Follow Viruspadu

Thursday, June 04, 2009

perkembangan terkini

Pagi tadi gi Klinik Pakar O&G, Hospital Tuanku Ja'afar teman si VP. Sesambil tu bawa sekali Nisa buat penghilang bosan.

Hasil pemeriksaan doktor, didapati bayi dlm kandungan VP songsang. Keadaan ini agak merisaukan doktor memandangkan usia kandungan VP telah menjangkau 36 minggu. Tetapi keadaan bayi sihat dan berat yang dijangkakan adalah 2.7kg.

Kerana keadaan bayi yang songsang itu, doktor telah memanggil kami berdua untuk duduk berbincang dan memberikan beberapa pilihan.

Pilihan 1
Pada usia kandungan 37 minggu nanti, VP dikehendaki masuk wad dan para doktor akan melakukan prosedur untuk membetulkan kedudukan bayi tersebut. Sekiranya berjaya, proses kelahiran normal dapat dilakukan atau sekiranya bayi tidak dapat dibetulkan atau berlaku keadaan2 yang tertentu, pembedahan akan dijalankan.

Pilihan 2
Sekiranya tidak ingin melakukan prosedur membetulkan kedudukan bayi tersebut, pada usia kandungan 38 minggu, VP akan dimasukkan ke wad dan pembedahan dilakukan untuk sekiranya kedudukan bayi masih songsang.

Setelah berbincang, kami merasakan jalan terbaik adalah... pada usia kandungan 37 minggu, VP dimasukkan ke wad. Buat sekali lagi screenning untuk pastikan kedudukan bayi sama ada masih lagi songsang dan pada masa itu nnt kami akan tentukan sama ada untuk membuat pilihan 1 atau pilihan 2. Sekurang-kurangnya kami ade 3 hari untuk memikirkan baik-buruknya.

VP telah ditetapkan untuk masuk ke wad pada 8hb Jun ini. Moga segalanya berjalan lancar dan kedua ibu dan anak sihat, selamat dan sempurna. Amin...

~ laloquee

32 komen[s]:

oren said... [Reply to Comments]

harap bb bg kerjasama utk turunkan kepala ke bawah..semoga selamat ibu dan bayi..

saudah said... [Reply to Comments]

ya allah permudahkanlah kelahiran ini, hanya engkaulah yg mengetahui segalanya..

amin

mama erfan said... [Reply to Comments]

salam kak vp

insyaallah sume akan selamat.. trus berdoa agar baby pusing ye...jangan risau ok

Mama Aqim said... [Reply to Comments]

Semoga ibu & anak sihat dan selamat. amin..

nestumrasberi said... [Reply to Comments]

Ya Allah permudahkanlah segala-galanya untuk vp.
akak doakan semoga semua berjalan lancar dan selamat.

Hotmama said... [Reply to Comments]

InsyaAllah,semuanya akan berjalan dengan lancar.Sama2lah kita doakan supaya mak dan anak selamat dan sihat.Amin...

Munirah Abd said... [Reply to Comments]

semoga ALLAH permudahkan semuanya supaya kak vp n baby selamat. amin~~

cik_ah82 said... [Reply to Comments]

semoga semuanya selamat utk akak n baby..amin

liwaniel said... [Reply to Comments]

semoga Allah permudahkan semuanye untuk vp...

Zyma Saad said... [Reply to Comments]

VP....
Ai doakan you selamat melahirkan baby ye.

En.Laloque...
Jg VP elok2 ye. Buat dia happy selalu. Bg semangat kt VP ye.

Semoga ibu & anak selamat,Insya Allah.

VP...semangat!! Take care.

edrina said... [Reply to Comments]

salam,

En. Laloque, saya pernah kena ceaser sewaktu melahirkan anak yg kedua sebab baby songsang.. Saya memilih utk ceaser sebab saya tak ada kekuatan utk menahan kesakitan sewaktu prosedur nak membetulkan baby dlm kandungan.. lagipun saya ada buat byk research thru internet.. Ada pro & kontra nyer buat betulkan kedudukan baby & rasanya saya tak sanggup amik semua risiko tu semua sebab tu saya rela dibedah sajork ekekeke...

Kiter tak tahu kenapa baby songsang.. may be sebab tali pusat pendek, so takut waktu pusing tu putus tali pusat ker apa.. ada jugak kes yg baby terjerut & ada jugak kes baby patah tulang bahu.. itu semua buat saya tak berani cuba..

Saya bukan nak menakutkan VP & en.laloque cuma saya nak share sikit apa yg saya rasa dulu.. jadik saya paham benar apa yg vp & en.laloque lalui.. Tapi ramai jugak rakan2 saya yg berjaya buat prosedur neh.. saya mmg salute kat dorang neh hehe..

Saya berdoa agar Allah permudahkan segala... dan agar vp & baby sihat2 selalu..Amiinnnn...

neezareef said... [Reply to Comments]

yang penting mama dan baby selamat

pu3mawar said... [Reply to Comments]

i just want to share la...
b4 this my first baby songsang...
so apa yg i buat dlm minggu 36 ( tak silap la) hari hari i ckp dgn baby... pujuk dia suh dia ubah posisi... masa tu tawakal aje la... ( just cuba mana taun menjadi) nak jadi citer seminggu pastu masa tgh ckp ckp dgn baby tetiba perut rasa lain mcm... sakit sikt tapi tak beritau hubby pun... tapi nmpk mcm perut tu bergerak bergerak la... past 2 ari tu g check doktor.. dia kata posisi baby ok... cuba la.. kengkadang baby dlm perut dgr ckp sy..

ija said... [Reply to Comments]

aku doakan moga ko dan baby selamat dan dipermudahkan ko bersalin nanti

Faizah_Haris said... [Reply to Comments]

mah...
saya doakan semoga Allah mempermudakan kan segala nya....dan Selamat melahirkan....AMIN

A.I said... [Reply to Comments]

Insyaallah sume akan selamat nanti. Banyakkan doa..kuatkan semangat k...

RieNa said... [Reply to Comments]

saya ameeeeeeeeeennnnnkan semua doa2 di atas...

*turut risau dgn kondisi VP.tp insyallah,semua akan ok nanti.

Mama_Nofal said... [Reply to Comments]

semoga vp n bb slmat n dipermudahkan Allah utk bsalin nanti...amin...

~adeQ~ said... [Reply to Comments]

Masa solat tuh, sujud lama sikit...ada dengar petua dari kawan masa baby dia tak pusing2...cuba lah....mana tau berkesan....

Nanak said... [Reply to Comments]

teke care VP N family...i hope everything will b ok..

nasaoji said... [Reply to Comments]

moga Dia mudahkan kakak yer..bnyk2 doa dan sabar...

IxoR@ said... [Reply to Comments]

Sy doakan VP & baby dalam keadaan selamat....

amin.

gEe said... [Reply to Comments]

semoga baby cepat2 pusing n nanti keluar dgn selamat..amin...take care..

zh-ena said... [Reply to Comments]

ENA DOAKAN KONDISI BBY AKAN BERUBAH..

SELALU PUJUK BBY DLM PERUT UTK UBAH KEDUDUKANNYER, MANER TAU AKAN BERUBAH KAN..

INSYAALLAH

hilda said... [Reply to Comments]

semoga segala nya selamat... kerana usia kehamilan kita lebih kurang sama jer.. saya di jangka melahirkan anak lelaki... masuk nih 3 org putera sudah.. begitu juga VP kan 3 puteri .. kuat kan semangat yer..

~~@lyci@~~ said... [Reply to Comments]

salam zai..

zura pun dulu baby sonsang jugakk.. tp zura amalkan minum air zamzam.. pastu usap2 kat perut pujuk beby suruh pusing.. Alhamdulilah, masuk 36 minggu jer kepala beby dah pusing bawah...
sama2 lah doa yg terbaik yer..

Nor said... [Reply to Comments]

Saya doakan VP & baby sihat dan selamat... Walau mcmmana sekalipun caranya nanti, doakan saja yg terbaik... Jangan risau2, nnt lain pulak jadiknye...

Jehan Najib said... [Reply to Comments]

Good luck ye... Saya doakan semuanye selamat & dipermudahkan segala2nye ye...

Sellynna said... [Reply to Comments]

takpe, sempat lagi pujuk baby tuk ubah kedudukan.. kita pon sblum ni baby dok nyenget gak, sakit tul ulu ati dibuatnya.. seboleh2nya baby xnak kepala ke bawah.. nurse siap pesan jgn gi ngurut takut baby terbelit tali pusat.. mmg ari2 duk usap perut & pujuk baby.. endingnya sementara menunggu ari ni, mmg baby sendiri tukar position.. harap2 baby vp pon camtu gak.. smoga segalanya selamat & semoga melahirkan baby yg sihat & comey cam kakak nisa & aleshanya... amin!!

su said... [Reply to Comments]

InsyaAllah, kak su doakan semuanya baek...kuatkan smgt yer...

RiEz said... [Reply to Comments]

semoga akak n baby selamat...amin

:iBuAfiQah: said... [Reply to Comments]

semoga Allah permudahkan segala urusan kelahiran baby akak ya...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^