Follow Viruspadu

Tuesday, September 29, 2009

1: Kongsi Pengalaman: Breast Feed (update)

Alhamdulilah, sambutan uols atas ruangan ni agak menggalakkan juga yer, seronok pulak saya terima emel dari uols tau, bagusss bagusssss hantar lagi macam-macam kisah menarik untuk dikongsi yer, buat uols uols jugak yang berminat nak berkongsi pelbagai kisah dan nak tahu detail, baca entry ni yer, jemah sangat mengalu-alukan kisah benar uols. igt kisah benar je tau, kisah reka2 tak aci tau, dush dush dush kang

ok sebagai pembuka tirai, ini adalah pengalaman reena dalam menempuhi dugaan breastfeed baby dia. saya yang sekarang melalui fasa yang sama, terasa dia betul2 kuat la, kagum ai tau, moga pengalaman reena dapat kita jadikan panduan. dan semua ibu2 dan bakal ibu2

salam....

saya reena dan saya dah lama follow blog vp ni tapi as a silent reader la.....tetiba vp offer to share experience about breast feeding and lately you expressed a lot pasal breastfeeding and susahnya to breastfeed while you are working....


saya pon terpanggil nak share experience pasal breastfeed (BF) ni...saya ader 2 org anak umur 4 tahun ngan 18 bulan.....b4 ader anak ingat bf ni come naturally.....tapi lain plk jadinya....bila deliver 1st baby (boy) breastmilk memang byk.....tp baby x blh lacth....kat sepital pam babi baby minum.....tp start from that day baby x blh latch....biler siasat barulah tahu saya ader inverted nipple (puting tenggelam).....so mengelabah jugak time tu....husband suruh bg formula milk....tapi saya nak jugak kasi bm....then come across 1 idea how to breastfeed my son.....start from that saya pump and feed my son.....not by breastfeed but by breastpump.....EXCLUCIVELY BREASTPUMP(EBP).....


saya pumped every 3 hours.....n simpan dlm frigde.....smp beli satu lagi freezer utk my son.....ye la expressed breastmilk(EBM) mana blh simpan campur kan.....penuh la satu freezer....i terus buat camtu sampai dia umur 2 tahun.....x pernah ader experience direct breastfeed my son...kalau paksa dia x nak minum susu.....
this experience ni saya alami bukan masa saya kerja tapi masa saya study.....so u can imagine how hectic my life is at that time.....every 3 hours mesti pam.....daytime 3 jam.....mlm selang 4 jam....


So ingat pengalaman ni x berulang...tgk2 masa baby girl kuar pon sama gak.....walaupon dah bersiap-sedia masa pregnant utk repair my inverted nipple.....rupa2 nya x blh gak.....


so utk 2nd baby there goes the same experience.....cuma kali ni x smp 2 tahun....ni pon dah sebulan berhenti......dah start on formula.....x larat smp 2 tahun....im lucky sbb breastmilk memang byk sekali pump session blh dpt 260-300 ml .....mcm 1st baby tu walaupon dah setahun berhenti pump pon still ader lg susu....ni pon walaupon dah sebulan berhenti masih ader byk lagi.....punyalah byk smp offer kat anak buah nak jadi ibu susuan dia....


tu je la sedikit experience BF yang saya blh share ngan VP......BF memang mencabar dan memerlukan tahap kesabaran yang tinggi....so VP kene lah bersabar demi baby annur....

selamat hari raya...

-reena-

sazarina malek

Feedback

salam..

Sy nie merupakan slh satu dr silent reader akak dr berbilion2 tue.... takde nk kongsi pape cma nk mnyatakan kekaguman jer..

sy pn ada baby lbh krg umur an-nur cma tua skit ja...dh 5 bln skrg, sy pn ada mslh nipple cam kak reena tue...tp sy tak sekuat dia... bla baby tak nak nyusu sy jd down..n give up, rasa sian plak nk paksa2 dia bla tgk dia dh melalak2 lapar kan, sy pn ada try gak pump tue siap bli yg avent pnya yg agak mhl bg sy la kan, tp tue la....smangat sy tak kuat.... bla pum tue dpt skit ja...dlm 1 aun ja sy dh give up.... plg byk pnah dpt pn 2 aun ja..so sy down lg...n lastly decide bg susu formula..huhu...

so bla duk bca cite akak nie rasa kerdil sgt....nape la sy nie tak kuat, tak kuat mcm akak2 smua...rasa insap sgt... padahal msa peknen dlu pnya la beria nk bg full breasmilk...uwaaaa...

nsb baik la anak sy tak mudah sakit mcm baby2 yg mnm susu formula nie... alhamdulillah tp mmg terkilan sgt sbb tak susukan ank dlu....terkilan sbb tak kuat semangat cam akak...

akak mmg kuat..tabah..hebat dn mcm2 lg la perkara2 yg sama waktu dgnnya...

harap akak trus berbloging dgn kisah2 tauladan yg blh bg panduan utk adk2 di luar nie..

wassalam..

-masyitah-

4 komen[s]:

zh-ena said... [Reply to Comments]

mmg baguskan dpt kongsi pengalaman BF nie

Nor Jannatul Fadilah Abu Zarin said... [Reply to Comments]

mmah, aku nak komen sikit ye. alhamdulillah, aku sampai sekarang pun bb dah 9mth + still fully bf bb. aku pam gak masa keje sbb nak susu stimulate mcm biasa. ikut jadual la kiranya. niat sblm dia lahir lagi nak bf sampai 2thn, i'allah.

dulu aku bodo2 je pam guna pureen yg bunyi bising tu lama gak dlm 9 bln. masa tu mmg x tau menahu pun pasal b pump nih. tapi bila aku baca2 blog, website pasl bf baru aku terbuka mata nak ada pam yg best. ko bygkan la dgn pam yg x canggih, tapi aku kuatkan semangat pam jugak ikut masa sbb nak dptkan stok utk bb aku.

bb aku genap 9 bln aritu (11/9/09) kebetulan aku dapat pam baru,medela fs. punyela best pakai sampai aku menyesal x guna pam yg best sejak awal2 lagi. stok susu aku pun alhamdulillah, masih cukup utk bb aku. dptla sekali pam 5oz.

macam reena, susu byk tapi syg kalau x bg bb. yelah, mb situasi reena x sama mcm kita yg bole bg direct n pam masa keje, tapi kalau boleh teruskan bf bb lagi bagus.

utk mmah, aku doakan ko pun dpt exclusive bf anoi sampai 6mths n con't fully bf without formula milk until dia 2yrs. kita kan tau susu ibu yg terbaik utk bb :)

Rosmanizah Abdul Rahman said... [Reply to Comments]

Hai Vp..Assalamualaikum.. saya pun silent reader.. saya suka baca blog VP nih..Bila ada tentang breastfeed nih terpanggil lak nak tulis nak enterprame..

Saya baru jer lepas bersalin..20 july 2009..(Baby gurl gak cam VP) baru start keja dalam 3 hari..pencapaian membanggakan juga kat saya sebab walaupun kerja, tetap dapat bagi bg susu kat baby tanpa setitik pun susu formula..huhu..(sebenarnya jeles gak tgk susu VP dalam gambar tu..tu yang semangat tu..tq tau..sebab VP saya semangat gila..kalau VP x pregnant..dah tentu saya bg susu formula..hmm..)

Setakat ni saya tak pakai pam pun.. pernah pakai Pureen yg battery masa pantang...trrr...trrr.. munyi tu..x best laa lgpun lembab sangat sampai nak kena urut..guna jari jerk lagik laju 10 ke 15 minit dpt banyak..dapatlah 7 auns paling tinggi sekali picit (pagi tadi punya picit - kembang kempis first time dapat byk tu..hehehe)..Biasa dapat dalam 6 auns atau 5 auns.

Sekarang ni jadual saya memicit pukul 12 tgh sama 4 ptg dpt laa 12 auns sehari. Pukul 8pg sama 6ptg directt BF kat baby.

Satu lagi saya tabik kat VP bangun pagi-pagi pam susu..saya nak cuba masih gagal..tak tahan mata mengantuk..habis susu meleleh.. (sayang gila terbuang..).Ada petua ker cemana nak bangun pagi..bak kata VP susu paling byk kuar time pagi2.

Tu jer nak tulis.. semoga kita sama-sama bg BM kat baby kita ek..

Akhir sekali - saya tak tahan nak gelak baca cerita VP pi shopping bawa Annur sama Cica pi shopping..time tu baby nak menyusu..memang x menang tangan..dan pengalaman tu sama macam saya... K..wasallam

Iamwhoiam said... [Reply to Comments]

Good sharing, MyNutriBaby is an online community education programme and led by Nutrition Society Malaysia (NSM) and supported by Philips Avent Malaysia, is running a campaign that focuses on the importance of supporting breastfeeding mothers at their workplaces. For detail visit:
http://kidbuxblog.com/mynutribaby-is-a-workplace-for-working-mothers-who-are-still-breastfeeding/





Best Regards,
Split Queen Box Springs or split queen box spring







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^