Tuesday, July 20, 2010

Asthma / Asma

bukan hasmah ok. tapi Asthma / Asma.

Siapa yang Asthma / Asma kat sini angkat tangan!!!!

boleh tak share dengan saya???. boleh lah boleh lah boleh la (kelip-kelip mata)

1. Apa tanda-tanda awal nak kena?
2. Macam mana perasaan masa kena?
3. Sakit dia macam mana?
4. Apa yang perlu dibuat?
5. Apa benda yang perlu dielakkan?

komengaaa

banyak pahala korang kalau share pengalaman korang dengan saya. :)


Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

21 komen[s]:

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said... [Reply to Comments]

salam kak jemah,

salam kenalan.1st time tgglkn jejak, selalunya baca senyap2 jek..
sy mula kena asthma sejak umo 16thn.ekceli, asthma ni penyakit keturunan.majoriti adik-badek sy kena asthma cuma ada yg kena sejak lahir n ada yg dah besar br kena.

sy akan kena asthma bile cuaca terlalu sejuk atau terlalu panas.
kdg2 bile terlalu penat pun bleh kena jugak.

selalunya, bile sy mula sesak nafas (nafas putus2) dan start ada bunyi(cam bunyi anak kucing) bile bernafas, itu tanda2 awal sy akan kena.so, sy akan cepat2 pakai inhaler.
kalo xde ubat time kena, sy akan sesak nafas, smp tertonggeng2.sbb bile menonggeng, br rasa lega sikit.hehe

kalo macam sy, sy xleh minum ais & mkn buah yg sejuk2 e.g. anggur, tembikai,laici & mata kucing.[tp, kdg sy langgar gak pantang.hehe]

tp, ada gak kakak2 sy yg tak bleh kena habuk&asap..

harap, info sy dpt membantu...

MieZa said... [Reply to Comments]

saya jarang kena asma...tapi kalau kena tue, rasa macam dah sampai ajal..betul...

saya akan kena asma bila terlalu sejuk..mesti akan selsema then kena asma...masa kena tue, kita akan bernafas pendek2..pastue nafas kita pon akan berbunyi..saya pulak jenis tak suka makan ubat..so, saya akan tahan semampu yang saya boleh tahan..

tapi bila dah teruk sgt smpy sakit sgt kt bhgn dada nie..sy akan terus ke klinik amik gas 2..sy jarang kena, so sy tak de inhiler sendiri...

kalau ikutkan saya kena pntang makanan pulut,air sejuk, tembikai...tapi setakat nie saya hanya pantang pulut jer..yng lain saya langgar jer =P

ini je lar info yang saya boleh kongsi =)

ejaMaria said... [Reply to Comments]

hmmm... akak ade anak yg menghidap asma - dlm keadaan terkawal... menurut doktor asma bermula dari kecil, bila dia ok tak bermakna dia baik, cuma 'diam'... asma juga adik beradik dgn ekzema... org yg pernah mengidap asma boleh mendapat serangan asma semula bila ada agen 'pengaktif' spt habuk... debu karpet... hama binatang... bau chemical pengawet kayu atau cat... itu semua merangsang asma... faktor cuaca juga menjadi penyumbang... ada penghidap tak tahan cuaca sejuk... ada juga yg tak tahan cuaca panas/kering... makanan juga agen perangsang asma terutamanye buahan Citrus (limau segala jenis limau)... tembikai dgn segala adik beradik tembikai dan anggur... 3 keluarga buah-buahan ini mmg kurang sesuai utk org yg asma...
ok... diharap membantu...

idahani said... [Reply to Comments]

salam jemah/vp,

saper kena asthma/asma tu? sgt la tak baik..yerlah nama pun penyakit..selalunya dr keturunan

pantang paling besar JANGAN MAKAN BUAH MATA KUCING, BUAH LAI..buah2 nie boleh jadi penyebab serangan asthma/asma. tembikai pun kalo boleh elakkan[mkn skit takper]

elakkan tempat berhabuk/kapet or bela kucing..

asthma/asma nie orang cepat penat..nafas berbunyi bila kena serangan silap2 boleh strok sbb tak cukup oksigen..

cuaca berjerebu sangatlah tak baik utk org yg ada asthma/asma..

ada ubat sengseh[herba cina], mkn burung merpati yg dikukus dgn ubat herba, mkn dhab, etc..

perubatan modern lak..ada ubat pil yg sgt mengantuk bila dimkn..ada jugak kena bwk inhaler kemana2..

kerap diserang selsema/batuk boleh sebabkan athma/asma sbb tu kena elak tempat bhabuk

yg kena asma kena selalu exercise tp jgn berat sgt..utk kuatkan paru2

..harap boleh membantu..

sya_zazoo said... [Reply to Comments]

asma budak kecik ker budak besar??kalau budak kecik, asma derang boleh lagi diubati since paru2 derang masih lagi growing. kalau org besar..prevention is better than cure.
anak sy 2 org asma yg sy rasa inherited dr sy n hubby sy yg mmg ada asma.

Asiah Termizi said... [Reply to Comments]

Salam kak VP. Saya penah kena asma. Time sakit tu memang tak dapat nak kata apa la, dada tu rasa macam penuh sangat2, rasa tegang je. Nak baring pun tak selesa.

ina's said... [Reply to Comments]

salam vp...lama x tinggal jejak kat blog awak..saya ada asma jugak.last attacked masa tahun 2005.sampai kena sedut gas..dan hampir masuk wad (itupun terpaksa tipu doktor sebab takmo duduk wad) kalau kena (asma) nak bernafas punya la susah sampai kena tunduk..pastu nafas mesti berbunyi..ada jugak batuk2.. saya elok ni pun sebab gi berubat secara tradisional..alhamdulillah tak la teruk sampai kena sedut gas kat hospital atau pakai inhaler (sori kalau ejaan salah sebab menda alah ni saya dah campak jauh2) satu lagi saya amalkan minum madu khaula..elok jugak bagi kat anak2...(promot :D)

selalunya saya elakkan makan seafood sampai lupa diri,mandi lewat malam,makan nangka,asap rokok,kalau minum ais saya mesti selang dengan air panas suam,bulu kucing,habuk dan penat.lagi satu kalau air-cond terlalu sejuk pun saya x buleh.

tu je la pengalaman saya.saya gi berubat kampung tu kat area seremban jugak..senang je..dia hanya bagi minum air yang ditawar..dan sampai arini saya sihat.kalau kena pun tak teruk..

~MrsLayLa~ said... [Reply to Comments]

Hai k.jemah..
1st time tggalkan jejak gak..Slalunye jd silent reader je..Asma n smput 2 prkara yg agak b'beza sket..Klu smput tu, die btuk xbrnti² smpi 2,3bln..pstu klu lma kte biarkan die akn bdarah sbbnye dh luka kt dlm..pnca smput ni ade byk kak..Mcm sy ni xbleh kna asap rkok..Klu kna je kompom sy btuk² mlm tu..Tp xprlu smpi inhaler..Sy mkn ubat je..

Klu asma plak bak kata Norly Saliana a.k.a Sweetmama la..

FIERA said... [Reply to Comments]

Kak jemah, kite dulu start kene waktu kecit2 tau, punca die makan buah2 sejuk macam belimbing, tembikai.... mule kene dulu, bernafas tu ada bunyi, and kalau dah kene serangan tu, hanya Allah jer yang tahu, dada rasa sempit, sampai satu tahap, fira fikir tuhan dah nak tarik nyawa dah...tapi takat darjah 5 die berhenti... dah tak der, kuasa Allah, waktu umur 18 fira kene semula, serangan yang paling teruk, setiap hari mesti ada 2 kali kene... punca die fira pindah port dickson cuaca panas dan berhabuk, kali nie fira akan kene astma kalau panas, kalo sejuk dalam aircond die ok...Alhamdullillah sekarang dah kejer dalam aircond and tempat tak berhabuk, dah 2 tahun fira tak kene serangan Athma. Bagi yang menghidap athma, cuba amalkan bawang putih seulas ditumbuk dan letakkan madu bersama-sama di dalam teaspoon, ni jugak banyak membantu fira. hehhehe bersyukur tak der athma lagi, Lega.... tapi inhaler (sahabat baik) tetap ku bawa kemana2.
*elakkan makan buah2an sejuk
*jaga pemakanan
*elakkan tempat berhabuk
*waktu serangan, jangan panik, duduk diam2 dan tarik nafas pelan2, dan pastikan inhaler di bawa kemana-mana.

sekian, terima kasih

FIERA said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.
nasaoji said... [Reply to Comments]

npe ni kakak?..harap keluarga kakak sihat2 sokmo...

zAnNa@mAMaBaTriCE said... [Reply to Comments]

salam vp...
anak zana baru2 nie kena asthma..so, now mmg bergantung pada inhealer 2x sehari.....

tak sure ler camne tanda2 dia kan..coz' dia pun kecik lagi..tak reti nak gambarkan dia sakit camne...cuma dia ckp sakit kat dada ler...

selalunyer yg zana perasan....nafas dia akan kuat bila sejuk sangat or penat sangat...nampak ler dia cam tercungap2 tu......esp bila main tak hengat dunia.....

and orang tua2 kata...salah satu ubat utk asthma nie, hati unta....rendam and buat minum....pahit sikit kot rasa dia...

my mum dulu pun selalu kena asthma...tp since pakcik bagi makan daging harimau...alhamdulillah...sampai sekarang tak pernah kena dah....

-Misztake- said... [Reply to Comments]

saya kena masa kecil- kecil dulu..
selalu cam sesak nafas bila sejuk sangat, jerebu & lepas main lari2..
jadi sebab keturunan.
seingat saya, saya tak pernah guna inhaler tu.
saya kena makan hati unta & daging kuda (kalau tak silap)..
bila dah naik sekolah menengah dah ok..
cuma sampai sekarang ni macam susah nak bernafas.
kira kena sedut nafas dalam2 la..

aZLiNa aZiZ said... [Reply to Comments]

Saya penah ada pengalaman kena childhood asthma...tapi berlarutan sampai dah 20 an. Kira bukan chilhood lagi la. Hahaha... sekarang dah kurang sebab ambik 'protection' dulu.

Masa kena, punya lah tertonggeng terbalik tak hengat atas katil. Nafas tu rasa macam pendek2 je. Dada sempit. Tercungap2. Punya lah sengsara. Susun bantal tinggi2 baru dapat tidur.

Masa serangan biasanya waktu malam, masa musim hujan atau cuaca yang sejuk. Tapi kadang2 bila penat pon, boleh kena jugak.

Sekarang ni, alhamdulillah, dah kurang sebab kurang kan minuman sejuk, berais. Banyakkan minum air suam/agak2 panas sikit la. And then, bila serangan, minum air suam secara perlahan2. Amalkan pernafasan teratur, tarik nafas, tahan beberapa minit dan hembus. Kena rileks dan tak kelam kabut. Tu along yang ajar sebab dia punya semput lagi teruk.

Lagi satu, kalau guna inhaler, penggunaan kena berterusan. Jangan time kena je guna sebab penggunaan awal boleh mencegah serangan.

Sekian, itu saja maklumat yang saya alami dan boleh saya kongsikan ;p

grow2g3th3r said... [Reply to Comments]

Salam Jemah... akak nie pembaca setia blog jemah, tapi biasanya tak der lah meninggalkan jejak...tapi bila jemah tanya bab asthma... terus rasa terpanggil nak memberikan informasi... lagipun, sharing is caring kan.. heheheheh

Untuk makluman jemah, akak nie adalah pengidap asthma sejak berumur 12 tahun lagi... masa tu akak nie aktif bersukan,,... tahu2 jer satu hari tu... rasa sesak nafas tahap tercunggap2 dan payah nak sedut oksigen... masa tu kecik, tak tahu apa2... so, just rehat... dan sedut vicks jer....

Pastu bila usia menginjak ke umur 18-21 tahun, asthma tu hilang dengan sendirinya. Yg pasti, kerana time tu akak berada di dungun, terengganu. Akak realize yang udara di sana walaupun sesejuk mana pun, sepanas manapun, tapi akak tak kena asthma.... tu yg heran... kerana balik je KL, pasti diserang asthma....

Now, asthma akak bertambah menjadik2... maksud akak... akak bukan sahaja kena asthma jika salah makan (mcm makan benda2 yg sejuk) atau berada dalam suasana sejuk atau panas atau berhabuk... tapi akak tak boleh kena sengat oleh binatang dan jugak tak boleh cium bau clorox langsung... serta merta akak akan dpt asthma tahap kena inhaller dan injection!

tang ubat... inhaller memang akak bawak ke mana jua akak berada... dan now ubat pun bukan ventolin dah... tapi, dah pada steroid... kuat punyer.... huhuhuhu.. sadis sangat....

okay, actually, tanda2 asthma nie, depends pada orang. ada yg tak boleh kena habuk, tak boleh pada cuaca (sejuk atau panas) dan sebagainya.

Tanda-tanda Awal: rasa susah nak bernafas... kalau dah dpt oksigen tu, rasa macam tak cukup... dan bila nak sedut balik, rasa payah... tercungkap2 dan dada nie macam berat.

Perasaan masa kena: of coz rasa gelabah...sebab tak dpt nak bernafas... dan sebenarnya, kalau gelabah...lagi merumitkan keadaan...so, kena tenang... dan cuba tarik nafas dalam2....

Sakit macam mana?: actually, tak sakit.......... cuba payah dan sukar dan amat rumit nak sedut udara/oksigen..dan kalau tahap akak yg berat nie, dada akan jadi berat. Contoh: jika akak terbau clorox, dan time tu sedang tarik nafas, terus2 rasa dada mcm terbakar dan boleh rasa dada/paru2 mcm ketat. time tu.. memang berpeluh2.

Apa yg perlu dibuat: mula2...jgn panik.. cuba tenang... then, kalau baring, pastikan letak 2-3 biji bantal kat kepala... Kalau akak, akak akan ambik air panas dlm cawan, then ambik vicks sikit, masukkan dalam air panas... then sedut asap air panas tu.... masa tu best....... rasa paru2 jadi besar.. udara/oksigen masuk dengan byk! Tp, kes akak... akak memang ada inhaller.. sedut inhaller, then telan ubat.. dan pastu sure mengelatar tangan... (ubat asthma memang cam gitu)

apa yg perlu dielakkan: elakkan dari berada di tempat yg berhabuk, elakkan dari bulu2 binatang, karpet. Pastikan bilik/rumah sentiasa mempunyai aliran udara yg baik, then, time2 musim buah2an nie, kena berjaga2... makan boleh, tapi jgn melampau.

Okay jemah.. harap2 infor yg panjang nie mampu membantu....

honey& myra co. said... [Reply to Comments]

salam sy pon 1st time comment sllu jd silent reader je...saya dpt asma dr umo 5thn skrang dh 22thn..allergik kt habuk ngn cuaca sejuk klo hujan ke,g tmpt2 sjuk2 ke mmg xleh..num air btu ngn aiskrim pon xleh tp sy bantai je hehehhe....

tnda2 awl nk kne sy sllu selsema,pastu batuk klo dh terlampau batuk then sesak nafas...bila tarik nafas pon bnyi2..bila nk tdo pon ssah sllu klo kne sy tdo dduk

sy jarang kene so xpki inhaler just tahan setakat yg trmampu nk thn klo dh xtahan sgt bru g klinik ke hspital ambik gas :)

bnda yg sy paling elakkan habuk sbb kjap je pastu leh terus kne asma
:)

Qila Azali said... [Reply to Comments]

Kak VP, qila asthma since lahir lagi.. sampai skrg still ada.. tpi xserious laa.. inhaler mmg bawak pegi mane2..

1. tanda awal bila dada cam rase berat, pastu bila nafas ikut hidung mcm susah, so kne bnafas ikut mulut.. pastu nanti cam batuk2 skit.. dada bunyik2..

2. perasaan masa kena dlu panik la.. hehe.. skrg ni da taw kne asthma so tros rilek2. jgn byk wat keje or pikir..

3. dia x sakit time kena tu, cuma dada memang rasa berat sangat.. susah nk bnafas n xlsesa sbb dada bunyik..

4. kalo rsa dada sesak, terus minum air panas.. minum skit2.. kalau ada inhaler, amik inhaler.. amuk satu puff, lepastu rileks jap 5 mins, pastu amik lagi satu puff.. mama bagi qila makan hati unta utk hilangkan..

5. pantang ais, tembikai, cincau, mata kucing, mkanan/minuman yg sejuk2 laa.. pastu elak kan main ngan kucing sbb bulu dia.. elakkan duduk dlm aircond lama sgt.. malam better jgn kuar sbb embun.. n tido jangan berkipas..

doctor cakap kalau kena asthma time baby, nanti time da besar akan hilang.. tpi kalau kena time besar akan ada smpi bila2.. yg tu je qila taw..

Zul Azri Muhaiyadin said... [Reply to Comments]

ikhtiar dgn produk sne....byk testimoni telah sembuh selepas menggunakan produk ini

www.produksne.com.my

ali said... [Reply to Comments]

salam.boleh tahu apa produk tu.

ali said... [Reply to Comments]

salam.apa produk tu ya

ali said... [Reply to Comments]

salam.boleh tahu apa produk tu.

Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^