Follow Viruspadu

Friday, March 04, 2011

Lepas dapat pujian terus buat tutorial update blog pakai blackberry

jadi kalau nak suh saya buat tutorial sila puji saya dulu wakakaka. sengal kakjem ni kan.


nampaknya ramai berkobar-kobar nak update blog pakai bb jugak kan. so marilah kita lihat tutorial yang teringkas saya buat ni. tak paham. nasib ek muahaha. (cikgu tak bertimbang rasa)

1. Mula2 masuk settings, pastu klik emel & mobile

pastu nengok kat bahagian posting options ni.

Kita setkan dulu. viruspadu.rahsiajemah@blogger.com

so kat bhgn rahsiajemah tu korang letak la pape kata kunci korang. kira mcm password la tu.

ok setel bab tu.

kat bb korang tu. add kan viruspadu.rahsiajemah@blogger.com dalam address book bb korang.

Pastu, kalau nak buat entry.

1. masuk dalam address book. cari balik emel yang kita save tadi. mcm nak taip sms la. cari dulu nama kan.
2. klik menu, pilih Emel to viruspadu (contoh)
3. so sebijik la mcm korang nak taip emel tu. taip je. kalau nak letak gambar. just klik menu pilih attach file.
4. lepas setel semuanya. klik send.

siaplah satu entry yeayyyyyyyyyyy.


Amacam. Ada paham?

Leceh nak amik gambar contoh kat bb sbb saya tak pandai printscreen bb hahaha.
tapi saya rasa kalau setakat tulis emel kat bb korang semua udah biasa kan :)

ok itu aje.

Selamat mencuba.

kalau paham sila tekan LIKE.


Blogger masviona said...

actually bukan hanya dengan bb je eh guna applikasi nih dengan apa2 handphone pun boleh je janji time tuh ada internet connection. nokia ke sony ke semua pun boleh tp kena make sure henpon tuh ada wifi n ada intenet accesss lah tp now rasanya byk kedai makan yg ada wifi free kan....:)



Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

18 komen[s]:

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said... [Reply to Comments]

wah,,wah,,,wah.,kena carik gak BB satu ni!!


Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

masviona said... [Reply to Comments]

actually bukan hanya dengan bb je eh guna applikasi nih dengan apa2 handphone pun boleh je janji time tuh ada internet connection. nokia ke sony ke semua pun boleh tp kena make sure henpon tuh ada wifi n ada intenet accesss lah tp now rasanya byk kedai makan yg ada wifi free kan....:)

Puanbee said... [Reply to Comments]

kena beli BB dulu katkak jemah haaaa

IxoR@ said... [Reply to Comments]

Terima kasih....

Tak sabau nk update 1st entri guna bb...

Hehehee...

P/S: kak jem manis la harini... *agak2 dpt apa?...* :D

mrsKhairul said... [Reply to Comments]

mekasih akk.... ni yg wat semangat berkobar2 nk update blog...sy copy nk wat reference ....muaaaahhh akk :)

KAMIHIDUP said... [Reply to Comments]

terima kasih ajau. :)

pRincESs_N said... [Reply to Comments]

klo x pkai bb bole x..?? lalalalla

Cik Nino said... [Reply to Comments]

Kak..
sy try x boleh pon..
akak email kiter ea...
eynour_1810@yahoo.com

kotak.hati.kecil.cik.ain said... [Reply to Comments]

wahhhhh....berjaya juga saya melakukannye...blog-on-d-go..huhu..tq kak jemah..

guys..if free jenguk2 n komen my blog ye..kotak.hati.kecil @ kotak-hati-kecil.blogspot.com

atty's said... [Reply to Comments]

betul apa yg mas ckp tu..kty penguna nokia pun hapdet blog melalui hp kdg2..

tp ada juga cara , kalau takde line tenet atau wifi , leh jer guna sms janji hp tu leh antar mms atau ada 3g..

guna flickr, satu entry dalam 25 kalau maxis..

nak buat tutorial..lom ada masa lagi

zino said... [Reply to Comments]

tq.. nanti boleh la cuba test... kalau nak letak gambar sekali macam mana pulak..

cik bebel said... [Reply to Comments]

thanks 4 d tutorial...now cik bebel dah leh update guna BB gak...


nnt nak kopipes ke blog cik bebel eh..nnt cik bebel link kan ke blog u...tq

mrsKhairul said... [Reply to Comments]

hai kak jemah(^_^)....
hati sy tgh berbunga2 cinta nih sbb berjaya update for the 1st time guna BB melalui tutorial yg akk buat ....sayanggg akak..mmuaaahhh

*sudi2 kan la menjenguk umah sy ye
http://lovelylife-mrskhairul.blogspot.com

cik bebel said... [Reply to Comments]

dah siap entry kopipes....

http://jommembebel999.blogspot.com/2011/03/tutorial-update-blog-guna-bb.html

___Mrs Suhaidi___ said... [Reply to Comments]

akak,kalau nk printscreen gune bb,mudah aje,akak just masuk app world tuh,pastu search Munch Screen,install!
pastu bile dh siap install akak gi mane2,bile tekan keypad BB tu akan ade tulis Munch Screen...(ade bunyi krauuukkk gitu bile printscreen,comel giler tau :D)

oh,btw,FREE je install nyer...tu yg penting,ngeh2...;)

CiKaYu said... [Reply to Comments]

senangnye........selama arini tak pernah nya pandai!

tq for the tutorial...

singgah sini yea....salam kenal

GrEeNLaicY said... [Reply to Comments]

suker suker suker...
Thank UUUUU Jemah...sukernyer kiterrrrrrr~~~tutorial yg ringkas + padat + paling penting, sekali try dah jadik... sukerrrrrrrrrr.. hahahaha.

Fiza's said... [Reply to Comments]

kenapas y try x jadi? uhuhuhu







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^