Follow Viruspadu

Wednesday, August 11, 2010

Tea Party for National Cancer Awareness

Gambar pembuka bicara. ceera, me and misterpotato


Ahad lepas, saya dan ceera dapat jemputan untuk hadir Tea Party for National Cancer Awareness. Macam biasalah Nuffnang yang invite. Tq Nuffnang . I love you lah! love you Michelle :x

Bila dengar ajer pasal cancer, memang saya berbesar hati sangat nak pegi nak pegi nak pegi. Lagipun ada beberapa persoalan yang saya tertanya2 sebelum ni.

Kafe Delicious at The Marc Residency


Sponser petang itu adalah dari Sabah Tea :)

Sebenarnya saya memang tak tahu siapa lagi yang dijemput oleh Nuffnang. Sebab asal ada ceera dengan saya, dah lega dah saya rasa. Suka sangat kalau ceera ada sekali. Yelah dia kan adik saya. So saya rasa selamat la sikit. Tapi kalau dia takde pun boleh je saya sorang. cuma kalau dia ada keheppian saya akan berganda-gandalah :p

Kitorang sedang diajar macam mana nak check breast dengan teknik yang betul. cara dia tekan menggunakan hujung jari. tp kat tapak jari tau. macam mana nak tunjuk ek?

nampak tak jari saya macam mana? nampak kot kan.

mesti korang tertanya2 kan. bijik dia rasa macam mana? kan kan kan

mesti punya laaahhh. i know u lah :p

sebab saya pun macam tu.

kalau korang still BF anak, maybe payah sikit nak cek. tp kalau nak chek jugak pastikan korang baru lepas pam susu dan pastikan semua susu dah pam. then boleh cek la. kalau yang takde susu. anytime la beb boleh chek.

banyak soalan yang kena tanya untuk betul-betul faham.

katanya waktu untuk check breast paling sesuai adalah selepas period. (atam tolong betulkan fakta andak ni)

rasa bijik pada breast ni susah nak terang. dia kan macam ada ketulan dekat breast yang pelik. diri sendiri boleh rasa kot. rasa dia keras2. eh mesti la kan. erm camne nak cakap ye. :p harap korang boleh bayangkan

nah saya kopipes kaedah-kaedah breast self examination daripada website breastcancer. malas translate sebab korang semua spiking london kan :p

The following steps will guide you on how to perform your own Breast Self Examination. You should take the opportunity to ask your doctor to check your technique during your next physical examination.
1 LOOK
Remove all clothing above the waist and look at yourself in the mirror. This should be done in a well lit room.
Check your breasts in 4 positions:
Look for changes in shape, outline, colour and texture of the skin and nipple. Check the position of the nipple and squeeze it to look for any discharge or bleeding.
2 LIE DOWN
Now lie flat on your back with a pillow or a folded towel under the LEFT shoulder. This allows your body to arch and the breast tissue to spread out. Use your right hand to examine your LEFT breast while you place your LEFT hand behind your head. The area from under the collar bone till the bra area must be examined.
3 FEEL YOUR BREASTS
Keep your fingers together and use the flat part of 3 fingers to feel the breasts. Move your fingers in small circles about the size of a 20 cent.
Press gently but firmly, feeling for lumps or thickening of tissue.
Imagine your breast as the face of a clock. Start at 12 o'clock and feel along the boundary till you return to your starting position. Move down a finger's width and repeat in smaller circles till you reach the nipple. Push this aside and feel under and around the nipple. You may find a ridge of firm tissue under the breast. This is normal tissue that helps to support your breast.
Vertical Strip
You may prefer to cover the area to be examined by proceeding up and down in vertical strips.
4 YOUR UNDER ARM AREA
Now move your left arm down to your side. Examine the breast tissue that extends into your armpit.
5 THE OTHER BREAST
Now place the pillow under the RIGHT shoulder and using your left hand repeat the steps on your RIGHT breast.
Breasts come in all shapes and sizes. They do not stay the same throughout life. The monthly period, pregnancy, age and weight changes may alter the shape, size and feel of your breast.
Most changes are harmless but they need to be checked as some can be an early sign of cancer.
By doing breast self examination (BSE) once a month you become familiar with the look and feel of your own breasts. You can then recognize any changes that occur.
If you detect any changes, it is best to have it checked by a doctor. Most breast lumps are harmless. However if it is cancer, remember;
Early Detection And Prompt Medical Treatment Can Save Your Life!
Seek medical help if you notice:
  • unusual difference in size or shape
  • alteration in nipple position
  • turning in of the nipple
  • dimpling/puckering of the skin
  • unusual rash/colour on breast or skin
  • unusual discharge from the nipple
  • unusual lump or nodule on ANY part of the breast
Breast Self Examination is for Grandmothers, Mothers, Sisters, Daughters, Aunts, Cousins, Friends, and the Men in your life.
  • Examine your breasts regularly
  • Once a month is enough
  • The best time is 7-10 days from the first day of your period
  • If you are no longer menstruating, choose the same day every month
  • Also during pregnancy
  • EARLY DETECTION SAVES LIFES!



Majlis bermula.

kami diberi penerangan berkenaan dengan breast cancer lah. antara fakta yang saya ingat sebab rasa macam nak gelak adalah kebanyakan breast cancer ni yang dapat dikesan dari awal yang ada benjolan pada breast adalah kaum lelaki.

takpe takpe tak salah kalau dia suami isteri. bagus la tu. dapat kesan dari awal kan. :p

ok dah jangan sengih lama sangat. sebab ini serius! -____-

ehem part ni kah daku masuk tiwi. :p


selain saya ceera dan misterpotato (eh apasal tetiba tukar nama laki ko ni jemah oi), ramai lagi blogger lain. ada yang saya kenal ada yang tak kenal. takpe. masa ni lah kita kenal kenalan kan.

all for one.

Antaranya: Ang Siew Lan (BCWA), Ranjit Kaur (President BCWA), Me, ceera, Mr. Teh (Sabah Tea), Michelle, Redmummy, Chin Keat Yue (BCWA), Joe Klubbkidd, tian chad, sirman
sori yang lain saya tambah bila saya konfem ek :p

me (perut moncet), Michelle Nuffnang (always cute haa) dan ceera (dah makin kurus)


us with this lengchai tian chad


with mr.teh (Sabah Tea)

nanti I pegi sabah, bawak I jalan2 tau :p Bawak I minum sabah tea yang sedap itu :p

Ok sebagai mengakhiri entry ini. saya lampirkan sekali 10 tanda-tanda amaran kanser. Moga menjadi ilmu korang pada hari ini.

1. Perubahan dalam 'corak' pembuangan air besar atau air kecil yang berterusan dalam jangkamasa 2-3 bulan

2. Pendarahan luar biasa atau terdapat lelehan daripada mana-mana bahagian badan

3. Terdapat ketulan yang tumbuh secara tiba-tiba dan tidak hilang diikuti dengan sakit

4. Sakit yang berterusan dan ketidakselesaan pada bahagian abdomen

5. Perubahan pada tompok kulit, ketuat/kutil atau tahi lalat

6. Luka atau bisul yang tidak sembuh, bertukar warna, berdarah atau ulser

7. Pendarahan luar biasa dari hidung, pekak atau bunyi deringan di dalam telinga

8. Senak atau kesukaran untuk menelan

9. Suara menjadi serak atau batuk melebihi 2 minggu terutama pada mereka yang tidak merokok. Batuk penghisap rokok yang bertambah teruk

10. Rasa letih sentiasa dan/atau kehilangan berat badan yang mendadak (10% atau lebih) dalam masa 3-6 bulan.

ok korang.

Sama-sama kita jaga kesihatan kita ok. Demi diri sendiri dan orang tersayang.

Peace!



Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

8 komen[s]:

:: p R i n c E s S _ N :: said... [Reply to Comments]

N br visit mkcik Za y kne breast cancer last week..punca dr bengkak susu...

JIVEBUMZ said... [Reply to Comments]

thanxs for the info!

melatizumia said... [Reply to Comments]

info yang sangat berguna. semoga sama2 mendapat kebaikannya.

ArELeEz said... [Reply to Comments]

dolu2 leez rajin gak check sendirik. skang, dah lazy sket. hmm.. nak rajin baliklah! ;)

Hamzah Ian said... [Reply to Comments]

laki camne??

viruspadu said... [Reply to Comments]

:: p R i n c E s S _ N ::
oo bengkak susu pun boleh jd punca ye.

JIVEBUMZ
sama2

melatizumia
ye mcm tu lah kin

ArELeEz
nonono lazi2. babab montot kang

Hamzah Ian
laki cane cane? haha daku buat2 tak paham soalan mu itu haha

mekchu said... [Reply to Comments]

tetiba berdebar bila baca part pekak tu apakah?? hahahaha...

ohh abg din.. toloong adik mu ini..

Tian Chad @ 永遇乐 said... [Reply to Comments]

Harlo Leng Lui

I am not leng zai la ;p Shahir dari AF8 baru lah dipanggil handsome =)

Nice meeting you during the event and it is funny to read your blog post. Especially this line:

"pastikan korang baru lepas pam susu dan pastikan semua susu dah pam. then boleh cek la. kalau yang takde susu. anytime la beb boleh chek."

Haha anyway see you again~







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^