Follow Viruspadu

Sunday, March 28, 2010

Anda Tanya Jemah Jawab: Tutorial NetworkBlog

FiEza_HaMiD said...

ok kak VP, saya dah masuk kat ruangan yang betul. akak panggil saya fieza jek ek..nak tanya,camner akak publish akak nyer blog kat facebook guna networkedblog. bantu saya ek kak..tq. xctly saya SR akak..cuma kali nih jek nak tanya akak, sobab ea den tak tahu nak wat..wawawawa


phew! lama giler korang tanya saya kan. macam mana nak register networkblog ni?

Network blog ni. fungsi dia. bila kita update blog. dia akan otometik updatekan dekat fesbuk korang jugak. bila orang klik kat fesbuk. dia akan terus ke blog kita. ada faham kah?

ok macam mana nak register ek.

nasib baik kebetulan en.laloque mintak saya registerkan networkblog dia. so saya amik kesempatan ni terus buat printscreen step step dia. kalau tak memang tak dapat la nak tunjuk :)

ok jom mula.

1. mula-mula masuk sini
http://apps.facebook.com/blognetworks/index.php

2. kemudian, klik HOME


3. Register New Blog


4. ok masukkan maklumat korang


5. Lepas tu klik NEXT

6. Lepas tu paparan ini akan keluar. Klik YES


7. letak widget dalam blog. copy code dia masukkan dalam blog


copy code macam kat bawah


8. masuk dalam blog korang. add gadget. pilih HTML code. paste kan code tadi

klik save

so kat blog nanti akan jadi macam ni la


ingat ek letak code kat blog dulu. baru klik verify tu ok

9. klik verify widget


10. pastikan verification successful. lepas tu klik NEXT


11. belum habis lagi. :) klik feed setting tu dulu


12. klik "membenarkan menerbitan" hahaha lain pulak bila translate ke malay kan


13. ok boleh test. tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


SELESAI.

rasanya mudah je kot kalau korang pilih step ni :)

ok selamat mencuba.

harap tutorial ni mudah dan dapat membantu korang


Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

14 komen[s]:

.::WaNiE::. said... [Reply to Comments]

ooo kene copy code ek

abis kalau cam kes aku entry sume masuk kat note caner ek kak??

huhuhu

imz said... [Reply to Comments]

tq vp.secara tak langsung saya pun nak buat..dan berjaya..thanks..!!!

haslinhamdan said... [Reply to Comments]

cayalah jemah.. den nak torai skrg jugak..

Cik Z@i Pen@nG said... [Reply to Comments]

salam...

boleh try neh...thanks k.jemah ;)

luvmum said... [Reply to Comments]

tq jemah..kami dah berjaya lakukan..

miss mumun said... [Reply to Comments]

akak, akak memang terbaek la..
hebat mengaja semua benda..
clap2.. sy pun da berjaya buat..
pdhal blog ntah pape.. kui3

Jiha said... [Reply to Comments]

salam..kak jemah..
apsal ek..sy tk jumpa verify the code tu..pelik ler.
leh tolong ajar?hehe

rohaadam said... [Reply to Comments]

TQQ,VP..amat ,membantu..

rohaadam said... [Reply to Comments]

TQQ,VP..amat ,membantu..

yaTy ♥ said... [Reply to Comments]

salam kak vp..
thanx for the tutorial..
=)

hilda said... [Reply to Comments]

membantu sangat... tapi cam mana nak buat status kat facebokk ada kat blog ... nanti ajar ok.. "cikgu maya"

aleena said... [Reply to Comments]

yeayyy..berjaya:)

thax 4 da tutorial ya:)

Sharul said... [Reply to Comments]

akak..thankz byk2...toturial nih sgt membantu...ngee...

princess_eryna said... [Reply to Comments]

camner erk kalo tersilap buat... & nak delete profile tuh??







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^