Follow Viruspadu

Friday, October 09, 2009

Anda Tanya Jemah Jawab : Proses Pengurusan

ahaks terus rasa nak jawab soalan uols kat entry itu hari, sebab macam topik tu menarik dan macam ramai jugak nak tahu tu kan, cehhh perasan je jemah ni aww awww awww

eh eh ni bukan tips pengurusan bisnes study apa jadah buku tebal tu semua hahahaha

sebenarnya saya nak tulis "tips kuruskan badan selepas bersalin secara c-sect" chewahhhhh

dan sepatutnya tulis, "Proses PengKurusan" hikhikhikhik okey tak payah boldkan pun takpe jemah :p

to tell you the truth eh eh selama ni jemah tak pernah pulak kasik info palsu yer, harap maklum :P

saya rasa kalau saya cakap sebenarnya memang saya tak diet langsung dan memang tak kurangkan makan dan makan ikut sesuka hati jer, konfem la uols nyampah kan hahahahaha saya pun bengang kalau bila saya tanya orang jawab mcm tu hahahaha

tp itulah kebenarannya uolssss

saya kiranya agak bertuah la kot sebab genetik saya memang mcm gitu kot, kalau tgk family saya kan, so tak aci la kan

ok ok oleh sebab yang demikian, apa yang saya boleh buat nak share dengan uols adalah cara-cara pemakanan saya la kot, maybe uols boleh ikut

ok semua dah tahu kot saya bersalin anak ke 3 adalah melalui kaedah c-sect, yang mana dua2 lain tu normal la, yang ketiga ni memang ikut tingkap

bila bersalin ikut tingkap ni, macam2 susah, dah la sakit nak mampos bila jalan, perut pulak terburai2, memang moncet la kan, pakai bengkung memang dah tak boleh dah

jadi apa yang saya buat masa pantang adalah:

- seelok eloknya pakai kain batik la masa pantang, jgn pakai seluar ke apa ke, pakai kain batik tu kan ikat ketat2 sikit, nak menampung dari perut berbuai2 tu hiks
- pantang tu pantang ikut cara uols la, yang penting ais tu jgn minum
- mesti susukan anak dengan susu ibu
- pakai la jamu2 yang sapu2 kat perut tu tak kisah kot jenis apa, janji yang sapu2 tu hahahaha nampak sgt tak tahu nama jamu
lepas sebulan berpantang tu, kalau terasa nak pakai bengkung silakan, tp ejas2 la jgn ketat sangat, takut jahitan terkoyak tp pada sayalah, kalau tak ketat lebih baik takyah pakai hahaha, sebab mcm leceh giler nak bukak kalau nak membuang, so memang saya pakai dua tiga kali jer, lepas tu rimas

pemakanan harian
saya masih mengamalkan kaedah diet saya yang saya pernah publishkan sebelum ini, uols boleh tgk balik entry sebelum dan selepas saya

yes itu la diet saya uols

"Kurangkan gula dalam makanan tambahkan gula dalam senyuman"


chewahhhhhhhh

memang rutin saya

pagi saya minum air masak je pun dalam kul 10 mcm tu saya turun kantin dan saya akan beli makanan (nasi) bersama dengan airmanis, air ni biasanya milo ke soya ke cincau ke horlick ke mcm tu, lepas tu tengahari memang dah tak makan dah, sampai petang kang dalam kul 6.30-7.30 mcm tu baru saya makan nasi bersama air kosong. malam dah tak makan dah, minum air masak jer la kot kalau dahaga

kecuali sabtu ahad la lain sikit, tp tetap stop makan sebelum kul 8 malam

eh ni bukan diet kurangkan makan saya hahaha tp memang dah rutin makan saya mcm ni, dah terbiasa kot

biskut2 jajan2 memang kalau boleh saya elakkan jugak sbb manis kan, tp bukan tak makan langsung ok, cuma jarangggggggggggggg sangat saya makan

uols nampak kan, air bergula saya amik tu la sekali jer, tupun segelas jer, kadang habis kadang sampai petang tak berminum :p (kecuali kalau makan luar, memang order air manis)

dan uols tahu tak the power of BF

kalau uols BF baby memang insyaAllah lah berat badan akan turun sendiri, takyah susah2 diet semua, memang insyaAllah laaaa, tp fully BF la, yang dah campur2 tu saya tak berapa pasti sangat, tp tgk jugak faktor2 persekitaran lain jugak laaaa

ini gambar saya masa baru2 start keje, lepas dua bulan pantang la


dan sebulan selepas itu


wah jemah main tunjuk2 belakang jer hahahahaha

ok tu je kot tips dari saya,

sebaik baiknya uols nak kuruskan badan biarlah dengan cara yang sihat, bersenam apa semua kan, kalau asik berlapar jer kang, tahan2 makan ker, kang gastrik ke apa ke dah sakit, kang sakit lagi susahhh

so perut lepas c-sect macam mana

eh perut saya ada moncet lg, tp sebab berdiri memang clear la kan, cuba kalau duduk, pitam ikan kat tasik seremban2 ni hahahahaha, taknak perut moncet, ais jgn amik laaaa, ais tu no no no , kalau uols berani pakai koset ke apa2 ke, pakai la, kalau berani la, ai tak berani youuuuu

tp saya igt, mak saya penah buatkan asam jawa campur hape ntah, sapu kat perut, kat peha tu semua, kasik kecut tu semua, ok ok sebab jemah baik, kang jemah tanya emak dia mcm mana nak buat yer, ok uols tunggu entry tu yer, kalau jemah lupa, uols seligi jer dia


ok tu je kot

harap info ni walau sedikit, dapat membantu uols

15 komen[s]:

fealize_eleanoer said... [Reply to Comments]

gmbr blkg je sbb "jemah,bukan nama sbnr"..hikkhikhikkk...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

thanx vp..tulah cpt vp turun berat bdn yer..mgkin sbb genetik vp..family vp mmg slim slim...nnti tanya mak vp yer pasal asam jawa tu...muahs

Siti @ nurie said... [Reply to Comments]

wah...kurus giler lpas sbulan..he he he..salam kenal...siti pun c-sect gak,..tapi tang perut tu mmg betul..time berdiri nampak smooth je..tapi bila duduk, cm mangkuk tingkat lak...he he he

akpfapaf said... [Reply to Comments]

salam kak..klakar bc entry akak..b4 ni takut nak tegur..tapi kali ni kuatkan semangat nak tegur gak..

saya pun dah beranak 3 kak..dan berjaya fully BF 2 org anak saya..skrg ni pun mmg still BF lg..mmg badan ssh naik..mmg betul itulah power of BF..heheh

hawa itu indah said... [Reply to Comments]

saya ni dh 7 bulan baby..tp berat menten je la..xtrun.kalau akak tgk gmbr saya mase kawen tu dh kurus giler tp berat stil dlm 60kg.. skrg berat saya 64kg..dpt trun 62 pun jdlah..
tp diet gula tu mmg betul sbb dulu saya penah buat n jd..tp lps ada bby ni payah skit berat nak trun..dah tepu tahap gaban dah..

eiza said... [Reply to Comments]

hai kak jemah..
wah wah. bestnya dah turun berat badan..
comel baby annur cam kakak nica yg gojes. hihi.

psst: kalau nk berminat nk bli stokiin baby leh la lawat http://e-i-z-a.fotopages.com/

lily lotus said... [Reply to Comments]

phewit..mcm anak dara u body

atty's said... [Reply to Comments]

mcm anak dara hah mah..

aleena said... [Reply to Comments]

ahaa pic tue tunjuk perbezaan tol..

good job owh.:)

mamacomel said... [Reply to Comments]

salam jemah..saya silent reader you..best baca petua you..cuma nak bgtau..saya dan 3 kali beranak cara C nih..sebenarnya lepas kita bersalin cara C nih..kita dah boleh pakai bengkung..(tanpa sapu apa2 jamu la..) supaya jahitan tu tak mudah terbukak..dan memudahkan kita berjalan ..itu adalah nasihat bidan hospital..dan digalakkan oleh doktor saya..

kalu nak sapu apa2 boleh..tp jgn kat tempat jahitan tu..alhamdulillah..lepas 3 anak nih..perut saya still maintain cam anak dara..gitu..tp kena rajin2 la pakai spender (tinggi paras atas pusat) atau bengkung kecik utk elak perut tu muncit..

apa2 pun syabas la..

su said... [Reply to Comments]

tambahkan gula dlm senyuman....boleh je tambah tp musti bebudak kat skolah tuh kata akak buang tebiat sbb tice disiplin dia tersenyum sajork! hahaha!...

bagus2! akak ikut tips jemah nih yer! hehe...

aqis090209 said... [Reply to Comments]

sy pun c-sect jgk.. anak dh 9 bln tp ader lg muncit tu.. bru sbulan pakai corset,,...huhuu

CIK ALEJANDRA AMANTE said... [Reply to Comments]

syabas inspector sahab..saya adalah silent reader u. Lama dah baca...hehehe...

twiggies-lover said... [Reply to Comments]

hehe...akak ni kelakarla..hud terbce entry akak ni scare xsngje...xsgke lpas 2 hmpir 1 jam hud hbiskn coz nk bce post2 akak..berinformasi sngguh,terutama ruangan anda tanye jemah jawab tu..best2!! huhu..
nti followla blog saye eh.. bye kak..

http://ablog4me2
rememberthosedays.blogspot.com/

Nor Azian said... [Reply to Comments]

akak, dh update ke blom isu pasal air asam jawa tu??? x nampak pun...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^