Follow Viruspadu

Saturday, October 24, 2009

15: Kongsi Pengalaman: Naluri Keibuan Yang Kuat

salam vp..sihat? mesti sihat sokmo ni baca blog pun dah tau tahap kesihatan vp yg overrrr tu..hehehhe..oklah nama saya Mrs.H...wahh tetiba lak nak berahsia...hope vp jgn publish nama saya yg x bape nak glem ni..kang kalo glem vp jugak yg susah mak dah carasss!!!

saya merupakan silent reader vp sejak zaman berzaman. sejak zaman arwah alesya. memula kisahnye saya dpt email forwarded dr kawan2 mengenai luahan hati laloque masa kebumikan arwah dulu..siyess memang saya nanges time tu....x kisahla kat opis ke hape tp mmg sedey sangat. pastu saya berjinak2 dlm fotopages. masa tu la saya terjumpa fp vp dan saya terkejut la sbb rupanya tuan empunya fp adalah penulis luahan yg menyayat hati tu..sob sob...

dan kebetulan masa tu vp surprisekan laloque sbb peknen kan nisa..ingat lagi vp letak tester tu kat tepi freezer kan? x silap saya la..saya pun kdg2 mcm vp jugak ilang ingatan secara x sengaja..huhuhu
so dr situlah saya korek2 balik entry lama dan baca citer psl arwah yg tiap kali sy baca mmg airmata ni x berenti kuar..vp sila lap air mata saya ni okeeeyyy!!!


okla xmo citer sedey2..meh nak citer psl saya...wahh...saya dah kawen hampir 6thn (2004)..bln januari depan genaplah 6 tahun. sepanjang 6thn ni baaaanyaaakkk sgt dugaan dlm r/tangga. iyelah sape dia kawen xde dugaan kan? semua mesti ada cabaran btl x?

dari hari pertama diakadkan saya dah bersedia jadik sorang ibu. naluri keibuan saya amatlah kuat. mungkin kerana saya mempunyai adik beradik yg ramai (12org) dan saya byk membantu mak membesarkan adik2..
bulan pertama asal piyed lewat je bersungguh check hinggalah 5-6 bulan seterusnya...tiap2 bln saya mark dlm kalendar tarikh piyed saya...dan setiap kali lewat saya mmg neves...mmg berangan saya peknen je...tp mmg bukan rezeki saya...1st year of marriage berlalu tanpa kehadiran si kecil...


2nd year...sama jugak....menunggu dan menunggu...asal org tnya je saya terasa..mmg saya mudah terasa bab2 anak ni...nak2 pulak jenis org yg mulut longkang. tp saya serah semua pada Allah..bukannya saya x berusaha. bln 8, saya x piyed selama 2bln 1/2. masa tu pulak saya demam berminggu2 dan hubby amat yakin saya peknen. bila check kat klinik, negatif. frustnya kami tuhan je yg tahu. sedey sgt time tu...kebetulan pulak kawan2 yg kawen lewat semua dah lekat. adik saya yg kawen hujung thn (saya kawen awal tahun) pun dah peknen...huhuhu sedey..sedey...

asal gi mana2 org tnya.."berdua je ke?" "anak ko mana?" "korang dah kawen bape lama?" "x lekat2 lagi ke"
adoiyaiiii letih nak jawab.."belum rezeki lagi, InsyaAllah adalah nanti.."


yg paling xtahan kalo org tnya, "ko ni apesal nak merancang2", "ko makan pil perancang ke?" korang xpi check doctor ke"

bab2 pil perancang mmg saya hangen satu badan!! aku ni pil perancang pun xtahu camne rupa!! mmg sakit jiwa kalo nak dipikirkan tapi saya byk sabarrr je...

hubby pulak bukan sekali dua kawan2nye yg mmg nak kena hempuk tu suruh kawen lain?? ape ko gileee??? wahh emo pulak...heheh sori eh vp..iyolah sapa x hangen bukannye nak kasi support ke hape dia suruh laki kita kawen lain pulak!! mujurlah hubby bukan jenis camtu...dia ckp kat kwn2 dia, "kalo aku kawen lain tp xdpt anak jugak, ko nak suruh aku kawen lagi? aku bukan camtu laa...bini aku la segalanya bagi aku..anak tu semua keje Tuhan....bukan jenis boleh beli kat kedai" barulah diam mulut2 longkang tu....

tahun 2006, kami pegi check kat LPPKN..saje je nak check apa prob kami....hubby alhamdulillah xde prob..saya dah wat blood test ngan xray HSG...pun xde prob..semua cantik..rahim saya, tiub saya cantik xde blocking mana2..dlm masa yg sama saya berurut dgn sorang indon. kwn baik sy urut dgn dia lekat alhamdulillah. saya urut hampir setahun, siap kakak indon tu wat solat hajat kasi air tawar, tp mmg bukan rezeki saya. sampai last2 kakak tu suruh saya carik org lain utk tlg...sedey lagi tp sy yakin ada rezeki utk saya....

2007...kami masih menanti..usaha sendiri je..kadang2 pegi urut..mmg setiap kali jumpa anak2 sedara, kami excited sgt...anak2 sedaralah jadik mangsa kemanjaan kami...baju2 kira byk disponsor oleh kami le...

tahun 2008, lepas raya kami decide nak buat IUI. sambung balik rawatan di LPPKN. mmg very disiplin masa tu. dgn nak mkn ubat, nk injection, nk kena pegi LPPKN yg tgh2 kl tu pepagi buta..mmg semua mencabar minda btl laa.....mmg berharap sgt IUI saya menjadik..tp sayangnye x jugak....masa tu mmg btl2 down...kami suami isteri asik bergaduh je...masing2 menyalahkan diri masing2...mmg sedey gile time tu..sampai saya penah pk nak separate la hape laaa...sbb saya x mampu bg zuriat kat hubby saya....tp gaduh kejap je...mujurla hubby dpt terima hakikat...r/tangga kami dpt diselamatkan...

dah le kebetulan masa saya dlm treatment IUI, menunggu utk confirmation result, pak sedara saya meninggal. ms melawat jenazah, sorang nenek yg merupakan mak sedara saya punye mertua bertanyakan kpd saya ditgh2 org ramai yg sdg tunggu jenazah disolatkan, " ko ni mandul ke? dari dulu mcm ni je?" masya Allah!!!! runtuh hancur luluh hati saya time tu!! dah le masa salam dgn nenek tu, saya dgn cousin saya yg kematian ayahnye dan kebetulan blum ada anak jugak...berubah airmuka kami, terkejut dan malu dgn soklan mcm tu..x penah2 saya dilemparkan tuduhan 'mandul'..inikan pula dari org luar yg xtahu menahu psl saya....dgn sakit hati saya jawab sambil tersengih2, "esok lusa adalah..." nenek tu jawab pulak, "esok lusa hape nye..aku tgk kempis jee!!" saya geram, saya jawab lagik, "ni semua keje Allah nek, dia yang nak bagi, kalo dia xnak bagi xkan kita nak marah2!!" mmg saya down sgt time tu tp mengingatkan jenazah ada dlm umah saya sabar je...saya pk xpela, nenek tu tua nyanyuk agaknye, dah le sekolah pun xtinggi..so xpyh la carik gaduh...tp dlm hati saya, saya mmg xbleh nak face lagi nenek tu, mcm ada dendam dlm hati sya...isk x baik btllll....

awal thn ni, kami berusaha lagi..buat IUI kali ke-2...saya yakinnn sgt saya akan peknen tp btl la kita merancang tp yg memberi rezeki adalah Dia....mmg bukan rezeki kami...kali ni masing2 dpt terima hakikat wpun jauh disudut hati, saya tahu hubby amat frust dan saya berkali2 ganda frust!!

masa raya baru ni, kami beraya di umah pak sedara hubby..yg buat saya sentap, time saya bersalam dgn mak sedara dan anak2nye, mata diorang terus tgk perut saya, bukannye salam nak tgk muka saya!! saya tahulah perut saya kempis, xpyh le nak tgk2!! geram btl sy time tu tp memandangkan raya saya sabo je...sy bgtau hubby pun lps seminggu..hubby suruh sabar je...'diorg x rasa apa yg kita rasa yang..."

kitorang go on dgn life...skrg saya lebih byk positif..bila org tnya2 saya blh jawab dgn senyum dan senang hati...sbb saya yakin saya pasti akan jadik sorang ibu dan hubby saya akan jadik sorang ayah..bila??dalam masa terdekat ni...Allah yg Maha Mengetahui...

yang penting, kita usaha, doa & tawakal...insyaAllah ada rezeki...Amin...

oklah vp, sorila byk pulak membebel kat sini..tu la sikit sebanyak pengalaman dan usaha saya dlm mendapatkan anak...doakan saya cpt2 lekat ye...time kasih..sila blanja saya mkn skang ni..saya laporr!!! hahahahha

Ya Allah besarnya dugaan mrs H (terpaksa pakai bukan nama sebenar jugak), buat mulut2 puaka yang betul2 tak sayang mulut tu, ketahuilah dunia ni bulat, dia buat orang hari ni, esok-esok kena kat dia jugak

Readers sekalian, saya mohon kata semangat dari anda untuk mrs H, saya mohon doa anda buat mrs H

Moga Allah kuatkan hati mu, moga Allah kurangkan bebanmu, Moga Allah tunaikan permintaan mu, tunaikan berita gembira itu :D

aminnnn

1 komen[s]:

Nur Ezqy said... [Reply to Comments]

Assalammualaikum dan slm sejahtera

Jemput siggah ke blogshop saya:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com
Saya ada menjual:
RM1/pcs UPT (Test Kehamilan) & RM1.20 OPK(Test Kesuburan)
Termometer Digital BBT -include postage- RM26(Semenanjung),RM29(Sabah & Sarawak)

Puan.Nor
no.tel:0122429082
email: lovidoobidoo@gmail.com







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^