Follow Viruspadu

Monday, January 12, 2009

helper?? mungkin??

sejak saya peknen ni, sejak saya mabuk2 ni, sejak saya amat2 lembik ni

saya mula rasakan yang saya mungkin memerlukan helper

helper untuk kemas rumah yang dah berkarat ~ berkarat keeee hiks?
helper untuk basuh baju, lipat baju, iron baju yang dah tinggi macam gunung
helper untuk cuci toilet
helper untuk buang sawang2 habuk2 dan lantai melekit2

dulu, semua kerja di bahagi dua (ye ke bahagi dua keh keh keh), so tak la rasa beban sgt, tp sekarang bila semua en.laloque kena buat sendiri, alahai sedih sgt pulak saya tgk! dengan nak melayan bini dan anak yang mcm2 permintaan lagik

sebelum tido, tgk en.laloque dah mcm lesuuuuuuuu sgt, saya tahu dia terlalu letih!

erm, kalau dapat helper weekend pun ok gak kan, dapat jugak ringankan beban tolong sentalkan rumah ni ha,

erm adakah saya memerlukan helper????

dan uols tahu tak mcm mana nak dptkan helper???? dan berapa kos nya???

kebaikan??? keburukan???

ermmmmmm...

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

19 komen[s]:

ienaadifisa said... [Reply to Comments]

salam akak vp..
hehe..
same le kes ngan iena..
sejak mengandung nih.. nak buat hape pun tak larat..
tapi kekadang gagahkan jua...

since pregnant..
kami mmg amik weekend punya helper..
yolah.. at least idakler berterabur sangat rumah..

charge so far yang dikenakan..
around 30++ for six hours..
oklah...
kiranya setakat nak mop, lipat, gosok baju n kemas rumah mmg sempat ler..

ija said... [Reply to Comments]

mmah..cikgu2 skolah pun ramai yg upah org tolong kemas2 umah, lipat baju, basuh baju hujung minggu..oklah la tu kalo ko nak amik ditambah keadaan ko buat masa sekarang ni kan..

lily lotus said... [Reply to Comments]

gud idea tu! tp takyah stay sekalilah..dtg ujung minggu jer..

vagg. said... [Reply to Comments]

amik helper yang dtg weekend la VP..
nak kata keburukan tu... as long as time dia dtg buat keja tuh kita ada kat umah.. xde le risau pape kan.

ada kwn dlu pun buat gini since dia tak larat sgt nk buat sume benda.

zino said... [Reply to Comments]

dah galak kali sebut .. memang perlu la tu hehe sekarang ni ada servis utk helper datang hari minggu.. utk mengemas2 je..

peej said... [Reply to Comments]

rate selalu dlm 30-40 la..dtg around 10..blk around 4 mcm tu..
ok la..senang keje..
tp selalu nya dorg ni..awal2 rajin..lama2 malas..suke ngelat..
jgn buat baik sgt la..kalau terlalu baik tu yg naik lemak..it depends la..
mcm mama pija..die amik tea lady kat office ke apa..
tp berhenti kan sebab jenis suke cerite2 la..so mama x suke..

saya cadangkan akak amik je la..senang sikit..

liwaniel said... [Reply to Comments]

ok jugak dapatkan helper untuk weekend..boleh jugak tolong2 kemas rumah semua...

Musliha said... [Reply to Comments]

vp patut ada weekend helper jugak..
yerla.. masing2 kerja..
rate kat seremban tak tahu murah ke tak..
ce try serach sapa2 yg ada exp..
lebih mudah..

My Blog said... [Reply to Comments]

vp.. akak yg takde anak pun amik helper hujung minggu. tugasnya ialah :-
basuh bilik air 3 buah
vacum
mop lantai
lipat baju,
bersihkan peti sejuk,
bersihkan tingkap
bersihkan kipas 4 bilik
dan kemas almari dan juga kitchen cabinet. wakkakaka
harga yg dibayar ialah RM 8.00 sejam.. biasanya kerja2 tu semua kena buat dalam 3- 4 jam...
pekerjanya ialah indon yg suaminya kejer kontraktor dan isterinya tak kejer ikut suami secara golap... hihihi.. sonang mak nyahhhh

Anie said... [Reply to Comments]

elok lah zaimah amik helper tu..

sangat diperlukan waktu skrg nih

syimir said... [Reply to Comments]

vote for amik helper!!!
utk permulaan ni weekend helper ok la...tgk kengkawan yg amik weekend helper nmpk berpuashati ngan keje diorg. sejam rm20 rasanya

~mama syimir~

syimir said... [Reply to Comments]

vote for weekend helper!

*SiRibenMerah said... [Reply to Comments]

salam akak..
ciannya dengar.. hehehehe..
amek la helper.. kalo rasa risau nak amek wanita indo, cari lah indian lady ke..sbb kalo we'ols kat umah neh ada meenachi naik beskal dtg hujung minggu iron baju skolah, bersih umah, basuh toilet sume.. kalo bibik indo neh, awal2 je rajin.. pastuh da malas2 da..
susah sgt amek je wanita melayu bermata sepet itu (ouhh.. sapekah??).. bayar je upah kat dia... hehehehe..

ampunnnnnnnnn zack-u =P~

take care sis..muaaaahhhhh utk nisa...

Yatie SawaNiLa said... [Reply to Comments]

i sarankan amik weekend helper kalau amik yang permenant, nantti takde privacy lagipun nak amik maid yang baik hati susah tau... depan baik belakang tuhan jer tau... that's my experience.. normally i amik weekend helper... suh cuci toilet and kemas rumah.....but if u still interested nak amik permenat... kalau yang sah disisi undang undang at least kena ada 5 ribu kot... gaji bulan dorang dalam 450-500, rate KL tapi lepas setahun normally quality kerja dah takde...

Hanarose said... [Reply to Comments]

Salam kak Vp..

memang berbaloi amik helper.. lagek berbaloi kalo amik pembantu umah terus. Macam sy amik pembantu rumah sebab anak dah 2 so anak2 kat umah ada orang jaga disamping kerja2 rumah beres. Memula amik pembantu rumah memang mahal kak tapi bila fikir yang anak terjaga dan rumah terurus memang berbaloi. Kalo nak amik helper hujung minggu pun okis gak tapi lagi berbaloi arr amik pembantu rumah terus... lagi satu, helper hujung minggu tu macam kesian plak nak bagi duit sikit sebab bayaran tidak ditentukan (tak tahu samada kita bagi sikit or terlampau banyak.. berbaloikah bayaran yang kita bagi dengan kerja yang depa buat) .. kalo amik yang pembantu rumah tu, bayaran memang telah ditentukan.. so takde rasa bersalah samada bayar skit atau banyak...ahaks

Anonymous said... [Reply to Comments]

Yee setuju amik laa weekend helper... tapi make sure tak amik org yg sama setiap masa utk keselamatan sbb klu org yg sama, dia dah bley hafal isi ceruk umah kite... kat KL ni pun mengupah org buat keje gitu utk sehari is about RM 50 so klu kat sana shud be cheaper... take care!

kirana said... [Reply to Comments]

VP,
kite amik cleaner dtg wekend..tp mahai la rasa..igt nk carik org lain..sbb yg ni guna agent ..so company charge mahai la..rm50 utk 4 hours..pulak tu..keje tak sempat siap lak tu..adoiii
kalo awk nk contact nombor utk try boleh la..

laloque said... [Reply to Comments]

kita cari jer nanti

emmy said... [Reply to Comments]

kalu buleh cari org kita...makcik pakcik baru pencen, boring takder buat keje tu ke?







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^