Follow Viruspadu

Thursday, October 01, 2009

3: Kongsi Pengalaman : Parenting / Breast Feed

Jika uols sudi berkongsi petua membanyakkan susu, saya dan semua pembaca belog pink ini sangat menghargainya :D

salam kak jemah,
dulu saya silent reader akak sejak terjumpa FP kisah Alesha tahun lpas dlm bulan 5..
lepas tu saya dah tak jadik silent reader lagi sebab selalu jugak ym ngan akak gunakan nickname honeysour (kalau akak ingat la)
saya rase teruja bila akak buat satu ruangan utk kita share pengalaman tak kira ape pengalaman tapi of kos saya tau ianya lebih menjurus ke arah ibu2 mengandung dan penyusuan bayi..

mungkin pengalaman yg saya lalui ni bukan time akak lagi dah...
tapi saya share pengalaman bila saya dapat tau saya pmula pregnen...

saya baru kawen pada 07 jun 2009 yg lalu..
dan alhamdulillah Allah kabulkan doa kami utk dapatkan zuriat awal..
bulan pertama, saya disahkan pregnen...
itupun selepas saya tak datang haid selama 5 hari..
saya dah standby pregnency test tu utk buat keesokan harinya...
nak dijadikan cerita, pukul 5 pagi tu..saya alami batuk yang sakit nye ya amat..
sampai termuntah2...
saya baru teringat sebab ape saya dapat batuk yg teruk tu..
sebabnye saya makan rambutan..
rambutan mmg feveret saya...jadik kalau dah feveret, mestilah makan banyak kan..
mase batuk subuh tu, saya rase lain macam dan rase nak buang air kecil...
dan dan tu saya teringat nak buat preg test..
sebab saya baca dalam internet, kalau nak buat preg test mestilah pada air kencing yg pertama selepas kita bangun dr tdo..
saya try buat...
dan alhamdulillah....nampak 2 line pd preg test tu...
dalam pada sakit sebab batuk tu, saya mengalirkan airmata sebab terlalu gembira...
suami juga gembira sambil peluk saya..
kami menangis terharu..

dan macam biasa, kami bersiap2 utk pergi kerja...
suami tanya, boleh tak pergi kerja ni..
saya anggukkan saje dan beranggapan mungkin batuk biasa...
masuk opis n dalam kul 9 tu, saya betul2 tak tahan dan rase macam mengganggu kawan2 lain nak buat kerja..
saya amik keputusan pegi ke klink...
utk amik ubat batuk dan utk sahkan saya pregnen...
doktor kata, sah saya pregnen dan 5 minggu...

Nak kuar klinik tu, saya masuk toilet jap dan terkejut tgk ade satu spotting macam darah sebesar duit 50 sen...
dan dan tu saya terus masuk jumpa doktor balik
dan bertanyakan hal tu..
doktor tgk dan cakap...
oh itu kalau ia keluar berterusan mungkin ianya janin yang gugur...janin yg tak sihat mmg macam tu...baik kita let go je...
kalau ianya tak kuar dah, tu mmg normal...
saya rase perasaan saya bercampur baur mase tu..
takut pun ade lega pun ade...
saya tunggu 2 3 hari..
alhamdulillah..ianya tak berulang kembali..

dan sehingga ke hari ini kandungan saya dah masuk 15 minggu...
syukur sebab mabuk tak teruk sangat...
mase mula2 je, saya alami demam yang kejap panas kejap sejuk..
mase tu negara sedang dilanda dgn virus H1N1..
saya rase takut nak g klink, takut virus tu berjangkit ngan saya..
virus tu juga mudah menyerang orang yang sedang pregnen kan..

pasal makan, saya sekarang tak boleh nak makan berempah2 atau berlemak..
like kari , kurma or masak lemak cili api atau lemak putih...
mesti rase loya..
menu makan saya hanyalah nasi putih, dan goreng2 macam ikan goreng ayam goreng..plus sambal belacan..
dan saya juga amalkan makan buah buah...

bila baca blog akak sekarang pasal EBM tu..
saya rase teruja nak buat jugak...
melalui pembacaan saya , kalau kita breastfeed baby kita, nanti baby tu kurang dijangkiti penyakit macam demam, batuk n selesema...
saya bertambah semangat bila tau benda tu..
dan berhajat utk BF kan baby saya nanti...

saya juga ade hajat dari akak...
ade tak petua yg akak gunakan utk dapatkan BM lebih banyak...
sekian terima kasih..

http://honeysour00.blogspot.com



Antara petua dari Jemah sendiri:

1. Pam susu berjadual atlis 3 jam sekali
2. Jika anak tidak berapa menyusu tengah malam tolong la bangun dan pam
3. Saya amalkan juga kalau tengah2 pagi tu annur bangun nak menyusu, biasanya akan menyusu sebelah sahaja, jadi sementara dia menyusu sebelah, yang sebelah lagi pam la, tp kedudukan mesti duduk yer, tak dapek la nak baring2 lolap2
4. urut B dengan tangan kalau dari atas ke bawah kalau tengah lepak2 tgk tv ke kan pendek kata kalau ada masa lapang la
5. minum segelas air sebelum pam dan selepas pam
6. jangan minum ais, air gas (wahhhhhhhhh ni susah ni)


Petua dalam bentuk makan /minum:
1. Rebus longan kering tu, longan kering ni belambak kek giant nun, jangan cakap payah nak carik pulak
2. lobak putih tu buat sup air
3. minum air soya
4. makan kurma


Petua ubat-ubatan:
1. Minum Milk Maid Tea
2. Pil Asi

Ok semua yang saya senaraikan tu adalah petua2 yang saya dah guna, sebenarnya belambak2 lagi petua yang saya baca, tapi saya tak dapat la nak buat semua kan,

Jadi uols ada petua??? Jom kongsi dengan Jemah, kongsi dengan readers semua sekali, banyak pahala wei kongsi2 ilmu ni :D

2 komen[s]:

honeysour's blog said... [Reply to Comments]

thanks akak...publishkan pengalaman saya..

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

wah honeysour pon dah kongsi citer ... bestnya

tunggu la citer saya coming soon la kot.. bile dah bersuami..heheheh







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^