Follow Viruspadu

Friday, October 23, 2009

14: Kongsi Pengalaman: Pengalaman Mendapatkan Pekerjaan

Assalamualaikum...

Since kak jemah dah buat entry untuk berkongsi pengalaman ni...ain pun rasa teruja nak kongsi pengalaman hidup ain untuk mencari kerja...Ceritanyer bermula mcm ni...ain grad lepasan U pada tahun 2004 dalam bidang komputer..

masa tahun ain grad mmg byk lepasan U dr bidang komputer menganggur takder kejer....so bulan 8 ain grad bulan 9 ain dah dapat kejer..mcm banggalah ngan kengkawan....then ain kejer kat bangi selama setahun 9 bulan...masa tu still single mingle lagi...

after 6 bulan kejer kat bangi ain pon diijabkabulkan dgn pilihan hati ain...tp husband masa tu kejer melaka...so u all leh bayangkan sorang melaka sorang lagi selangor...masa mula kawin ok lagi lah tapi dah start 2-3 bulan macam2 dugaan yang datang...dari satu dugaan yang kecil sehinggalah dugaan yang besar..sampai berperang ain ngan suami...

so masa tu ain dah pregnant...ain dengan gamble nyer buat surat resign and berhenti 24 jam..bukan apa setelah pikir masak-masak biarlah ain berkorban sekarang mana tau habuannya lumayan masa akan datang...

so lepas tak kejer ni...dok kat umah nak mintak kejer mmg orang takkan ambil lah perut yang dah besar ni...menghabiskan boreh yo...so tunggulah lepas bersalin n after pantang.....mintak2 kejer tak dapat..interview melambak-lambak...sampai ain menangis give up..

then husband pujuk ain takper lah belum ader rezeki lagi..tapi u all bayangkanlah... kita dah penat-penat belajar kejer takder...last sekali ain nekad untuk futher study sambung master full time...time ni ain dok ngan mak kat NS...so ain pun apply lah belajar di UiTM Shah Alam..

alhamdulillah permohonan ku berjaya...so start dr situ kehidupan ain pon bermulalah sebagai seorang pelajar yg tak berduit..semua perbelanjaan ditanggung oleh mak n husband ain..walaupun background family ain bukanlah org berada..tapi ain salute pada mak n husband gigih cari duit untuk tanggung ain...

sbb ain ulang aliak dr shah alam ke NS..bayangkan berapa duit minyak + tol...mmg masa tu org kata kais pagi makan pagi kais petang makan petang..anak ain pon ain tak dapat nak beli baju mahal-mahal..kesian jugak tgk anak ain masa tu...selalu ckp dengan anak..takperlah insyaalah mama akan berjaya dan menjawat jawatan tinggi demi anak and family...

masa semester akhir plak ain termengandung..mak ain dah marah..yer lah mana tak nyer..semester dah nak habis..exam dah dekat ain plak ngandung..ain ckp ngan mak takperlah ain kuatkan semangat jugak...kadang tu kena stay kat U sampai 2 pagi..gagahkanlah jugak sbb dah semester akhir...

and last Alhamdulillah ain berjaya sampai ke puncak dan memegang scroll MASTER...

then after bersalin anak kedua...susah jugak nak dapat kejer tapi tak lama...

now ain dah rasa selesa sangat sbb dah dapat kejer TETAP as a lecturer and ain takkan lupa pengorbanan family ain especially mak n husband....

aien nurul

Kepada adik-adik yang masih belajar, ketahuilah dunia luar tak seindah semasa kita belajar, siyesssssss memang beza sangat2

masa belajar kita just fikir nak lulus jer kan, pastu hu ha hu ha dengan kawan2, enjoy jalan sini jalan sana

eh tak salah pun nak enjoy masa belajar, yelah kan bila lagi nak enjoy ye tak

tapi dalam masa yang sama, belajar tu jgn sambil lewa tau, study smart adik2, study smarttttt

"main2 kita hari ni akan memberi kesan seumur hidup" siyes betul niiiiiiiiiiiiiiiiiiii

bukan senang nak apply keje, bukan senang uolssss... sape yang dah keje jgn la asik kutuk majikan sendiri hahahahahaha eh macam penah buat jer, kita bersyukur lah kita ada kerja kannnn, ramai di luar sana yang tak bernasib baik macam kita.

buat adik2, abang2, kakak2 yang masih dalam usaha mendapatkan pekerjaan, teruskan usaha uols, jangan sekali pun terdetik untuk putus asa :D, BERANI GAGAL adalah lebih baik daripada GAGAL untuk BERANI

saya suka semangat aien, saya suka hubby dia sentiasa beri semangat, saya suka emak dia sentiasa beri dorongan dan sokongan, aien, selamat menjadi lecturer yang baik :D

0 komen[s]:







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^