Follow Viruspadu

Wednesday, March 04, 2009

mySMS 15888

ye jivebumz, saya pegi seminar mampu semalam :D

mySMS 15888

semalam pagi2 kul 7.05pg, saya dah sampai opis, ofcoz en.laloque terpaksa hantar saya ke opis, sbb petang kang dia kena jemput saya kat sepang nun

seminar semalam, adalah biasa2 ajer, makan adalah seperti biasa jugak, makan banyakkkkkkkkkkk :p keh keh keh, tgh berselera ni weiiiiiiiiii

ok2 meh saya share ilmu semalam, boleh dikongsi bersama uols :p

ok, buat yang tak tahu kerajaan ada bg kemudahan sms kepada semua la, kalau swasta kan depa pakai DAPAT tu kan, tp kalau gomen depa pakai nombor ni 15888

ini antara servicenya

1. semakan info solat:
taip JAKIM SOLAT [daerah] - SMS ke 15888

2. semakan status sertai PLKN
taip PLKN SEMAK [no KP] - SMS ke 15888

3. semakan senarai borang PLKN
taip PLKN [borang 1-6] [alamat emel] - SMS ke 15888

4. semakan penempatan KEM, pickup point, tarikh lapor diri
taip PLKN KEM [no.KP] - SMS ke 15888

5. semakan status permohonan myKAD
taip JPN MYKAD [no KP} - SMS ke 15888

6. semakan no pin PTPTN
taip PTPTN NOPIN [no KP] - SMS ke 15888

7. semakan baki pinjaman PTPTN
taip PTPTN BAKI [no KP] - SMS ke 15888

8. semakan potongan cukai
taip PTPTN SSPN CUKAI [no KP] - SMS ke 15888

9. semakan status / wang pendahuluan
taip PTPTN WPP [no KP] - SMS ke 15888

10. semakan baki pijaman perumahan kerajaan
taip BPP BAKI [no KP] - SMS ke 15888

11. semakan saman
taip POLIS SAMAN [no.KP] atau POLIS SAMAN [no.kenderaan] - SMS ke 15888

12. semakan saman LPKP
taip LPKP [zon] KES [no.kenderaan] - SMS ke 15888

ado byk lagi, tp malas la nak taip hikhikhik... uols google la yo yang selebih2nya

kalau ada info or spelling error maafkan saya :D, untuk bantuan sila hubungi 03-5569 2840 atau emel: careline@15888.my

dan ingatttt!!!! setiap caj penghantaran RM0.15 dan caj penerimaan adalah RM0.20

sekian saya maklumkan

harap kemudahan ini dapat membantu :D

http://www.mysms.gov.my/

Mama Alesha dan An-nisa Abriza

12 komen[s]:

bvlgarigirl @ Arianna said... [Reply to Comments]

Thanks kak VP for the info

sgt berguna nih

yantz-yeem said... [Reply to Comments]

wah sgt berguna info nie..terus je sy sms tanya baki PTPTN...hahahaah thanks share the info

rillys said... [Reply to Comments]

yer..tq for the info too ;)

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

waaaa.. rugi owh tak pegi seminar nih!! kalo idak boleh jumpa ngn VP otai blogger nih kan?

xpela akan datang kalo berkesempatan kita jumpa ya...

thnxs for the info.. saya pon lom sempat tnye opismate lagi pasal seminar semalam tp dah tau melalui blog VP.. tocei tocei :)

Ross... said... [Reply to Comments]

yer la kak vp..byk info yg berguna tu..sy pon terus je sms ptptn..hikhik..thanks ya!

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

good info

ghimau said... [Reply to Comments]

huhhu.. cis sy tak tau pun pasal seminarni.. diskriminasi sungguh.. huhuhu

B..alang said... [Reply to Comments]

ciss ... ingat nak coba try test ... rupenye ada 4 saman polis ... huhuhu ..
adoiiiiii ..

ummi umairah said... [Reply to Comments]

my opis pun terlibat dgn projek mysms ni.. tp okla sbb centralized satu nombor pakai tuk semua agensi

My Blog said... [Reply to Comments]

wah sgt berguna info nie..terus je sy sms.. ingat nak coba try test

-Misztake- said... [Reply to Comments]

wah.. sgt berguna.. mudah.. senang & pantas.. :)

ieza98 said... [Reply to Comments]

terima kasih kerana membantu mempromosikan MYSMS 15888 :-).(actually mmg saya nampak si penulis blog ni masa seminar tapi tk berkesempatan nak tegur :D). terima kasih kerana sudi hadir dan mohon maaf atas segala kekurangan sewaktu malis berlansung.







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^