Follow Viruspadu

Wednesday, October 19, 2011

Pengalaman saya masuk Semi Final Blogger Masterchef

Phew akhirnya ada jugak peluang saya nak menulis. Phewww...

Dannnnnnnnnnnnnnn

Kali ini  adalah entry pertama saya yang saya taip kat netbuk baru saya awwww... Sejak saya beli netbuk ni, saya tak usik langsung ok netbuk ni. Saya serah kotak2 dia terus kat en.badang. Pandai-pandai la ko membeda netbuk ni. Sangat saya tak  kuasa nak membeleknya. Dah la kat opis menelek menatang ni, balik rumah pun menelek benda ni jugak. Penatnya kepala otak rasanya hAHAHAHA ntah pape kan. So kalau en.badang takde komplen pape tu, saya kira dia ok la tu. Kalau dia komplen baru la saya kasik setel.

So, bila dah setel semua pun saya biar je. Hari ni la baru tergerak hati nak menerai. Ok saya rasa lagi berbaloi la daripada beli ipad tu hari ecewah. Sebab aman damai je saya pakai netbuk ni. Kalau ipad tu, baru nak pegang, anak2 dah rebut dah. Mencik I. Oyye, en.Salim... lupa nak update... netbuk semuanya ok ok aje, terima kasih ye tolong saya :p (cea cea macam la tak boleh bagitahu kat bbm ahak ahak ahak)

Ok kita berbalik kepada cerita Blogger MasterChef.

Macam ni...

Mula-mula saya kena buat entry masterchef tu kan (klik link kalau lupa). Saya rasa saya tak terpilih la sebab saya punya resepi simple je kan. Tiba-tiba di suatu petang yang hening (petang ke? ntah la... belasah aje la labu) saya dapat panggilan yang entry saya terpilih untuk masuk peringkat semi final. OMG OMG OMG OMG OMGiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

Saya ni bukannya cekap masak. Tunjuk terer kat dapor sendiri aci lah. Tu pun kadang-kadang masak jadi, selalunya tak jadi la kan. Yelah masak ni kena prektis selalu baru la jadi sedap kan. Walaupun ada skill memasak tapi kalau setahun sekali ko masuk dapur... apakejadahnya wei .

So bila saya masuk semifinal, ce korang bayangkan betapa cemasnya saya...

Giler punya cemas sampai rasa nak gigit-gigit orang. Tapi takat cemas aje la. Nak suruh saya prektis masak kat rumah sebelum pertandingan memang takde la kan.

So pertandingan Masterchef adalah hari sabtu. Jumaat balik kerja saya terus pulang ke cheras. Sampai-sampai cheras terus saya buat aduan kat mak saya. Macam biasa lah kan, mengada lebih. Nak jugak mengadu domba kan

"mak, canne ni mak... andak nak masak apa ni mak... kalau tetiba dapat sotong kang, nak masak macam mana mak"
"senang je ndak, kalau sotong, nak bagi lembut ko boleh rebus dulu... bla bla bla"

laju aje mak saya bagi cadangan. Siap kalau ikan macam mana,kalau daging macam mana. Saya dengar satu hapak tak masuk kepala otak. Blank je. Padan muka haku..

Kalau gantikan mak saya jadi saya, ada orang perasan tak hahahaha... nak ngelat main tipu kannnnnnnnnnnn :p

Ok ok, hari sabtu pun tiba. Dan pagi tu saya siap agak terlewat. Patutnya kena keluar rumah kul 9 pagi la kan. Tapi leka leka leka. Jadi terlambat. Tengah2 nak keluar rumah. Tetiba saya lapar. Mintak izin nak makan dulu plak hikhik. Makan bukan sikit-sikit pulak tu. Cemas punya pasal, saya siap makan 2 bungkus nasi lemak ok. Pastu en.badang pulak sakit perut. Tunggu dia memerut plak dah. Masa tu dah kul 9.30 kot. Memang dah lambat sangat ok. Dah la jauh. Dah keluar2 rumah dah sampai atas bukit, sekali kamera pulak tertinggal. Patah balik pulak dulu. Banyak betul cabaran nak masuk Blogger Masterchef ni ahaks.

Tapi hati saya memang takde pun. :p

Yelah nak masak apa kan. Terbayang kalau menu dia adalah megi. Pasti saya akan cemerrrrlaaaangggggggggggggg. hahaha.

So kitorang dengan tak tahu jalannya, dengan sesatnya dengan dah lambatnya dengan anak-anak buat halnya. Sangat menduga iman dan kecomelan.eh!

Ini dua budak pom pom saya, yang masuk-masuk je terus menangis.Spoil sungguh la. Mama kau ni dah la datang lambat. Masuk-masuk anak buat bising pulak. Kecoh tau :p
Gambar adelah curi kakinakl punya.

Siyes cemas tak boleh blah ok. tengok semorang duduk dengar taklimat pun saya dah cemas dah. Dengar loceng pintu bunyi pun saya dah gigil dah. Giler weiiiiiiiiiiiiiii...

Tak tergambarkan yang saya akan masuk semifinal blogger masterchef. purfffffff

Semorang yang saya jumpa. Semua saya mengadu domba.

"canne ni ... matiklah i"
"mcm mana ni, nak masak apa ni..."
hahahaha... muka dah biru-biru kalau boleh tukar biru la kan :p

Bila semorang kena masuk dapur. Semorang dah masuk. Saya orang terakhir kot. Siap salam en.badang dulu mintak restu hahaha. Sekali en.laloque nak snap gambar, memori kad kamera dia takde . Memang la semuanya serba tak kena dari awal. Mencik mencik mencik.

So saya dapat dapor nombor 13. Nombor ni pun atas cabut nombor la. Kalau tak cabut nombor mungkin ada yang bertolak-tolak masuk dapor hahaha. Over bayangan jemah :p



Ramai kannnnn... Nampak saya? Cecari cecari?

So bila masuk-masuk menu utama dia adalah udang.

Saya termenung je depan udang ni. Siap pandang kiri kanan. Nak masak apa pulak ni. Yelah ada udang, tetiba ada nenas, paprika, carot, ntah apa benda lagi ntah. Saya terlalu cemas sampai apa pun tak boleh fikir. Sampaikan nak siang udang pun tangan gigil

Korang bayangkanlah, ko tengah siang udang orang snap gambar ko. Pastu tanya ko nak masak apa. Tak ke gigil.

"ok puan nak masak apa ni?"
"sebenarnya saya belum fikir lagi"
"tapi mesti dah ada plan nak masak apa kan"
"memang takde, saya main potong-potong je ni, nanti baru saya fikir"

hahahahaha parah kan kakjem korang ni.

Siyes, saya blank sangat la. Biasanya kat rumah buat sambal udang je. Saya tak nampak plak ada cili kering ke cili boh ke apa. Nak blend mcm mana semua. Tu pasal blank je tu.

So nampak cili masak. So plan blend aje la cili masak gantikan cili kering. So lepas blend cili masak lepas tu baru nampak cili kering. Demyu.. Tak suka ok. Dah la masa ada 45 minit je. Tak sempat ok.

last2 saya masak aje la.

Apa-apa je la.

tiba-tiba saya rasa sambal saya pedas giler ok. baru saya teringat yang masa saya blend cili masak tadi, saya masukkan sekali cili padi. Memang menyengau la pedasnya. Terus saya cemas. Buat gelak juri je karang. So saya masukkan gula sikit. Konon nak kurangkan pedas. Tapi tak yakin, so masukkan sos sikit. So kalau pedas benau terasa pedas sos maybe halal sikit la kan. Lepas tu saya tak sanggup dah nak rasa masakan sendiri. Sentap sebab pedas sangat :p

Lepas tu, saya macam terfikir nak namakan masakan saya sebagai VERY HOT & SPICY PRAWN. HAHAHAHAHa konon-konon nak bagitahu juri memang saya saje-saje masak pedas la. Konon memang tujuan saya masak pedas tu kah kah kah. So saya pun hias la pinggan saya tu dengan paprika, cili merah apa semua. Kira sinonim la dengan nama menu kan. Geliga tak kepala otak kakjem nak kaver malu hahaha.

So habis 45 minit. Kitorang pun kena susun la hidangan kitorang atas meja ikut nombor la. pastu sorang-sorang kena panggil untuk hidangkan makanan depan juri. Kot la nak bgtau juri apa bahan-bahan istimewa ke, kalau juri berminat dengan hidangan kita lalu nak tanya-tanya soalan ke kan.

CEMAS.

TAK SUKA betul saya cemas-cemas ni :p

Mujurlah nama saya huruf Z kan, harus la saya antara yang last sekali.


So bila nama saya kena panggil je, terus la saya cemas, Ambil pinggan. catwalk.

"nama menu saya adalah very very very hot & spicy prawn, sebab saya rasa pedas, erm saya harap-harap pedas" ~ tiba2 konpius lepas cakap very sampai 3 kali
"ye ke pedas, saya rasa ok je, tak pedas pun" ~juri satu
"yelah, tak pedas pun" ~juri dua
"...." juri tiga
"alamak tak pedas ke??? tadi saya rasa macam pedas... ok takpe, kalau tak pedas, nanti saya tukar nama lain"

HAHAHAHAH boleh gitu. saya rasa semorang present hidangan dorang mesti siyes je kan. tiba-tiba saya jawab macam tu. Saya rasa saya adelah sangat sengal masa tu. pastu saya kecewa dengan udang saya ni, tadi kau kan pedas, macam mana boleh bertukar jadi tak pedas pulak ni hahaha... Yelah-yelah saya yang salah tak rasa lepas letak gula ngan sos tu kan :p

Lepas tu, saya terus gelak sendiri, masuk toilet. Letaklah udang saya atas meja. Saya keluar aje toilet. tengok pinggan saya dah licin dah. Tinggal kulit udang je. hahahaha... harap-harap orang yang makan tu balik rumah tak sakit perut ye :p

Lepas tu, ada pertandingan skill masak telur yang nampak macam senang tapi susah wokk. tak suka jugak, saya buat tak jadi-jadi. Last-last lantik pi lah.

Ini hasilnya

Presentation kena padu. Walaupunnnnnnnnnnnn telur kau tak jadi :p



Gambar-gambar juga dicuri dari belog ciklilyputih :p

Kitorang semua

Dan... Saya memang tak layak masuk final la kan. Nama menu pun dah fail dah hahaha mencik!

Dan paling best adalah dapat voucher minyak kereta. Untung lol. Pastu dpt pendrive masterchef ok. kau adooo. ehem ehem.

So... kesimpulannya saya berpuas hati lah. Memang pengalaman baru saya. Antara pengalaman paling indah dalam hidup saya.

****************************

Adekah korang tahu yang yang MasterChef Malaysia launch date adelah pada 22nd October 2011. Adekah tahu yang Show title dia adelah MasterChef Malaysia. Adekah tahu???

Tak tahu??

Meh rapat sikit. Walaupun kakjem takde dalam rancangan tu. Korang berdoalah yang kakjem akan muncul sebagai host jemputan hahahaha ade hati kau :p. Walaupun tah bila-bila impian tu jadi kenyataan. Korang kena tahu yang MasterChef TX akan bermula pada 22nd October 2011, setiap sabtu - rabu jam 9.00pm. Master Class pula adalah setiap Jumaat, 9.00pm.

Adekah korang tahu juga yang MasterChef adelah kat Astro Ria Channel 104???

Adekah korang tahu (ini dah macam wikipedia dah blog kakjem ni) yangOfficial Site URL – http://www.astro.com.my/MasterChef/ dan Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia dan Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY


Dulu saya suka tengok MasterChef versi bukan Malaysia. Giler best. Macam selalu berangan kalau saya kat tempat tu memang berpeluh jantan segala. Giler ketakuitan kan. So program MasterChef ni dah macam satu fenomena kan. Satu rancangan masakan realiti. Walaupun korang takyah vote-vote tapi rancangan tetap no.1 okeh. Kita sebagai rakyat Malaysia jugak memang suka masak-masak kan tapi takde peluang nak join. Asik la tengok tv sajork. Dan sekarang hoyeahhhhhhhh... Kita juga BOLEH. Malaysia BOLEH. Siapakah yang bakal menjadi MASTERCHEF. Tungguuuuuuuuu 22 Oktober 2011!

Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

TAK TAHU NAK KOMEN APA? TAKPE... LIKE AJE PUN BOLEH 


Follow Me @ www.twitter.com/viruspadu
www.facebook.com/viruspadu

12 komen[s]:

LaLaLOLa said... [Reply to Comments]

hahaha very very very not hot & spicy la kak kasik namanye hehehe mmg tak suka kan masak depan jiran tetangga dan rukun tetangga =p

p/s: eh notbuk kita sama kaler la.. hari tu x sempat komen

Nanak said... [Reply to Comments]

sy baca pn bdebar..ahaks!
takpe,pnglman tu plg penting..

pRincESs_N said... [Reply to Comments]

kelass lahh kak jem...

laloque said... [Reply to Comments]

masakan mama tetap terbaek!!! we love u mama..

~dari papa encem + cicot manja + anoi cute

IdaShazana said... [Reply to Comments]

penuh debaran

strawberi said... [Reply to Comments]

hehe..cian akak...anoi eh yang asik nangis...rasa nak tlg dukung je anoi tuh..hihi..
ade ayat tertinggal tuh...lps present kat juri..lupa amik pinggan ..slamba je tros nak catwalk balik lenggang kangkung..hehe..comel je tgk kak jem nerbes

SYAF said... [Reply to Comments]

best baca entry akak....

SYAF said... [Reply to Comments]

best baca entry akak....

mekchu said... [Reply to Comments]

hahahah mmg dapat bayang kekalutan tuh.. kalut sambil control ayu.. memang susah nak buat.. hahaha.. paprika tu apa?

Yatie said... [Reply to Comments]

anak-anak main ipad... siap menonggeng anak dara saya ye

oneyani said... [Reply to Comments]

Puas hati akhirnya dpt baca entry pjg kak jems..rindu nk baca akak menceceh..hik hik

Saya yang baca pon dah terasa cemas..takpe janji udang tu ade rase..huhu

Princess Nur said... [Reply to Comments]

Hi jem..







Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^