Follow Viruspadu

Monday, November 09, 2009

Ingin Ubah Domain dari blogspot ke dotCOM

salam

huk-alahai ramai dah mintak tutorial ni kat saya, sori la geng, bukan taknak buat, cuma rasa ilmu tak berapa cukup di dada nak kasi tutorial yang maha teknikal macam ni, susu cukup la di dada muahahaha upsss terlawak sensord la pulak ampun ampunnnnn, baik giler jemah buat lawak pun kena mintak maaf, mana nak carik pemimpin terbaik dan nampak baik mcm ni hahahaha (sape yang tgk fb paham kot lawak ni, yang tak paham, lantak ko!)

saya yakin, ramai jer yang teringin nak maju setapak ke hadapan, yang dok pakai .blogspot.com ke pakai .wordpress.com ke .apaapakejadahnyalagi.com tu nak ubah domain sendiri,

domain sendiri, barula cool,

gasak korang hahahaha, sebenarnya domain apa-apa pun cool juga, tapi lain orang lain pendapat yer tak, biasalah manusia ni tak sama, kalau kita ubah dotcom sendiri pun kang ada jer keluar entry kat blog orang lain "ek eleh dia ingat dia tukar domain tu, blog dia bermanfaat sangat ke, buang karen jer i tengok" hahahah kalau kita ambik pedulik sangat kata-kata orang, sampai bila pun kita tak maju :p


ok ini step pertama

1. check availabality domain yang korang hajati :p

klik http://www.checkdomain.com/, masukkan domain yang korang terniat dan klik "search"


check


tu contoh saya, "peahbedah.com" haaa available lagi, sape nak pakai nama tu hahaha, glamers ok nama tu, dan sonang ingat :p


ok lagi senang kalau uols terus masuk sini, setting -> publishing -> custom domain


bl


kendian, check kat situ


bl2


Jadi macam mana nak beli domain?


Kalau korang google, ada banyak weiii pakej2 domain ni, korang order online jer, ni antara contoh:


1. http://www.web-hosting.net.my


2. http://exabytes.com/


bel


ini contoh pakej la, so kalau bekenan terus la pilih pakej dan bayar la mana-mana yang patut


uols boleh beli domain sahaja atau pun domain dan hosting sekali


BELI DOMAIN SAHAJA


tapi masih pakai blogspot punya hosting,


cara dia macam gini, lepas dah bayar menatang apa kejadah itu semua, dah dapat dah username password semua, masuk setting uols, dan ubah dua perkara ini kat setting itu


a) set CNAME = ghs.google.com




"Create a CNAME record for your blog's address, which should be a subdomain of the form www.example.com.To create a CNAME record for your domain with the DNS, associating your domain with ghs.google.com. The exact procedure for doing this varies depending on your domain registrar, but you can find instructions for many common registrars here. If yours isn't listed, or if you run into other difficulties, you can contact your registrar directly and they'll be able to help you out."



b) set kan A NAME:
Create 'A' NAME records for your naked domain (blog.com).Creating A records for your naked domain is important as it allows Google to redirect people who use in your naked domain name (blog.com) to your blog page (www.example.com). If you do not do this, visitors who leave off the www will see an error page.There are four separate A records you will create, and can be done from the same control panel you accessed your CNAME records. Simply point your naked domain (example.com, without the 'www') to each of the following IP addresses:216.239.32.21/ 216.239.34.21/ 216.239.36.21 /216.239.38.21

lepas tu bukak balik blogspot, masuk settings -> publishing -> switch to custom domain, masukkan address cool kita tadi, chewah terus address cool ok

bl2



lepas tu save aaaa



kalau misal kata tak jadik la kannnnnnnn, korang kontek / emel jer teknikal yang korang beli domain tu, kang depa tolong la korang setting, selesai masalah hahahaha


wei jemah, kalau setakat emel orang teknikal tu, takyah la ko wat tutorial hahahahahaha


biasanya kena tunggu 48 jam la, baru domain tu up, biasanya la


BELI DOMAIN DAN HOSTING


ini senang, semua teknikal dah buat dah, masa dia registerkan, dia emelkan kat kita step by step, apa 1st step yang perlu kita buat


dia akan cadangkan kita install wordpress atau pun apa-apa jer


lepas tu teknikal sikit dah yang melibatkan coding laaaa, kalau tak reti template apa jadah semua, google jer, bersepah korang leh download.


korang kena juling2kan mata sikit la, rajin godek sana godek sini, google sana sini



ok ini tutorial yang tak macam tutorial hahahahaha


kalau masih ada masalah, boleh tinggalkan komen, paling tak pun emel jer bahagian teknikal kat domain yang korang beli tu, berdesup depa jawab n tolong


sekian dari cikgu jemah tak bertauliah

2 komen[s]:

princess_eryna said... [Reply to Comments]

nak tanye... kalo kite da guna domain sendiri.... sgala comment2 yg ade sblm tuh ilang x??...

viruspadu said... [Reply to Comments]

rasanya tak hilang kalau hosting yang sama







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^