Follow Viruspadu

Wednesday, June 24, 2009

Petua Kuning

Alhamdulillah... petang tadi bacaan dah turun kepada 207. Xperlu masuk wad. Harap-harap terus menurun sehingga tidak perlu lagi ke klinik untuk buat ujian darah. Bukan apa, kesian tgk budak kecik dicucuk untuk ambil darah.

Masa Nisa dulu, teruk kuningnya. Penah cecah 315... kena tahan di wad 2 hari. Macam2 petua kitorg amalkan. Asik turun naik jer. Cukup umur Nisa 40 hari, baru reda kuning dia. Kira ikut pantang mak dia la gitu.

Kat sini aku copy semula petua2 yang kami terima semasa Nisa dulu. Mungkin ada yang sesuai dan serasi ngan korang....

********************************

An-Nisa masa ditahan di wad


An-Nisa kena jemur... (cara jemuran ini salah... kena bukak baju semula..
masa nie kesian dia kena panas... hahahaha




Bermacam-macam petua diamalkan untuk meredakan kuning Nisa. Antaranya;

1. Minum susu kambing.
2. Berjemur di awal pagi.
3. Mandi ngan ubat seng seh.
4. Mandi ngan air rebusan peria hantu.
5. Mandi ngan air rebusan pokok dukung anak.
6. Dititipkan air anggur hitam.
7. Dititipkan air anggur hijau.



31 komen[s]:

wawa said... [Reply to Comments]

jaundice ni b'kaitan dgn hati...slalunya sbb hati baby x matang..so better baby dok spital...sbb kalo bacaan tggi sgt blh bg effect pada baby

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

alahai...klu ikut petua atok aqilah dan petua orang kg kami... bayi tidak dijemur di panas matahari sampai cam tu sekali... kesian weh... cuma letak di tepi tingkap yang ada cahaya matahari saja... dan tanggalkan baju... tak de la kena panas sampai cam tu sekali....

isma@ibu said... [Reply to Comments]

salam...nak share jugak petua, tp tak digalakkan la ikut ke idak. Anak saya pun baru lahir, skg ni dh 35 hari pun. masa baru keluar wad, esoknya terus kuningnya tinggi. saya ni bagi susu badan setiap stgh jam la..nk kurangkan kuning. tp esoknya g check up makin naik plak. so suami saya bg air perahan lengkuas cina. lengkuas tu diparut dlu pastu ditapis 2 x utk asingkan hampasnya. bagi la dlm sesudu ke pd baby. Alhamdulillah, saya bg dlm 2 kali sehari pg dan mlm, esoknya bacaan kuningnya terus turun. tp mendatangkan musykil pada misi2 plak sebab turun mendadak. saya tak bg tau pun bg lengkuas cina tu..biasalah...org2 kesihatan ni mana nk dgr sgt petua org tua2. tp hasilnya mmg ok. bila dah menurun tak perlu la bg lagi lengkuas cina tu pd baby, teruskan penyusuan bf secara kerap. insya Allah...kita hanya usaha, segala kebaikan dtgnya dr Allah...

RiEz said... [Reply to Comments]

oh dah ader pengalaman sebelum ni...takder masalah sangat kan...

zh-ena said... [Reply to Comments]

susu kambing mmg teratas utk petua kan..betul kata mama aqilah, jemur bayi waktu awal dlm kol 9am mcm tu..letak pun bkn terus direct kat bwh cahaya matahari..letakkan yg ader tempat simbahan cahayamatahari..pastu buka semua pakaian by cuma tggl kan pampers jea

lg satu klu taknak bby kena kuning..time ibu tu msk usia kandungan 9 bulan digalakkan minum susu kambing..dpt minum 2x pun ok dh..minum dulu sbb bila kita minum terus khasiat nyer msk kat bby..yg nie mmg ena n adk ena amalkan..alhamdulillah bayi kami tak kena demam kuning..

rynas said... [Reply to Comments]

semua petua2 tu mmg biasa untuk baby yg kuning. ttp masa saya ngandung anak pertama dan kedua saya amalkan makan kurma banyak2 tambah2 dekat bersalin. lg pun kurma kan bagus. lg satu elakkan makan betik. kalau boleh jgn makan langsung start ngandung sampai ler bersalin. alhamdulilah anak2 saya kuning cuma bacaan takat 7-8 jer tak mencecah 10 langsung.

Mama Mya said... [Reply to Comments]

lagi satu minum air rendaman buah kundur.. ada caranya sebab buah kundur yg kat kedai dah di salut ngan gula.. kena bersihkan gula tue..

nasaoji said... [Reply to Comments]

a ah, kt pernah dgr gak yg kene jemur tu..tp, panas pg, kan ader vitamin....

cepat2 sembuh an-nur yer..

MuMMy 2 Haqq said... [Reply to Comments]

doktor x bagi jemur..

AnneWeeza said... [Reply to Comments]

hmm sy nak kongsi petua ni..penah jd kat anak buah..pastu try petua ni terus elok..

bg minum air buah kundur..ala buah kundur tu yg wane putih2 tu..ade je jual kat tesco tu..dulu sy yg tukang beli...hee =)

letak sebiji dlm botol baby.bg air putih je..anak buah sy dulu Alahmdullah terus baik.. =)

Haslinda said... [Reply to Comments]

ada lg satu nk kongsi..try bg ayaq sengkuang cina..disamping makan ubat sengseh..thx (sharing is caring)

nuarliesya said... [Reply to Comments]

saya dulu amalkan petua minum air masak suam yang di campur dengan buah halwa kundur..halwa kundur tu potong kecik jer masukkan dalam air suam ..rasa dia manis2 buah sahaja..alhamdulillah kedua2 anak2 lieza, lieza amalkan yang tu mmg tiada kuning..cubalah..ramai juga yang dah cuba..insyaAllah kalau sesuai dengan diri nya.

tahukan halwa kundur tu yang putih2 bergula sikit tu..

:iBuAfiQah: said... [Reply to Comments]

masa afiqah kecik dulu petua utk xnak kena jaundice..
amik daun bunga raya putih ramas dgn air zam2 smpi keluar lendir...
sapukan pada kepala baby...
masa afiqah kecik pun bg minum air zam zam jer.

moga jaundice an-nur turun la ya..
kesian la amik darah n tahan kat wad
kirim salam pada kak vp :)

liwaniel said... [Reply to Comments]

semoga jaundice an-nur cepat sembuh

LizHairi said... [Reply to Comments]

en laloque,
saje nak tambah list tu.based on pengalaman saya,kalo mandikan baby kuning dgn air serbuk teh pun insya allah kuning boleh reda.pagi2 time nak mandikan baby,rendam teh serbuk tu (jgn beli yg uncang,beli yg kire timbang).cubelah.kite ikhtiar je kan!

oren said... [Reply to Comments]

saya bagi anak minum air rebusan bendi..tp mcm tak ok jugak sbb anak still kena masuk wad 1 mlm..mmg tak tahan time depa cucuk tgn kecik dia utk amik darah..bleh luluh hati dengar dia nangis..

princess_eryna said... [Reply to Comments]

nurse kate bg breast feed pun da ok.... tuh akan mengurangkn tahap kekuningan baby.....

ied said... [Reply to Comments]

cuba VP rebus bunga menjarum merah

kolin said... [Reply to Comments]

tapi masa saya baca artikel di hospital ampang, semua tu dia kata tak boleh buat.. dan tak akan berlaku perubahan kecuali dok bawah lampu tu jugak..

Haslinda said... [Reply to Comments]

ha..bru tringat..ada lg satu petua..mandi dgn ayaq daun bwg..dlu my baby pun kna..lps mandi..rasa mcm bau bihun goreng ja..dah bau daun bwg..hehehe

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

eemmmm dah berpengalaman.. so tau la kan mana2 petua2 yg berkaitan.. bagus gak sharing kat sini.. blh kongsi2 kan.. semoga an-nur cepat turun kuningnya..

shah_fieza said... [Reply to Comments]

kak vp bg bb tu mandi dgn air daun kucai yg diramas2..insyaallah anak sulung saya xkena kuning serius time tu

su said... [Reply to Comments]

moge2 baby An Nur cepat sembuh...

Sue said... [Reply to Comments]

zaimah, masa baby aku yg no.2 ni ari tu kuning gak. mmg ade mcm2 petua. penah bagi susu kmbg 2 kali. mandi air dokong anak. tapi tak jalan. ko kena ingat:

1. susu kambg panas. buah pinggang baby tak kuat lagi nk proses protin susu tu. so bole jadi bad efek nanti....

2.macam ISMA@IBU kata, lengkuas cina?? tapi yg aku tau SENGKUANG CINA. ehehhe.. mmg ade org buat. tapi depends pada tahap penerimaan baby. Ada baby cepat baik, ada baby tak baik2 pobn jaundis dia.

3. aku senang je.. aku bfeed dia sekerap yg bole. Jaundis ni buat baby lemah dan asyik tidooo je. So kena kejutkan dia slalu bagi susu. Dia akan kerap berak dan kencing (kuning woo..kena kain susah nk ilang kuning tu)

anak aku tu sebulan lebih jaundis baru ok. Tak silap, aku abes pantang, jaundis pon ilang...... yg penting SUSU IBU ADALAH PENAWAR even susu ibu gak bole jadi penyebab jaundis. Tapi doc kata tak pe.. teruskan ke bagi susu ibu.

Anil Wanina said... [Reply to Comments]

cara paling berkesan utk elak / kurangkan kuning ni adalah bg dia minum susu badan byk2... baby kalu kuning mmg salu tido.. kena kejutkan dia sejam skali paksa dia b/feed.. even masa b/feed pun kadang2 baby tido gak.. takpe.. as long as dia dapat hisap skek pun ok tp kena kerap la... gud luck ek.. ;)

hawa itu indah said... [Reply to Comments]

akum.. saya bru jer jd mummy.
arituh baby pun kene kuning,tp xteruk sgt..saya biasa mandi air kelapa..tp yang penting sekali kebersihan pusat baby..akak dah berapa hari pantang?pusat dah jatuh ker..selalu nyer kuning berpunca dari pusat baby..so kene pastikan tali pusatnyer dicuci selalu..
tq,semoga saya dpt membantu..

~~@lyci@~~ said... [Reply to Comments]

salam zai..
tahniah yer dpt beby girl..

oh ya, alhamdulilah masa adam dulu dia tak kena kuning.. tp just nak share, xtaulah betul ke x.. dulu ms lahirkan adamkan zura duduk wad NICU, hospital serdang 2 hari sbb adam ada masalah dgn kencing dia.. kat situ mmg ramai beby duk nicu sbb kuning.. ada satu kakak ni try bagi anak dia air anggur.. dia kata mak dia bg petua.. maksudnya buah anggurkan tu perahkan air dia kat sudu pastu suapkan kat beby..

lagi satu, masa zura bawak adam pergi klinik kanak2 dylon, seremban ada kakak tu anak dia kena kuning.. dia kata dia bawak kat situ nak suruh doc cucuk sbb kat situ kakak tu kata kalau budak kena kuning sure elok.. xtaulah kan betul ke tak.. trylah yer.. semoga annur cpt sembuh..

princess_eryna said... [Reply to Comments]

lg 1 petua... nih pengalaman sendiri... kat spital ari tuh,bbrape ari lepas bersalin... nurse bgtau yg baby nampak kuning... so, hubby pun curi2 lerr bg madu kat baby.... calit skeet kat ibu jari & buh kat lelangit baby... selawat 3x.... alhamdulillah!!!!.... cukup 3 ari da bleh kuar spital....

Mama Iman said... [Reply to Comments]

Disebabkan blog jemah mmg glamer, jd sy ttp nk letak few words on it. First bby sy admitted to ward. tido 1h 1m. Sebab ank pertama tak mo breastfeed sgt. Keje dia tido je. 2nd bby, dpt je tau nurse suh p spital, mlm tu ntah mcm tau je, dia dok breastfeed every hour. pastu berak kencin je keje dia. then doc btau, make the baby urinate n pass poo. it will flush out bilirubin which cause d jaundice. sekian. :D

Rieya Adhwa said... [Reply to Comments]

@Anil Wanina
kalau ibu yg tak banyak keluarkan susu mcm mana... si ibu yang kesakitan..

Qiela said... [Reply to Comments]

wah,petua yg bgus
tq mommies!!!! due next month, wish me luck.







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^