Follow Viruspadu

Tuesday, June 22, 2010

Tutorial Design Blog Menggunakan Blogspot

Salam

dah ramai tertanya2 tu, saya buat je la tutorial ni ye. walaupunnnnnn ramai je dah tahu. sebab senang baitu.

blogspot sekarang dah ada perkhidmatan tukar jadi 3 column takyah pakai coding-coding lagi. kau klik2 je dah siap dah. terer tak

oleh kerana masa mencemburui kita, jadi kita start ek. ceh macam ayat pidato lak, masa mencemburui ni :p

mula2, kalau kita dah siap2 register bagai, kat sudut atas belah kanan ada new post, design dengan sign out kan. ok klik DESIGN :)


paparan ni la yang akan muncul lepas tu

saya siap conteng2 1 2 3 4.
mula2 klik template, blog sekarang ada kat no 2
pilih design kat nombor 3.
ada sub design kat nombor 4.

lepas habis siap design yang bekenan di hati. kita boleh tukar background dia

klik no 1 untuk background.
klik button dropdown tu. dan pilih la gambar kesukaan hati sendiri. kalau nak kosong je, klik no image,
kemudian klik no 4. DONE

selepas bab background.

ok masa ni la best. sebab nak tentukan berapa kolum korang nak. kolum senget ke, kiri ke kanan ke. ikut suka ok

ada paham.

lepas tu boleh la susun2 gadget korang. tarik2 je, senang kan

lepas tu, klik kat adjust width utk ejas kelebaran side bar korang :)


last sekali, ini utk ubah warna dan sebagainya.

ikut la step dari 1 2 3 4

last sekali dah siap. klik no 4. SAVE la tu.

SIAP!



ok sama jugak, kalau korang dah ada template, cuma nak tukar background je. sila la amik bahagian background je. atau pun nak tukar kolum je, daripada 2 column nak tukar 3 column so pilih je la bahagian background. yang lain takyah usik ok.

sekian tu je.

harap dapat membantu :)


*klik gambar untuk nampak lebih besarrrrrrrrrrrrrr punya

ok utk charge mengajar tutorial ni harga dia RM15.00 je sorang. korang boleh bayar kat kaunter depan hahahaha. kaya la acik macam ni. :)


Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

10 komen[s]:

shadowz said... [Reply to Comments]

thanks akak.... da wat pun.. :)

Tolong la ajar mcm mana nak wat yang "anda juga mungkin meminati" yang slalu ada bawah post tuu...

xretii...

huhu

marinahunny said... [Reply to Comments]

jemah, nk tnya lg..kalu kita nk maintain template yg asal je pun guna step tu ke?

tp kena pilih template dlu baru kita blh exjas kat background dan yg lain2 tu..

fhm x soalan saya? maaf kalu x fhm psl x erti nk tnya

viruspadu said... [Reply to Comments]

shadowz
ok nanti saya buat ok :)

marinahunny
ok sama jugak, kalau korang dah ada template, cuma nak tukar background je. sila la amik bahagian background je. atau pun nak tukar kolum je, daripada 2 column nak tukar 3 column so pilih je la bahagian background. yang lain takyah usik ok.
hehehehehe....

MASYA said... [Reply to Comments]

kak jemah...

orang da try wat...konon nak gune template yang sedia ada tu...juz nak tukar column...skali tak bley la plak...tekan2 kuar ayat ni ..

'Not applicable for this template.'

nak wat cam ne ek???

viruspadu said... [Reply to Comments]

MASYA
oh ye ke. itu template luar ek. yang free template kopipes dari luar?

erm. kalau mcm tu takleh la kot. sebab akak buat jadi la fulak hehehe. erm. tukar je la terus template. aci tak?

MASYA said... [Reply to Comments]

ok3...orang gigih je ameh template free then ingat kod kaler yang nak di digune...huhu gile semangat...tq kak jemah

luvmum said... [Reply to Comments]

salam jemah tq yerk sebab bila memula tgk blog yg baru trus try ubah blog kami..dan tgk atas tunjuk ajar..tq

luvmum said... [Reply to Comments]

salam jemah tq yerk sebab bila memula tgk blog yg baru trus try ubah blog kami..dan tgk atas tunjuk ajar..tq

rynas said... [Reply to Comments]

nanti bayaran amik kat rumah yer...hehhehe

princess_eryna said... [Reply to Comments]

daku masih x faham pasal nih..... mcm lg senang jerr guna template luar...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^