Follow Viruspadu

Tuesday, October 27, 2009

Emel Pembaca: Pelbagai Petua Untuk Anda

Salam semua, EP (Emel Pembaca) kali ni memang teruja habis, kalau uols tak baca memang rugi, ada macam-macam petua tau, petua BF pun ada, tapi tolong baca tanpa terniat yang 18SX ke hape ok, baca sebagai ilmu tau hahahaha bukan apa, ada satu part tu, saya baca saya pun gelak, siyestok tak pernah terfikir hahahahaha

tapi benda-benda macam gini, tak ramai orang nak share secara terbuka, saya pun tak berani hahahahaha, tp mcm biasa nama sebenar adalah dirahsiakan untuk menjaga kesopanan ai, wahh tiba2 kesopanan jemah pulak wakakaka

ok uols selamat membaca

*----*

Betui mah NC tu mmg memudahkan kita tapi masa k.kin beli taun 2005 tu mahai tahap bom atom.. tp bila pkir kebaikan dia, Tu yang beli gak... mmg berbaloi... alhamdulillah mah dpt rege yang ok....

Tapi bila anak dah beso dia x mau dah..Azman n Sarimah (**jemah tukar nama) dah masuk 1 taun dah mula lah dia main cak-cak.. tarik situ sana... hangin satu badan gak...

Apa yang k.kin wat...

1. Cari tempat yang line clear (celah-celah kotak yang besar n gedabak)

2. Cover dgn stroller n troli

3. Soh anak yang beso berdiri cover kita

4. Nenen si sarimah (tukar nama jugak) dgn aman....

An-nur dah 4 bln kan dah boleh cuba2 bagi makan.. anak2 k.kin dah masuk 4 bln kalu x brapa cukup susu k.kin sulam dgn air buah .. eg. kismis, kurma, betik (ni t**k jadi busuk ooooo), tembikai, dah 6 bulan tu lenyek keledek@labu@kentang + susu badan ...suka depa.. dah 8 bln baru depa mkn bubur nasi....

Setiap susu yang k.kin perah akan ditulis hari kita perah.. ada yang lama sikit Siti (tukar nama jugak) akan minta untuk makan... dia makan macam aiskerim.. karis2 ngan sudu.. ala cam aiskrim.. pastu dia cakap lorrrr susu ibu yang ni rasa cam betik.... so soh dia try yang baru diperah... dia kata rasa cam kurma (yang ni diperah selepas k.kin makan kurma)... so dr situ pada pendapat k.kin ler... susu ibu akan rasa seperti apa yang ibu makan ( x tau lah betoi ker x).... tapi dia cakap lagi best dr susu segar dutch lady tu... lemak berkrim n manis buah gitu...

Sebagai panduan untuk share.. kalau rasa ter XXX sori yer.... masa ngandung Siti (tukar nama jugak) dulu.. ada satu nenek cakap.. kalu nak soh byk susu lepas bersalin masa kita ngandung 7bln.. biar laki kita hisap nenen kita dulu.. sampai bersalin... so bagi bapak dului baru anak... itu k.kin wat.. mmg betui (x pasti kebetulan ker atau x).... mmg susu kuar byk.... mancut2.. kalau dlm pantang tu 5 minit jer dah dpt 6-7 oz... masa tulah kita wat stok.. then bagi anak2 yang lain gak... dlm botol lah...kan...

Satu lagi kalau mata kita rasa berpasir, naik ketumbit atau sakit mata.. tadah jer mata dan picit susu ibu kedalam mata... mmg jadi mah... x yah titik eyeMo bagai....

taun 2006 satu famili pengasuh kena sakit mata.. risau gak siti, Sarimah n Azman takut kena sekali.. so sebelum hantar ke pengasuh k.kin titik susu dlm mata depa.. balik keja titik lagi.. alhamdulillah depa x kena sakit mata w/pom dok satu rumah dgn org sakit mata.

Masa Azman umor 7bln dia naik biji merah kat dalam bahagian bawah mata.. hari tu hari jumaat.. so kami bawa gi Hospital Parit Buntar.. dr. Bagi ubat sapu n minta datang hari Ahad, kalu ada lagi biji tu dia nak operate...

takuttttt weiii.... bila balik hb baca penerangan yang ada kat ubt tu.. dia cam tak puas hati dgn kesan sampingan yang manufacturer tu cakap.. dia call dr minta kepastian.. dr dh explain tp dia x puas hati so decide x nak sapu ubt tu... so call abah kat kg... tau abah k.kin cakap aper... weiii titik jer susu ibu dlm mata anak tu... looorrrrr... dan dan tang tu gak titik kan susu... x kira masa dah asal kering jer titik... kering titk... pg sabtu tu dah hilang bij kat mata .. alhamdulillah.. syukur sesangat...

Ahad kita pegi gak spital... dr cakap tengok ubat tu elok kan x der side effect... terus hb bg balik ubat tu kat dr then cakap kami x sapu pun ubt tu kami titik susu ibu jer dlm mata... diam dr tu... so mmg susu ibu banyaaaaak khasiat....

Bagus kannnnnnnn cerita dan petua k.kin niiiiiii

ai like, elok untuk saya dan anda dan anda semua :D

Untuk membaca segment EP yang terdahulu, klik sini

0 komen[s]:







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^