Follow Viruspadu

Tuesday, January 04, 2011

Lembut lidah dari gigi

Yelah memang la kan

siapa yang gigi lembut dari lidah. awww taknak kawan dia... jauh jauh! hahaha tetiba

Ini pengalaman pertama saya hikhikhik... semua pengalaman pertama semua saya belogkankankan... Yelah kenangan niiiiiiiiii...

Nisa dengan annur dah sedia nak solat zohor :p


hari tu saya ada bgtau tak yang lepas saya dah register sekolah nisa kat SR baru nampak banner CIC ahak ahak ahak. CIC itu adalah Children Islamic Center lagi dekat dengan rumah wooooooo tensen haku.

Kalau CIC tu ada la mengajar mengaji muqadam sekali tak silap saya. (betulkan saya kalau saya silap)

Tapi takpelah, nampaknya mama kena lah memikul tanggungjawab ini, ecewah. memang tanggungjawab sendiri pun kan hahaha.

Terus la kami pegi giant cari muqadam, cari rehal, cari buku iqra'

eh pink :p


untuk rujukan korang, iqra' satu set ni RM12
muqadam adalah RM3
rehal adalah RM5

So, lepas solat, terus ajar nisa alif ba ta.

dia takut kot. mama dia mcm harimau (hariharimau) garang.

suara tak keluar langsung, kemain perlahan lagi.

tiap kali ajar dia baca bismilah je mesti dia terus baca doa makan.

hikhikhik. tahan je perut nak gelak. tapi tengah serius kan. kalau gelak kang nanti dia ingat boleh main2 pulak masa belajar hahaha.

pengalaman betul.




korang dah ajar anak mengaji, kalau belum, jom la, ini tanggungjawab kita tau ibubapa, bukan cikgu kat sekolah tau :p


Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

24 komen[s]:

Jiejah @ Iza said... [Reply to Comments]

mengajar sendiri mmg mencabar kesabaran .. sbb tu akak hantar anak mengaji pada yg arif. time cuti² boleh la kita ajar sendiri sekali sekali - tu pun bikin jantung tercabut ekekeke

viruspadu said... [Reply to Comments]

a ah, mmg tercabut jantung dibuatnya

Misshy Innz said... [Reply to Comments]

anoi comel ;)

dulu sy ngaji dgn ayah .
ayah garang .
setiap kali ngaji kompom nangis punya !
haha !

vagg© said... [Reply to Comments]

dulu sebelum kawin lg saya slalu ckp dlm ati, saya akan ajar anak2 saya ngaji.. xkan bg org lain ajar. ni dh kawin dh.. dh ada anak dh.. saya dan gabanz harap dpt ajar anak2 kami betul2. biarla dia belajar kenal alif ba ta tu dari mak ayah dia dulu.. bkn cikgu bkn ustazah. :)

biruVSpink said... [Reply to Comments]

kelakar lah.. inersen je muka dorang tu.. selamat jadi cikgu vp. semoga berjaya ;)

nurul said... [Reply to Comments]

owh..patut la jumpa kt giant aritu..hehe.. ade CIC ek kt semban...baru tau..huhu...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

sy iqraq tu anta kat org vp bb kalu ngan sy dia xnk blaja...tp ada jgklah sy pantau...suh dia bc dpn sy....

me suya said... [Reply to Comments]

Bgus la akak jemah ni
Suya dulu pun belaja ngaji ng my mom.. Smpai khatam jugak :)
Mom is the best ever.. wink wink

noorlizanasikin said... [Reply to Comments]

salam..saya silent reader blog nie sebenarnyer..nak tanyer skitlah CIC tu kat ner..saya duk seremban gaks.....

noorlizanasikin said... [Reply to Comments]

salam..saya silent reader blog nie sebenarnyer..nak tanyer skitlah CIC tu kat ner..saya duk seremban gaks.....

viruspadu said... [Reply to Comments]

CIC ni ada kat seremban dua, sederet je dengan maulana tu, depan citypark (playground) tu

Suliana said... [Reply to Comments]

dulu, sy ajar adik sy ngaji. org yg ngaji nye suara slow je, cikgu dia plak terjerit2, tak sabar. last2 menagis adik tu, tak nak ngaji ngan saya lagi. hehe

RieNa said... [Reply to Comments]

tudung tu dr mekah kan kankan?? mesti nenek nisa yg belikan.
saya pun beli utk nawal 1. hehe. comel sebab mcm ada topi kat atas kepala.

ya, esok2 kalau anak xtau mengaji jgn salahkan ustazah kat skolah. (pesanan utk diri sendiri.)

newrin said... [Reply to Comments]

comelnya anak2 dara ni

bagusnyaaa mengajar mengaji sendiri, insya Allah berkat doa ibu lebih berkat :)

caiyo babe!

PuanBee said... [Reply to Comments]

haha bee tak tahan ngajar ank...nanti asyik nk marah jer!

azlina aziz said... [Reply to Comments]

Hahaha. Pengalaman betul :p

p/s: Nasib baik telekung tak kaler pink :p

Hariq-Sha said... [Reply to Comments]

comelnya anoi....~

D'Qis Ent said... [Reply to Comments]

:) comel nisa ngan annur.. elok gak tuh jemah ada untuk ajar ngaji kan..

Dhiya saya sejak dari umur 1 1/2 tahun selalu bukakan dia CD iqra.. mengaji sambil menyanyi.. amat berkesan.. cuba jemah try kat kids..

skarang my dhiya dah 2 yrs.. dia sangat suka nanyi lagu iqra tuh.. dia dah boleh kenal dan hafal.. bebudak kan suka lagu.. :D

cuba jemah try ye..

Nana Aziz said... [Reply to Comments]

owh..sy pun rs dh tiba masa dh kena ajar ank mengaji kn..ank sy sebaya nisa..

~ain said... [Reply to Comments]

tomeinya telekung! ada topi segala bagai..

nasaoji said... [Reply to Comments]

tingin anta anak ke CIC...CIC kan pembelajaran berasaskan islamic..SR tak dak rasanya kan?....

klu mak2 leh amik t/jawab tu, mmg hamat bertuah anak2!..bangga kan...

eh, kt khatam quran pun, hasil dari mak ngajo kat umah gak.. ;)

p R i n c E S s _ N said... [Reply to Comments]

sgtt comel pic tu kak..nisa pndai mngaji..nti anoi pon cpt ngikut..

noorlizanasikin said... [Reply to Comments]

blakang petronas ker atau sebelah bomba tuh..???saya jarang gaks g citypark tuh..kalu jj selalulah..hehehe...

Ismahani said... [Reply to Comments]

memang seronok ngajar anak baca, anak saya pun bila bukak muqaddam mesti baca doa makan, yg bestnya nak tido pun baca doa makan.

sekarang dah start baca iqra'. anak saya lebih cepat dpt baca iqra'... tp tang suara perlahan tu mmg iye sgt la...part baca perlahan, part main, menjerit mcm apa lg...







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^