Follow Viruspadu

Thursday, November 05, 2009

Tutorial Twitter (update)

ceh ceh ceh

macam pandai sangat jer main twitter ni kan, takpe lah, ilmu yang sikit ni kita kongsi2 la yer, maaf kalau ada info yang salah, kang pandai2 la korang sembur kat komen box jer, sepantas kilat acik jemah betuikan fakta auta ni kang hahahaha

1. ok mula2 sekali, mesti masuk sini, ini wajib, sape tak masuk, nasib dia lah yer

http://twitter.com/

1mcm biasa kot, klik signup, ok rasanya part sign in ni semua orang dah terer kot kan

ok, lepas sign up, uols sign in la macam biasa yer, saya rasa ni basic sangat kot, tp kang kalau part signup pun ada yang tak berapa faham tu, drop komen jer, insyaALlah saya jawab ok

2. lepas uols dah sign ni, kalau rasa nak cantikkan2 tu boleh klik setting, design dan pilih template :p

2

pastu korang godek2 la apa ada dalam tu, nak tukar password ke apa ke kan

kakjemah, macam mana nak chat???

haa ni nak bagitahu la ni

3. klik home( sweet home) tu, haa chat la sesuka hati korang3

tapikan, tapikan, saya nak masukkan twitter dalam belog yang gerak2 mcm kak jemah punya tu, mcm mana yer :p

4. ok mula2 klik goodies

4

pastu klik widgets

5

klik mywebsites pastu amik search widget

6

ok lepas tu, uols masukkan search query tu, letak la id uols lah yer

7

pastu nak ubah2 setting ke nak tukar kaler ke, klik la apprearance tu, dah puas hati semua, klik test settings

8

lepas dah test, ni yang betul betul betul puas hati punya, klik finish dan grab code. dapat la coding maknenek semua

apa lagi copy paste masuk blog la,

sape tak paham, angkat tangan (mcm biasa, cikgu garang)

sekiannnnnnn, harap2 tutorial ini membantu :p

ok klik sini untuk install twitter kat desktop uols, senang nak chatting gitu

http://www.tweet-r.com/

6 komen[s]:

Fiza's said... [Reply to Comments]

vp... goodies tu kat mana??? puas vari.. pening la

viruspadu said... [Reply to Comments]

kat bawahhhhhhhhhh sekali :)

Fiza's said... [Reply to Comments]

yey, dah jumpa... tq so much

Shikhin Ishak said... [Reply to Comments]

kak jemah,thank u...sangat2 membangun negara entry akak yg ni...terutama untuk yg bengong mcm saya ni T_T

princess_eryna said... [Reply to Comments]

salam... nak tanye laaa... camnerr erk nak wat tweet update mcm kat header tuh???....

Vidalsisah vidal said... [Reply to Comments]

Nak share ley erk dekjem







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^