Follow Viruspadu

Tuesday, November 25, 2008

Dari Blog En. Laloque

Lama tul xjenguk blog aku nie. Asik update blog mini aku jer. Actually bz sgt la. Xde masa nak pikir pasal blog-blog nie. Blog aku nie dicipta pun hanya utk tambah income mini aku dari nuffnang tu.

Tetiba aku terasa nak update lak rini. Tapi xde bahan yg nak aku ceritakan. So aku cerita pasal cara2 masak laksa la.

Ini style aku sendiri. Mungkin bahan kurang atau lain dari cara sebenarkan. Lantak la... resepi aku, suka hati aku la kan...



Chef xbertauliah sedang memasak di dapo...




Memula sekali sebelum mula masak laksa, kita dah tentulah kena sediakan bahan2 nya dulu. Bahan2 yg sering aku guna:-

Kuah:
1. Ikan Parang (aku suka guna ikan parang... terpulang pada korang nak guna ikan apa... mak cik aku lagik senang, guna ikan sardin dlm tin jer)
2. Asam Keping
3. Bunga kantan
4. Daun kesom

5. Cili boh
6. Sedikit garam

Mee/Salad:
1. Dah tentu la laksa
2. Timun
3. Daun salom kalo ade

4. Daun salad pun boleh jugak
5. Bawang besar yg kulit perang tu.

Cara masaknya.
Memula tu, korang rebus ikan parang tu sampai separa hancur la. Selalu aku rebus bubuh sekali asam keping. Sajer nak bagi masam. Pastu tos kan ikan. Tapi air rebusan jgn buang pulak, leh wat kuah. Ikan yg dah di tos tu, korang asingkan isi ngan tulang. Masukan isi dlm blender, korang blend jer la. Kalo nak ade rase kaw2 sikit. Tulang pun korang blend sekali. Make sure jgn ade yg tercekik masa mkn nanti.

Pastu letak periuk atas dapur, pasang api... bubuh air rebusan ikan tadi tambah sikit air biasa. Takut kuah xcukup lak. Pastu bubuh isi ikan dlm nyer. Bubuh asam keping ikut tahap masam yg kita nak. Bila dah agak2 panas sikit. Bubuh cili boh. Bajet nak pedas cam mana. Biarkan sampai hampir mengelegak. Pastu bubuh bunga kantan dan daun kesom. Sepatutnya masa ini dah boleh cium bau harum bunga kantan dan daun kesom dari kuah laksa tu dah. Rasa kuah laksa anda tu cukup tak rasa asam nyer. Kalo belum, tambah jer asam keping. Akhir sekali bubuh garam utk rasa masin. Ada beza ye rasa masam ngan masin. Yg nie pandai2 sendiri la agak. Musti ada yg tanya, aku xbubuh bawang merah ke dlm kuah tu... style aku mmg gitu. Xbubuh pun bawang merah sbb sat gi masa makan dah ada salad bawang besar tu... kira rase bawang gak la kan... hahahahaaha


Laksa yg sedang menunggu kuah nyer siap dimasak...


Sementara tunggu kuah tu siap. Korang redam laksa (kalo guna laksa kering) dlm air suam. Tapi kalo guna laksa basah... korang basuh dulu jer. Ye la takut ntah apa2 yg lekat situ. Pastu potong timun halus2, potong bawang besar bulat2, potong daun salom kecik2 (daun nie kegemaran aku nie) dan daun salad. Kalo terasa nak wat cam kerabu pun boleh jugak... ikut selera korang la. Cam kat Langkawi siap bubuh pucuk gajus sekali. Sedap berangin jer. Ada yg bubuh daun pudina (mint), tapi aku xgemar style barat tu... hahahaha

So bila kuah dah cantik pekat ngan rasa yg kaw2 sedapnya. Maka laksa anda sedia untuk dihidangkan. Sekian, terima kasih.


Sluurrppppppppp.... sedap nyerrrrrr


Mama Alesha dan An-nisa Abriza

22 komen[s]:

atie said... [Reply to Comments]

Adeh, sedapnya laksa.....terlur tau.

oren said... [Reply to Comments]

style mak saya buat laksa plak..lepas blend isi ikan, blend plak tulangnya..tapi cuma amik ar tapisan tulang tu..jgn le masukkan tulangnya..tercekik kang..

(ini langkah berjimat cermat..sampai air tulang pun amik..muahahaha)..

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

lalok..klu kisarkan cili kering akak rasa lagi kaw rasanya...ada orang taruk belacan...lagi kaw...hiks...

NONIE AZIZ said... [Reply to Comments]

waaaaaa...lapaqqqqqqqq

wanie said... [Reply to Comments]

sedapnye laksa...teringin pulak nak makan laksa mak buat..kalau buat sendiri nanti makan sorang2 je...hubby tak berapa suka laksa ni

umieadam said... [Reply to Comments]

huiyo nmpk sedap ler...
terer ar en. lalque nih masak laksa

eYaNacOMeY said... [Reply to Comments]

setapnyeee laksa..peberet saya tuuu..huhu

Musliha said... [Reply to Comments]

aiseh.. pagi2 tengok laksa..
sedap gilerrrrrrrrrrr..

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

Heh..heh..heh.. pasni klu vp ngidam nak makan laksa.. en.laloque blh buatkan...senang.. takyah g beli kan vp

ellyn said... [Reply to Comments]

wahhh sedapnye
nk amik resepi ye tuan rumah...hehehe
thank you

aFkaR'z said... [Reply to Comments]

favorite!!

hubby aku ajar pakai ikan sardin (ikan selayang) yang kasar²

atty's said... [Reply to Comments]

sedapnya..huhuuhuhuh..

Aleeya said... [Reply to Comments]

adehh sedapnye laksa, pandai nye masak, hubby sy masak megi pon air penuh satu periuk he he, sy pon tak pandai masak, pandai makan jerk..sy masak pon ikot mood hu hu..sedap la laksa tuh..terliuq den...

JMAM said... [Reply to Comments]

droolling ni..pepagi hari dah nampak mknan sedap... hmmm.. sabar2..

AmY-AdLi said... [Reply to Comments]

terernye masak...
saya masak sup sayur pon x lepas..

lily lotus said... [Reply to Comments]

uish dahsyat chef of the day ni...

idajer said... [Reply to Comments]

alamak..terliurnyerrr....

mamaaina said... [Reply to Comments]

hubby sy pun ajar pakai ikn sardin...lagi umphhhh..sebab dia memang dari penang..n bapak dia pernah jual laksa kat penang...lagi sedap belacan tu bakar tu baru blend.
tp en loloq punya laksa..nampak sedap jugak

darling8tabby said... [Reply to Comments]

faveretttttt...terrornya la hubby vp nih

Jelly said... [Reply to Comments]

nie resipi laksa penang ekk?

ARIBA said... [Reply to Comments]

alamak..sedapnya...ni yang rasa nak buat jugak sendirik ni...;-)...thanks for the idea..

vivavogue said... [Reply to Comments]

adoiiii...faveret plak nih...nasib baik x peknan...kalau x ngidam mana nak carik tgh2 nyc nih...

lg best sbb hubby buat utk bini kan...(blerler laki aku nak blaja masak nih...huhuhuhu)







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^