Follow Viruspadu

Thursday, November 05, 2009

21: Kongsi Pengalaman: Breast Feed

salam kak vp,

saya sebenarnye silent reader kak vp dari dulu lagi. tapi tak pernah pulak hantar e mail. tapi bile kak vp dah buat ruangan kongsi pengalaman ni saya rasa tertarik pulak nak share pengalaman breast feed saya.

masa saya mengandung anak sulung saya (boy) dah bertekad nak breastfeed anak saya sendiri. masa hari pertama saya lahirkan anak saya tu saya try nak breastfeed kan anak saya tapi mase tu susu pun takde lagi. jadi selalunye nurse kat spital tu akan bawak anak saya balik nursery balik kalo die nangis. pastu hari kedua dan ketiga pun saya try bagi tapi ya Allah sikit sangat. rasa sedih sangat sebab susu takde pastu anak saya plaks dah meraung2 lapar. mak saya pun paksa jugak saya breastfeed tapi still sikit sangat.

pastu lepas balik dari hospital mak saya dah siap belikan susu formula. sbb mak saya kesian kat anak saya asyik nangis je sbb lapar. so bile baby saya dah start minum susu formula die macam dah biase and bile saya nak breastfeed die macam tak nak. dan dalam waktu yang sama susu saya memang tak banyak. ade skali tu saya pam setengah jam baru dpt 1oz. mungkin sebab tak ada pengalaman dan saya masih muda mase tu saya berputus asa. dan lepas tu saya terus kekalkan je dengan susu formula sampai lah skang.

tapi kan kak vp saya memang rasa menyesal sangat sebab tak bagi anak saya susu saya. mase anak saya kecik die selalu tak sihat, demam. pastu berat badan die tak naik sangat. sampai kadang2 org tengok anak saya selalu ckp anak saya kecik.hati mak mana la tak sedih bile dengar orang ckp macam tu. lama2 susu saya kering macam tu je. sebab tu lah kak vp saya berazam kalo saya mengandung lagi lepas ni saya akan cuba sedaya upaya saya untuk breastfeed anak saya. saya mmg tabik la tengok semangat kak vp nak breastfeed annur.

tu je lah cite yang saya nak kongsi dengan kak vp dan semua pembaca2 blog kak vp :)

Dear u, (mcm biasa nama ai main rahsia2)

takpelah, pengalaman pertama biasanya memang cenggitu, kakjemah pun mcm tu jugak, bukan anak pertama jer, anak kedua pun kakjemah takde ilmu BF lagi tau, anak ketiga ni pun last minit baru sedo katanya. takpelah, nanti next anak kumpul semangat kumpul ilmu BF yer :)

Chaiyok2

0 komen[s]:







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^