Follow Viruspadu

Friday, October 02, 2009

4: Kongsi Pengalaman: Breast Feed

Saya juga melakukan kesilapan yang sama masa zaman Alesha dan Annisa, Tapi takpe benda yang lepas kalau kita kenang2 sangat nanti jadi stress pulak kan. Sempat lagi kita berfikiran +ve sekarang, sempat lagi kita memperbaikinya
salam k.vp,

i'm ur blog silent readers just call me ajan...

saya nak berkungsi pengalaman bf bersama k. vp...

x tau ke mana nak dikungsikan so saya e-mailkan aje..xpe kan?

i'm a mother of two children...sepasang.. alhamdullillah...
anak sulung saya lelaki berumur satahun 7 bln..n anak second seusia an nur beza sebulan jek...mine born on july

n glad to inform u my daughter name is an nur too..an nur insyirah-cahaya kegembiraan...tertarik ngan nama an nur masa baca blog vp gak la hehehehe jgn marah aaaa...

saya berazam untuk bf my second baby coz abangnya mengalami masalah kekurangan berat badan yg kronik,anak pertama saya menyusu badan lam 2 bulan pertama sahaja then i gave him formula milk...masa tu anak first macam x amik berat sgt hal2 bf nih..kunun2 keceh la apala sebab bekerja...bahana nya anaksulung saya memang mengalami masalah berat badan yg kronik sebab kurang selera makan n aktip melampau...dari baby sampai skang berat badan x penah melepasi garisan kunin lam carta tu...(mean mengalami masalah berat badan la)

so utk ank ke 2 saya berazam utk beri susu badan sepenuhnya...dan setakat ini alhamdullillah berjaya..berat badannya pun alhamdullillah memberansangkan..
tp dugaaan menyusu badan ni memang banyak...susu badan saya pun sebenarnya xder la banyak sgt...biasanya saya dapat lam 3 ke 4 oz je skali pam...ada skali penah dapat 6 oz...tu pun setelah beberapa jam x pam2

dan masalah saya paling beso skang ialah saya memang x mempunyai stok susu simpanan lsg...maksud saya pam arini utk stok besok je..tapi saya akan berusaha demi anak tersayang..caiyok..caiyok...dan dugaan paling beso saya ialah saya ni kadang2 ada penyakit malas..malas nk mengepam n bla..bla..bla..tp saya kan cuba utk nyahkan penyakit itu..

satu lagi masalah saya ialah skang ni saya xleh masuk sgt nak minum susu anmum tu...macam dah muak...so lagi la stok susu saya makin kurang...apa yg k.vp wat utk tambahkan stok susu badan?

ada satu kisah sedih....ari isnin aritu saya dah pam kat opis dapat la lam 4 bekas 3 0z...2 bekas saya dah anto balik umah..2 bekas lagi tu saya pam petang,skali dah balik umah saya lupa nak simpan lam peti sejuk.dah dekat nk kul 12 malam baru teringat...so terpaksa la buang gitu je stok tu ..sayang betul....isk..isk..isk...
k,la kak stakat ni aje la citer saya dah kul 10 lebih ni nak p mengepam sat...daa....
glad to know u....bye...wassalam

rosazwani


holloh2 sedihnya bila terpaksa buang susu kan, terasa macam buang duit RM30 juta dalam tong sampah jer perumpamaan dia tau, siyes tiap kali nak buang susu tak habis memang rasa nak nangis tau.

semalam masa saya bawak balik bekas susu annur balik, masa nak cuci botol2 susu dia, sekali tengok ada satu botol susu yang tak berusik langsung, tapi nak buat macam mana, susu tu konfem takleh pakai dah, 4oz tu terpaksa buang, benda ni bukan sekali pernah jadi, dah 3 kali kena dah, bayangkan tiap kali buang je susu konfem mengalir air mata saya, yelah uols, susu bukan senang nak pam kan, siap bangun tengah pagi nak pam kan, sekali bazir macam tu, memang sadis sangat dah rasa

pastu masa buang tu siap saiko diri sendiri "takpe susu aku kan banyak, takpe takpe" hahahahaha sampai mcm tu sekali dia punya sedih

Ajan, saya rasa kalau awak rajin, sabtu ahad tu try la buat stok sikit, dapat pam 1 ke 2 oz pun jadik la tiap kali pam, asalkan pam jer, tp awak kena betul2 tekad la dalam hati, anggap macam kalau tak pam tu nanti anak nak makan apa hari isnin chewahhhh...

dan kalau takleh minum susu anmum, minum la susu fullcream dutchlady tu, sodappppppp

~ ingin kongsi pengalaman anda???? kongsi cerita anda, tak semestinya pengalaman breastfeed jer, apa2 kisah pun boleh, just emel me at viruspadu@yahoo.com - [ more info ]

6 komen[s]:

Pnut said... [Reply to Comments]

mah untuk elakkan susu terbuang pesan kat nurseri, kalau susu dia tak abeh, terus simpan kat freezer nuseri je la..tak payah bawak balik..

esok mah cuma top up lagi je..

sayang oo nak buang..

buat adik yang kata malas nak pump tu.. satu je fikirkan dalam minda..

tak semua orang ada peluang nak BF, tak semua orang berpeluang untuk hamil dan merasai nikmat jadi ibu dan menyusukan ibu, kita diberi peluang, maka gunalah peluang itu sebaik-baiknya...

lagipun kita tak tau akan datang kita akan ada baby lagi ke tak walau kita rancang nak tambah 2-3 anak lagi, tapi itu rancangan kita, rancangan Allah kita tak tau..kot-kot dia kata sorang dua ni je anak kita, rugi kita terlepas peluang nak BF baby..

sentiasa kena positif, kalau orang lain boleh, kita pun boleh..

honeysour's blog said... [Reply to Comments]

kak, kalau kita nk susu kita bnyk, minum susu tu salah satu petua ye utk banyakkn susu?

nasaoji said... [Reply to Comments]

tui kt bc tang bf nih.....

kt pun rs, ibu2 yg duk bf ni, harus ader stock kan...

HasneY said... [Reply to Comments]

hmm sadis pulak baca comment yg pnut kasi....betull mmg tak semua Allah kasi peluang untuk mengandung dan menyusukan anak, so kiter ni antara2 orang yang bertuahlah kiranya....

itulah...sayang tull kalau susu tu terbuang cam tu..rasa nak nangis jerk..kiter pun pernah lalui mcm tu gak..sudahlah..susu tak banyak sgt....dah tu terbuagn2 mcm tu jerk...adussss.....mmg tragis tull...skrg ni ..akak hantar ke umah pengasuh..kasi stock utk 2-3 hari sekaligus...so kalau tk cukup dlm pertengah tu..barulah..suruh dier inform akak....maklumlah bbsitter akak tu...ada frige 2 bijik....
Alhamdulillah, sabtu, ahad ni nk pulun tambahkan stock yg ada..maklumlah hasil tenusu ku lum memberansangkan...

ayuni said... [Reply to Comments]

betul tu. letak je dalam freezer. boleh tahan sampai seminggu, insyaalah.

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

sy pun vp anak 1st x bf pun...dalam 2 minggu jer..igtkan nak bf anak no2 yg bakal lahir bln 4 tahun dpn insyaAllah..tp masalhnya takut org nurseri x membantu..yelah nurseri anal sy skrg ni mcm kurang org n rajin sgt bhenti2 kerja..buatnya fridge diorang rosak ker..xtaulah vp..

xpe sy akan jdkan blog vp ni sbg rujukan bf sy nnti. InsyaAllah







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^