Follow Viruspadu

Tuesday, November 25, 2008

Ngidam...

Ngidam. Satu keadaan yang sukar untuk diterangkan. Adakah ianya dibuat2 atau betul2 keinginan terhadap sesuatu itu meluap2.

Semenjak aku bergelar suami dan punya isteri yang turut dijangkiti fenomena NGIDAM ini sewaktu ngandung, aku cuba untuk memahaminya.


Masa isteri aku ngandung arwah Alesha dahulu. Pernah suatu saat beliau ngidam nak makan mangga epal. Tika itu masih tinggal di Balakong. Habis la carrefour, jusco, giant, alamanda, semua aku gi cari mangga epal tu. Semuanya xkena dengan kehendaknya. Aku rasa aku dah cari mangga epal yg betul dah rasanya... Kebetulan aku time tu jugak aku keluar outstation, so setiap negeri yang aku lawati pasti aku tanya pegawai di sana di mana nak dapatkan mangga epal. Dari Johor sampai ke Penang terus ke Perak... semua aku tanya. Mujur masa di Kelantan, seorang pegawai di sana cakap rumah jiran dia seorang cina, ada buah mangga epal. Dan kebetulan tinggal 2 bijik jer buah tu. Syukur jumpa jugak seperti yang dikehendaki. Bawak balik buah tu macam bawak balik emas. Dikawal ketat semasa di airport. Bila sampai rumah, dia hanya makan sepotong jer.... pelik penangan orang ngandung dan ngidam nie.


VP nak mangga epal yg pink2 gini masa ngandung arwah Alesha



Masa ngandung An-nisa pulak lain ceritanya. Isteri aku hanya nak makan makanan yang aku masak sahaja. Yang lain semua geli. Setiap hari gak la aku ke dapur masak. Kalau kena mood baik, dia nak makan mee/bihun soto. Masa ini kitorg duduk Taman Tasik Seremban. Nak cari mee/bihun soto pagi-pagi di Seremban memang sesuatu yang amat sukar. Kena meround satu town Seremban gi cari bendalah tu. Gerai mak cik kat Jalan Penghulu Cantik tu, kekadang ada jual, kekadang xde. Payah tul! Naik sasau mencari mee/bihun soto kat Seremban di waktu pagi...



Mee/bihun Soto yang menjadi idaman isteri saat ngandung Nisa



Dan sekarang, aku mula nampak paten ngidam bini aku. Semenjak 2 menjak ni dia asik ngidam nak makan masakan mak aku jer. Bermula dengan ngidam nak makan nasi goreng Rantau (Rantau tu rumah mak ayah aku la) dan tadi dapat SMS dia cakap "Mama teringin nak makan sambal sotong mak abg la.." Ermmm... nanti belikan sotong, hantar balik Rantau la. Sabar ye mama... sabtu nie papa suruh mak masak...



Sambal sotong idaman isteriku



pssst... so xjadilah nak makan bubur nasi + sambal bilis papa masak malam nie???


Papa Alesha & An-nisa Abriza; Suami VP

26 komen[s]:

shaliza said... [Reply to Comments]

mmg tak terjangkau dek akal la peel org ngandung ni...tp dh ada pengalaman blh la handle kan?

Intan Sharina said... [Reply to Comments]

hihihi..lotih oo melayan karenah ibu ngandung ni..

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

boleh tahan gak ye mah ngidam memacam...alhamdulillah akak dulu tak de lak ngidam memacam cam nih...hiks....

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

sabar melayan karenah isteri tercentaa

lankapo said... [Reply to Comments]

perghh..mini i, paksa makan pisang jee hahah

semoga tabah yer bang hehe
coobaannn

hanimndroid said... [Reply to Comments]

dappppp nye, sotong tu dipotong besar2 lak tu...

eYaNacOMeY said... [Reply to Comments]

huhu..tgk sambal sotong nieh pon wat sy mengidam jerkk..huhu.. :P

terliur seyhhh... :)

:. iBuAfiQah a.k.a Irnie .: said... [Reply to Comments]

sabar la en laloque....
mengidam stkt nie kak vp mengidam benda2 yg senang nak dapat... xsusah...
irnie dulu mengidam nak air zam zam dr Mekah n buah strawberi fresh dari cameron highland...
mujurla dapat semuanya...
huhuhu....

p/s: kim salam sayang kat kak vp ya...

wanie said... [Reply to Comments]

macam2 jugak ye vp mengidam...tgk sambal sotong tu org yg tak mengandung pun leh mengidam...sedap nye

Musliha said... [Reply to Comments]

tuh.. banyak dugaan kan..
takpe.. rezeki..

farhanaLicious said... [Reply to Comments]

orang mengidam bukan ke anak pertama je ke?
huhu

atty's said... [Reply to Comments]

en laloque...kalo kty tgk..sambal sutun tu..kan mah yg preggy je ngidam..kty yg tak preggy ni pun leleh airliur nengok hah..huhuuhh,,nak sambal sutun gak

Rozeela Zain said... [Reply to Comments]

tak boleh tahan ler tgk sambal sutun tu.. pas ni kena selongkar peti ais ler.. carik sutun.. karang.. kempunan plak karang..

umieadam said... [Reply to Comments]

en laloq, turutkan aje..
mmg susah nak faham penangan ngidam ni..tp kalau tak dpt mmg frust ya amat..

so beh baik jg hati org ngandung nih leklok nak lak nanti anak takder le tangkap leleh je...

heheh org kata kalo org ngidam x dpt apa yg dia nak, air liur anak akan meleleh aje

allahualam..

Miss Moon said... [Reply to Comments]

saya yg tengok nih pun terliur la kat sotong tew

adeh tambah plak ngan nasi panas panas .....mak mertua lalu pun tak nampak

beb said... [Reply to Comments]

nasib ko la laloque.. jgn ngidam mkn selipar, petrol udah.. haha

nasib time aku dulu ngidam roti john dgn kopok lekor je..haha

hUmmY said... [Reply to Comments]

kekeke!

kalo nak ngidam pegi oversea bole x?

agak2 kne PANGGG kot eh?

:))

UnGu VioLeT said... [Reply to Comments]

akak, ade tag yang mengena utk akak, dtg ambik kat blog mar yer.. And bt yer kak.. cyg slalu dr mar...

ummu_hanis said... [Reply to Comments]

sabo en laloque sabo. nanti aku wat satu entry pasal haku punye ngidam yek. kot jgn tak bace lak walaupon aku ni tak glemer yek. huhuhu. kimsalam vp comei hitu. maintain comei wokay.

*adie* said... [Reply to Comments]

hehehehe... time ngandung jela nak ngidam.... time tak ngandung ngidam dah lain cerita tu.... nak kena sepak ke apa... tapi tak penah lak kita ngidam2 dah beranak 2 kali.... ishhh tak puas hati la camni... nak ngidam la sekarang... nak balas dendam tak dapat ngidam masa ngandung... hehehehe

ARIBA said... [Reply to Comments]

alalala...so sweet..mengidam your husband punya masakan..;-)...comel..

Suki Cida said... [Reply to Comments]

takat sambal sotong tu... jangan kata Vp... saya yang tengok pun mengidam.... waaaaaaa sedapnya.....

farah amoi said... [Reply to Comments]

ye memang....mangga epal camtu byk d kelantan jer
lebih² kat kawasan taman depan airport tu
saya tau sbb 3 4 org makcik saya stay situ
and diorg ada tanam mangga ni
org kelate panggil...PAOH EPOL

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

sib baik vp tak ngidam benda yg pelik2.. klu tak lagi haru nak mencarinya...

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

takpe en.laloque.. layankan pe yg diidamkan vp tu... karang klu tak dapat karang... ibarat kata org jawa ngences je budaknya nnti..heh..heh..heh

HadSha said... [Reply to Comments]

ape2 pun untung vp dpt hasben cam en lalok nih....

mase bini ngandung nih memang len macam skit die nye teringin teringin nih.... :)







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^