Follow Viruspadu

Thursday, March 15, 2012

Tutorial Twitter Widget di Blog

Ok sebab ramai nau yang tanya saya macam mana saya letak twitter gerak-gerak dalam belog. Meh sini saya buat tutorial ek. Harap korang faham la ye, sebab saya buat sesimple yang boleh dan mengganggap korang dah biasa dengan blog ok. Dan menganggap korang dah ada akaun twitter ok.

Ok step pertama, masuk ke link ini http://twitter.com/about/resources/widgets

Kendian klik My Website, dan klik Search Widget


Paparan ni la yang korang akan nampak.

Ok meh saya terangkan

1. Pertama sekali kat Search Query tu korang letakkan id twitter korang. Macam saya punya ID adalah viruspadu, maka saya tulis la viruspadu.

2. Title dan Caption adalah sukati korang. Jangan tanya saya nak letak apa. geget kang

3. Kat bahagian 3 ni. Korang klik2 la. Ini untuk mekap twitter korang. Nak besar mana, nak warna apa bagai semua. Ini pun sukati korang ok.

4. Bila dah siap, klik la test setting tu. Tengok paparan kat belah kanan tu. Kalau dah cukup molek dah cukup saiz apa semua.

5. Klik pulak kat bahagian no 5 dan kopipeslah kod dia. dan macam biasa masukkan dalam belog korang okehhhhhh.

SIAP!

Selamat bertwitter2 bergerak2 dalam belog ye :p



Entry berkenaan TWITTER sebelum ni:-
1. http://www.viruspadu.com/2009/11/tutorial-twitter-update.html
2. http://www.viruspadu.com/2010/07/tutorial-tweetdeck-bertweet-dengan.html
3. http://www.viruspadu.com/2010/08/jana-pendapatan-bersama-twitter.html


Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

8 komen[s]:

Cik Su said... [Reply to Comments]

tq..nice tutor

MAPPIAU said... [Reply to Comments]

tenkiu kak jemah. :)

ceera said... [Reply to Comments]

oh search widget ke. atam amik yang profile tu, patut la statik je, hahaha

|AiNa| said... [Reply to Comments]

tapi why widget saya blank je..huhu..

|AiNa| said... [Reply to Comments]

but why widget saya blank je..huhu..

Filla ~ Kasihs said... [Reply to Comments]

jemah, haku dah berjaya jemah,, i lap u.. tq #ciumketatketat

joijoi80 said... [Reply to Comments]

tq...

Sha said... [Reply to Comments]

baiklah.. dah lama sha nak cari tutorial ni. nak try lah. tq ye my senior uum . hiks







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^