Follow Viruspadu

Saturday, June 20, 2009

Jaundice

Hari nie an-nur kelihatan kuning. Sebaik Jururawat Masyarakat (JM) datang ke rumah untuk check-up, terus kitorg bawa an-nur ke Klinik Dr. Sukhilmi untuk check jaundice. Memang sah an-nur kena jaundice dan perlu di bawa ke Hospital untuk ujian darah.



Nisa sedang mengacau rendang daging...


Nasib baik adik bongsu saya kerja di unit kecemasan Hospital Seremban, dan kebetulan dia pun kerja hari ini, terus call dia. Dia tunggu depan entrance unit kecemasan dan terus dibawa masuk untuk membuat ujian darah. Mujur kadarnya masih terkawal dan an-nur dibenarkan pulang.



Terer sangat la tu ngaco rendang


Nisa semalam berseloroh ngan mama dia. Nisa tanya mama dia...

Nisa: nie sapa nie (tunjuk pada mama dia)
VP: nie mama
Nisa: nie sapa nie (tunjuk pada papa dia)
VP: tu papa
Nisa: nie sapa nie (tunjuk pada an-nur)
VP: tu an-nur
Nisa:nie sapa nie (tunjuk pada diri sendiri)
VP: nie Nisa...
Nisa: butan yah... nie kakak yah...



Sian dia... kena jaundice



tido eh sayang




23 komen[s]:

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

bijaknye nica... dah jadi kakak nica kan..kak nica ke kak long nica...???

IxoR@ said... [Reply to Comments]

Nisa...kecik lg dah pandai mengusik erk!

Pandainya....

ogy said... [Reply to Comments]

tahniah VP N en. Laloque.... sayangnya nica ngan babby...

Maizatul said... [Reply to Comments]

salam..
pandai cica berkakak sekarang..
akak..kalu kat ganu kg saye, baby akan dimandikan dgn air inai bile kene jaundice. daun inai tu direbus or direndam dlm air panas xcilap saye. pastu bile suam2 dgn kadar yg bersesuaian dgn baby. bolehlah dimandikan. insyaallah baby akan baik xlame pastu.

atty's said... [Reply to Comments]

geram tgk..montel..

Zyma Saad said... [Reply to Comments]

Cica....Ko main apa tu? Main api ke? Kang hangus rambut ko,Cica.

Gi jauh sikit dari api & rendang tu....bahaya tuuu.

Munirah Abd said... [Reply to Comments]

alahai kakak nica ni...
ada hati tuu nak kaco rendang..hehehe


sian an-nur kena jaundice..
cepat elok ye an-nur..

RiEz said... [Reply to Comments]

amboi Nica cedap rendang..acik nak sikit...alahai sian An-Nur...

Sellynna said... [Reply to Comments]

npak gayanya baby kita kongsi tarikh lahir yg sama. Bezanya dia lahir pukul 5.40pg, berat 3.14kg n baby boy. Hehe tahniah ye! N smoga cpt smbuh.

liwaniel said... [Reply to Comments]

bijak kakak nisa ni...

semoga jaundice an-nur cepat sembuh

iNa said... [Reply to Comments]

comelnyeeee.. :)

bukhairiah said... [Reply to Comments]

nisa xjauh hati ker biler dh de adik nie? anak sulong saya jeles tol...sik nk kepit n manja2...skrg dia dh jd abang y baik....

luvmum said... [Reply to Comments]

tomey kak nisa ni.cerdik.moga an-nur sihat dan cepat sembuh

yantz-yeem said... [Reply to Comments]

comel nyer an-nur...nama pon sedap...tahniah vp!!akhir nya penantian sudah berakhir...
nica jg adik bebaik ok!!!

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

kene kuning ye an nur. Nasib baik lah masih terkawal. Kalu x kene tahan dia.

Pandainya nisa mngusik...nak dia yer tolong kacau rendang tu. Tak takut panas ke cica oi...

eimah said... [Reply to Comments]

kak vp kalo nk bg an-nur cpt ilg kuning tuh kerap bg susu badan stgh jam skali i'Allah ble ilang

UmmiAmmaR said... [Reply to Comments]

bagi air zamzam...jaundice akan kuar melalui kencing..nnti kencing jd warna kuning..pastu mandikan dng air sunkist..letak satu penutup sunkist dlm air mandian annur..dh tu jgn bilas..ammar time dh nmpak kuning terus wat mcm nie..tak sampai hati nk tgk tgn kena cucuk time ambik darah..alhamdullilah seminggu je kuning dia terus hilang..but ammar keep minum air zamzam sampai habis satu botol mineral kecil

zh-ena said... [Reply to Comments]

pandainyer nisa..

SUZIE APAI said... [Reply to Comments]

TAHNIAH buat ko sekeluarga...

aku tumpang gumbiraaaaaa

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

wah..wah.. kemain lagi nisa ya... bertambah2 bijak tu.. heh..heh.. eemmmmm klu masih terkawal takpe lagi kan.. semoga semuanya ok

:: p R i n c E s S _ N :: said... [Reply to Comments]

alalala...comelnyerr nica tnye2 cmtu...

nasaoji said... [Reply to Comments]

sah, kakak mithali...;p

alala..cian an-nur..pat pat cembuh ek...

zue @ annaleeya said... [Reply to Comments]

tahniah utk vp & en. laloque... buat nica, jd kakak yg baik & jg adik elok2 tau..







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^