Follow Viruspadu

Friday, May 07, 2010

Tutorial Drop Down untuk Label

Ok masa untuk tutorial

macam mana nak buat label kat blog jadi drop down? by anakomak6

label tu, tags kita ye. Nanti saya cuba check tgk mcm mana ye. sebab tadi tengok takde la pulak hehe


ok ok. rasanya macam banyak ajer tutorial dia kata search kat gugel.

nah. ini tutorial version kak jemah cikgu garang ok hahahaha. nasib korang.

jom mula.

1. mula-mula anda kena ada belog. dush dush dush. kak jemah buat kelaka bangkai hahahaha. takde ini main-main je

2. Add gadget lepas tu pilih Labels. kemudian add dalam belog. ok itu senang kan. next plis

3. klik Layout, pilih Edit HTML

4. apa-apa hal pun. sebelum korang buat sesuatu onar kat belog sendiri, sila la buat bekap dulu ye. maknanya copy paste dulu coding. paste kat notepad. kat tak pasal-pasal error kang. acik tak bertanggungjawab eh.

5. tick kat Expand Widget Templates

6. cari coding ini


<ul>
   <b:loop values='data:labels' var='label'>
     <li>
       <b:if cond='data:blog.url == data:label.url'>
         <data:label.name/>
       <b:else/>
         <a expr:href="data:label.url"><data:label.name/></a>
       </b:if>
       (<data:label.count/>)
     </li>
   </b:loop>
   </ul>
 
 
Ganti dengan coding ini
 
 
<br/>
<select
onchange='location=this.options [this.selectedIndex].value;'
style='width:200px; background-color:#fff; color:#000;'>
<option>Select a Label</option>
   <b:loop values='data:labels' var='label'>
      <option expr:value='data:label.url'><data:label.name/>
         (<data:label.count/>)
      </option>
   </b:loop>
</select>
 
 
7. Kemudian save.

8. Tengok hasil dia.


Senang je kot. sape tak paham siap la dia.


Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

5 komen[s]:

RieNa said... [Reply to Comments]

garangnya cikgu..takutt...
(siap menyorok bwh meja.haha)

AKO said... [Reply to Comments]

tengkiu dear...
nanti kita terai.... :-)

AKO said... [Reply to Comments]

ok dah try yeehaaaa tQ...!!!

e.t.t.y said... [Reply to Comments]

eh eh, jadilah kak jemah. ingatkan tak jadi.
terima kasih....

princess_eryna said... [Reply to Comments]

baru terperasan tutor nih..... anyway...tq...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^