Follow Viruspadu

Wednesday, November 17, 2010

No Excuse to Skip Your Fiber

Fiber itu serat. Serat itu apa? Kenapa tak boleh skip serat? Why oh Why?

Marilah kita selak-selak kembali buku sains tingkatan 3 tentang pemakanan seimbang. Ingat tak gambar piramid tu. Ha yang tu lah. (eh betul ke buku form 3 hahaha belasahhh)

Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. Makanan yang seimbang perlu mempunyai karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam galian, dan serat dalam kadar yang betul. Ini dapat diperolehi dari buah, sayuran, daging, ikan, susu, bijiran dan lain-lain. sumber: wikipedia

Nampak itu word SERAT?. Jom kita huraikan apa itu serat pulak. Serat atau serabut dalam diet permakanan membantu penghadaman dan mengelak sembelit. Sayuran dan buah segar (termasuk buah kering) dan bijiran merupakan sumber serat penting. Untuk meningkatkan kebaikan serat, amat penting untuk minum banyak air. ohyehhh ini pun sumber dari wikipedia. Jangan ternganga-nganga plak terkagum-kagum kak jemah tulis macam tu. sebijik dah macam pakar pemakanan pulek hahaha


Dan saya pun survey-survey lah dengan rakan-rakan sepejabat pasal SERAT. apa yang diorang paham. Antaranya:

1. Makanan mudah hadam
2. untuk bagi lambat lapar

ok point kedua saya suka hahahaha


"Sayuran dan buah segar (termasuk buah kering) dan bijiran merupakan sumber serat penting. Untuk meningkatkan kebaikan serat, amat penting untuk minum banyak air."

Kita ni bekerja kan. tak kisah la keje opis ke keje suri rumah ke. Keje jugak tu weiiiiiii. Adakah kamu dapat make sure kamu makan senarai serat yang saya kopipes tu. Adakah? Adakah? Nak suruh minum air 8 gelas sehari???? Dapat?

Sebab tu kehidupan kita sekarang amatlah memerlukan suplement. kan kan kan. ye suplement bukan ubat ye. Ini membantu kita menyeimbangkan pemakanan harian mengikut piramid makanan :)

Cuba Try Test Benefiber. Sekarang dah ada perisa oren.

TAK PERNAH DENGAR? TAK PERNAH CUBA?

Jadi sekarang dah tahu :p Kena cuba ok. cuba cuba cuba. Senang je. pergi farmasi ke guardian ke watson konfem jumpa punyaaaa.

Cara-cara pun senang.

Masukkan dua sudu teh benefiber ke dalam 4-8oz air (air tak kisah la air apa, air panas ke sejuk ke, tadahal punya). kacau kacau kacau sampai sebati. :) dan minummmm. Macam ni:

saya sajes kamu amik perisa baru oren tu lagi mantepp :p

Atau boleh campurkan bersama makanan. Ini sarapan saya yummy :)


cubalah! cubalah!

bagi umur 12 tahun ke atas, 2 sudu, 3 kali sehari
6-11 tahun, 1 sudu, 3 kali sehari
bawah 6 tahun kena tanya doktor dulu ek

kalau mengandung ataupun nyusukan anak pun kena dapatkan nasihat doktor dulu. okehhhhhh

kakjemah, kitorang nak rasa dulu... boleh tak?
ofkos bebeh! kerana korang musti boleh punya. “get your free samples at www.benefiber.com.my” atau senang cakap... Boleh masuk website BENEFIBER dan dapatkan sampel. best tak? best tak?

isi je form ni tau.


Untuk maklumat lanjut klik Novartis Benefiber di http://www.benefiber.com.my/



Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

2 komen[s]:

Dda Ly said... [Reply to Comments]

hehe seronok pulak tgk ad ini..:)

Bee @ honeyvsbee said... [Reply to Comments]

serat yer...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^