Follow Viruspadu

Thursday, July 01, 2010

26: Kongsi Pengalaman: Kenanganku

Aku ni tak tau nak cerite macamane, nak bermule dimana........ok bermula disini......
Aku berkahwin pada 11.11.2005.....aku berkenalan dgn arwah suamiku ini semasa aku dikolej...tp mase ni takde rase dlm hati ade cinte.....tp setelah aku bekerja baru la aku menjejak kasihan dengan arwah suami ku.......

kehidupan kami sama mcm pengantin baru yg lain...hepi walaupun mcm2 dugaan dan anasir2 luar yg mengganggu....kenangan honey moon dilangkawi masih segar dlm ingatan aku...rasenyer aku lum sanggup lg nak pegi kesana....

28.08.2006 kami dikurniakan dengan seorg puteri yg comel...tp muke sama ngan papa...hik3x....semasa aku mengandung 4 bulan tak salah....suamiku mendapat serangan batuk berdarah...bergelen2 jugak la(Nampak tipu tak) rase lebih sekole la batuk darah die tu...hantar hospital xray check kahak dan disuruh balik kerumah....kalau ikutkan hati mau jer aku sekeh2 kepala doctor tu...darah idup yg leh dikatekan secawan dah kelua dr tekak arwah ni die leh suruh dtg ari isnin......pas dr kejadian tu hospital adalah satu tempat perlancongan aku dan suami.....

Tahun 2008....aku dikurniakan dengan seorg putera yg sgt cute mcm aku(osah perasan).....pade 25.12.2008......mase dlm pantang arwah ni selalu la kene berulang sorang2 dr nilai keseremban....pastu ujung minggu pergi kerumah mertue tlg buat rumah mak....aku tengok die memang cukup penat....aku nak ikut sekali umah tengah buat,berabuk,pastu aku lam pantang ni..ngan baby lagi, aku nak mandi semue.....aku kesian tgk die...tp aku tak dapat nak tolong....

mase aku dlm pantang masuk 2 bulan arwah ni mengadu kat aku pasal mate die susah nak nampak dan kepala selalu sakit....aku suruh die pegi klinik die kate takpe la...nanti die g check....tp aku mase tu dlm pantang tak ambik berat sgt la....tp hati aku ni selalu terdetik bile ade mase2 yg aku tengok die...mcm ade gaya die nak tinggalkan aku....

mase aku masuk bulan ketiga...aku dah start keje.....seminggu aku keje terus arwah ni diserang sakit kepala yg teruk....aku terpakse bercuti lagi bwk die pegi hospital....aku kesal doctor check darah n bg die balik umah....tanpe ambik tindakan utk tahan wad...due hari aku tgk same gak...aku bwk die pergi hospital lagi...same jugak suruh balik...tige kali aku bawak die kehospital tindakan yg same jer...genap seminggu arwah ni sakit smp tahap sawan dah...aku bawak ke hospital baru tahan wad....

seminggu die di wad die pun menghembuskan nafasnyer yg terakhir pada 1.04.2009....kerana jangkitan kuman dalam otak.kalau org lain sibuk dgn april fool aku tak ambik tau pun...bg aku tarikh tu adalah tarikh yg akan aku ingat smp mati.....

Bermule la episode hidupku tanpe suami...aku jd hairan dgn diriku aku tidak menangis,aku tidak tertekan dan aku rase tenang jer melepaskan die kembali kepada penciptenyer....yg ade difikiranku pada mase tu adalah anakku yang sulung bagaimane perasaan die,macamane aku nak terangkan kat die.....bile aku tengok die automatic aku akan jd sayu sesayu2nyer..

Tp maha suci allah,aku tak sangka anakku lebih matang dr usianyer....mase arwah ni diperbaringan,die sibuk mintak dibukekan tutup muke arwah ni...die nak sayang papa,papa tido...die tgk arwah papanyer dimandikan,dikafankan,cume yg die tak nak buat cium sebelum muke arwah dibalut..kemudian ikut sampai ker kubur.

bile ditanyer ‘kakak papa mane? Die akan menjawab ‘papa dah masuk syurga’.semoga doanyer itu dimakbulkan tuhan.renungan sikecil tu tak dapat aku bayangkan hatinyer bagaimane sengsara,

kalau aku sedih aku boleh merintih,tp kalau hati die sedih dan rindu aku tak tau bagaimane...bile die kene marah,atau tidak dilayan die selalu cakap papa syg die,selalu ajak aku pergi tengok tempat papa,nak doa utk papa,bile ikut aku solat selalu pas solat die akan doa utk papa die....

org tue2 selalu kate anak2 kecil mudah lupe,lame2 die akan lupe cerite sedih ni...tp aku tengok anak aku tak penah seharipun die lupe,tp aku bersyukur kerana allah telah mengurniakan aku arwah suami dan anak2 yg cukup tabah....kerana ketabahan die tu aku mendapat semangat utk terus membesarkan anak2.

Bile aku rindu aku akan menangis jugak,tp aku redha dengan ketentuannyer,aku bersyukur kerana aku masih lagi punyer ibu dan ayah,mak mertua,mak2 saudara....adik beradik yg cukup mengambil berat.....itu la bile kite fikirkan nasib kite yg tidak bernasib baik,tp sebenarnyer ade lagi insan yg tidak bernasib baik....jd aku belajar dr setiap musibah yg melanda ade hikmah disebaliknyer,krn allah takkan menduge seseorg hambanyer itu jike hambenyer tidak berdaya memikulnyer....kerana allah adalah pengatur dan penolong yg terbaik utk kite.....

jd bile kite terhimpit dgn masalah kite cepat2 la ingat akan allah......sesuatu ketentuan yg kite anggap tidak baik utk kite tp sebenarnyer itu la yg paling terbaik.....jgn la kite selalu menganggap allah itu zalim bile mane kite ditimpe musibah....semuenyer adalah semata2 kerana allah itu sayangkan kite,jd kite diduge.....

cukup la sampai disini dulu.....aku takde niat nak berbangga atau ape pun...aku cume nak berkongsi pengalaman dengan sesiapa yg mengalami masalah yg same supaya kite jgn terlalau down,krn allah sentiasa akan membantu kite,allah tarik satu pintu kebahagian utk kite,dan allah akan gantikan dengan pintu kebahagian yg lain...bkn bermakne pengganti,tp kebahagian dr segi lain yg kite sendiri tak sedar,jd redha dengan setiap ketentuan allah itu adalah pengubat jiwe yg paling mujarab........

terima kasih allah kerana kasih sayangmu aku dipertemukan dengannyer,dan demi kasih sygmu juge engkau mendugeku.....

Akhir kate dr ku yg tdk berkeupayaan ini,bersyukur dengan ape yg kite miliki dan sentiasa la bersangka baik dengan allah...dan sayangilah insan2 disekeliling anda semasa die masih lagi milik kite dan masih lagi disisi kite.........

~Masdiana

Ingin Kongsi Pengalaman di sini, hantarkan artikel anda ke viruspadu@yahoo.com

Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

9 komen[s]:

Noorul Wawan said... [Reply to Comments]

Sebak baca kisah Diana.. Sangat tabah menghadapi dugaan. Harap dia akan lebih tabah hadapi cabaran2 mendatang..

RiEz said... [Reply to Comments]

sedih nyer..isk isk...

cik gObu said... [Reply to Comments]

sedih nyer

terus nangis baca

and first time drop komen kt sini

selalu nyer silent reader jek

huhuhu

mrs.ecam said... [Reply to Comments]

arghh sedehnyer kesah ni...dh bergenang airmata nih....die de blog x???

MasLieNa said... [Reply to Comments]

sedehnya..tk dpt bayangkan klu saya kat tempt tu.Semoga Allah bg ketabahan dan ketenangan utk diana.
Semoga Arwah suami dijauhkan azab kubur dan dimasukkan ke golongan org2 soleh.
Amin

MasLieNa said... [Reply to Comments]

sedehnya..tk dpt bayangkan klu saya kat tempt tu.Semoga Allah bg ketabahan dan ketenangan utk diana.
Semoga Arwah suami dijauhkan azab kubur dan dimasukkan ke golongan org2 soleh.
Amin

shadowz said... [Reply to Comments]

semoga Allah memberi kekuatan kepada kita semua untuk menempuh dugaannya... Aminn

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

sedihnya bc n2 nie.masdiana seorang yg tabah sgt..kagum ngan dia

melatizumia said... [Reply to Comments]

sedih giler...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^