Follow Viruspadu

Friday, December 03, 2010

Berhenti Susu Nyot Nyot

Salam,

Hari tu saya tulis status pasal nak bentikan anak minum susu nyot nyot, heh maksudnya hentikan minum susu pakai botol. Bukan la bentikan dorang minum susu terus, cuma bentikan pakai botol je. :), Pastu minum pakai cawan je, mcm omak eh (ye ke mak dia minum susu haha)

Melalui pengalaman korang, canne korang hentikan?

Saya baca ada yang letak somting kat puting susu kan. Saya belum test lagi. Sebab plan nya tahun depan. So tahun depan kalau tak dapat slow talk, baru pakai cara gitu.







So pandangan korang macam mana?

Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

16 komen[s]:

hilda said... [Reply to Comments]

nanti dia malu sendiri.. sampai sek. sebab ada kawan ejek.. biar jer..

MiZ yNa said... [Reply to Comments]

sy plak berhentikan anak sy umur 3tahun. Tak susah sebab sy cakap kat dia yg botol susu tue yg bikin buruk gigi. So, dia berhenti lar. Tapi still pakai botol isap guna straw tue sampai skrg.

nasaoji said... [Reply to Comments]

perlu ajar dr skang kot...tukar ke botol yg isap tu..

atty's said... [Reply to Comments]

kty seawal 3 thn dah train minum dalam cawan lepastu sorok botol , bila anak nak susu , kty cakap botol ilang, kalo nak susu , minum dlm cawan.

Mya said... [Reply to Comments]

anak akak dia berenti secara sendirinya sbb malu orang ejek ejek hehe..
tapi pun masa tu dia dah 4 tahun tak silap..

kojah said... [Reply to Comments]

nnti dh ada anak kena baca blk bnda alah nie ;)

pu3mawar said... [Reply to Comments]

salam vp,
mcm anak akak semua akak berentikan masa nak masuk tadika ( umur 5 thn).. akak wat camnie ajer.. memula cakap elok2.. ckp nak sekolah tak elok minum pakai botol... pastu ajak dia g dapur.. akak amik beg plastik sampah... pastu akak cakap.." ummi buang tau.... kalau nak g la amin dalam tong..." tp akak tak la buang... akak sorok... kompom pastu tak mintak..

nurul said... [Reply to Comments]

kak jemah..cer akak tgk tips kt ratuhati.com pastu search botol susu...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

anak sy dah 5 tahun pun xde tanda2 nk bhenti nyusu...sy rase biar dia nk bhenti sndiri kot vp..risau jgk dia xsusu..

Ibu to AqiF n ImraN said... [Reply to Comments]

VP...as for me i tak kisah lah...selagi budak tu nak minum susu dah cukup bagus sgt..doesnt matter dlm dmia taknak minum susu lagi susah....my son pun dah 6 yrs old still minum guna botol susu...i guess nanti bila dia dah besar sikit perhaps bila dah primary school dia akan slowly taknak guna botol sendiri...saya percaya masa tu akan tiba :) ...tapi jgn lah sampai dah nak amik UPSR masih berbotol susu kan...setakat 6/7/8 tahun i rasa ok lagi kut..

yunz_02 said... [Reply to Comments]

both or nisa jek..? sy pn dlm proses nk stop btl ni. sb anak sy, adre tu ltk la apa pn kt puting nnt dia suruh basuh.. pandai??

so tgh cari idea lain yg bernas hehe..

Saidatul Maria said... [Reply to Comments]

saya umpan guna cawan yg menarik dgn straw skali... tapi masa umur 5 tahun, adik nya ikut je so umur 4 tahun dah tak guna botol...

❤❤ LiNdAuS ❤❤ said... [Reply to Comments]

salam kak VP,

anak saya skrg umo 4 thn...
die brenti mnum guna botol start umor 2 thn..die takut dgn lipas...so saya beli lipas mainan dan letak dlm botol...sjak dr tu die tak moh mnum susu dlm botol...mnum dlm cawan jek...nak berenti kan die pampers pon mcm tu jugak...letak lipas mainan dlm pampers...trus x nak pakai pampers..memula ajar die sruh bgtau nak kencing ke berak ke mmg letih la..abis smua brtrabur...dh lama2 alhamdulliah...

Puteri Satu said... [Reply to Comments]

selagi dia belum 5 tahun... better.. biarkan ajelah.. sebab nanti dia kurang susu plak...

Shairil Amirayu said... [Reply to Comments]

anak saya 16 bulan dah berenti botol nyot nyot. sekrang ni susu dia amik guna cup je. training sejak 6 bulan lagi. better berenti botol awal kalau tak gigi rosak.

qaseehatiku said... [Reply to Comments]

kena tingk budak jgk..klu x guna botol susu dia stop minum susu susah jgk..mmg x bgs bla da umur 5,6,7 yrs stil nyot2x..tp itu lg bgs dr anak x minum susu langsung..sian jgk kn..da la budak2 nie ssh nak d bg mknn yg complete zat nya..tp klu anak2 yg sng d bg mkn sayur buah2 n len2 yg berkhasiat..bule la d paksa stop nyot2..:)







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^