Follow Viruspadu

Tuesday, December 16, 2008

tutorial backup blog di wordpress

ok, sebab banyak permintaan, tanya saya mcm mana saya buat backup blog kat wordpress meh saya ajar, walaupun ramai jer yang dah tahu, tp maybe ada yang tak tahu lagi kan, takpe2 meh saya ajarkan, ilmu yang sikit ni harus dikongsi bersama kannnnn

ok mula2 sekali uols masuk ke laman web wordpress dulu kat http://wordpress.com/

dan kemudian sign up, rasanya mcm mana nak register tak payah ajar la kan, itu kalau tak tahu meh ai sekeh sikit kepala tu, saje ni... ala mcm register emel yahoo jugak la, next next next siap ler

ok lepas register, uols sign in la kan, paparan mcm ni la uols akan nampak, kat dashboardnya, mcm saya punya ni sbb dah ada isi, kalau uols baru register semuanya kosong2 lagi lah


ok kat belah kiri tu, side bar kiri ni
|
|
V


nampak tak yang saya bulatkan tu, kat tools tu, ada perkataan import kan, ok kalau nampak bagus, kalu tak nampak, meh acik korek2 sikit bijik mata tu, chait!

ok click IMPORT itu yer

lepas click "import" paparan ini akan keluar

ok kemudian klik "blogger"

kemudian paparan ni yang akan keluar kan

kamu klik ajer continue button, the magic button itu mar... dan ia akan mula import, kalau uols punya entry banyak gilos, lama sikit la kena tunggu, harap bersabar ajer la yer

ok setel

ada paham?

punya satu2 saya tunjuk ni, tak paham jugak lagik, dush dush dush... :p

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

43 komen[s]:

Musliha said... [Reply to Comments]

muahaha.. tq.. tq..

misz eyeliner said... [Reply to Comments]

kak vp. kalo mcm tu bila kita update blog, kat wordpress pun nak kena import selalu ke?

SUZIE APAI said... [Reply to Comments]

ko ni ader bakat terpendam jadi cikgu cikgi la mmah oii..bagus!

Jasfyra said... [Reply to Comments]

bagusnya vp..xlokek ilmu
thanks sbb ajar ye
saya pun nk backup ni

ita.itu said... [Reply to Comments]

mekasih vp..br nak tgu email dr wordpress..tq nok

Rozeela Zain said... [Reply to Comments]

akak nak tanya.. kita leh backup blog dari blogspot je ke atau dari mana2 blog termasuk fotopages? tq share info kat sini... k, take care.

eYaNacOMeY said... [Reply to Comments]

br jerr nk tanye akk wat mcm ne?? tgk2..akk dh wat entry khas ajarkn..hehe..teng kiu..teng kiu sis.. dh wat dah.. :)

Cik Ani said... [Reply to Comments]

tq..........

Anonymous. said... [Reply to Comments]

Thank you for the advice! Saya juga sudah back up. Dulu pun pernah ada kes macam ni =(

Kak VP, minta update url saya di blog vppinkytouch akak ye!

From brainy-aida to brainy-faida.blogspot.com

Take care, kak!

cik anum said... [Reply to Comments]

kak. ni pic akak ngan nisa

http://images.cikanum.multiply.com/image/2/photos/16/1200x1200/1/vpa.jpg?et=3SN86kiAgXVhfNKRxNKFrg&nmid=148557939

tasnim said... [Reply to Comments]

hai kak vp..saya ni dh lama jd ur silent reader.tq pasal tutorial tu sbb saya pun dah buat backup..tq tq tq

wanie said... [Reply to Comments]

wanie dah buat backup kat wordpress..tapi malas nak makeup2 kan wordpress tu..hehehe..kata backup blog je...hehehe

eyzzah said... [Reply to Comments]

Tq Kak Vp. Kite dah inport dah pun. Senang sangat nak faham tutorial ni haaaa.

Hari tu kite pegi kenduri ceera. Tapi, tak sempat nak ambik gambar ngan akak lah.

oliole said... [Reply to Comments]

good info...
cepat cepat back up
jangan jadi macam saya...
dah hilang semua...
nak buat apa pun tak boleh...

Zanna_MamaBatrice said... [Reply to Comments]

thanks vp
berguna tutorial nie since blogspot mengong sejak akhir2 nie..he he he...

honeysour's blog said... [Reply to Comments]

thanks akak...saya dah buat back up jugak...
cuma nak tanya...
kalau kita apdet blog kita kat blogspot, apakah dia akan automatik apdet sekali kat wordpress...?
hahaha..skemanya tanya soklan...:)

anyway, thanks again...

cendawanintim said... [Reply to Comments]

mekasih333 banyak2 VP, memang tengah gugle pasal bekup nih...

nyonya*PIE said... [Reply to Comments]

tenkiu sis..jasamu dkenang..udah backup pun...

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

wah..bagus2.. akan kita laksanakan..thanks vp..

Dda Ly said... [Reply to Comments]

thanks so much kak vp...hehe saye baru je backup blog saye...:)

miDcUpiD said... [Reply to Comments]

ai..nk b'suara skjp ahakkss..b4 nie dok senyap2 jerk hehe

mekacih bg info hehe riso gak bile t'bace ade blog yg ilang, sib ade akak vp kn hehe

dadaaaaaa

Alicia said... [Reply to Comments]

hi VP! thanks ye..amat2 membantu pada saya yg kebebalan...take care dear!

♥ Azma Sulaiman ♥ said... [Reply to Comments]

TQ for the ilmu :)

atty's said... [Reply to Comments]

thanks mah..baru je nak tanya

Umie said... [Reply to Comments]

hi VP..salam ziarah..thanks utk free tutorial nih...(",)

PerantauSepi1306 said... [Reply to Comments]

tqvm for sharing the info...

AIN said... [Reply to Comments]

vp. nak tanya gak....kalo kita update blog, kat wordpress pun nak kena import selalu ke?

AIN said... [Reply to Comments]

vp. nak tanya gak....kalo kita update blog, kat wordpress pun nak kena import selalu ke?

AIN said... [Reply to Comments]

vp. nak tanya gak kalo mcm tu bila kita update blog, kat wordpress pun nak kena import selalu ke?

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said... [Reply to Comments]

hi..
saya da cube tapi kan.. bile kat tools dea click kat import then click kat blogger kan..? tapi kenape moblog name takde kat situ?

dea just keluar:

Howdy! This importer allows you to import posts and comments from your Blogger account into your WordPress blog.

To use this importer, you must have a Google account and an upgraded (New, was Beta) blog hosted on blogspot.com or a custom domain (not FTP).

The first thing you need to do is tell Blogger to let WordPress access your account. You will be sent back here after providing authorization.

then saya tanak pepandai click laa.. nak tye pada yang pakar dulu... :D sudilaa membantu saya..

you are now in my zone said... [Reply to Comments]

panduan yg berguna

tq tq :)

||| PöJìé PööH ||| said... [Reply to Comments]

vp!
u r rock!
tq²!

Eija Sam a.k.a Purple 28 said... [Reply to Comments]

tq

fazemy said... [Reply to Comments]

Dah buat jgk..tenkiu..

Kasih Aleeya said... [Reply to Comments]

salam vp.. dah buat..tp sampai kat import pastu click blogger..pastu naper dia tak keluar mcm vp buat tu? dia kuar suh authorize lah .. per mende tah lagi.. dah x reti dahh nie.. tulunnn...

Kasih Aleeya said... [Reply to Comments]

oopss..dah pandai dah..sajer godek2..hehehe..boleh plak..neway tqvm yerrrrr!!!salu baca blog vp..

sweethOneY said... [Reply to Comments]

ohh..sangat berguna :D

tenx!

Big Mamma Bukhari said... [Reply to Comments]

Assalamualaikum..
tq di atas info yg dikongsi bersama.. saya dh try bt agak..jpa link u kat blog farah amoi.. salam perkenalan vp.. sebenarnya dh tahu lama blog u.. tp segan nak menegur.. u ada fp gakkan?

mishungu said... [Reply to Comments]

sis sy mntk kebenaran dr sis...sy wat entry ni kt blog sy tp x de la amik2 sebijik..juz amik pic je...harap x mrh...thanx..

sir said... [Reply to Comments]

terima KASIH BANYAK-BANAYK.. backup dah buat..hasil daripada tunjuk ajar dari pada VIRUSpadu..HIDUP Virus Padu..

bozzobattousai said... [Reply to Comments]

thanks alot..bozzo will start importing now...

Mrs.Sheikh said... [Reply to Comments]

zaimah..kite pun dah try bagus nyer tutorial u ni thankss yaa

Tny said... [Reply to Comments]

Akak VP..
Sini ada sket musykil.. klo saya ni guna blogger trough akuan email yahoo..pastu cmne pulak dia nk import?







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^