Follow Viruspadu

Monday, October 19, 2009

12: Kongsi Pengalaman: Breast Feed

salam kak zaimah..saya nie dah lame ikut blog akak..tapi just silent reader jer..ntah camane terjmpa blog akak..terus jatuh hati..hehehe..suke bace..nway..saye tertarik hati nk berkongsi pengalaman BF ngan kak zaimah..saye ade seorg anak lelaki berusia setahun 5 bulan..n still lagi BF tapi not fully BF sbb skrng saye tgh wat KPLI start awal thn nie..so saye jmp anak hjg minggu jer..mase tu la saye BF anak saye..n Alhamdulillah susu saye msh lagi mampu utk diberi pada anak kesayangan..

pengalaman pertama saye BF mmg x dpt saye lupakan..hari pertama ank saye lahir saye x dpt nk BF sbb ade sikit masalah mnyebabkn anak terpakse dimskkan ke wad kanak2..bile saye pg utk BF baby dah kenyang..cube jgk bg tapi die xse..xpe la..nurse bgth esok dtg pagi2 utk BF..so esoknye kul 630 lagi saye dh pg tapi bile bg baby tetap xnk jgk..sedih tu mmg la sedih tapi dpt kawal lagi..bile dah blh discharge blk umah cube BF lagi..tapi baby tetap xnk jgk..sbbnye N****E saye pendek..baby x pandai nak suck..ape lagi..baby dah la lapar tapi bile bg die x pandai nk hisap..ape lagi..anak nangis mama pun nangis same la..dah la mase tu susu xde..mlm tu jgk pnggl bidan n Alhamdulillah lps diurut..susu keluar cam paip air..basah abih baju..

so bermula episod pam megepam..saye pam n simpan..tapi dalam mase yg same saye cube jgk bg direct BF..mcm2 care saye buat..BF smbil jalan..berdiri..smbil tdo..smbil mengiring..bile baby dah dpt hisap..saye mmg xleh bergerak..sbb nnt terlepas baby xleh hisap dah..muke baby mase tu jgn ckp la..abih kene ruam sbb mase bg susu tu duk meronta2 sbb kene pakse..smpkan sye pnh rase putus asa..tapi Alhamdulillah Allah mash lagi beri peluang utk baby saye menikmati hak yang ptt die dapt..lps 3 bulan anak saye mmg dpt direct BF..dan membesar dgn jayanya..

tapi ade gak sedihnye..sbb mase dftr KPLI ari tu saye x terfikir langsung nk pam susu n simpan...so anak saye terpakse cmpur ngan susu formula..walauapa pun saye tetap juga bersyukur sbb anak saye msh lagi mampu untuk mndpt haknye walaupun sekali seminggu jer..InsyaAllah utk anak2 yg akan dtg saye akan cube nk fully BF..n saye sokong ibu2 yg berusaha utk BF anak2 mereka..

p/s..salam sayang peluk cium utk nisa n an-nur


deela

Deela betul2 kuat semangat :D akak suka, sian deela dengan N****E pendek nya lagi, baby masuk wad kanak2 lak dulu tu, ohhh seb baik semuanya dah ok2 jer kan, takpe la deela, sekurang-kurangnya deela dah mencuba kannnn, so bila kita dah cuba kita tak nyesal dah

nanti next anak, deela pam, wat stok okkk, sama2 kita BF anak kita tauuu

pengalaman kan mengajar kita, kali ni kita wat silap atlis kita tahu dah, lepas ni harusnya bagaimana kannnnnnnn

all the best to u my dear

1 komen[s]:

MaMa ZuRa said... [Reply to Comments]

to deela,
N****E pendek tu xla menjadi masalah sebenarnya.. sbb saya dulu pon dikategorikan inverted n****e..tapi saya kerap bg baby menyusu n rajinkan pam..insyaAllah lama2 masalah tu akan hilang..skrg saya xde masalah tu lagi...dan masih fully bf selama 5 bulan.. :)

ingat satu je..semua ibu boleh menyusukan anaknya..InsyaAllah







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^