Follow Viruspadu

Thursday, June 24, 2010

26: Kongsi Pengalaman: Pengalaman Mengandung dan Kehilangan

X lebih sebulan aku menikah, aku excited nak mengandung dan merasakan betapa bertanggungjawabnya seorang Ibu membawa perut yg besar kesana-sini..Awal aku mengandung mmg alah sampai nak makan apa pon x lehh...asyik kuarrr jerrr...Tp selepas 6 bulan Alhamdulillah,,,

Selera makan aku bertambah-tambah..Masa tu x pikir dah nak slim.Cuma pikir nak bg anak aku makan...hehehe takut kebulur dia kat dlm nanti...Tiap2 kali pi check-up mesti naik 3kg...Total berat bdn aku bertambah sbyk 24 kilo...bayang kannnnlahhhh....Masa ngandungkan Danish...X pula nak makan masam2, asyik makan coklat aje...Masuk 9 bulan aku lagilahh excited tunggu nak bersalin...Tau2 masa pi check up tetiba ja BP high...Padahal x takut pon pikiaq nak bersalin...aku keluar masuk sepital 3 kali sebelom bersalin...Masuk kurang dr seminggu n kuar..pastu masuk balik...hmmmmmmmm..boring dahhh...Last kuar hospital doc bg date utk Check in nak bersalin...Tetiba ja 2 ari sblm check in date tu aku demam...17-8-2007 jam 12tgh malam drh turun dgn byk sekali...Tp x sakit pon...Masuk lahhh sepital malam tu....Demam x kebah jugak....Nak dijadikan cerita aku dah jd macam tikus putih bahan experimen doc/sepital..

Setelah pemergian abg sulong Amsyar iaitu Muhammad Irfan Danish ke rahmatullah. Betapa sedih dan pilu bila dpt tahu yg anak aku meninggal selepas beberapa jam dilahirkan...Aku berada dlm keadaan tidak sedarkan diri selama lebih kurang 12 jam...Mulanya keluarga menyembunyikan kematian Danish memandangkan keadaan aku yg x berapa stabil lagi..Pas dpt tau apa lagi meraung laaaaaahhhh.Aku langsung x berkesempatan nak menatap sendiri wajah anak sulungku...Nasib bek lahh ada mama dk bg tenang...Bukan pa takut merian plak nanti.dlm pantang semua pakat2 amik cuti gilir2 nak jaga aku...Takut aku terjun plet...kononnya...Boring sungguh masa dlm pantang...Kebetulan plak bulan tu bulan posa...Raya lagi lahhh syahdu...

Setelah berpuasa selama 2 tahun,,,atas berkat kesabaran dan usaha maka akhirnya aku mengandung anak yg ke-2... Mengandung kali ni x pikiaq byk...Yg penting aku nak anak yg bleh temankan aku...Tanggal 18 Jan 2010 Isnin , jam 8.22pm,,,maka lahirlahhh seorang zuriat lelaki yg bernama Muhammad Irfan Amsyar...

Yg Mengarang,
Lady Liana

Ingin berkongsi pengalaman, hantarkan artikel anda ke viruspadu@yahoo.com

Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

2 komen[s]:

anisalya said... [Reply to Comments]

setiap orang ada kenangan tersendiri kan?anak kedua saya msk ICU last year sbb pneumonia.10 hari jgk dlm ICU dgn keadaannya kritikal.tp alhamdulillah.she's doing ok now...

Ninie said... [Reply to Comments]

saya penah gugur masa 4bulan setengah. gugur je pun dah rasa tersekse jiwa raga, ni kan plak dah sempurna. tapi dugaan kan.. harap tabah hadapi dugaan.. setiap yg berlaku mesti ada hikmahnya..







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^