaiyok2!

b strong ok..

;p

pearlEJ said... [Reply to Comments]

pompuan tu bodoh... sbb laki dia tak pernah buat mcm2 untuk dia.. sebab tu dia meroyan + jeles kt VP, sbb dpt suami mcm laloque..

konon2 dia tu bijak pandai, tapi siap cerita buruk2 suami sendiri dlm blog... harap pakai tudung ajaa pompuan gila nih.. tapi hukum hakam agama pun tak tau.. kalau dia tau, takkan dia nk aibkan suami dia sendiri dlm blog... bodohhhhh....

CanisTaL said... [Reply to Comments]

semekom kak vp n abg laloque.... kagum sungguh ngan en.laloque... sifat spt en.laloque ni la yg pada saya suma pmpn nak cri sbg suami... saya pelik kenapa mesti adany pmpn gila tu nk m'gngu hdup akak.. sememangny dia jeles ngan kak ni... nak je cili mulut timah tu... x pe kak...kami suma sygkn akak... suka sgt bca blog akak... hari2 bca.. siap ajak member2 bca lg.. pastu siap tnya pa pkmbngn vp ari ni... haha..
wlu pa pn vp ttp kmi syg... pdulikn pempuan gila tu... sabar bnyk2.. n kagum ngan sikap kak yg x cpt melatah ngan pmpn timah tu..
n pa heranny llki b t kja rmh... ayah sy selamb a je bsuh kain n iron bju dia sndri.. ayah kata dia slalu bt kja tu start dr mak mngndung ab g yg 1st kot.. pastu abg2 sy pn relax je msak utk bini dia.. ssh btl klu ada org yg dengki

CanisTaL said... [Reply to Comments]

semekom kak vp n abg laloque.... kagum sungguh ngan en.laloque... sifat spt en.laloque ni la yg pada saya suma pmpn nak cri sbg suami... saya pelik kenapa mesti adany pmpn gila tu nk m'gngu hdup akak.. sememangny dia jeles ngan kak ni... nak je cili mulut timah tu... x pe kak...kami suma sygkn akak... suka sgt bca blog akak... hari2 bca.. siap ajak member2 bca lg.. pastu siap tnya pa pkmbngn vp ari ni... haha..
wlu pa pn vp ttp kmi syg... pdulikn pempuan gila tu... sabar bnyk2.. n kagum ngan sikap kak yg x cpt melatah ngan pmpn timah tu..
n pa heranny llki b t kja rmh... ayah sy selamb a je bsuh kain n iron bju dia sndri.. ayah kata dia slalu bt kja tu start dr mak mngndung ab g yg 1st kot.. pastu abg2 sy pn relax je msak utk bini dia.. ssh btl klu ada org yg dengki

penyapubaru said... [Reply to Comments]

sy silent reader blog nih

suami sy jugak tolong2 di dapur...basuh kain dll...yelah kata kan perkongsian hidup..sy seriusly mmg jarang2 masak...

tp ade juga kan yg tak puas hati
tak paham kenapa...
cian u vp...

arsaili said... [Reply to Comments]

salam enche laloque n vp..sabar jer la...org mcm ni adalah manusia yg rasa tak secure dan tak yakin pada diri..she's not worth at all..so just ignore org macam ini

shaz said... [Reply to Comments]

pada pndpt sy pula kita tdk harus mengeluarkn kata-kata xelok kpd si pghantar email itu krn kita sndiri tdk tahu apa yg disampaikn oleh beliau.tringin juga ye nk baca apa yg ditulis.tp sy mmg xstuju dgn apa yg dibuat oleh org yg mencaci vp di dlm blognya.semoga kalian brdua tabah mghadapi ujian ini.

mummysyafie said... [Reply to Comments]

ada jugak ke manusia macam ni. ya ampunn....takde kerja lain ke nak amik tahu kerja orang??

sabar erkk vp n laloque.

TuN TeJa said... [Reply to Comments]

assalamualaikum...

kita xleh tutup mulut manusia..
apa pun..tahniah kepada pasangan suami istri nie..
korg mmg menyokong antra satu sama lain...
semoga kalian berbahagia sampai bila2...dan dirahmati Allah selalu...
amin..







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^