Follow Viruspadu

Tuesday, October 06, 2009

6: Kongsi Pengalaman: Breast Feed

terkasima jemah bila saya buka fesbuk, sekali tengok abang abong komen pasal breastfeed, info dia sangat menarik, dan saya mengkagumi beliau yang sangat menyokong isterinya. Bukan senang nak jumpa hubby macam ni kan. TAHNIAH abang abong :D dan beruntung sungguh kak sara tau, punya jemah terkasima punya pasal, sampai sekarang tak balas komen tu hahaha speechless uols, tak tahu nak karang apa dah hahahahaha


hehehe...nak kongsi bleh ke mmah...tapi bukan saya laa.. tapi sarah...

dulu masa 1st baby ada nak dekat 2 taun kot allysha bf...stop sebab sarah dah pregnant...ni just nak share mcm mana bleh sampai 2 taun laa...

1. susu ibu just utk anak...bukan utk bapak...hahahaha.....

2. masa lepas bersalin, mak mertuo buat sup daun kucai...just potong daun kucai, then rebus. letak laa garam sket utk perisa. kalo tgk sup tu mmg laa xde selera. apa tah lagi kalo nak makan. tapi utk baby, kena laa makan jugak. kalo x mana nak dapat syurga bawah tapak kaki ibu...kan?tapi lepas tu susu mmg byk...meleleh aje kalo x pam.

3. then elakkan makan makanan yang buleh buat susu jadi kering...especially kobis...kasi jauh.

4. utk elak susu berlebihan tu terbuang sebab baby x minum, just kasi 2 oz dulu...then kalo x cukup baru tambah. jgn laa kasi sekali 4 oz. kalo baby minum 2 oz dah rugi lagi 2 oz. membazir aje nanti.

5. last but not least...ni pesan doktor masa sarah bersalin hari tu...dia kata bf ni melibatkan psikologi. so bila bf tu jgn ingat xde susu...ingat ade susu aje...sbb kalo ingat xde susu mmg susu tu x kuar w/pun susu tu ade...last2 bengkak.

sekian, terima kasih.

p/s : just share ilmu walaupun sepotong ayat.


ok uols, itu petua semua saya sudah kasik bold, ok semua take note, take note

2 komen[s]:

Atie Yusup said... [Reply to Comments]

jay-mah... tq for your information... berharga susah, sbb masa anak pertama problem sikit mmg sy rasa tertekan...

honeysour's blog said... [Reply to Comments]

tq kak...
dapat lagi ilmu2 bf ni..
tq kak...tq sangat sangat..:p







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^