Monday, October 12, 2009

9: Kongsi Pengalaman: Ranjau Kehidupan

Salam semua, kali ni episode kita bukan kisah Breast Feed hiks, tapi pengalaman sahabat saya yang menempuhi pelbagai cabaran untuk mula berniaga, jom kita baca cerita dia

" Saya tak nafikan dalam berniaga byk ranjau onak duri segala bagai dugaan yg terpaksa kite tempuhi...begitu jugak dengan saya yang mula2 bertapak dalam bidang andaman ni sebagai Kak Andam(heheh bukan Mak yek..daku muda lagi hikhik...).

dulu saya bergerak bersama2 dengan rakan yang amat saya percayai kejujuran dan keikhlasannya dalam berniaga.. saya dijanjikan rate2 komisen sekiranya saya berjaya membawa customer ke butik andaman beliau...hurmm..tapi biasalah..bile mata sudah mula dibayangi RM sign,makanya keikhlasan dan kejujuran itu tidak diutamakan lagi,ia terbang bagai angin lalu...

dan kemuncaknya apabila saya berjaya membawa seorang customer yg mahukan servis terbaik dari kami dan mahu membayar jumlah yang bole tahan byknya dalam memberikan keuntungan pada butik itu.mase tu lah..janji tggl janji..dan akhirnya komisen saya hilang lenyap entah ke mana...bkn itu saje,telinga ini jgk mendengar byk berita2 buruk yang disampaikan oleh rakan saya ni kpd rakan2 saya yang lain...sudahlah saya dianiaya,difitnah2 pula...sgt sedih...

berminggu jgk saya cuba bangkit dari kekecewaan itu...bkn mudah yer..nampak mcm xde apa2 tp pedihnya hati Allah saje yang tahu...

tapi berkat sokongan suami,keluarga dan rakan2 rapat..akhirnya saya berazam nk bergerak sendiri...x mahu lagi bergantung pada org lain...saya tahu kekangan2 yang akan saya hadapi cthnya modal..modal merupakan masalah terbesar saya..yelah,nk bergerak sendiri bukannya mudah....

dgn kemahiran yang saya ada,dan dgn sedikit duit simpanan..saya cuba mulakan bisnes andaman Sri Bridal...ya,saya x malu nk mengaku yang saya adalah home-based semata.sememangnya fokus utama saya mahu ada kedai sendiri di kawasan perniagaan yang strategik,dan saya working hard towards it.

saya mmg ada listing customer2 yang biasa dgn cara kerja saya,cume saya nk luaskan lagi skop customer saya melebihi Serdang n Bangi semata2...so saya develop website sendiri (IP serverfreak + hostname blogspot) dan mase tu lah saya mendapat semangat dari Viruspadu...

Viruspadu seorang yang sgt linean,x susah nk deal dgn VP ni sbb die sgt bertolak ansur...vp telah watkan ads sticky post 3hari di blog beliau.kite sedia maklum yang blog vp sgt tggi rating hits nya..ramai org masuk.

saya x nafikan pada mulanya saya agak ragu2 utk buat ads dgn vp..yelah saya ni peniaga kecil-kecilan..ada ke org nk kan saya ni jadi wedding designer diorang? kan ! perkara tu jela bermain2 di fikiran saya sblm saya decide nk ltk ads kt vp nih...tp sy berpegang pada janji Allah s.w.t...Allah menetapkan bahawa rejekiNya ada dimana2, usaha kite shj yang membezakan habuannya...in this world there's a room for those who r really strikes for Rezeki..tu kata2 alim ulama yang saya pegang sampai bile2....

alhamdulillah, lps vp buatkan sticky post dan saya pon letak jgk ads kat VP...rezeki kami di Sri Bridal semakin bertambah2..x dinafikan saya menumpang tuah VP dan anak2nya...kalo dulu mmg susah nk cecah sale lebih 4angka,skang ni xde masalah pon... malahan kalo nk dihitung2 da cecah 5angka pon tp biasalah saya berniaga dgn modal yang terhad so saya pusing2 untung menjadi modal semula.. xpelah.. mungkin 1,2 tahun ni saya masih memusing modal, tu x dinafikan yer...

Vp byk memberi pertolongan kpd saya,dari segi networking info, technical info dan nasihat2 dari seorang kawan kpd seorang kawan.. saya salute vp ni sbb die seorang yang mesra dan x sombong lgsg...

yang paling penting,letak ads kat VP ni mmg x rugi!

i'allah saya mmg towards to vp ads ni...ratenya pon mampu-milik buat peniaga2 small n medium size bisnes mcm saya ni.

dan harapnya silaturrahim yang terjalin antara Sri Bridal dan Vp ni kekal utuh sampai bile....

insya allah!

~SriBridal~ http://www.sriyanti.com "....


ewahhh, sekali ada pujian2 la pulekkkk

ok yang part puji2 tu uols takyah baca sangat hahaha

banyak pengajaran yang kita dapat daripada pengalaman sri ni

kepada golongan muda yang mahu mulakan perniagaan, bersemangatlah, jangan mudah putus asa :D

caiyok caiyok

~saya suka tengok kawan-kawan yang minat berniaga :D
Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^