Follow Viruspadu

Friday, June 11, 2010

tutorial letakkan kod iklan nuffnang dalam blogspot

Baiklah, sebab ada permintaan jadi saya buatlah untuk anda. moga-moga jadi entry berkualiti yang terkualiti kualiti hari ini hehehehe.

baiklah (lagi), tutorial ini hanya untuk korang yang pakai blogspot je. kalau pakai yang lain. nasib lah. muahahaha. ala lagi pun saya kopipes dalam web nuffnang aje. jadi untuk hosting lain sila lawati nuffnang ye :)

wah tetiba jemah spekeng londong apa cerita ni weiiiiiiiiii. ok sila la gugel translate kalau tak paham :)



Langkah 1: Login to your Blogger account
  1. Login to your Blogger account at http://www.blogger.com/start. If you do not have an account yet, please click on the registration link in the same page and follow the instructions given to create your new account.









Step 2: Navigate to your blog's Layout section



  1. Upon successful login you will be directed to your Dashboard page. You will be able to see your list of blog(s) under the 'Manage Your Blogs' section. Click on the 'Layout' link under the blog that you wished to add in the Nuffnang ads.


  2. Click on the 'Edit HTML' link to edit your blog's template.








Step 3: Adding in the Nuffnang ad units




  1. Follow the instructions below to add in each of Nuffnang's ad unit into your blog template. Before we start, please make sure the option for 'Expand Widget Templates' is checked:



    Adding Leaderboard Ad:

    - Copy the code from Nuffnang's 'Add Ad' page under the Leaderboard section and paste it in the text area section directly after the <body> tag.


    Adding Skyscraper Ad:

    - Copy the code from Nuffnang's 'Add Ad' page under the Skyscraper section and paste it in the text area section as shown in the image below.

    Adding Large Rectangle Ad:

    - Copy the code from Nuffnang's 'Add Ad' page under the Large Rectangle section and paste it in the text area section as shown in the image below.




    When done, click the 'Save Template' button to update your blog template.

    *note: If you wish to preview your edited template, you may do so by clicking on the 'Preview' button. Please take note that you will see an error message inside the Nuffnang advertisement area and this can be ignored. The error message will not be shown once you have saved the template.









Step 4: Preview of Nuffnang ads



  1. When every Nuffnang ad unit has been placed correctly, this is how it should look on your blog (on default settings)



harap-harap paham.

kalau tak paham. erm. cuba tanya. saya cuba jawab :)






Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

5 komen[s]:

NUR AIN ZULAIKHA said... [Reply to Comments]

kak..xpaham..
versi melayu cmpur2 bi xde ke?
huhu!

Sharul said... [Reply to Comments]

tak jadi gak la..dah try..tp pasrt yang die tunjuk tu tade pun dalam template...plik..

yenstory said... [Reply to Comments]

sy pun xleh buat...step 3 tu yg xdpt buat...(code from Nuffnang's - 'Add Ad') sy cari kat Nuffnang pun xde....tlong sy ye....

a.d.a.M.i.a said... [Reply to Comments]

akak yang cun nape kat dashboard nuRuL xdeR plaK "layout" koNpius nie mmg xpaNdai nak beRblog tapi triNgiN hehehe

viruspadu said... [Reply to Comments]

@a.d.a.M.i.a

sbb itu template lama blogspot. skrg udah lain :)







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^