Follow Viruspadu

Sunday, May 16, 2010

Tutorial kecilkan saiz gambar secara cepat dan banyak2 sekali :)

kebetulan kak Ed tanya tadi saya pakai software apa kecilkan saiz gambar untuk masuk belog dan fesbuk, dan sebenarnya saya dah banyak kali jugak dapat soalan ni hehehehe

ok nah tutorial sekarang

saya cuma pakai microsoft office picture manager. sebab bendalah ni otometik semua pc ada. macam paint jugak la kan

ok untuk senang, boleh masuk je kat mana folder gambar korang, right click -> open with -> terus pilih microsoft office picture manager


pastu dia akan kuar macam ni la


kecik sangat kan,


ok saya zoom. klik tepi sekali tu untuk paparan gambar sekali banyak2 ok


kemudian click edit :), baru la paparan tepi tu muncul

ok zoom sikit


lepas dah click edit tu. highlite berapa banyak gambar yang korang nak kecilkan saiz tu. kalau nak pilih semua tekan ctrl+A,

lepas tu klik resize


pastu pilih saiz yang korang nak, biasanya saya pilih web (small) tu, tapi kalau nak pilih web (large) pun boleh.


then click ok.

lepas tu klik save

siap.

apa macam. faham tak?

Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

8 komen[s]:

:: p R i n c E s S _ N :: said... [Reply to Comments]

thanx kak..tutorial yg sgtt besh tuk blogger cm kite ni..

.::WaNiE::. said... [Reply to Comments]

thanks kak

sekarang baru saya tahu

huhuhu

JMY said... [Reply to Comments]

paham cikgu...tkasih

Qila Azali said... [Reply to Comments]

kak vp, kalau pakai fotosizer pon boleh jugak.. sama je.. senang.. (:

Nor Azian said... [Reply to Comments]

kak, camne akak upload pic plak?

edrina said... [Reply to Comments]

thanks so much vp!! muahhsss..Tapi itu yg akak musykil tu apasal la lappy akak tak dok software ni tsk tsk tsk

viruspadu said... [Reply to Comments]

pN,
tu la pasal. harap ilmu ni dpt membantu semua

wanie
jd sila buat sekarang (cikgu garang)

JMY
sama2 murid

qila, foto sizer akak takpenah guna lagi

azian, upload foto cane yang menjadi kegusaran mu? cerita sikit

kaked,
akak punya pasal, apa sahaja boleh kak :)

Cakoy said... [Reply to Comments]

wah thx.
terima kasih banyak2.
baru tau cam ne nk edit pic bagi kecik.







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^