Follow Viruspadu

Friday, October 16, 2009

11: Kongsi Pengalaman: Mengandung

salam kak jemah....

best plak baca pengalaman org lain kat blog kat jemah ni..nis pun rase terpanggil utk bkongsi cerita dgn kak jemah dan kawan2 bloggers yg lain..bleh la dijadikan pedoman yee..

nis kawin pd hujung tahun 2004 dan disahkan pregnant pd ogos 2005..seronok sgt bila tau diri ni peknen..mcm tak percaya..sumenye bjalan lancar sepanjang mengandung..alah pun tak teruk..masuk malam je br alah..

bila masuk bln ke6 doc sahkan baby nis breech..tggu pusing..tak pusing2 gakla sampaila mggu ke38,bln 3 2006,nis terpaksa dibedah utk melahirkan baby..alhamdulillah sumenye selamat walaupun semasa proses pembedahan dijalankan, nis rase mcm nak putus nafas sebab baby nis agak lambat dpt dikeluarkan..mgkin baby besar pn ye gak..

kecewa jugak sebab utk 1st baby ni, nis tak dpt merasa bsalin normal..

setelah kelahiran anak pertama ni, nis nekad nak jarakkan plan anak ke2 lebih kurang 3 tahun,takut dalaman tak kuat lagik..trauma sakit kne belah lg..tapi klu dah naluri sukakan baby tu dtg meluap2,lebih2 lagik tgk kawan2 lain pn dah timang lg baby,kesian anak sulung main sorang2..nis tolak nekad tu ketepi..padahal secara jujurnye diri nis tak bersedia lg nak tambah anak..mcm2 pikir..pikir anak kecik lg..baru setahun lebih,takut tak puas dimanja..takut tak dpt bsalin normal klu jarak terlalu dekat..dan yg paling sadis..nis pikir..nis takut MATI....bleh tak cenggitu??sebab nis teringat2 pengalaman ms nak melahirkan 1st baby dulu(rase nak putus nafas tu..)pastu terbayang2 cite orang yg mati ms bsalin..lagik la nis takut..sedih klu tingalkan anak yg kecik lagi..teruk kan anis ni..pikir sampai camtu sekali..

dlm pada serba salah nk peknen lagik ke tak..bln 2 2008, nis disahkan peknen..hubby hepi sgt..tapi nis langsung takde respon...suke pn tak sedih pn tak..mcm takde perasaan..terkejut..tgk muka anak berkali2..sedih tgk anak yg masih kecik lagi..dek krn terlalu memikirkannye, nis menangis sampai hubby pelik dan tanya.yg nis ni tak suke peknen ke??tapi nis diam..tido malam asik terjaga dan menangis lagi..

mgkin tuhan marah dgn perasaan nis yg tak bsyukur bila dpt peknen.satu hari tu kt tempat keje,nis rase senak kat perut dan perasan ada cecair keluar..bila cek ada cecair coklat keluar..tapi nis tak pikir ape2.tapi bila nis rase sakit sgt dan tak berhenti, nis ajak hubby g klinik..bila doc scan, doc kate tak nampak janin nis..tpksa scan ikut "bawah"..heran gak..knape tak nampak yee..doc bgtau jantung okay lagik dan bdegup..nis mengalami tanda2 nak kguguran..doc bg ubat kuatkan rahim..dan suh dtg lagik after 1 week utk follow up..

bukan rezeki nis, seminggu kemudian bila doc cek dan scan..masih tak nampak janin lagik..padahal dah 7weeks..tpaksa scan ikut "bawah" lagik..dan yg mengejutkan nis..doc kate baby dah takde heartbeat!!dan takde progress..nis kne wat D&C..nis terkejut sangat..tp tak menangis...balik2 umah je..nis menangis semahu2nye..sedih sgt..padahal nis dah mula sayangkan kandungan nis..lama jugak nis dpt terima kenyataan tu..

lepas tu nis try peknen lagik..tp tak bhasil..nis mula salahkan diri sdiri..nis yg tak bsyukur dan nis teringat yang nis penah terdetik dlm hati.."klu kandungan ni gugur pun takpe"....rupe2nye tuhan kabulkan apa yg nis pikirkan..dan mgkin baby sedih bila nis tak redha kehadirannye dlm rahim nis..nis sedih dan menyesal sangat!!kenapa la nis jahil sampai camtu sekali..mmg berdosa sgt rasenye..

bermula dr itu..nis nekad dan bersumpah..nis takkan ada niat lagi mcm tu..dan nis berazam klu tuhan bg nis rezeki lagik mengandung nis akan jaga sebaiknye..dan nis tak kisah klu tuhan nk bg nis rezeki anak seramai mungkin..sakit mcm mana pun tak kisahla..takut nk beranak mcm manapun nis akan tempuh..

alhamdulillah..tuhan terima taubat nis..november 2008..nis peknen lagik..dan nis telahpun selamat melahirkan baby girl pd 16 julai 2009, bsalin secara normal..syukur..dpt gak nis merasa bsalin normal..

moralnye....bsyukurla dgn rezeki allah..jgn takut..tuhan akn sentiasa bsama dgn kita..dan jgn mudah terpengaruh dgn bisikan2 syaitan..


ok cerita nis, seb baik dah tulis moral terus hikhikhik, selamat kak jemah dah :p

mohon readers ambil ikhtibar yer, tolong la jangan ada terdetik pun rasa di hati yang bukan2, susah kalau nyesal kemudian hari kannnn...

terima kasih nis, kongsi pengalaman yang berguna ni

4 komen[s]:

IxoR@ said... [Reply to Comments]

bagus juga ada entri mcma ni...bg peluang kongsi pengalaman yg ada...

entri ni sangat sayu la...sedih pun ada....juga pengajaran buat diri sendiri...

terima kasih.

fuadnis said... [Reply to Comments]

tengkiu kak vp,kuarkn entry nis ni..bleh kgsi dgn kawan2..

Madam Casper said... [Reply to Comments]

Nis

Akak ni anak dah 5. Jarak yg 1 ke 2
tiga tahun. Tapi jarak anak yg ke 2 nak ke 3 uwaaaaaa setahun sorang tu. Umur anak yg no 2 baru 4 bulan akak dah mengandung lagik. Bayangkan masa preggy anak ke 3 tu akak dok menyusu yang no 2 lagik. Lepas tu dapat anak no 4 pun jarak 3 tahun tapi 4 nak ke 5 setahun jugak la.
(erk paham ker tak ni? hentam saja la anak byk tu pasai byk no hehehehe)

Terus terang cakap masa preggy anak ke 5 ni akak pun memang tak bersedia, Rasanya cukup lah 4. Akak pun baru kerja balik setelah rest kat rumah hampir 2 thn. Tup2 di sahkan mengandung. Lepas tu mcam nis jugak la rasa x nak kat kandungan tu. Perasaan berbelah bagi. Tapi memandangkan tu rezeki Allah bg akak teruskan jugak la. Walaupun adoii dok pikir sakit bersalin la tu la ni la.

Tapi tu lah..sakit bersalin si kecik yg no 5 ni kejap ja. memang tak rasa pun. Tapi masa nak 1st time nak tgk dia aduhai hati berdebar ya lah mula2 kan tak sudi dekat dia takut la jugak. Tapi semuanya ok Alhamdulillah. Percaya tak? akak masa tgh dok sakit tu mana ada nak nangis..tahan jer tapi bila anak dah kuar nak...hujan air mata pun start tambah2 bila tgk en.suami.

Cabaran anak ramai tu macam2 la. Tu tak leh lawan parent VP lagi yang ada anak 9. Tapi dah nama pun anak2 kita sabar jer la. Cuma akak akui kadang2 akak segan nak bawak anak pi kenduri maklum la anak kita ramai kan? Masa akak tgh mengandung pun ada jugak mulut2 yang perli akak macam2..fed-up rasanya. Awat salahker kalau anak byk?

Bosan sangat dok kena perli suami akak cakap tak per nanti kalau kami mati anak2 kami jer usung jenazah kami. Bila tua2 rumah kami nanti meriah dgn anak cucu.
Dan lagi mana ada orang tanya berapa byk harta ko ada? org tanya berapa anak ko?

opss dah terpanjang..mengalahkan tuan umah pulak. minta mahap ya tuan umahhhh

fuadnis said... [Reply to Comments]

madam casper,

tumpang jap ye kak vp..

yek kak..nis pun nak jadik mcm akak..nak anak ramai..dl br kawin pikir nk enjoy je..sekarang dah sedar..nikmat sgt anak2 dok keliling kita..meriah..klu ramai anak lagik best..doa2kanla rezeki nis murah cam akak..amin..tengkiu..







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^