Follow Viruspadu

Monday, October 26, 2009

16: Kongsi Pengalaman: Breast Feed

Terpanggil untuk kenalkan diri...

Saya syikin keja gomen... di kota bharu

Jom share citer pasai BF

Saya ni dah lama ikut kisah VP.. tentunya bermula dr Arwah Aleesha...

Ok saya bersalin anak sulung Feb 2000(raya cina)... c-sect di Hosp. Kota Bharu ( air ketuban dah lama kuar tp x rasa sakit, so dr soh wat c-sect ....takut tahap dewa masa tu

X leh nak bayang.. tp demi anak...gagahkan diri tandatangan borang seme...) bila kuar jer OT.. misi terus bagi baby soh nenen... misi yang tolong sengetkan baby

Saya macam sedar x sedar... letih atau kesan epidural... saya nenen (siti hawa).. 2 minggu lagi nak masuk keja saya mula simpan stok....tapi masa tu pump pun x byk pilihan

HB saya beri yang elektrik( tomee tipee- anakku).. mula2 ok bila dah lama sakit sangat kat niple... beli yang manual... tp saya x kuat nak pam.. masa nak mengepam saya kena call Hb n dia akan pam (satu opis ngan hb lain jabatan jer..... saya pam di bilik kuliah yang kosong... masa tu saya dan ada sorang kakak jer yang gigih pam susu... ada gak suara2 sumbang

Tapi wat lembu kenyang jer... masa tu x der lagi ice pack jadi saya simpan susu dlm peti ais kat pantry opis.. Hawa dah masuk 11 bulan dia mula gigit nipple sampai berdarah2.. dalam hati terpikir ni mesti dia nak adik kot.... bila sambut besday hawa saya dah ngandung...

Bayangkan setaun lepas c-sect.. saya ngandung lagi.... masa tu memeang tensen.....tp hb cool n minta saya sabar n berdoa.. nanti baby akan rasa apa yang saya rasa... dari situ saya reda n berserah... dan berdoa agar saya dapat bersalin normal... bila masuk 3 bln mengandung saya stop nenenkan Hawa walaupun susu masih banyak.... saya bersalin normal Siti Hajar. Pada 07/10/2001 .. kuar terus bagi nenen.. kali ni saya berazam nak bf smpai Hajar umur 2 thn..

rutin sama gak.. perah n perah.. ikut jam... benda2 yang bole banyakkan susu saya hentam cukup.. tp badan tutun sikit jer.. kalau saya kurangkan makan.. susu yang saya perah kurenggg so saya maintain makan.. terutamam sayuran hijau dan ulam.. masa hajar 18 bulan saya kena pegi jerman ada kursus software development.. mulanya x nak pegi tapi kebetulan hb saya pun dapat gak.. balik bincang n parent saya setuju nak jaga anak... so berangkatlah saya ke jerman laki bini... otomatik hajar saya dapat ceraikan susu... cara saya untuk ceraikan susu... sebulan sebelum saya pegi jerman saya cakap kat hajar ada 30 hari lagi untuk dia nenen.. ananti ibu kena gi belajar di jerman hajar kena dok dgn tok mek n tok tok... esok saya cakap 29 hr... gitu lah setiap hari sehingga lah hari terakhir sebelum saya pegi jerman... dia ok n boleh minum susu botol dengan baik tanpa meragam... bila sampai di jerman.. barulah saya terasa..sambil cakap kat hb kita ni gila mai sini tinggalkan anak2.. 2-2 nangis dan mula dok kira hari nak balik... lama wei 6 bln.... sampai kami x g jalan2 paris ke... dok situ jer sbb teringat kat anak2... tobat dah tak mau tinggaikan anak2.. seksa jiwa n raga...

Masa di jerman ni saya ngandung lagi.. bkn anak jerman wei jadi kat mesia ni... tapi umurnya x panjang masa umur 6 bln saya keguguran... bb kebumi di frankfurt.. mmg frust tapi pkir +ve

Bukan rezeki kami untuk dpt bb lelaki..pada 27/09/2003 saya namakan bb tu Muhammmad Naim... balik mesia mmg teruja sgt nak jumpa anak... masa kuar dr epot tu hawa cam saya tp hajar x mau dengan saya ... sediiiiiiiih.. tapi dah sampai kat rmh ayah dia cam malu2 gitu... dah mlm baru saya boleh amik dia... pas tu x leh berenggang dah.. melekaaaat jer dgn saya....

Lepas tu saya ngandung lagi... sebelum tu saya dah wat upt tp –ve.. kebetulan pindah rumah jadi saya pulun dok kemas n angkat barang (dok rmh gomen tingkat 4, 72 anak tangga)... bila saya nak solat asar tgk2 ada stain kat suar... mlm tu sakit perut yg amat sgt.. hb terus bw g check.. dr scan tp x nampak apa2... upt pom –ve lagi.... 2 minggu lepas tu g scan baru nampak...so confirm saya ngandung... sao saya lahirkan Muhammad Arman (4kg) normal pada 11/05/05 akhirnya dapat gak anak lelaki (tp saya x kisah pun janji bb sihat).. ni saya dok kotes gomen n arman saya amik cuti tanpa gaji (jaga anak) 3 bln.. lepas tu amik bibik... tp kurang asam punya bibik.. last saya upah satu makcik datang rmh untuk jaga anak2.. so dia dtg 7:30 balik 5:00 ptg...

jaga arman jer sebab hawa n hajar dah msk sekolah... sarapan dan mkn tghhari dah saya siapkan... makcik tu hanya jaga arman, n tolong sidai n lipat baju.. kadang2 dia ada gak sapu lantai n kemas rumah... saya akan balik untuk menyusu jam 10:30pg dan tghhari... pukul 3+ baru arman nenen dgn botol... bila arman dah umur 11/2 tahun.. makcik wat hal... selalu minta cuti dgn alasan2 nk g sekolah anak, anak sakit dlll... satu hari tu dia call saya kata x leh dtg coz nk g mana tah... bila saya tanya jiran dia... jiran tu ckp dia gi kenduri.. jiran tu ckp dia mmg cam tu suka amik kesmpatan sbb saya x berkira...

kalau dia x dtg ssaya cuti n gaji saya x potong.. so dia naik lemak la.... jadi saya sajer jer nak test ptg tu saya call dia n bgtau saya kena potong gaji dia sbb saya g letak Rman di nursery saya kena byr RM80 so saya nak potong dr gaji dia terus dia sentap.....konon saya berkira n bla...bla..bla.. terus saya hangin dia tipu kita x per... so saya x mau dah dia mengasuh anak saya.. saya g letak Arman di Taska Kemas lag murah RM60/bln... hwa n hajar balik sekolah mmg dok rumah.. saya x risau sgt sebab dok dlm kotes ada guard.... gitulah kehidupan saya.. senhingga Arman masuk 2 tahun... sstop nenen Rman saya ngandung lagi....

Kali ni saya mabuk teruk... x leh bangun, makan n minum... melekat di katil.. MC 2 minggu... nak g toilet... meraba x leh buka mata..samapi hb kata lepas ni x yah ngandung kena angkat bendera jepun... kesian tgk saya mabuk... saya mabuk tahap dewa ni untuk 4 bln pas tu dah tahan sikit tapi x leh bau jajan terus berpinau biji mata... hb saya jenis suka kentut merata... alahan utama saya bau kentutu hb.. terus uweeeeeekkk... tensen giler dah tau bini gitu dia kentut merata gak... dlm keta mmg saya sediakan beg plastik utk saya muntah bila hb kentut... x kosa nak pikir balik.... pada 27/01/08 ... saya nak makan koci labu... jenuh mak yong ni wat... masa dok gentel koci tu saya pasan kaki kanan saya bengkak... sebelum ni x pernah kaki saya bengkak... hb cakap mungkin saya dok berdiri lama... bgn pg esonya.. saya pasa cam ada air kuar..

so ckp kat hb.. then kami bangun kejutkan anak2 sume.. siapkan pakaian msk beg.. otw g spital tu call dr saya due 20/02/2008.. so dr so mai klinik.. tp sebab x sarap lagi... kami g sarap.. saya x mknlah x lalu... dlm ko 10 baru g klinik... dr scan bb tgk2 air ketuban dah kering... saya pasti sgt air kuar masa pg tu jer.. tu pun sikit jer.... x tau bila air kuar... so dr ckp kena wat emergency c-zer.... alahai... kena tune balik otak ni....masa tu bontot bb dah rapat ke dinding rahim... air ada kat leher dia jer... risau saya....doa moga bb x apa2... so saya sain mana2 borang yang perlu then tukau baju... masa tukau baju ni..

Arman cakap ibuuuu jgnlah pegi mati... mmm seriau saya... sib baik dr tu dgr n xplain kat depa semua... so Sarah Irdina (4.25kg) lahir ikut tingkap... yanh ni kira rezeki anak2.. masa dlm pantang hb saya naikpangkat n dpt pindah ke kelate... saya lak dlm cuti jaga anak 1 tahun (tp boss bg 6 bln jah)... so kami pindah serta merta ke kelate... rindu ooooo 10 tahun saya di penang... dpt balik kg... suka x terkaata.... dlm pada tu saya wat surat untuk pindah ikut suami... so saya pun dpt gak pindah...

bila naik keja adooooiiii kena jadi ketua unit coz sy paling kanan.. mula tu risau gak coz sebelum ni saya ngajar jer so saya boleh ejas jadual mengajar dgn rakan2 yang lain untuk sesuaikan dengan jadual memerah susu.. byk yang kena tune... tp kena pkir +ve... masa sarah umor 10bln saya rasa letih semacam... x piyed lagi masa tu... bila wat upt ada 2 lain... ter x ciden pulak... terkezut oooo .....so kami g scan, dr cakap x jadi nanti dia akan turun coz bentuknya bujur bkn bulat.. selang 2 hari saya sakit perut... pg jumaat tu saya sakit sgt2.. tp sebab pkir nak siapkan basuh pakaian sekolah anak2... saya gagahkan settle semua baru nak g spital.. tup2 ada darah seketui yang kuar.... terus hilang sakit... dah kuar tu saya x mo g spital takuttt ... so saya g beurut n makan maajun.... rezeki sarah kot tak mau adik lagi.... sekarang saya masih menyususukan sarah...

Saya cam vp gak malas nak drive.. sib baik satu opis dgn laki.... pg2 goyang kaki jer... tp rutin saya bg bgun 6pg... siap bekal anak2... awasi depa mandi, solat, pakai baju n gosok gigi.. kalau x depa tido balik... ko 7 kuar dr rumah hantar depa sume ke rmh mak saya... dah salam n peluk depa kami zassss ke opis (45 minit baru sampai opis).... abah saya akan hantar/jemput hawa n hajar ke sekolah... kami sampai rmh ko 6:20 ptg... nenen sarah... terus kong kang king di dapo masak mkn malam... hb mandikan anak2 n solat magrib.. dinner pas tu depa ngaji quran dgn abah.. masa ni saya solat n kemas pakaian n barang2 untuk bawa balik... kalau ada homework yang x setel depa akan setel dgn papa depa... saya layan sarah n rman main game....

Dah siap baru balik rumah...soh hawa n hajar minum susu, gosok gigi, solat pas tu tido... then saya akan kuarkan kain utk disidai.. masukkan kain yang nak dibasuh... lipat kain, hb lah layan sarah n rman sambil tu dia akan kemas rumah n sapu rumah... rman n sarah x kan tido selagi saya x tido.. kalau saya nak tidokan sarah nanti dgn saya sekali tido..... ha..ha.... nanti esok kelam kelibut nak siapkan sarapan n bakul... sebelum tido prepare mana yang patut untuk sarapan esk... baru leh tido.... selalunya saya tdo 12 atau 1pg...letih gak tapi puas hati sebab anak2 depan mata kta...ok dah lama saya membebel ni...nanti baca sikit tau....

Kalau datang kb nanti hello lah yer....
salam syikin, wahhh kena gi jerman tinggalkan anak-anak memang satu benda yang sangat menguji kita kan, uji mental semua uwaaaaaaaaaaa nangis, tapi takpe semuanya dah ok2 jer kan

suka baca kisah benar yang ending dia hepi mcm ni tau :D

ok nanti saya gi sana, terus saya roger ok, opsss saya mcm plan nak bercuti kat terengganu, maybe next year kot, tahun ni annur kecik sangat lagi :D, sape nak jadi family angkat saya kat sanun cehhh dan dan tu cari family angkat hiks

Klik SINI untuk Baca episode KONGSI PENGALAMAN 1 -14

Klik SINI untuk Baca episode seterusnya

Ingin kongsi pengalaman anda, klik sini yer :p

0 komen[s]:







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^