Follow Viruspadu

Tuesday, October 20, 2009

Anda Tanya Jemah Jawab : Menambat Hati Mertua (update)


JIVEBUMZ said...

salam VP,
saya pun nak sebok2 tanye soklan laaa.. apa petua nak tambat hati mertua? ngeh ngeh ngeh

memandangkan sy nak berumah tangga tak lama lagi.. adik badik belah tunang sumenye lelaki.. hohoho

mintak VP kongsikan pengalaman tu.. TQ muaaaahhhh



Sebenarnya soalan ni paleh susah nak jawab weiiiiiiii

sebab saya adalah paling tak pandai bab-bab tu, saya just jadi diri sendiri jer, siyes tok, macam mana saya kat rumah mak saya, mcm tu la jugak la saya kat rumah mertua saya

wakakaka ni ada yang keluarga saya tergelak berdekeh2 ni kang

ok taklah, tak la sama sangat, tapi kalau kat rumah mertua, saya cuma tak gelak kuat-kuat, cakap tak jerit-jerit, tak sakat ipar duai sampai dorang bengang, tak baring sambil angkat kaki letak atas meja kalau tengok tv, tak nyanyi kuat-kuat dengan tiba-tiba tak tentu hala, tak jawab berpatah-patah bila orang tanya soalan, dan memang bercakap bila perlu jer hahahaha

jemah-jemah, itu bukan "cuma" weiiiii, itu memang lain bebenor dah tu hahahaha

ntah la, saya bukan tak biasa, tapi dah terbiasa kot dengan perangai macam tu kat sana, jadi otometik kot, otometik jadi lain dengan tak tentu pasal

apa-apa hal pun mertua saya adalah TERBAIK wokkkk, mertua saya sangat sporting giler, suka masak sedap-sedap, mak abah menantumu ini sangat sayangkan kamu, percayalah, terima kasih kerana menerima menantu hantu ini seadanya hikhihkihk (dah mcm ucapan raya ke apa ni)

jadi bagaimanakan orang macam saya ni nak bagi tips menambat hati mertua??
how aaa howwww aaaa hahahaha

ok secara basicnya la yer

- menantu mesti pandai bersilat kat dapur, kalau tak pandai pun takpe kot, tapi kena pandai bantu mana patut la kot, kalau takde skill masak, tunjukkanlah skill membasuh pinggan, skill mengemop lantai, skill menyidai kain hahahaha
- pandai berborak, pandai mencari topik yang bersesuaian
- kena pandai ejas diri sendiri dengan persekitaran baru
- mulut kena jaga sikit, jangan cakap main lepas jer
- jangan berkira sangat weiii
- sentiasa tanya kabar
- sudi membantu kalau mertua ada apa-apa masalah
- jadilah diri anda yang sebenarnya, eh tapi cover-cover sikit kah kah kah

jivebumz, adakah jawapan saya ni menjawab soalan ko

jemah harap, kalau ada readers yang ada tips, jom la kongsi, jom laaaaaaaaaa

[my lovely readers, kalau nak tanya apa-apa kat jemah, tanya kat entry http://viruspadu.com/2009/10/ruangan-se-entry-bersama-jemah.html, kalau tanya kat entry lain, jemah takut kang dia lupaaaaaa]


Jawapan reader(s) dari emel:

1.kheirul apida

salam..
boleh x saye nk sebok kat topik menambat hati mentua tu...heheeh

saya kawen 2 tahun lps...n mase nak kawen byk sgt halangan dri belah mentua saya..
dorg mmg xbg kitorg kawen lg..sb masing muda lg..
n mak mentua saya mcm tekejut sb anak dier xpenah bwk anak dare org balik umah..tibe2 mintak nak kawen..and sambil guling2 cakap nak kawen jugak2..kalau mak xbg abg terjun lombong..(xde la suami saya mintak elok2 la)
tp siyes mmg dorg xbg... smpi satu mase suami saya ckp "selama ni abg xpenah mintak pape, abg mintak ayah bg abg kawen je"..(siyes suami sya sgt lah taat mak ayah dier..xpernah durhaka..tu yang bila xnk dgr mak kate jgn kawen mak dier jd cm marah sgt..(msti mentua saya pk ape lah pempuan ni buat smpai anak aku nak sgt kawen ngn dier..)
last2 kami bertunang jugak..6 bulan pastu kawen..n selama kenal n betunang 2x je say jpe dorg..tu pun xsengaja..npk sgt xhingin menantukan saya..hehehe

mase hari bersanding umah mentua tu la kali pertama saya lpk btl ngn keluarga mentua saya..mase tu saya tgk mak mentua saya mcm xok lg..tp ayah mentua sya dh ok sikit..
adek2 ipar saya sume laki..tp diorang mmg best giler...tinggal kakak ipar je yang saya xtau cmne..

saya ade lah tips2 dari mak saya,kalau dok kat umah mentua mcm mane kita kena behave..
-1st..walaupun kite ni malas tahap tenuk,,tp kat umah mentua rajin2 la sikit..
-2nd..kalau dorg wt pot ngumpat,atau cerita pasal keburukan keluarga dorang, jgn pandai2 nak tambah itu ini..dgr n angguk sahaja.. nti xpasal dorg ckp kita yg buat mulut..
-3rd.. jgn la kutuk laki kite suke2 hati dpn mak dier..bior pun laki kite tuh mmg xnaktolong wt kerja.. sb tu anak dier..msti dier xsuke(melain kan anda mmg yakin mak mentua anda sgt memahami..)
-4th..macam kak zaimah ckp, jgn la ckp byk sgt..mcm kite tau sume benda..walaupun kiter tahu..sb kdg org xkenal kite..jd mungkin akan tersalah anggap..
-5th.. laki saya kater pandai2 la ko belakon ninie oi... kalau xsuke wat je suke..kalau nak marah wt2 la senyum.. bukan nyer lame kite tdo sini..esok kite balik la..

yang penting saya rase kita kena saling hormat menghormati.. sayang je dorang mcm maner kita sayang family kite..dgn harapan dorang pun akan sayang kita balik.. kita pikir yang positif..jgn byk buruk sangka...

saya rase kalau byk adik ipar lelaki ni lg senang..yang susah nye dgn bakal bini dorang..
jd kene pandai la bwk diri..saya sekarang ni dh jd menantu pempuan sulong,walaupun saya ni anak bongsu.. jd saya kene la pandai2 tolak ansur ngan bakal biras saya nanti..sb dorang muda2 lg..

saya cume anggap segala yang lepas tu terjadi, sb mentua saya xkenal lg saya ni mcm mane..jd kita byk wasangka..saya pun mcm tu jgn b4 kawen.. kalau kite buat baik msti dorg akan hargai siape diri kita....

tu je la..
harap2 saya bleh membantu...

2. Anon yang baik :p

sekadar berkongsi.

saya punya ibu mertua yg agak berusia (dlm 70-an) namun masih cergas.aktiviti utamanya ke surau bila solat subuh,maghrib dan isyak, pegi kenduri kendara kalau ada jemputan dan menziarahi org sakit @ meninggal. itulah aktivitinya yg mesti wajib dia nak pegi.

setiap hari dia byk mengaji dan solat sunat.

dia tidakleh memberi masalah yg besar utk saya. cumanya 1 sj : dia mudah bersangka buruk.wpun taklah buruk sgt tp kira yg tidak baik-baik lah.

jd, apa yg boleh saya sebagai satu2nya menantu perempuannya boleh buat????

SABAR. dan menerima semua keadaan dgn TENANG DAN TIDAK CEPAT MELATAH.

mujur suami dan ipar duai byk membantu dan memahami saya dan jgk ibu diorang. kalau ada benda apa2 yg ibu diorang ckp psl saya, biasanya diorang angguk2 je sekadar utk beliau tak bising lg.sbbnya diorang tahu yg saya tak begitu. itu cuma PRASANGKA beliau sj.bkn saya sj yg pernah kena mcm ni, tp suami2 kakak2 ipar saya pun. ia tidak selalu berlaku,tp kalau sekali berlaku, ia sgt memedihkan hati.

saya masih selalu bermanis muka dgnnya, masih selalu berusaha mengambil hatinya (dgn masak makanan kegemarannya,belikan apa2 yg dia nak,bg cucu main dgn dia lama2) wpun saya selalu kecik hati dgn kata2nya.

sbb dia ibu kpd suami yg saya cinta.
yg kita taktahu berapa lama lg akan hidup dgn kita.
ntah2 kita yg akan tinggalkan dia dulu..
syaitan tak boleh hasut dia supaya tinggal solat atau mencuri atau lain2, tp setan boleh hasut dia supaya bersangka buruk.

sekali lagi, sepanjang hidup nih, saya perlu byk SABAR, TENANG dan TIDAK MUDAH MELATAH.

mungkin itu jgk perlu utk menantu2 lain bg menghadapi keadaan pelik2 dgn mertua masing2.

9 komen[s]:

:: p R i n c E s S _ N :: said... [Reply to Comments]

bagus2...ley N tmbh info...

Miss Moon said... [Reply to Comments]

setuju ngan apa nko tulis tew mah ,

apa apap pun kena give n take cam na kiter layan mak pak kiter cam tew la kena layan mertua

ayat maut sket ...

kiter nak anak dia kan ....so anak / hubby tew datang berpakej ...so kena terima semua yeeeeeeeeeeee . takkan nak anak dia jeeeeeeeee hahahhahahh

pandai pandai la amik hati yaaaaaaaa

strawberi said... [Reply to Comments]

btol tu..sy pun..otomatik jd sopan kalo kat kg laki sy..bukan hipokrit..tp takut dorg culture shock tgk prangai sy..hehe..cuma kena sopan sket la kan..yg penting dok umah mertua..jgn berat tulang..jgn berat mulut..kena rajin..kena pandai bergaul..tu je...hehe..

Siti @ nurie said... [Reply to Comments]

cm sama je ngn siti...bila balik umah mak sndiri, mcm burung kuar sangkar...he he he...

Chika Chika said... [Reply to Comments]

my MIL jenis educated and up-to-date. Sometimes nak borak current issue kena bebetul PASTI. Kalau tak, memang lah kau malu kat situ. HAHAHA.

Saya pon dekat rumah mertua sooopaaaaaan la sangat. Respect tu paling penting kan.

HasneY said... [Reply to Comments]

Salam dik Jaymah nun jauh di sanooo....akak kek sini..tk wat kek yerk..cuma nak mejawab...en3 ni jek..so nak kasi tip2 sikit...oklah citernyer cam ni....

Akak dulu pernah tinggal ngan mertua hampir 2 tawon lebih2llaaa masa hubby bekerja kt ovrsea nunn....mmg dulu bukan tak berkenan kat mertua tu...tp rimas..terlalu amik berat sangattt..tp for your info..my mother in law...garang cam harimau...tp act..bkn garang sebenarnya..dia very tegas ngan anak2 dier..Alhamdulillah, ketegasan dia tu menampakkan hasil..coz semua anak2 dia(jantan belaka)..semuanya jadi orang berguna2laaa...setakat nih..termasuk laki akak laaa.

So, back to mcm mana nak tambat hati mertua....mula2 ko bayangkanlaa cam ne erk...dok ngan mertua nih?..adoiii mcm hal..tp sabarjerk..ngan perangan adik ipar duai.yg ntah apa2....malas, penyegan(org kedah ckp...means pemalaslaa)...so bersabar jerk....

Tapi ngan mertua tu, lama kelamaan akak dah jadi cam kawan ngan dier....kebetulan kitaorang pula setahun keje kat Jabatan yang sama...hu..hu..tak ke haru tu..mujurlah lain department....dek kerana mil akak tak der anak pompuan, so akak laa tempat dia meluahkan perasaan citer2 yg pelbagai....so since dat, kitaorang ni dah jadi macam kawan n rapt sgttt.....Act. satu jerk nak tambat hati mertua ni....

tul laa cam jaymah ckp tu.kalau balik kg ker hapa..1) jgnlah..pemalas..n dok tidur..n belek2 anak n guling2 ngan laki jerk kt ruang tamu...kitaorang berhempas pulas..kt dapur nun(...ini jadi kt akak nyer biras)..camlaa dia sorang ada anak pinak....adoiii lg skali sakit kapla....orang menyampahh tau takkk....

2) Kalau balik beraya ker hapa makesure balik laa awal..dah tahu ko tu dekat tak leh balik awal ker sikit.....tp dah tau dok dekat...tengah malammmm baru nampak btg hidung.....dah org semua siap masakk rendang dsbg..

3) Kalau MIL ckp or apa yang terasa tu...biasalah orang tua2..amik jerk apa yg dia ckp tu , anggap jerk cm nasihat omak kt anaknya...

4) Ringan2lahh tulang tu...

APA YANG PENTING?..KEJESAMA...TAPI YANGPENTING..JADILAH PENDENGAR YANG SETIA..CAM JAYMAH..hu..hu...

itujerk kot petua akak..apappun..akak bersyukur sgt..dtp MERTUA yang best, sporting gilozzz siottttttttt...tp kalau dah sporting jgnlah ko amik kesempatan dier plak..mentang2lah dia br pencen...ko pinjam riban2 dari dier..hu..hu...utk siapakah statment ini?..jaymah..tologn jawb satttt..

kejora said... [Reply to Comments]

eh,kes saya lebih kurang same la ngn anon..

honeysour's blog said... [Reply to Comments]

hahahha..citer pasal mak mentua ni...

haru saya kalau dikenang kenang...
first time g rumah mertua tahun 2005 kot...
mase tu lom tunang n kawen lagi...
means tgh bercintan cintun la kan...

mmg menguji keskillan..
mak mertua saya mmg jnis yg tak banyak cakap..
kalau saya diam dia pun diam..
kalau saya ajak borak pun cam..alahaiii...topik yg dibincangkan tu tak di eloboratekan..hihihi...
means stop takat tu je la...

mak selalu bangun awal...
kul 6 pagi dah bangun buat bekfes...
memula mmg adeiiii..sakitla sket nak bangun awal giler tu kan...

dah lama2 ok...

lagi satu, mak mertua saya nk uji saya...

utk makan tengahari of kosla kena masak kan...
saya ingatkan dia yg nak masak..maklumlah kali pertama datang...kot2la nak layan tetamu anak lelaki dia..hehehe..berangan ajela...

tapi ..nak tau ape yg mak metua saya buat...

dia letak semua bahan2 nak masak kari ayam n sayur...
periuk, kuali...
n dia suh masak...

hahaha...
saya mase tu dahla baru2 nak blaja masak...bukanlah baru blaja...
tapi baru nk expet la..

nasib la tau masak...
boleh la sket2 kan...
terkial2 la saya masak sensorang kat dapur tu...
oh ye, suami hanya ada 4 org adik badik..2 laki 2 pompuan..
yg pompuan semua dah kawen..jadiknye tglla anak laki yg tak kawen lagi...
adik badik pompaun konfemla tak tinggal sebumbung lagi ngan mak kan..mesti la ikut suami..

hehehe...

dan akhirnya saya lulus ujian itu...
nasibla sedap...adelah rase kari..
jgn nak masak kari yang jadiknye asam pedas lak...
kang haru jadiknye...

sekarang kalau balik umah mak mertua, still saya cam sopan sopan je...
cam kak jemah cakap la, tak cakap kuat2, jaga kelaku, kalau tgk tv tu, takde baring2...

lagi satu, dah macam tau2 je...
kalau bekfes, mesti mak dia yg masak...kan mak dia bangun awal...
saya nak dekat subuh gajah barulah bangun g solat...mandi mandi n makan..hehhe,,menantu ape ntah...
eh tapi saya kaver balik tau...

time lunch tu saya pulak take over...
sayala yg masak sepenuhnya...
barulah fair n square...

gitulah ceritanya...
sekian...

moral of the story...
bakal menantu MESTI pandai MASAK!!!
hehehehe..

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

salam jemah.... wahhh saya sangat terharu kerna ramai readers yang kasik respon untuk pertanyaan saya pada jemah yer.. hehe time kasih yer sume saya dah bace dah insyaallah akan saya cuba aplikasikan dalam kehidupan saya bersama mertua nanti yer!

thanxs sume.. muaahhh tuk jemah dan sume :d







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^