Follow Viruspadu

Wednesday, April 21, 2010

Handy Manny Gets Handy With The Earth

(Entry Baru ada dibawah entry ini)

"Hello Manny di sini, Anda Rosakkan Kami Baiki" eceh!

Let's get going and fix it right
Twist and turn, make it tight
Trabajamos juntos (we work together)
we work together now
Cut it, measure it, tap it flat
Bend and twist, just like that
Each of us has a special job
We work together -- todos juntos
We work together now!


hahahah saya dah hafal dah wei lagi lagu Handy Manny ni. Jangan kata Handy Manny, lagu Little einstein ke Word World ke Tigger n Pooh ke. Habis semua lirik dah ada dah dalam hati dan sanubari kak jemah ni hahahahahaha.

korang yang ada anak kecik pun konfem la sama yo ngan den kan. Masa anak tengok kartun 613 ni la kita duduk lepak sekali dengan dia kan. Saya memang ambil kesempatan ni la tanya dia macam-macam soalan. Kadang-kadang saje berebut dengan dia lagi siapa menang jawab dulu hahahaha. Tahu-tahu je anak aku dah sentap sebab kalah. hahahaha so sweet.

buat korang eh anak korang la yang suka nau dengan animasi Handy Mandy ni. Haaa ni nak bagitahu korang benda baik punya. konfem korang suka. Klik sini dulu apa-apa hal pun



ok ok. sebelum kita terus ke cerita Handy Manny Gets Handy With the Earth ni. korang ni dok sebut Earth Day sini Earth Day sana ni hahahaha. tahu ke apa kebenda Earth Day tu sebenarnya hiks. Takpe Takpe. biar kak jemah yang baik hati ni yang gugelkan untuk korang eceh hahahaha

ok korang. boleh bukak buku nota sekarang. salin eh. kang lambat cikgu padan papa hitam. korang tak sempat salin kang. nanti kene potostet nota member cikgu tak sponser ongkosnya ok hahaha.

ok ok itu merepek.

Hari Bumi (Earth Day) merupakan nama bagi dua sambutan yang berbeza, kedua-duanya diadakan setiap tahun ketika musim bunga di hemisfera utara,dan musim luruh di hemisfera selatan. Hari ini diadakan untuk meningkatkan kesedaran dan penghargaan kepada alam sekitar. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga meraikan Hari Bumi, yang dimulakan oleh John McConnell pada 1969, setiap tahun ketika ekuinoks, iaitu pencerapan global yang diasaskan oleh Gaylord Nelson sebagai pengajar alam sekitar. Dan sejak Januari 1970, ia juga dikenali sebagai Hari Bumi, yang diraikan di kebanyakan negara setiap tahun pada 22 April. ~sumber wikipedia

Apa pulak peranan kita sebagai ibu bapa bagi menyokong Earth Day ni?

1. TREE PLANTING Ajar anak korang menanam pokok, pokok bunga, pokok mangga, tapi jangan ah ajar menanam dalam hujan kekekeke. lepas tu ajar dia supaya jaga pokok tu baik-baik. ha kalau nak beli sayur-sayuran, buah-buahan segar dari pasar malam sebab dia lagi freshhh you. takyah lah beli yang segera-segera dah masuk dalam tin bagai tu

2. SAVING ENERGY – Turn Off lampu!!! Tutup semua lampu bila korang tak pakai. Ingat ingat ingat ye. Tutup lampu bila kita keluar je dari bilik rumah semua ok

3. RECYCLE - bawa anak-anak pegi ke pantai, taman, tasik untuk berkelah piknik bagai. Gunakanlah barang-barang yang mesra alam sekitar :). Mengajar anak-anak membuang sampah mengikut kategori sampah bagi tujuan kitar semula tu lah. kemain dah berkaler-kaler tong sampah sekarang kan. bukan susah sangat pun ye tak. Iklan pun selalu keluar.

4. SAVING WATER - Ajar mereka supaya tidak membiarkan air paip terus mengalir ketika memberus gigi. kan membazir tu. Kau pun mengelupur nak membayar bil hahaha.

5. LAIN-LAIN - Ajak anak korang berjalan kaki atau naik basikal kalau nak pegi mana-mana. Takyah la naik kereta kalau takat dekat-dekat ni. Kasik keluar peluh sikit. Gunakan Cloth Diaper (CD) berbanding Pampes pakai buang tu. So lepas pakai cuci. Jangan menggunakan Dryer untuk keringkan baju. Sidai ajer la. Jemur tengah panas tu. Baju pun tak cepat rosak. Brestfeed la anak korang. sebab dia lebih menjimatkan. takyah beli susu formula. Jimat kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...

ok tu antara tips untuk korang la. korang boleh ajar anak-anak benda yang simple-simple semacam itu. Senang je kot kan. Kita la kena mulakan dulu. Kalau bukan kita siapa lagi kan.

Ok kita sambung pasal Handy Manny Gets Handy With the Earth!

Untuk pengetahuan korang, pada 22 April 2010 ini adalah hari Bumi. So pada hari tu nanti Handy Manny ada rancangan khas yang akan keudara melalui saluran Play House Disney. Rancangan khas ni akan mengajar macam mana nak menghargai alam sekitar kita yang semakin panas hot hot ni.

Korang jugak boleh menyertai peraduan hari bumi ni dengan log on http://www.playhousedisney-asia.com/earthday.html. Dengan cara menghias mini garden secara kreatif. Ada beberapa warna dan brushes yang boleh digunakan. :)




Kelengkapan menanam yang comel-comel.



Apa lagi korang. Klik dan tengok apa jadi. Ada BERANI : )

Biarkan anak-anak anda belajar lebih banyak tentang Earth Day
di Playhouse Disney Astro Channel 613
22nd April 2010 pada Jam 9am – 2pm

sekali lagi klik http://www.playhousedisney-asia.com/earthday.html

(Entry Baru ada dibawah entry ini)
Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

6 komen[s]:

lily lotus said... [Reply to Comments]

yer..anak ly mmg hantu site tu..berumahtangga disitu

Emy Omar said... [Reply to Comments]

Bukan setakat anak2 je suka layan cartoon handy mandy ni VP mak dia pun sekali tau

Laksamana13 said... [Reply to Comments]

visit my blog : laksamana13.blogspot.com

Elyn said... [Reply to Comments]

salam,
anak saya pun minat handy manny nih. bersepah toy spannar ngan hammer segala bagai. nisa tak minat elmo ke? awal sept nanti ada show kat bkt jalil tp buat bulan pose gitu... huhuhu

viruspadu said... [Reply to Comments]

lily lotus,
ye ke. saya baru tahu site ni :0

Emy Omar
betul. saya ni mcm layan je sekali.

Laksamana13
ok

Elyn
nisa minat elmo jugak. ooo awal sep ek. nak gi lah

Uncle Lee said... [Reply to Comments]

Hi Lady, first time I see this game. Looks interesting too.
Nice blog you have.
Have a nice day and keep a song in your heart, Lee.







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^