Follow Viruspadu

Wednesday, July 08, 2009

penantian itu menyiksakan (tajuk poyo giler hahaha)

sape suka duduk spital angkat tangan

giler bosan weiiiiiiiiiiiii

mujur la, petang2 tu jugak bilik di 1st class 4 katil ada kosong, tak kisah la 4 katil ke 2 katil ke, belasah jer lah, kalau tunggu yang 2 katil tu hazab lambat lagi kot baru dapat, dan saya di tukarkan ke sana. LEGA. lega bukan hape. ada aircond keh keh keh. biasalah mak yong ni badan cepat panas. hati lagi cepat panas hiks. cuba nurse cakap TERkasar sikit. terus call en.laloque buat report huhuhuh.

sabtu. ahad. isnin. selasa. erm 4 hari dalam penantian.

penantian memang satu penyiksaan

setiap hari saya berdoa supaya baby berada di kedudukan yang sepatutnya. so tak payah la belah2 perut saya yang comel dan gebu ni. eh gebu lagi ke dah banyak rekahan2 ni waaaaaaaa sedihnya... pulangkan perutku yang gebu duluuu, sadis sadis

tapi memang dah ketentuan kot. memang baby tetap begitu kekdahnya. oblique jugekkkkk.

saya dipesan supaya mula berpuasa dari tengah malam jam 12 tu. ala apa ada hal puasa tengah malam kan.

walaupun agak dug dag dug dag jugak tapi disebabkan dah ada pengalaman masuk bilik bedah masa buang hempedu dulu. so tak la setakut dulu. cuma masa tu fikir nak baby selamat jer.

doktor kata hari rabu tu, saya turn yang ke 4. ada 4 orang yang c-sect hari tu. maybe turn saya dalam jam 12 tengahari macam tu. so saya rilex giler jer, siap lepak2 tak hengat punya. siap pesan kat en.laloque tak payah la awal2 sangat datang spital. rehat2 jer kat rumah seremban dulu. tunggu saya call baru datang. yelah kan dia bukan boleh temankan saya pun. tunggu luar jer kan.

tengah dok lepak2. jam 9 pagi tetiba nurse datang pesan tukar baju.

alamak! saya belum standby lagi lah. maknanya belum standby perasaan lagi, semua belum. belum sempat berdebar2 panik lagi. terus call en.laloque suruh dia datang cepat.

tukar2 baju. terus baring atas katil tolak2. masa itu lah kePANIKan itu bermula.

terasa macam nak cancel jer, boleh ke cancel jer. taknak la taknak laaaa... kalau cakap macam tu konfem kena pelempang dengan nurse kat situ wakakakaka.

muka pucat lesi toksah cakap la masa tu.

prosedur sebelum masuk bilik tu sangat la berdebar2nya. semua orang pakai baju biru. pakai topeng.

sorang nurse datang. tanya soalan.

"nama awak siapa"
"berapa no ic awak"
"tahu tak kenapa awak kat sini"
"sebelum ni pernah operate?"
"ok bla bla bla"

kemudian datang doktor bius, tanya soalan yang sama macam kat atas tu.

datang lagi doktor ke nurse ntah. tanya lagi soalan yang sama.

datang lagi tanya soalan yang sama.

rasanya ada la dalam 5 orang yang tanya soalan yang sama.

mungkin ini memang prosedur kot. so jawab jer la. seb tanya tak tanya soklan matematik ke algebra ke fizik ke sejarah ke, kalau tak konfem fail hahahahaha.

lepas abis soalan2 tu, baru tolak masuk ke bilik itu. pehhhhhhhhhhh... giler ramai weiiii... lebih dari 5 kot. yelah yang belah perut kita, assistant dia lagi, doktor bius lagi.

selama ni dok dengar orang cerita jer kan. so kali ni sendiri mengalaminya. pehhhhhhhh memang seriau wa cakap sama lu.

masa dia suruh kita duduk tundukkan kepala tu, sebab nak enjet kat belakang kita tukan. masa tu saya dah macam kayu dah. duduk sengappp jer. gigil punya pasal. sbb ada orang kata enjet tu sakit la apa la. saya dah standby ketap gigi nak tahan sakit dah. sekali tak rasa apa2 pun. eh eh memang la rasa jarum dia enjet tu. tapi kejap je lah. lepas tu tak rasa apa dah.

doktor suruh saya baring. dia amik ais letak kat badan saya.

"saya letak kat sini awak rasa sejuk tak?"
"sejuk"
"ok sekarang saya letak kat kaki, sejuk tak?"
"erm aaa aaa aaaa sejuk" ~aiseimen tak mujarab kah ubat bius tu, saya dah panik dah
"tp sejuk macam mana, kurang sikit tak macam kat badan tadi?"
" erm aaa aaa sejuk kurang kot"

masa ni saya fikir, giler kalau tak jalan ubat bius ni, konfem saya jerit masa dia toreh perut saya.

"cuba awak angkat kaki, rasa berat tak?"

weiiiiiiiiiii saya boleh je angkat kaki masa tu uwaaaaa... ubat bius ni ok ke tak ni. bimbang giler saya dalam hati masa tu. muka pun pucat2 dah. tp memang muka dah sedia pucat. so takde sapa la perasan keh keh keh

lama2 saya memang rasa kebas la. hahahaha risau tak tentu pasal namanya ni. doktor tu tau la keje dia ye tak huhuhuhuh.

eh tapi malu la kan hahahaha... sape penah ceaser ni tahu kot macam mana perasaan malu itu. nak2 pulak kita sedar kan. kalau zzzzzzzzzzzz tu lain la cerita hikhikhikhikhik.

sebelum doktor nak mulakan pemotongan perut saya dan mengeluarkan isi2 perut yang ada. tiba2

"doktor2 saya nak muntah, nak muntah"
"ok awak pandang tepi"
belum sempat doktor/nurse nak amik kain ke apa benda ke ntah, saya dah terus uwekkkkkkkkkkkkkkkkkk kat situ. pening giler kepala masa tu.

doktor cakap sebab tekanan darah yang rendah menyebabkan saya muntah. tapi lepas tu ok la.

doktor mula belah perut saya dalam jam 10 pg mcm tu. dan baby an-nur selamat dilahirkan jam 10.15am. sekejap jer kan. saya rasa ok dia godek2 isi perut saya, dia goncang2kan perut saya. dan sementara itu saya borak2 dengan doktor dan nurse yang stanby kat kepala saya, takut saya muntah lagi.

"doktor, mana baby saya, girl ke boy?"
"oh sekejap yer, kejap lagi kita tunjuk"

wah wah wah, doktor tak abis godek perut saya lagi, saya dah tak sabar nak tengok baby dah, gelojoh betul.

dalam jam 11 semuanya setel. SELAMAT.

dalam hati saya. eh senangnya operate ni kan. tak rasa apa2 pun. tahu2 dah bersalin. yelahkan masa tu ubat bius tak hilang lagi. so eksen la sikit.

dan petang itu. dah jam 2 petang. aduhhhhhhhh sakitnyaaa... SAKITNYAAAAAAAAA. Nurse terus cucukkan ubat tahan sakit. LEGA. baby an-nur, nurse yang jagakan. saya cuma rehat2 ajer.

dan nurse ulang cucuk ubat tahan sakit jam 8 malam dan 2 pagi. memang sakit yang amat. esok paginya semua tiub2 dah dibuka. nurse pesan suruh saya cuba bangun semua.

memang giler sakit weiiiiiiiii masa nak bangun tu. gigil2 kepala lutut. nak luruskan badan pun sakit.

Kalau ditanya pengalaman bersalin, tiga2 pengalaman saya dah rasa, normal, induce dan c-sect. dan kalau boleh la saya memang taknak ulang dah bedah2 perut ni. sakitnya tuhan ajer yang tahu. giler punya sakit. biar la sakit bersalin normal ataupun induce. sakitnya sekejap ajer. tapi belah2 perut ni SEKSAAAAAAAAA kau! dah la pantang tak leh pakai bengkung, tungku pun tak boleh tau.

jadi macam mana saya pantang kali ni. ermmm... mana ada saya pantang mcm uols, setakat pantang dari segi makan jer lah. uwaaaaaaaaaa sedih. bila nak back to normal ni.

puasa ni diet betul2 lalalala

ok itu jer pengalaman saya buat kali ni. kalau uols nak share sekali apa salahnya. :D

43 komen[s]:

IBU KUMBANG said... [Reply to Comments]

sama-sama lah kita berpantang ye. saya ada 12 hari lagi. seperti yg lepas, kali ni pun induce. boleh tahan sakitnya!

FAD ARIFFIN said... [Reply to Comments]

Masa operation dulu fad memang zzzzzzzzzz...... tak sedar apa pun. Sedar2 jer terasa troli ditolak kuar dari OR masuk bilik. Tau2 jer baby dah kuor.

Tapi lepas tuh rasanya bila dah abis bius tuh memang tak rasa sakit. Sebab fad tak ingat pun sakitnya macam mana lepas operate kikikiki...

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

mak ai dasatnyeee camtu ke kisahnya.. satu pengalaman yg ngeri tapi penuh bermakna kan VP.. pepon alhamdulillah segalanya SETTLE.. mama dan anoi selamat :d

vagg. said... [Reply to Comments]

perghhhhhh dari awal ke akhir gua baca nih.
gerun pun ada.
ALHAMDULILLAH dah selamat sume kan..
happy mak lang

bukhairiah said... [Reply to Comments]

hohoho saya dh mrasa 2kali...1st coz bb besar 4kg, 2nd coz bimbang parut tbuka coz jarak 2anak rapat..mmg seksa sakit pas abis bius tue....tp saya bengkung gak cuma xde la ketat gile2,nurse y soh...nnt klo xbengkung pewot geleber...buruk...ala pkai bengkung moden jer...y cangkuk, xpun y cam sendayu tinggi tue...mudah...

RiEz said... [Reply to Comments]

oh seram nyer....

dd dudu said... [Reply to Comments]

kak vppp, berkerut2 muke saye bace entry ni hukk hukkk cakitnyee~

edrina said... [Reply to Comments]

mmg sakit yg amat kan..

vp akak ada jumpa bengkung yg org bersalin ceasar boleh pakai.. cuba tgk sini --> http://www.bengkungmoden.com/

Rahayu Abdul Rashid said... [Reply to Comments]

waaaa...scary nya bila ingat balik kes cam VP nie... kita lagi la emergency caesar... lagi takut oooo.... sbb tak standby mentally, physically & MONEYLY... hahahaha

mmg part nk 'belajar bgn/jln' tu seksa & sakit giler... waaaaa!

hohoho...smpi skang takut lagi biler ingat balik...camner nieh... hihihi!

anyway, selamat berpantang VP!

ZiE FAUZi said... [Reply to Comments]

salam ziarah....erkkk...baca n3 ni naik risau lak sy... hari bersalin sy dh semakin dekat...bila baca pengalaman akak ni,takut lak rasa...huhuhuhuu... mintak2 la tak jadi pape...

mama erfan said... [Reply to Comments]

ok kak vp, caiyok2... bulan puasa ni diet habis2an okeh!

ApasH said... [Reply to Comments]

kak vp,
sy pon bersalin aritu c-sect jugak..1st baby..seksa..operate kol 12tgh mlm..kol 8pg tu dh cabut sume tiub2 soh bangun gi toilet utk kencing..baru bp jam..sakit gilerr..
then pastu xde bg ubat tahan sakit pon..sy pon xde mintak..x tau leh mintak..hahaha..
kol 5ptg dh start kena jaga anak..seksa wehh..turun naik katil spital kt wad kelas 3..uwaaaaa....

e.l.i.s.s.m.i.e said... [Reply to Comments]

doc tak tanya aku mcm2 macam vp..bagi borang sign-masuk OT- cucuk bius-belah perut-tunjuk baby..tu jer..hihihi..Alhamdulillah, memang tak sakit lepas tu walau dah hilang bius..aku rasa aku 1 dalam 10 kot :D bengkung bleh pakai tapi kena pakai yang zip zap tu macam baby punya dalam rm100.

PuteriSatu said... [Reply to Comments]

yerla kan.... act c-ser..normal... semuanya sama je... tapi pedih la perut lepas habis ubat tahan sakit tu kan... pehtu perut rasa perit je manjang...apapun semua dah selamat kan..alhamdulillah..

@}--niEra-- said... [Reply to Comments]

masa tgh belah perut tu akak sedar ek?

mrs chipmunk said... [Reply to Comments]

salam...

kak, baby akak songsang ker smpai kena ceaser?...saya pun tengah mengandung nie,...insyaallah akan melahirkan baby ni pada bulan 9 nanti..1st baby..dok kata baby saya sonsang...harap sangat baby dapat pusing sblum tiba masanya...

anyway, tahniah kak, dapat baby...:-)

adha said... [Reply to Comments]

vp,
seriau dgr nye... mula2 tu cam ok ms cucuk bius tu.. wahhh sakitnye pas kat wad.. ari tu kita bersalin vacum pun sakit giler.. da la jahit byk...

zie said... [Reply to Comments]

akak dulu operate masa first baby ..sama mcm vp, diorang tanya mcm2 berat berapa,tinggi berapa,asal mana kekekeke sampaila kat tempat dia nak bius tu..

tp samala doc bius separa sedar dan rasa perut kena tekan2 ..

tp dlm 1 jam la proses dari bius sampai kuar operation room..

dan lepas habis ubat bius sakitnya tuhan saja yang tau nak angkat kaki sebelah pun sakit yg amat.

tp akak setuju better bersalin normal dari operate..sakit contraction tu kejap jer compare sakit luka lepas operate..vp pastikan lap sampai bersih luka lepas mandi sebab kalau berpeluh nanti mudah bernanah..pantang makan tu memang kena betul2..

Mama Shahmi said... [Reply to Comments]

bila baca cerita akak ni cam terasa-rasa je sakit masa lepas operate bersalin dlu..huhuhu..masih ingat lagi doktor cakap, "saya mula dulu ye..pastu terasa kulit perut cam kena toreh, tapi magic..x sakit"..hahahha

syazyatie said... [Reply to Comments]

sy tgh counting days ni. Tak sure lagik c-sect atau normal. tp dh penah rasa c-sect. rasa nyilu tu sampai sekarang still ada w/pon baby dh 3yrs. mintak2la bole bsalin normal kali ni.doakan ye..

fealize_eleanoer said... [Reply to Comments]

yang,

kite bole pakai girdle..

tp lps sebulan pantang,k!

;)

Ena Qalinsya said... [Reply to Comments]

pas ilang kesan obat tahan sakit, ase sakit ke? konpius nih...
akk dua2 banak bedah n kompom anak ke-3 yg tgh dikandung ni banak bedah gak tp tak penah pun rasa camtu... cuma takle nak batuk, ketawa dan bersin la.. mau tetas benang ekekeke.. tang tunku mmg takle tapi kalo nak bengkung bole tp jgn ketat2... akk dulu rajin letak minyak gamat kat tmpt operate tu so jahitan cpt baik tp ikutkan doc tak kasi kononnye leh tetas benang tp akk buat ok jek.. lg satu, VP rajinkan minum air gamat dr Langkawi tu.. mmg masin gile tp cepat jek baik

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

betul lah org katakan masa tgh bedah mmglah x sakit bila dah abis ubat bius tu baru terasa sakit. tp sy xpernah kene bedah lg..takutlah vp dgr cite vp ni..

@dik-nick said... [Reply to Comments]

aduhh.. ngeri sungguh citer c-sect nie.. kalau sy di tmpt vp, sy rasa dh menangis dh..

♥cybermummy♥ said... [Reply to Comments]

Mungkin lain org lain rasa sakit nya.
Tapi saya c-section 4 kali for all my children tapi alhamdulilah tak lah sakit sangat . lepas dua minggu dah ligat naik tangga turun tangga sbb umah lama saya di tingkat tiga .. huhu tak de lif .. :P

mannira said... [Reply to Comments]

org plak rs semua untuk satu kelahiran (induce, contraction & ceaser)..cuma belum sempat gunting kat bawah je...

bab ni tak serik sgt..org serik bila ms pantang, baby tak nak tido, nangis je... uiihhh nasib org tak kena meroyan...

Amna Faqiha said... [Reply to Comments]

ada bengkung khas utk c-ser, godek dlm tenet, tungku pn boleh cm jgn kaw. operate dah..sy buat dlm 5 ari tungku, sy lg seriau tau..ms dok jahitt tu dh rasa sakitt auw auw..doc. bg tambahan bius sedut cm sedut oksigen tu..ms nk start oprate dia tnya rasa apa..sy jwb pisau la hehehe,

nasazfrog... said... [Reply to Comments]

mah yang penting ko kena jaga makan... perut nak kena jaga,, apapun selamat berpantang k.. :)

ainaa said... [Reply to Comments]

huhu..salam VP..slama ni silent reader jer.. :) bila baca en3 ni terasa nk share gak experience.

sama la ainaa pon ceaser gak coz placenta previa. uri kat bwh. mmg date for ceaser tu doc dh set awal 2 mggu dr due. so mmg ready la cuma 1st time nk kena bedah mmg takut giler masa tu. siap nangis. doktor pakar yg pujuk..hehe..keadaan yg lain sama la cam VP gak.

apapun syukur semua selamat...so selamat berpantang ye VP..take good care..

chik star said... [Reply to Comments]

thniah kak.
seriau saye bce
:)

eimah said... [Reply to Comments]

adoi kak vp takut'y....sy nih bln 10 jangke'y seram plak operate2 nih adoi....

rillys said... [Reply to Comments]

adeh..seriau baca..apepun syukur dedua selamat

Intan Sharina said... [Reply to Comments]

sy lg suka c-sect! tak berani la nak normal..masuk labour room jr dah ketar lutut2..doc cek jln pun sy dah gabra semacam..

anak sy 2 org tu mmg c-sect..yg sulung mmg tak berbengkung n mengurut..tp yg kedua ni sy mengurut, bertungku(kecuali perut)n bengkung sy start pakai ms pantang hari yg ke30..

selamat berpantang yer akak vp! jg mkn elok2..hihihi

~PakKaramu~ said... [Reply to Comments]

Salam ziarah dari Pak Karamu

neezareef said... [Reply to Comments]

1st caesar x sakit tp 2nd caesar sakit arr sbb dia bkak tpt yg sama..time nk bgn dr baring tu arr seksa..kena ade org support..

muntah? alahai tu yg diorg x nak kan...lps siap semer pn diorg pastikan ade rasa nk muntah ke x..

bleh la pkai bengkung jgn ikat ketat jgn pkai bwh sgt..at least perut kita ade support..lg sedapp rsa x goyang2

Hanyy Gani said... [Reply to Comments]

Salam vp...sy sebenarnya jadi silent reader awk n family dah lama...suka sgt baca blog awak...tahniah atas kelahiran annur..moga ia jadi anak yg solehah..sy pun pernah rasa operate tapi bkn krn melahirkan...jom kita bertukar2 link...link sy hanyygani.blogspot.com.

zaidharis said... [Reply to Comments]

ahh~ best nye dia dah ada buah hati..eh, kak, selamat berkenalan.

pak ngah rep said... [Reply to Comments]

mmah.. jom g SEDIM.. miahaha.. sajer nak menjelesskan lagi ko!!

kolin said... [Reply to Comments]

awak pernah operate hempedu.. wak..

CuTeMiUt78 said... [Reply to Comments]

ish..tak de pengalaman c-sr lagi.. bila baca kat sini.. uish... seriau je rasanya...

Lady Dyla said... [Reply to Comments]

congrats kak.. comel an-nur... sonok la si nicha tu...

sayeJAJA said... [Reply to Comments]

heee..taniah2 baby baru :))

rain said... [Reply to Comments]

Merelit betul la warna blog nie,hehehe-Dari kawan lama yg dah terlalu lama x kontek.







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^