Thursday, June 03, 2010

Saya Bukan TELUR Sebarangan

Dalam beberapa hari ni korang perasan tak? saya memang cakap pasal telur telur telur. Daripada dalam belog membawa ke fesbuk.

Saya ini menggemar telur tahu? Sebab tu muka sekarang sikit-sikit dah macam telur haha.


Tengok! Tengok! Memang saya suka makan telur. sampai hari tu saya telah terbayang2 ngidam bagai nak makan telur goreng. Lalu terus mencari telur goreng untuk makan tengahari. Mengalahkan orang mengandung saya ni hahaha.

Saya penggemar telur. En.Laloque pun sama. Nisa harus la kan. Kata genetik makpak dia kan. Anoi sedang berjinak2 dan akan di-train supaya minat mesti sama. Baru senang mama dia nanti. Wahhh strategi terbaik nih.

Bertepatan sangat la. Bila saya diberi peluang untuk dengar pasal SaFegg Pasteurized Egg ni.

Serius blur first time dengar SaFegg, tapi dah terang lagi bersuluh dia tulis EGG (ke nak guna gugel translate baru nak paham haha). Jadi otometik saya memang terfikir telur lah. Ini mesti telur ni. Saya yakin betul aznil. Eceh tetiba aznil.

Secara terus terang lagi bersuluh (eh poin ni dah cakap tadi), sebelum ni saya memang tak berapa kisah sangat pasal telur ni jenis apa semua. Pada saya itu adalah telur dan telur adalah telur. Telur ni sama aje. Beli nak cari yang paling murah saja dan kalau boleh biar saiz dia besar hahahaha. Penjimatan berganda gitu kan. Saya tak pernah terfikir nak cari telur demi kesihatan ke apa. Biasalah kita ni, selagi tak jatuh sakit kita memang malas nak fikir benda-benda macam ni kan. Saya ni pulak. Adoila. Dah la hempedu dah takde dah. Sepatutnya saya dah kena sedar dari sekarang. Saya sepatutnya dah mula memikirkan makanan yang baik untuk diri sendiri, suami dan anak-anak.

Saya bersyukur diberi peluang untuk dengar sendiri "SaFegg's Healty Living Talk Show". Banyak sangat ilmu yang saya dapat dan harus la saya kongsi dengan korang kan.

Wajah ala-ala pemalu kak jemah. Biasalah drama lebih.


Saya bukan TELUR Sebarangan! Anda Tahu Kenapa?. erm maksud saya bukan saya, tapi SaFegg. SaFegg = BUKAN TELUR SEBARANGAN :)

- Dipasteur untuk menghapuskan bakteria berbahaya
- Nutrien dikekalkan
- Bebas daripada bau telur yang tidak menyenangkan
- Lebih bersih dah selamat
During SaFegg's Healty Living Talk Show

Bicara Hidup Sihat SaFegg :)

Kong Vee Hong, General Manager, Safe food Corporation (M) Sdn Bhd
Yong Sik Cho, CEO, Safe food Corporation (M) Sdn Bhd
Prof Gulam Rusul Rahmat Ali, Food Technology Division, School Of Industrial Tech, USM

Semuanya handal-handal. Semua info sangat terkesan dalam hati dan mula sikit-sikit sedar kebaikan telur dalam hidup. Eceh.

Korang tahu tak Salmonela dalam telur boleh menyebabkan keracunan makanan?
Ye saya pun baru tahu juga, jadi jangan rasa down sangat kalau korang tak tahu hehe.

Kak Jemah salmonela tu apa?

sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Salmonella

tidakkah mengerikan itu weiii. gelik!

Mengikut statistik, punca keracunan makanan yang ketara akibat memakan telur adalah berkait rapat dengan cara pengendalian telur itu sendiri. Oleh yang demikian, telur yang kelihatan bersih di luar mungkin merupakan tempat pembiakan salmonela!.

Anda perlu tahu bahawa setiap telur yang keluar dari perut ayam adalah kotor. Telur yang baru keluar juga telah dicemari darah, bulu, tanah malah najis. Semasa proses pembungkusan, penghantaran dan penyimpanan, telur biasa mudah tercemar kerana pengendalian yang tidak sempurna. Bakteria Salmonela boleh membiak dua kali ganda setiap 20 minit pada suhu antara 30oC hingga 40oC

Selain daripada Salmonela, avian Influenza juga merupakan virus yang sering menyerang telur. Bakteria dan virus berbahaya ini boleh menyebabkan penyakit termasuk muntah-muntah, cirit birit, demam, keracunan makanan, enterogastritis dan selsema burung.

Semasa berucap di majlis pelancaran, En. Maverick Lee Chow Leong, Pengarah Urusan, Safe Food Corporation (Malaysia) Sdn Bhd berkata, memandangkan permintaan terhadap makanan selamat semakin bertambah, pengguna perlu sedar bahawa terdapat cara yang lebih selamat untuk makan telur.

Statistik terbaru juga menunjukkan bahawa secara purata rakyat Malaysia makan 305 biji telur sehari. Ini bermakna 22 juta telur dimakan oleh rakyat Malaysia setiap hari. Oleh itu telur pastuer adalah pilihan yang lebih selamat.

Saya tak dapat bayangkan saya makan telur sebanyak itu sehari. phew!

Dalam kek. Dalam Lauk. Dalam Kuey Teow. Dalam macam-macam jenis makanan yang tanpa kita sedar kita sudah makan telur.

Nampak tak yang kita memang makan telur dengan banyak dan kita kena sedar yang kita perlukan telur yang terbaik dalam hidup. :)

YB Datuk Hajjah Rohani haji Abdul Karim, Deputy Minister of Agriculture and Agro Based Industry

merasmikan gimik Bicara Hidup Sihat SaFegg :)

i love Datuk Hajjah Rohani ni berucap. sangat menarik. antara ayat-ayat yang terkesan di hati

"Pelajaran yang kita dapat hari ni adalah, beli telur adalah perkara terakhir yang kita perlu buat" ~ayat lebih kurang setelah saya translate dalam Malay version

Disebabkan telur yang telah dipasteurkan ni adalah selamat dan bersih. Dia mestilah disimpan di dalam peti sejuk ok. Untuk mengekalkan kualiti telur. Telur ni boleh bertahan cuaca biasa selama lebih kurang 2 jam. Jadi lepas kita beli. Dalam masa 2 jam. Mesti simpan dalam fridge ok. Kalau tak. Kualiti dia dah sama dah dengan telur biasa-biasa.

Kita pulak kalau keluar shopping ke apa. Lepas shopping barang-barang dapur, beli telur SaFegg semua. singgah lak nampak baju comel. Pastu singgah jap foodcourt nak makan dulu. Singgah lak isi minyak dulu.

Cannot like that ok. Itu dah lebih 2 jam dah tu.

Jadi, dari sekarang. Lepas beli telur. Sila terus pulang ke rumah :). Sebab tu dia cakap beli telur adalah perkara terakhir yang kita perlu buat. So buat benda lain dulu. Shopping ke apa. Dah nak balik baru beli telur hehehehe.

Berubahlah demi kesihatan. :)

Kalau kita sendiri tak ubah siapa lagi ye tak.

Good Looking of SaFegg

Sangat bersinar-sinar sampai terasa nak makan sekarang :)

SaFegg Telur Pastuer Pertama di Malaysia

Teknologi Berpaten Korea.

Telur tanpa bakteria SaFegg melalui proses pempasteuran berpaten Korea membuktikan bahawa dengan mempasteurkan telur pada suhu dan tempoh tertentu tanpa menggunakan bahan kimia boleh menghapuskan Salmonela dan Avian Influenza yang menyebabkan keracunan makanan dan pada masa yang sama mengekalkan rasa dan zat telur seperti vitamin A & D, zat besi, fosforus, sulfur dan pelbagai mineral lain.

TELUR TELUR TELUR

Kadang-kadang kalau asik makan telur goreng pun boleh muak kan.

Nak nak pulak sekarang anak-anak memilih makan. Nak yang cantik dah sedap.

Kita ni sebagai ibu bapa yang penyayang (wah over puji sendiri nampak), mesti nak yang terbaik untuk anak kita kan.

Kadang-kadang ada masa anak kita taknak makan telur. Kita pun pelik-pelik la kenapa dia taknak makan biasanya ok saje.

Mungkin jugak sebab telur tu berbau kan. Dah la berbau hanyir telur. Tak cantik lak tu hahaha.

Korang. Masalah ni dapat setel tingggggggggggg sekelip mata je

Beli je Pasteurized Egg SaFegg ni. Habis cerita. Sebab telur ni kan takde bau ok. Lepas tu kita makpak ni tolong la fikir diluar kotak sikit. Eceh. Presentation telur tu kena macam2 cara la sikit. Bagi nampak bernafsu sikit anak kita nak makan kan.

Ini contoh dia. Phewwwwwwwwwwwwww kalau macam ni, bukan kata anak, mak pak anak pun tak boleh tahan tengok. Kemain sodap layi.


Paras rupa telur SaFegg yang telah dipasteur ini berbeza ok korang. memang lain. nampak beza dia. ini Pasteurized Egg

Nampak tak putih telur dia tu macam kaler krim-krim tu. Kalau telur biasa tu kaler dia jernih kan.

Ok boleh beza telur biasa dengan Pasteurized Egg :)

Telur biasa = Putih telur dia berwarna jernih

Ini cakap melayu dia telur bungkus. :)




Tada. Siap!.

Rasa dia memang ada beza. Memang sedap dia lain. serius tok :)

Kalau nak buat untuk anak. Mungkin saya boleh cadangkan kita letak gambar smiley atas dia. Mungkin boleh pakai sos tomato kan kan kan. Anak-anak mesti suka. :)

Siyes sedap. Saya makan makan makan. macam tak ingat orang belakang dah

kak jemah dan kak nani rostam yang glamer :)
(bukan jemah yang glamer tp kak nani rostam ye hehehe)

sebab sedap, makan sampai lupa program diet hehe.


Beberapa fakta TELUR yang mungkin bakal mengubah gaya hidup anda.

1. Telur mengandungi 18 jenis vitamin dan mineral
2. Rakyat Mexico adalah pengguna telur tertinggi di dunia - 345 biji telur seorang untuk setahun
3. Seorang Rakyat Malaysia secara purata makan 305 bijik telur setahun
4. Telur baik untuk DIET. Protein yang tinggi di dalam telur membantu kita merasa kenyang dalam tempoh yang lama. Kajian menunjukkan seorang dewasa yang makan telur sewaktu sarapan akan mengalami pengurangan berat badan sebanyak 65%
5. Telur membantu anda melahirkan bayi yang lebih sihat dan bijak. Sebijik telur mengandungi 23% keperluan choline anda sehari yang membantu perkembangan otak dan memori janin serta menghindari kecacatan sewaktu lahir.
6. Telur memberi anda tenaga. Sebijik telur mengandungi riboflavin yang menghasilkan tenaga di dalam sel sel badan, pantothenic asid yang memecah makanan dan membantu sel badan, menghasilkan tenaga serta phosphorus yang baik untuk kesihatan tulang, gigi, sel membron dan penghasilan tenaga.
7. Telur baik untuk jantung anda. kajian menunjukkan bahawa tidak ada pertalian antara pengambilan telur dengan penyakit koronari jantung serta strok.
8. Rekod balingan telur dan tidak pecah paling jauh adalah 98.51 meter dan dibuat di Texas USA pada tahun 1978
9. Telur boleh bertahan selama sehari pada suhu bilik manakala seminggu jika disimpan di dalam peti sejuk
10. Lebih tua seekor ayam betina lebih besar telurnya
11. Purata seekor ayam betina akan mengeram telur sebanyak 300 - 325 biji setahun yang mengambil masa selama 24-26 jam bagi sebiji telur
12. Untuk melihat samada telur itu masih mentah atau telah dimasak. putarkan ia. Telur yang telah dimasak akan berputar dengan mudah dan sebaliknya



good idea.

Itu ikan tuna tu tau (yang berpura-pura menjadi kuning telur hehe)

First time tengok presentation telur yang semacam ini. KAGUM!

Cantik dan sedap dan selamat dan sihat. :)

Sihat yang penting ok :p

Saya juga mencuba telur setengah masak. phewwwwwwww sedap! sebab nak tengok betul ke tak hanyir. Kemudian terus terpegun. Yelah Yelah.


Orang kata kalau perempuan mengandung takleh makan telur setengah masak. Sebab bakteria la apa la. Padahal telur sangat bagus dan banyak khasiat kan.

Jadi dengan telur Pasteurized Egg ni, takyah risau dah. Memang takyah. Anda boleh makan sebanyak mana pun. InsyaAllah selamat.

Cubaan membuat muka telur :)

Kak Jemah, Bukan Telur Biasa eceh. hahahaha

ceera, jemah, nanirostam dan iza pink.


The lovely healthty gifts.


Lepas ni boleh buat telur setengah masak :) hoyeyyyyyy

Fakta Anda MESTI tahu tentang Pasteurized Egg
Telur Pasteur
Bungkusan Eksklusif Yang Ditutup Rapi
Jangka hayat 60 Hari
100% Selamat Dimakan

Kat mana nak beli?

Pasteurized Egg boleh didapati di pasaraya utama termasuk jasko (ofkoz), Giant, mercota, cold storage, jaya grocer.

Untuk maklumat lanjut layari http://www.safefood.com.my/


"Diperkaya dengan DHA. Anda Makan Banyak, Anda Menjadi Lebih Bijak"

Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

26 komen[s]:

Ceera said... [Reply to Comments]

OMG, memang entry nie sangat panjang, hahaha

viruspadu said... [Reply to Comments]

hahahaha. semua maklumat andak nak masukkan. semua nak share. tu pasal la panjang :)

hilda said... [Reply to Comments]

WAH!! BILER PERGI SEMINAR TELO NIH .. SEMPAT JER KAK JEMAH NIH YER

kahak cair said... [Reply to Comments]

pergh.. mcm sedap telor2 nie..

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

wah...pjgnya....xpe gud indo..thanx vp....akan sy cr di jasko...he he he

churalliya said... [Reply to Comments]

hidup telor.. kalo telor mata kerbau letak kicap kipas udang, makan ngan nasik panas... phewwww... makanan feberet masa bujang..

*ni masa invitation mr.nuff yg hari tu ke?

RieNa said... [Reply to Comments]

buat pertama kalinya, saya baca entry iklan jemah dari mula sampai abis tanpa tertinggal 1 word pun.

sbb telur adalah sgt penting dlm hidup saya.
dan info kak jemah ni sgt2 membantu. thanx!!

viruspadu said... [Reply to Comments]

hilda
mesti la sempat diknon hehe

kahak cair
bukan macam. tp memang sedap woo

Softtouch [Hanim]
sila carik. elok utk kesihatan sejagat ni. hehe

churalliya
phew telur goreng campu kicap mmg terangkat ah. a ah yang ni la mekchu

RieNa
heheheh tahniah. lepas baca harus cari telur hehe

lily lotus said... [Reply to Comments]

ohh baik punya intro..rupanya..hehe..eh saya pun suka telur!

ai said... [Reply to Comments]

kt umah aku, sekali rebus 10 bijik kau tau! tu pon ada yg mekak2 nk lagi, nak lagi...cam anak burung x cukup makan.

aku anak branak mmg penggemar telo (^_^)

Tijah said... [Reply to Comments]

pergh. sungguh berinfomasi. fes time mak kagum dgn cerita berkenaan telur ni jemah. dibaca tanpa tetinggal walau sepatah pekataan pun ni tau...

viruspadu said... [Reply to Comments]

lily lotus
intro mmg selalunya panjang. itu baru jemahhh

ai
makaih 10 bijik, ini memang terer ni.

tijah,
hahahahah tijah ni memang kelakau tau. saya masa tulis pun dah kagum dengan ini telur lah. lepas ni beli safegg, ceh tetiba promosi :)

.::WaNiE::. said... [Reply to Comments]

oh mi goreng mamak, telur 2 bijik

sedap nye

tetiba hahaha

Mak Su said... [Reply to Comments]

cayalah kak jemah, vip... hadir event telur selamat :)

saya suka telur, sampai sedara mara dok gelak, tapi i tak kisah, sebab telur safe egg adalah selamat

Qila Azali said... [Reply to Comments]

best laa entry akak yg ni.. sronok je bace.. hehe.. (:

NaniRostam said... [Reply to Comments]

"Kawan-kawan kak Nani tu semua cantik-cantiklah".

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

bagus info daripada Vp nie panjang berjela.. neway good!

Atie Yusup said... [Reply to Comments]

baguih tul rajin entry panjang tp mmg berguna, tq..

viruspadu said... [Reply to Comments]

.::WaNiE::.
yam yam yam, tetiba lapar jugak hehe

Mak Su
telur mmg sedap kan. biarkan orangyang gelak itu hehehe

ibu 2AZ said... [Reply to Comments]

salam..ooo baru tahu..ermm bnyk info psl telur nih..ntn leh aa cuba gak..

jemputlah singgah my biz link..http://easybizz4u-my.blogspot.com

syahed© said... [Reply to Comments]

alop pn telor..erkk!

syahed© said... [Reply to Comments]

ckit punyer panjang daa citer pasai teloq..wekkk x sedap..goreng jek sedap..

Mama Iman said... [Reply to Comments]

waaa... bagus..baguss.... sangat bermaklumat. Tapi, kalau yang tak mampu beli telur safegg ni, pastikan anda basuh telur dengan bersih sebelum digunakan. Makan telur tanpa dibasuh dengan bersih adalah sama seperti makan benda kotor, tak baik. tak bagus. Hukum? Tak pasti. Tapi kalau makan benda kotor dan najis, bukan ke haram? hehehe.... nanti akan disiasat. Sebab ramai orang Islam yang terlepas pandang hal ni... Cik Jemah... tumpang kongsi info juga yea... :D

Hi !! I'm Bulan .... said... [Reply to Comments]

Dulu I kuat makan telur, tapi sekarang ngeri nak makan sebab sekarang semakin tembun. =P hehe

mamabees said... [Reply to Comments]

hi...vp..erm skang ni terdapat telur tiruan jugak tau..huhu...mcm2 hal plak eh..

mamabees said... [Reply to Comments]

erm..vp...jgn tak tau eh skang ni telur tiruan pun ader gak tau....lau leh search...n guggle...tgk la cemana dier buat telur tiruan tuh...geli...so hati2 bila beli telurr....

Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^